Zloděj

Dýka vernosti Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 22

Dýka vernosti

Dýka je pre zlodeja dôležitá zbraň, ktorá nájde uplatnenie vždy. Preto sa taktiež stala symbolom niektorých gíld a zločineckých organizácii, ktoré špeciálne zdobenú dýku udeľujú verným a dlhodobým členom. Predáva ju osobne pán gildy zlodejovi, ktorý mu bol verný, dlho slúžil a preukázal oddanosť (zachránil životy ostatným členom alebo samému vodcovi, mlčal pri výsluchu a podobne).

Táto zbraň je podobným symbolom ako kľúč u lupiča, ibaže si ju musí postava zaslúžiť - nedá sa získať automaticky po prestupe na vyššiu úroveň ani kúpiť. Zlodeji, ktorí ich majú, bývajú v skupinových akciách vodcami, majú vyšší podiel zo zisku, rešpekt pred ostatnými členmi a často tvoria osobnú stráž pána gildy. Pre všetkých členov gildy je neprijateľné aby ju držal niekto iný, preto ak by padla do rúk niekomu inému, (napríklad bola zabavená zajatému či popravenému, pokúsia sa ju ulúpiť späť zo zbrojnice a pod.)

Popis:

Dýka nie je magická a neobsahuje démonov. Nedajú sa ňou zosielať kúzla či podobné veci, je to však dokonalý a "technicky vyspelý" kúsok. Zhotovujú ju najlepší remeselníci gildy. Je to esteticky prekrásne umelecké dielo, ktoré na prvý pohľad vyzerá ako skôr ozdobný predmet, než smrtiaca zbraň, ktorou v skutočnosti je.

Začneme rúčkou. Tá je vyrezávaná z temného tmavého ebenového dreva presne na mieru dlane majiteľa, vďaka čomu sa pohodlne drží (a majiteľ má pri súboji +1 k iniciatíve). Krásne tmavé drevo sa väčšinou ešte poťahuje tenkou vrstvou kože. Tá môže byť z hocijakého zvieraťa - niektorý dávajú prednosť tvrdému a drsnému spracovaniu kože, iní uprednostňujú kožu zo vzácneho zvieraťa. Akoby toho luxusu nebolo dosť, niektorý jedinci majú kožu na rúčke obšitú zlatou niťou. Na spodku rúčky býva silne pripevnený malý drahokam alebo perla, podľa ktorích dokáže znalec rozpoznať príslušnosť ku konkrétnej gilde. Pozdĺž celej rúčky dýky je vyvŕtaný úzky otvor kde je skrytý jed (často druh ktorý zapôsobí pri styku s pokožkou), ktorý môže majiteľ dýky vybrať a potrieť čepeľ. Jed má však aj "ochranný" význam. Ak sa nejaká postava zmocní dýky, nebude pripravená a vyberie drahokam tak sa jed vyleje (a rovno na ruku s kameňom).

Čepeľ má tie najrôznejšie tvary, od jednoduchých, hladkých či oblúkovitých až po zúbkované. Väčšina členov ale dáva prednosť elegantnému, trochu predĺženému a užšiemu tvaru s malými zúbkami na polovici jednej hrany. Vyrobená býva z druhu striebra, do ktorého sa počas výroby primiešava vzácny minerál*, vďaka ktorému každý úspešný zásah čo prenikne pod kožu zoberie naviac 1-3 životy. Rana navyše strašne štípe a pokiaľ nemá zranený bonus za odolnosť (teda ak má odolnosť 12 a nižšiu, má nasledujúce kolo -1 k Oč aj Úč). Jed vydrží na čepeli 3-krát dlhšiu dobu než obyčajne. Na dýke býva často vyrytý nejaký ornament alebo symbol (had, ruža, kríž...) z dvoch dôvodov: Ten prvý je krása a stúpa jej hodnota, druhý je vyváženie. Ornament je presne rozvrhnutý navrhnutý tak, aby zbraň mala dobre rozvrhnutú váhu a to jej dáva bonus +1 k útoku pri vrhu (v prípade lupiča od 6. úrovne sa tento bonus sčíta s jeho bonusom - teda celkovo +2). Minerál taktiež spôsobuje dlhú životnosť striebra a pevnosť dýky, ktorú je prakticky nemožné zničiť.


Sila: 2/+2
Obrana: 0
Dĺžka: 1
Váha: 6 až 10 mn**
Cena: Výrobná cena sa pohybuje sa vo veľkom rozpätí a každý exemplár ma úplne inú - záleží na veľkosti rúčky a čepele, drahokame, koži a doplnkoch/detailoch***



* Nazývaný aj Spermium pre svoju bielu farbu.

** Môže sa pohybovať aj v iných hodnotách - ak by mala dýka napríklad masívnu čepeľ a ťažký diamant.

*** Nedá sa kúpiť, zásadne sa dáva (pozri prvý odsek).


Za prvotnú opravu ďakujem Maris. Po jej oprave však vzniklo ešte niekoľko odlišných verzii, preto je možné, že sa nejaká chyba v texte nájde.

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Dýka, označující významné osobnosti guildy není špatný nápad. Lze ji využít ke zmatení stopy stejně jako k identifikaci "velké ryby". Ti, kteří byli pro snížení hdnot dýky mají recht. Taky bych ji nepovažovala za nic neobyčejného a speciality, které autor uvedl, si může každý zloděj nechat vyrobit k obyčejné dýce. Na druhou stranu, může to být čest, získat takový předmět a nebude to jistě "jen" za mlčení při výslechu nebo záchranu života.
Nevím, jestli jsem to nepřehlédla, ale u vzhledu dýky bych spíše vycházela z krajových zvyklostí, dokonce by se jejich majitelé mohli právě takto rozlišovat. Drobné odlišnosti ve zdobení a tvaru zbraně mohou určovat různá města, kraje či země.
Na druhou stranu je pochopitelně nesmírně riskantní takovou věc ukazovat na veřejnosti. Pokud by se prosáklo, jakože to není nic nemožného, kdo takovou věcičku vlastní, z cenného daru by se stal dar Danajský.

Na druhou stranu by dýka mohla sloužit například k nějakému rituálnímu zvyku guildy (označování obětí, politické vraždy, případně sebevraždy). Je pouze na hráčích, jak takovou věcičku využijí a to se mi na tom docela líbí.
Není to sice nic světoborného, ale zato se s tím dají dělat podivuhodné věci:-) Kdybych stihla hlasování, asi bych dala 3*


 Uživatel úrovně 0

Nuže. Hlasování už je uzavřené, ale i tak si zakritizuju... :-P

Guildovská dýka, poměrně nic nvoého, jen je to zde sepsané, aby to bylo i v pravidlech. Samostatně herně využitelná je, ale celý text se mi zdá poněkud strohý.
Ve hře by se využít dala a mohla by být zápletkou pro mnohá dobrodružství.
Tedy:
Nápad: 50%
Zpracování: 60% (Kvůli jen čistě strohému popisu, je to nemastné, neslané)
Hratelnost: 70% Dalo by se to poměrně dobře využít ve hře.
Celkem: 60% Což je lepší 3*


 Uživatel úrovně 0

Hhhhmmmm.Guildovská dýka.Nic víc se prakticky nedá říci.
Teda myslím,že takové dýky nejsou vůbec nové.Vždycky se najde nějaký amulet,nějaký předmě,který členům připomíná:"Patříš k nám"!

Také,jak může nějaký znak pomoci k vyvážení dýky?Leda že by to byl vééééélký ornament nebo hodně hluuuuuboký ornament.

No,prostě nic moc.Jelikož už nemohu hodnotit,neřeknu jak.


 Uživatel úrovně 0

Plně souhlasím s Edaxem


 Uživatel úrovně 0

Víš, není to špatné.. Ale mám pocit, že by se s tou dýkou dělo to, co se děje občas s nějakýma dreahýma věcma, které jsou nějak zdobeny. Člověk by měl sklon si to šetřit, a tak by to možná měl někde vystavené. Nemyslím, že by to byl tento případ, zloděj je přece jenom jiná sekta.. Ta s dýkou zachází pravidelně. Mohl jsi třeba upřesnit jed, páč PJ teďka pořádně nevím jaké zranění způsobí.. Si ještě tak říkám, že není na dýkách až tak praktická ta kůže na rukojeti, páč od krve to musí docela načuchnout a není to asi zrovna příjemné..

Zloději jsou povětšinou také pověrčiví a nechají si svojí dýku, které prostě od jisté doby věří.. Ta tvá dýka je prostě takový ozdobý předmět, ale se smrtícími účinky..


 Uživatel úrovně 0

Pochopil jsem, že je důležité si ji zasloužit, že je to jakýsi symbol Důležitosti u zloděje, ale nenašel jsem žádný praktický význam. Ne, že by větší podíl z lupu bylo málo. Zdá se mi prostě málo praktická.


 Uživatel úrovně 0

veľmi zaujímavý predmet.... je to pocta ak ťa ňou niektorý zlodej podreže...
neviem či nie je risk nosiť a používať takú drahocennú dýku, môže sa všeličo prihodiť a zlodej tak príde o vec ktorú dostal od svojho bossa


 Uživatel úrovně 0

libi se mi to podobnou dyku pouzivaji lupici z cechu v mem knizetstvi, tady je pekne rozepsana to se mi libi. mozna bych ale trochu lip vysvetlil princip vylevani jedu na rukunebo cepel. jinak velmi pekne
hodnoceni 4*


 Uživatel úrovně 0

Celkom zaujmava dyka len sa mi zda ze nietore veci tam nemas domyslene (spomenul ich redo mnou Jan Ukrutny)...ale to je vlastne ospravedlnene na konci takze aj tak davam styri hviezdicky.


 Uživatel úrovně 0

raynor:no ten mineral je dobry napad ... ale nedomysleny...