Zloděj

Zlodějská kotvička Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 26

Kouzelná kotvička



Přišli jsme ke hraně domu obchodníka Lipseta. Byla hluboká noc a nám se podařilo dostat se až sem, do perfektně střeženého středu města, aniž by nás viděl jediný z vojáků.
„Jsi si jistý, že je tady?“ zeptal se mě Almond, můj společník v této temné noci.
„Určitě, úplně to cítím.“
Almond z kapsy vytáhl matnou tmavou kouli, rozhlédl se: „Lezem!“
Pak koulí hodil do okna v prvním patře, ale netrefil se a koule narazila na stěnu kousek nad oknem. Netušil jsem, co dělá, ale byl jsem tak rozrušený, že jsem si až po chvíli uvědomil, že koule pořád nespadla dolů.
Stočil jsem svůj pohled zpátky na Almonda, ale ten už se chystal lézt. V rukou držel šedivé, v nočním šeru skoro neviditelné, lanko vedoucí nahoru do míst, kam dopadla ona koule.


Popis
Z horkých nocí jižních krajů k nám, díky revolucím a nebezpečným časům, přichází revoluce v domolezení!

Vzhled:

Na první pohled jednoduchá tmavá koule v sobě skrývá mnohem víc. Když ji vezme do ruky postava, která neví, o co jde, je celý předmět pouze tmavou (skoro černou), na omak i stisk tvrdou koulí s průměrem kolem 7mi coulů a váhou kolem 5ti mincí. Povrch koule je jednolitý, matný, na pohled i na omak připomíná dřevo.
Vše se ale změní, když postava předmět zná a umí ho aktivovat.

Funkce:

Po vyslovení aktivačního hesla „lezem“ se z koule (dále již kotvička) vysune očko na prst. Když postava očkem prst provleče a kotvičkou vrhne (tj. začne se „odvíjet“ lanko), tato celá změkne a po nárazu do čehokoliv k tomuto pevně přilne (nemusí do předmětu narazit silou – stačí, když se ho „lehounlince“ dotkne). Toto přilnutí je magické a sahá i „do hloubky“ daného předmětu (až 3 couly – opisuje původní tvar koule), což jí bez problémů umožní udržet se na povrchu zdi, i když je následně zatížena zlodějovou postavou. Z toho také logicky vyplývá, že pokud se kotvička přisaje ke skleněné tabulce, kůži nebo hromadě písku na ploché střeše, po jejím zatížení působící síly vytrhnou kotvičku i s kusem tohoto materiálu a vše spadne zpět zlodějovi na hlavu (dobře, nevyplývá z toho logicky, že mu to spadne na hlavu, ale jen že se to vytrhne). Kotvička se dokáže uchytit v jakémkoliv úhlu zdi (svislá hladká zeď, strop…), stejně tak se dokáže uchytit i na necelé ploše (tyč, lano – záleží jen na tom, jestli se zloděj trefí).
Po aktivaci má zloděj pouze 5 kol na hození kotvičky, jinak se očko vrátí zpět do koule – pokud ho má na prstu, tak se očko stejně vrátí do koule – rozpojí se a „zateče“.

Almond byl v mžiku nahoře, otevřel tiše okno a vlezl dovnitř. Koukal jsem na tenkou šedivou šňůrku a přemýšlel, jak se sakra mám dostat nahoru já, když se mi náhle vysmekla z rukou a bleskově zmizela. Následně mi Almond z okna hodil silnější lano, abych mohl vylézt za ním.
„Má drahá, Konstance, počkej, už se blížíme,“ pošeptal jsem si a jal se šplhat.


Lanko je šedostříbrné, má jen 10 sáhů (samozřejmě nikdo netvrdí, že nelze vytvořit větší koule s delším lankem, že…) a je dost tenké, takže po něm dokáže lézt jen zloděj. Pokud jsem počítal dobře, tak na průměr 7 coulů a šířkou lana 0,5 coulu (lehce pod) se lanko vejde i s malým mechanismem (1 coul uprostřed) dovnitř do dvouřadé spirály.
A pokud jsem počítal špatně, tak bude lanko o něco málo užší. I po laně se šířkou 3mm dokáže zloděj lézt (s rukavicemi), teda měl by dokázat - pokud je šikovnej :-)
Lanko se tedy pro zloděje dá považovat za obyčejné lano, jiná povolání po tomto lanku nedokáží šplhat. (zloději tedy poskytuje příslušné bonusy)
Nosnost tohoto lanka s klidem přesahuje i nosnost příslušného démona z nejvyšších sfér (démon viz níže). V případě, že by přeci jen byla tato informace potřeba, vydrží toto elfí lanko (pravděpodobně je z hedvábí, ale klidně může být vyrobené z pavučin nebo nějakého jiného tajemně elfího materiálu) bez zaváhání 20 000mn v tahu.

K „deaktivování“ kotvičky zlodějovi nestačí na danou věc pomyslet, ale musí tuto myšlenku nějak artikulovat. Kotvička, tedy přesněji řečeno její démon, je dost inteligentní, aby pochopil jak zašeptání (např. „pušti se“) tak několikeré zatáhnutí za lanko. Nezáleží tedy, jak tento příkaz artikuluje, ale ŽE toto provede. Následně se kotvička uvolní a opět nabude své kulaté, tvrdé podoby. K provedení „deaktivování“ se zloděj musí dotýkat nějaké části předmětu – lanka, kroužku či kotvičky – na tom nezáleží.
Stejným způsobem probíhá „navinutí“ lanka zpátky do kotvičky – tedy opět na artikulované přání zloděje.
Tyto dvě akce na sobě nezávisí – tj. můžeme nejprve provést „navinutí“ a následně „deaktivování“, i když toto je těžko proveditelné. (přesto je zloděj schopen udržet se „na třech bodech“ a volnou rukou dále vrhnout kotvičku ještě výše…).
V případě, že by se na témže místě naskytlo více zlodějů, mohou po lanku lézt všichni a „deaktivování“ i „navinutí“ MŮŽE provést jiný zloděj, než ten, který ji aktivoval a hodil.

Výroba
Všude probíhala válka a já zachraňoval svou milou. A ten zatracený zloděj nemyslí na nic jiného než zase a zas na zlaťáky. Jako by mu nestačilo, co jsem mu dal, aby mi vůbec pomohl – ještě to tu musí vykrást.

Suroviny: Mahagon (pěkný bezvadný kus – 20mn), Elfí lano (dle potřebné délky, standardně viz výše – 10 sáhů váží 2 mince), alchymistické suroviny – 20zl.
Démon: Démon přilnavosti – pravděpodobně příbuzný s démonem nosičem, démonem proměny prvků či démonem lásky (tak trochu od každého z nich má něco, že…). Objevuje se poprvé v 6. sféře a síla, kterou „unese“ je 500mn násobeno pořadovým číslem příslušné sféry.

Výroba koule ze dřeva a vnitřního mechanismu navíjení lanka trvá 7 dní (alchymisti jsou lenoši a taky si za těch 7 dní „usilovné“ práce dají zlodějem zaplatit že ;). Zakletí démona pak probíhá podle standardních pravidel.

Celková CENA se tak pohybuje od 400zl výše (ale těch 400 je v podstatě cena surovin při nejnižších cenách a démonem ze 6. sféry) – reálně se mezi zloději kšeftuje s dvojnásobkem až trojnásobkem této ceny. To hlavně proto, že jde o věc v těchto končinách dočista novou a zatím jich moc není.

Alfatesteři Legar a UnknowN v dílně dokázali položit relevantní otázky a za toto jim tedy patří můj dík.

Snad se bude líbit.
T.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Máš to dobré, i když mi moc nejde do sebe ten démon, ale to bude mnou, jinak za jako obvykle, koule!


 Uživatel úrovně 0

Děkuji za vysvětlení, jen to mi chybělo. Nicméně jsem teď rád, že jsem dal všech pět hvězdiček. Jeden zloděj mi to dnes použil ve hře a je to opravdu super věcička. Díky Tuvy
Found


 Uživatel úrovně 0

Found: Démon přilnavosti je nový démon a jak píšu, je pouze pravděpodobně příbuzný s démonem nosičem (protože vykonává podobnou funkci) či démonem proměny prvků (protože jeho přilnutí probíhá do hloubky věci). Příbuznost s démonem lásky je potom takový malý vtípek - stejně jako démon lásky i démon přilnavosti způsobuje dočasnou přitažlivost mezi dvěma předměty.
S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 0

I když pozdě, rád bych zdůvodnil své hodnocení.

Líbí se mi, že máš v samotném díle ještě kusy "jakéhosi," příběhu. To bylo jen okrajově. Dál se mi líbí celkový nápad kotvičky, protože zloděj ji určitě hodně využije. Jen by mi zajímala ta část s démony. U té vážně nevím.

Pochopím démona přilnavosti příbuzného s nosičem ... ale opravdu nepochopím démona lásky, mohl bys mi objasnit, co s tím má společného? Respektive co dělá démon přilnavosti, že je příbuzný i s démonem lásky ... Díky


 Uživatel úrovně 0

Erilian - ano, tato možnost zde vždycky je, ale ona taková cihla není zas tak "slabá", takže hrdinu na kotvičce docela s klidem unese. Zeď z větších kamenů (kterých bude ve městě také jistě dost) je poté ještě jistější. Naopak např. střecha z tašek bude pro tento účel dost nevhodná (tedy vytrhnout takovou silou tašku nebude problém).
Jak jsi však správně poznamenala - toto je již oblast (byť souvisejících) reálií a jako taková přísluší k řešení PJ.
Děkuji za hodnocení i velmi pěknou poznámku.
S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 0

Hned ze začátku se mi tento nápad velice zamlouval, hlavně ta praktičnost co se týče malých rozměrů kotvičky a lana. Bohužel jsem ale objevila jednu mouchu, která je, teda aspoň pro mě, celkem závažná. Když jsi napsal, že se kotvička dokáže přichytit na zeď, podle mě je většina zdí z cihel a stačí špatný úhel zlodějova zatížení na kotvičku a cihla, pokud zeď patří mezi starší, se vytrhne (samozřejmě, že tato situace nenastane, když zloděj stojí přímo pod zdí a jenom se snaží vyšplhat nahoru). Stavařka nejsem, takže papíry na to nemám a možná je to blbost, ale díky tomuto mi přišlo, že jediná místa, kam se může kotvička uchytit je holá skála (což je praktické, protože by se na ni jinak obtížně lezlo) nebo jakákoli jiná plocha z pevného jednolitého materiálu. Ale ve městě takovýchto staveb moc nebude.
To, co jsem psala výše nepovažuj za výtku, spíš takový postřeh a myslím, že nepříliš věrohodně podložený. Jinak se mi příspěvek velice líbil a nevidím důvod, proč bych ho neměla hodnotit plným počtem.
S pozdravem Erilian


 Uživatel úrovně 0

j sry špatně sem si přečetl jednu větu


 Uživatel úrovně 0

Snakee - Netuším, co myslíš "průlezností materiálem". Kotvička povrch, na který se přichytí, vůbec nenarušuje.
T.


 Uživatel úrovně 0

Moc pěkné poutavé dílo s malým množstvím přehlédnutelných chybiček. Jen ti sem předhodím jeden návrh... Mohl bys vymáknout tabulku "průleznosti materiálem". Kovovým plechem by kotvička něměla dle mě prolézt stejně snadno a hluboko jako do dřevěné desky.
Ale jinak perfektní originální nápad, jež má po malých úpravách využití téměř ve všech světech.


 Uživatel úrovně 0

jak řekl found, praktický věcička pro zloděje. Dostane se skoro pokaždé kam chce a ještě nemusí vynaložit tolik usilí a práce, aby se dostal právě tam, kam chce.

Takže za 5*