Zloděj

Zlodějská mince Hodnocení: Vítěz soutěže Vítěz ZD

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 14

Výroba:

Standardní:

Do obyčejné zlaté mince zakleje theurg démona zlodějské mince (viz dále).

Ritualizovaná:

Magenergie: 60 magů
Suroviny: 40 zl
Základ: zlaťák
Trvání: 2 roky
Výroba: 1 týden, doma
Sféra: 1
Pomocí tohoto postupu jsou schopni vyrobit zlodějskou minci i obyčejní alchymisté.

Popis:

Zlodějská mince je nerozeznatelná od obyčejné zlaté mince. Vidění magenergie na ni funguje standardním způsobem, ostatní démoni reagující na démona v ní zakletého reagují také standardně.

Démon:

V minci je zakletý démon zlodějské mince, který se vyskytuje již v první sféře. Jedinou jeho schopností je navázat telepatické spojení s majitelem mince a určit svou polohu vůči jeho hlavě (nikoliv však vzdálenost). Dosah tohoto spojení je X mil, kde X je pořadové číslo sféry původu démona. Démon spolupracuje pouze se zloději (z povolání).

Funkce:

Zloděj se s mincí musí nejprve duševně spojit. Vytvoření tohoto duševního spojení trvá jednu směnu, kdy zloděj na minci nerušeně zírá a snaží se ji v mysli „oslovit“ (prostě si s ní v mysli povídá). Ačkoliv je v případě nepřerušení této činnosti úspěch automatický, samotné nepřerušení myšlení na jednu věc po dobu jedné směny je intelektuální činností nad síly některých jedinců – lze stanovit jako past na int ~ 3 ~ uspěje / neuspěje. Následně je již zloděj s mincí spojen a nemusí se o toto spojení nijak starat. Kdykoliv si přeje vědět, kde jeho mince je, vyzve démona aby se ozval - musí se pouze 1 kolo soustředit - a pokud je jeho mince v dosahu sil démona, bude ihned vědět, kterým směrem jeho mince leží (pokud nějaký jiný démon či jiné očarování takovéto telepatické spojení neruší). Určený směr ignoruje veškeré normální překážky – pokud tedy mince leží v tajné přihrádce ve zdi, neurčí mu, kudy se do přihrádky leze, ani (vzhledem k tomu, že zloději neurčí vzdálenost) takto nezjistí, jestli není mince až na druhé straně zdi (či ve vedlejším domě). Tuto schopnost však může využívat libovolně často. Pokud je mince mimo dosah démonových sil, na vyzvání se prostě neozve. Pokud se mince dostane do rukou jinému zloději, může tento provést duševní spojení s mincí (může i pokud neví, že ta konkrétní mince je kouzelná zlodějská mince) a tím zrušit předchozí duševní spojení. Jinak zůstává duševní spojení aktivní, dokud démon neopustí svět a mince tak ztratí své schopnosti. Jeden zloděj může mít libovolný počet duševně spojených mincí.

Použití:

Není snazšího nalezení skrytého pokladu, než propašování takové mince jeho majiteli k tomu, aby minci k pokladu přidal. Zvláště v divočině, kdy nalezení skrytého doupěte nepřítele je problémem, lze takto usnadnit si práci.

Příklad:

Bob a Tom jsou válečníci a dostali zakázku vyčistit les od bandy banditů. Jenže ouha, Bob a Tom jsou nejen dost průměrně inteligentní válečníci, ale v lese se také houby vyznají, takže ze tří pokusů najít sídlo banditů se třikrát v lese ztratili. Když zasedli po třetím pokusu v hostinci U toporného Bé na žejdlík a plánovali, jak na ty bandity, přisedl k nim pěkně oděný Filip, který se představil jako obchodník z města. Po několika žejdlících se velmi spřátelili a Filip jim za část (polovinu) vypsané odměny přislíbil pomoc ve hledání. Dokonce za ně pak i zaplatil útratu, protože se jim někde, asi v lese, ztratily měšce – oběma. Filip s nimi šel po hlavní cestě lesem a nenápadně upustil jednu zlatou minci v místech, kde bandité často přepadávali, jak mu řekli Bob s Tomem. Jen došli na konec lesa, Filip se zamyslel a hned s úsměvem řekl „povedlo se.“ V noci pak Boba s Tomem přivedl rovnou do dobře ukrytého tábora banditů, který už oba válečníci bez větších problémů vyhladili.
T.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Nachápu to vysoké hodnocení - tohle bych hodnotil asi dosti nízko a to z následujících důvodů:

Nemám rád class only předměty. Jejich problém je vždy nesmyslnost onoho omezení na určité povolání - a obzvláště u tohoto mi přijde ultranesmyslné proč by to mohl užívat pouze zloděj.
Být tohle obecný předmět asi by to bylo na solidní hodnocení, ale jako něco jen pro zloděje se mi to nelíbí.


 Uživatel úrovně 5

axel: tvůj názor ti neupírám a jsem rád, že jsi akceptoval ten můj. Prostě mám jiný náhled navěc, než je "to je super nápad, ten musí mít plné hodnocení". Však když se podíváš na některá má díla, tak si u nich rozhodně nefandím :o)
Opakuji: 0* za zařazení, jinak za 2*. (Nulák? Při více jak 850 ohodnocených a okomentovaných dílech?)

(edit překlepů)


 Uživatel úrovně 0

Zombie: Musím uznat, že z tvého pohledu jsem na dílo nenahlédl, vlastně jsem ho ani neobjevil, přestože na něm něco je. Rozhodně nevím, co by se na tvé kritice dalo vyvrátit, obzvláště poslední věta mě dostala. Avšak i přesto v mých očích zůstává dílo pětihvězdičkové. Při zohlednění tvých argumentů by se daly pochopit 4* (samozřejmě ti nechci rozmlouvat tvé hodnocení, mluvím o tom, že já bych od sebe pochopil 4*), ale stále si dílo svou formou i obsahem říká o 5*.
Tedy musím souhlasit i s Tuvym - přijde mi to jako "nuláctví", a to je nefér nejen vůči autorovi, ale i vůči ostatním, kteří ohodnotili jeho dílo.
Samozřejmě se ti omlouvám, pokud jsem tě křivě obvinil.


 Uživatel úrovně 0

Zombie: Lupičův klíč je taky alchymistický předmět, ale nikdo nepochybuje, že patří do této rubriky - ostatně od toho tu je redaktor. A ty jím nejsi.
Alchymistická výroba je pochopitelně drahá a neefektivní - kdyby nebyla, nebyl by důvod pro vznik theurgů.
Mince má omezenou použitelnost záměrně a s kouzlem Najdi předmět nelze srovnávat, protože to slouží ke specifickému RP hraní a magenergicky je (z toho důvodu) předražené (viz propočet dle tvorby kouzel v PPE).

Nezlob se na mě, ale jediné co jsi jasně předvedl je, že když se objeví čistě 5* dílo, musí se najít nějaký ten nulák, který ho pořádně potopí.
T.


 Uživatel úrovně 5

Mince (démon) se hodí i pro stopování jakýchkoli tvorů, ba dokonce pohybujících se předmětů , na prakticky libovolnou vzdálenost (omezenou dosažitelnou sférou) a jakoukoli dobu - univerzální lokátor á la GPS :o(
Např: Stopování stíhané karavany, stopování jednotlivých stráží včetně časového rozpisu, stopování vlastního vybavení.

Vyrobí-li ji theurg, pak je trvání opravdu dlouhé - normální alchymistická výroba je proti tomu drahá a neefektivní (démon: 1. sféra, theurg: 9. sféra a vyšší).

Kopie kouzla Najdi předmět z PPP, i přes počáteční investici 60 magů (50 v případě démona z 1. sféry) je daleko silnější (dosah, trvání detekce i účinku).

Nápad - jakž takž;
Nastavení síly předmětu (a o to tu jde): dost kulhá;
Zařazení: špatné (výrobou se jedná o alchymistický předmět!!! ~ obdoba Chodcova meče a démona meče, Klíče a démona klíče);
Příklad: proboha :o( (Bob a Tom = pěvecké duo Genzer a Suchánek)

0*. Až to bude v Alchymistických předmětech, tak to dostane 2*.

Ps co je na nemagickém povolání lupiče tak zvláštního, že se pouhým 10 minutovým soustředěním dokáže napojit na neomezený! počet démonů? (Chodec = jeden meč, Lupič - jeden klíč, kouzelník - jedna hůl ... je vidět ten princip ?)


 Uživatel úrovně 0

Velice hezká věc. Rozhodně jí zkusím propašovat k PJ mezi jeho pravidla.
Do této doby se honby za pokladem musely řešit úplatky, krádeži informací a nebo výslechem zadržených osob (čti mučením). Tohle je přesně ta elegantní varianta která tolik chyběla.


 Uživatel úrovně 4

Tuvy: tohle vysvětlení beru. V samotném díle by rozvádění této oblasti působilo spíše rušivě.


 Uživatel úrovně 0

Shadowmage: Ne, ale můžeš předpokládat, že existuje i podobný, obecněji fungující démon - úpravám se meze nekladou :D

Pokud jde o to poznání - ne, zloděj to nijak nepozná. Ale to mu nebrání pokoušet se navazovat spojení s mincí. Dokonce k tomu může dojít i náhodně tak, že zamyšlený zloděj má minci před sebou a v duchu si s ní povídá, protože se potřebuje vymluvit a tak se nevědomky dopustí pokusu o spojení - pokud mu to vydrží celou směnu, může být i úspěšný.

S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 4

Tuvy: OK, beru. Můžu tedy předpokládat, že varianta se zlodějskou mincí je zkrátka oblíbenou verzí démona s obecnějšími schopnostmi?

S tím převzetím kontroly nad mincí jem směřoval sem:
"Pokud se mince dostane do rukou jinému zloději, může tento provést duševní spojení s mincí (může i pokud neví, že ta konkrétní mince je kouzelná zlodějská mince) a tím zrušit předchozí duševní spojení."
- zajímalo mě hlavně, jak jiný zloděj pozná, že má u sebe něco jako tuto čarovnou minci, když magenergii necítí a mince se vizuálně neliší od jiných. Tedy: jak se vůbec dostane k navazování kontaktu s mincí?


 Uživatel úrovně 0

Shadowmage: Jiný zloděj naváže kontakt stejným způsobem jako první - zírá na minci a zkouší si s ní povídat (hrubě řečeno).

Pokud jde o schopnosti démona a jimi dané omezení - stejně jako démon v klíči, prostě komunikuje démon mince pouze se zloději. To pochopitelně neznamená, že když poprosíš sféru o nějakého obecnějšího démona pro zapomínající starce (kde mám sakra ty klíče), tak ti takového obecnějšího nevydá.

S pozdravem
T.