Válečník

Válečníkův přehled Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 12

Jedním z těžišť děje a dobrodružství v dračím doupěti jsou bitvy a bojůvky. Družina, která se na střet, ať už jakékoli velikosti či významu, připravuje, se, alespoň z mých zkušeností, často z papíru předem dozví, co ji čeká, kolik je nepřátel, jak jsou vyzbrojeni a odkud a jak rychle ji napadanou.
V boji potom stojí kouzelník i zloděj na výhodném místě, odkud na dálku rozsévají smrt, zatímco bijci drží přístupové cesty nebo linii, a tak boj probíhá jaksi intuitivně "maximalisticky" ve prospěch užinky, často bez velení, které by tomuto dávalo nějaký podklad.

Válečníkův přehled jsem vytvořil pro PJe, kteří více dají na "vůdce v době boje" a chce se jim zohledňovat válečníkovy zkušenosti a chladnokrevnost a tím zvýšit šance té či oné strany na úspěch, právě v závislosti na zkušenostech válečníků v jejím středu. Jsem si vědom toho, že pro určité světy a zaběhnuté systémy družin či PJe může být tento výtvor nanic, v tom případě si jej nemusí všímat.


Popis schopnosti

Bitva a čas před ní jsou plné velmi vypjatých okamžiků a ne každý člověk, ba ani dobrodruh, dokáže chladně přemýšlet a správně na danou situaci reagovat. Válečník, chce-li přežít, by toho měl být schopen.
Následující dovednosti se týkají situací, kdy se běžná či o něco málo větší družinka, střetne s nepřátelskou formací o počtu cca. od 10 do 500 vojáků, větší masy už se v drtivé většině týkají bitev armád a válečník samotný by byl těžko schopen chvíli před bojem získávat informace o takovém množství nepřátel. (Už i ona pětistovka by se musela týkat nejspíš krys nebo hodně slabých skřetů, aby do toho družinka vůbec šla...)
Přehled před bitvou a přehled během bitvy smí válečník užívat od 6. úrovně.


Přehled před bitvou

Početnost

Válečník dokáže zhodnotit početnost přicházející skupiny (či armády) nepřátel, kterou má ve svém dohledu, s přesností na jednu pětinu její velikosti. (2 muži při desetičlenné skupině, 20 při stočlenné...atd.) Od 16. úrovně je tohoto odhadu schopen s přesností na jednu desetinu. (1 muž při desetičlenné skupině). Na to potřebuje jedno kolo pozorování.

Charakteristiky

Dokáže také během tří kol, při kterých musí mít nepřátele v dohledu, určit jejich průměrnou rychlost (pohyblivost), převládající zbraně a zbroje nebo poznat nepřátelskou rasu (třeba pokud se jedná o silně oplátované jedince). (Popř. jiné charakteristiky nebo některé uvedené naopak ne - závisí na úvaze PJe)

Jádro

Pokud má navíc válečník na 16. úrovni volný pozorovací čas po dobu šesti kol, dokáže podle různých vnějších znaků (pohybů voje, pokřiků...) určit, kde se nachází jádro oné skupiny (armády), a tam pravděpodobně i vůdce.

Teprve podle těchto informací by se družina měla rozhodnout, jak a kam se rozestavit, jestli nepřítele napadnout, odkud ho napadnout, popř. kdy nebo kam a jakou rychlostí prchat.


Přehled během bitvy

V průběhu bitvy bývá času na přemýšlení ještě méně a válečník by měl právě v těchto momentech ze všech nejvíc dokázat, jak se v ní umí orientovat. Má proto následující možnosti:

Síla protivníka

Po prvních pěti kolech bitvy (bude-li tak dlouho trvat) dokáže válečník odhadnout, s jakou silou a možnostmi bude protivník dál útočit (odolávat). Takto může (skrz PJe) zjistit, že:
- Nepřítel je zřejmě podobně silný jako družinka, lze očekávat poměrně dlouhý a tvrdý boj, který může dopadnout různě.
- Je otázkou několika kol, kdy bude jedna ze stran poražena, nestane-li se nic překvapivého.
Situace, kdy nepřítel družinku zvalchuje či naopak jasně zvítězí družinka, neuvádím - během boje jsou velice zřejmé a jasné všem bojujícím postavám. Tato schopnost může být velmi ošidná například při velké či různorodé skupině nepřátel. Válečník odhaduje budoucí vývoj boje jen na základě jednotek, se kterými do té doby v bitvě bojoval. Skrývá-li střed nepřátelského voje skupinu elitních šermířů, boj se může snadno zvrtnout na jednu stranu. I pokud tyto dosud nezasahující jednotky zaregistroval, řídí se jen svým odhadem, který nemusí být přesný.

Rozhodující úder

Od 16. úrovně může válečník pozorovat podle určitých znaků v projevu nepřátel (taktika, nálada, útěky...), že je jejich obrácení se do zaječích jen otázkou času. V tomto případě by mu to PJ měl sdělit a hráč se dle své inteligence a zkušeností zařídit, pokud chce nepřítelův ústup uspíšit. Taková akce může vypadat různě a PJ zváží, zda bude mít kýžený výsledek. Hráč může například začít řvát jak tur, zabít nepřátelského velitele, vyměnit si meč za halapartnu, naznačit kouzelníkovi, že má zakouzlit Hrom a blesky apod.

Rozpoznání nebezpečí

Obecná schopnost, která se může týkat všimnutí si všech možných nebezpečí, která se ze strany nepřátel na družinu mohou chystat - např. pokus o obklíčení nebo třeba podivný uzavřený útvar vojáků blížící se k linii boje (či cokoli dalšího, co PJe napadne a uzná, že by si toho zkušený válečník všiml dříve než ostatní).

Použití válečníkova přehledu během bitvy probíhá při boji v nulovém čase. Tak jako se jiné postavy zvládají během bitvy pohybovat, útočit, bránit a vybírat cíl, válečník navíc dokáže úspěšněji přemýšlet nad taktikou nepřítele a průběhem bitvy.


Několik poznámek na závěr

Vše je na PJi

Schopnost Válečníkův přehled", ať už její základní parametry nebo konkrétní uplatnění v jednotlivých situacích, by měla být vždy v režii PJe. Z toho prostého důvodu, že situací, kdy nelze přehled používat naplno nebo zčásti, může nastat bezpočet - Válečník vidí jen část armády, Je mlha nebo tma, válečník je příliš daleko, aby mohl usoudit, kde je jádro nebo se nepřítel nevzdá při žádných ztrátách a mnoho jiných... V těchto případech je na PJi, aby některé schopnosti omezil nebo zakázal.

Volnost a úpravy

V přehledu před bitvou i během bitvy byly vypsány určitě jen některé možné schopnosti zkušeného válečníka týkající se uvažování o bitvě (a navíc spíše inspirativně než detailně), proto je na každém, kdo vede hru, aby zvážil, zda nemůže mít další nebo jiné, pokud se mu současné nehodí nebo nevyhovují. Každopádně by je neměl zbytečně přesilovat a také pamatovat, že válečníci většinou bývají na obou stranách - neposuzovat tedy výhody z válečníkova přehledu jen jednostranně.
Volnost vymýšlení rozumných válečníkových schopností tohoto druhu je určena samozřejmě i hráčům, jako obvykle je na Pánovi Jeskyně, co uzná za možné.


Tolik k pokusu přidat k válečníkovi nějaké viditelné schopnosti, které ho v očích jeho druhů mohou uvést i jako moudrého, znalého a takticky reagujícího jedince, nejen stroj na mlácení, zabíjení a vyrážení dveří.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

N8pad je opravdu dobrý. Vyváženost nechybí, protože není s cím vyvažovat. Pravidla jsou celkem v pořádku (resp nejsopu a chybí). Je to okamžitě použitelné, ale nadělá to spíše problémy (nutnost odhadů, nový styl, přínos nejistý.) Nenadchlo. Dílo má velký potenciál. Pokud by se pravidlově nepojilo na válečnícké odhady, a na pravidla pro armády, mohlo by to bát něco.


 Uživatel úrovně 0

Embir:
jsem rád že jsi PJ/Hráč který tomá v hlavě srovnané ale mam svou hlavu a svůj názor a stím nehnu protože si myslím že mám pravdu ať už je to dobře nebo špatně...
Když je to laděno inspiračně mohlo se to napsat jenom na nějaké fórum nebo do diskuze aby si to každej přečetl a mohl jít dál...:) když už něco tvořím tak se snažím aby to bylo vynikající a né jen inspirující...

ale fajn tímto tedy ukončuji na toto téma své přízpěvky... bude to pro všechny lepší :)

S úctou El Rune


 Uživatel úrovně 0

Zdravím autora,

musím říct, že se mi Válečníkův přehled velice líbí a že se mi po jeho přečtení otevřel nový pohled na taktiku v bitvách. V diskuzi již padla spousta kritiky, ať už věcné či nikoliv, takže necítím potřebu svůj příspěvek nějak protahovat. Vytknul bych snad jen jedinou věc. Jak sám autor napsal v předposledním odstavci, je příspěvek laděný spíše inspiračně a neobsahuje téměř žádné pravidlové mechanismy. Mně osobně takový přístup ve hře příliš nevadí, avšak velmi kvalitní příspěvek by měl schopnosti podkládat mechanismy alespoň do té míry, do jaké to dělají pravidla.

S pozdravem,
Galwail


 Uživatel úrovně 0

Krvák el rune: Považuju se za kvalitně píšícího uživatele a nemám s tímto dílem žádný podstatný problém. Zpracování je provedeno s důrazem na stručnost, jasnost a použitelnost, autor se neobtěžuje detaily a omáčkou, kterou by stejně většina PJů nepoužilo. 5* dílo by detaily a omáčku mít mělo, takže také toto dílo za 5* nepovažuji. ALE tím pro mě výčet jeho neduhů končí. Tvé výpady typu "Myslím si že jsi udělal dílo které bylo uplně zvytečné protože ho každý hráč a PJ používá už od začátku co hraje" se mi zdají naprosto účelové. Uznávám že zkušený PJ může s nějakými ekvivalenty těchto schopností již počítat, ale přesto jak jsem už psal ve svém prvním hodnocení, myslím že se jedná o dílo které obrovsky přispěje ke kvalitě hry mnoha PJům, ať už ho použijou celé, nebo si z něj jen vezmou inspiraci. Nevím jak dál toto tvrzení obhajovat - přijde mi to naprosto očividné. Není hloupé, že obsahu-chtivý PJ/hráč při seřazení podle hodnocení narazí v bestiáři hned nahoře na mého Empatika, který je použitelný jen ve velmi specifických situacích a vyžaduje hodně zkušeného PJe, zatímco tohle dílo by mělo ve válečníkovi upadnout se 2* někam dospod?

V tvé první kritice bylo několik dobrých argumentů a chápu, že tě autorova pobouřená reakce vytočila, ovšem to co nyní ve vzteku předvádíš mi přijde jako poměrně ubohá slovní válka, ve které jak se říká "pravda je první obětí". Myslím že by bylo rozumné zanechat této diskuse, ve které se již pouze vzájemně vytáčíte při nulové konstruktivitě...


 Uživatel úrovně 0

Ne děkuji dohadovat se stebou o problému který zajisté kvalitně píšící uživatelé vidí se fakt nebudu je to pod mou úroveň a divímse že jsi s enepodíval jak vypadá kvalitně napsaná schopnost u warriora třeba některá která vyhrála OHZD aby jsi aspoň tušil jak to má vypadat...
Upřímě nechápu kdo ti může za toho dát 5* ale každého názor a tak mu ho nebudu brát jelikož každý má laťku posazenou někde jinde a jak vidim tebe tak jí máš hodně nízko... Pochopil bych to kdyby toto bylo tvé první dílo ale jak vidím tak to tvé první dílo není takže nechápu v čem je problém že se držíš pořád v průměru...
Až napíšeš kvalitní dílo milerád si ho přečtu,ohodnotím a i vynachválím jak jen to bude... ale s politováním ti musím oznámit že toto dílo to podle mého názoru není a více o tom nebudu diskutovat jelikož ty si zvíšení * spíše tady vydiskutuješ než aby to bylo o tom jak je kvalitní dílo...


S úctou Krvák El Rune


 Uživatel úrovně 3

Krvak Elrune:

Tvým problémem je nedostatečná soudnost a schopnost vcítění se do příspěvku, popřípadě možností, které poskytuje. Toto dílko má mnoha lidem tyto, podle tebe pro všechny automatické a zřejmé schopnosti, hlavně ukázat a připomenout, poté nastínit, jak asi vypadají a pár konkrétních příkladem uvést. Nevím na čem se přiživuju. Sděl mi něco prosím (nejlépe tak, aby to bylo možno přečíst).

Napíšeš-li u tohoto díla, že nápad je nulový, pak tu zavání nulovost úplně někde jinde. Natolik zahleděný do svého díla, abych mohl říct toto, jsem.

Moudrá sova je jistě zajímavá instituce.

Chceš-li napsat ještě něco chytrého, ozvi se raději do pošty, bude to tak lepší pro všechny.


 Uživatel úrovně 0

Jak myslíš řeknu ti to tak jak jsem zrovna nechtěl...

Myslím si že jsi udělal dílo které bylo uplně zvytečné protože ho každý hráč a PJ používá už od začátku co hraje a nasbírá jako jedinec zkušenosti... je to prostě podle mě jenom přiživování na něčem co existuje a není zapotřebí o tom psát... Je to přirozená vlastnost.... Možná bych to pochopil kdyby sji atm měl dány hodnoty aby to bylo podloženo aspoň nějak čísly na šanci užít tu schopnost ale ani to zde není...
Chápu že se ti hodnocení nelíbí a byl bych taky naštvaný bohužel pro tebe toto je můj názor a zaním si stojím protože tvá argumentace je dosti slabá v tom že tvé dílo je kvalitní... Je to prostě podle mě zbytečné plítvání času a podle toho jak ty argumentuješ jsi s ebohužel moc zahleděl do toho co tě napadlo a nepromyslel jsi že to již všichni kvalitní hráči používají aniž by nadtím přemýšlely nebo to potřebovali mít napsané zde bez jiných větších rozdílů...

Nápad je prostě podle mě nulový jak jsem řekl rozepisuješ a přiživuješ se na tom co již existuje...

Jinak nevím jestli toto bylo v moudré sově ale takto mi to připadá že nikoliv jelikož si myslím že by ti k tomu hodně hráčů dost věcí napsalo...

S úctou a doufám že další tvourbou (o mnoho lepší) Krvák


 Uživatel úrovně 3

Krvak ElRune:

Není mi jasné tvé hodnocení ani důvod, proč ti dílo přijde "velmi slabé". Strukturovat dílo na odstavce, někdy i třířádkové, je často jaksi... nutné. Krysy byly označeny jako okrajový příklad, navíc nebyly uvedeny u žádné konkrétní schopnosti, to samé zloděj a kouzelník.
Používáš zbytečné tendenční konstrukce pro důkaz svých hodnocení, tato schopnost je dost volná a samozřejmě jde vymyslet x příkladů, kdy se nedá snadno použít.

Hodnocení si víc rozmýšlej, zejména zdůvodňování.


 Uživatel úrovně 0

Dobrý podvečer,
je to už hodně dlouho co jsem tady někam něco psal ale to je jedno dyštak se omlouvám pokud se budu opakovat ale opakování matka moudrosti a třeba si z toho vezme autor ponaučení a nebo to bezstarostně hodí za hlavu....

1. Je to hezký název schopnosti to nechávám ale představoval jsem si podtím jen jednu věc a to detailně rozepsanou a né dalších 5 podbodů které budou na 3 řádky...

Pokud toto dílo vezmu z hlediska kdy se to bude hrát jako RP hra tedy bez kostek čistě jen popis akce plus vynikající nápady tak si myslím že to užití má ale tady se bohužel nazarí na mě já jsem zastupcem normál hraní s kostkama a všema těma "serepetičkama" a pro tyto věci je tato dovednost podle mého názoru nedostatečná chyběj mi tady nějaká ta čísílka na úspěch či kombinace několika warrioru kteří o situaci před bojem mohou diskutovat...
A co takhle klamání fingovaný začátek útoku... tim že ho prostě a jednoduše oklamou...

Velká nesrovnalost v ožítí pro družinku... dokážeš si představit co udělá 500 krys s dejme tomu 6tičlenou družinkou bez mága??? řeknu ti to ve zkratce... 6 kostlivců... a jak by mohl použít warrior tuto schopnost na zvířecí bestie které vlastně většinou nemají taktiku (i když krysy jsou zrovna inteligentní vyjímkou když to vezmeme z reálného pohledu) podle mě by se tato schopnost měla vázat na humanoidní nepřátele...
Možná kdyby jsi k tomu na začátek napsal nějakej hezkej úvodní příběh zase vy se pozvedla kvalita díla...
píšeš v jednom odstavci... že Kouzelní a Zloděj jsou při bitvě na místě odkud mohou dobře pozorovat a útočit... pod takovým místem si představuji třeba nějakou skalnatou vyvíšenínu kde dobře vidí průběh boje... a to si myslím že budou mít větší přehled o tom který z armád při střetu vytváří útočný klín nebo které z armád přibíhají posily z temného lesa... než nějaký warrior který je uprostřed boje zahlcen tím že musí sekat jednu hlavu za druhou...


Tohle je pár věcí které mi tam silně vadily a asi bohužel to vypadá že hodnotím hodně tvrdě... Musím bohužeů říci že podle mě je toto dílo velmi slabé...


 Uživatel úrovně 0

Tohle dílko se mi líbí. Krásně ponechává dost na úvaze PJ a nesvazuje ho nějakými čísly. Takovéhle dovednosti by měl mít z větší části válečník, dost ho to podporuje, myslím žemálokdo dokáže odhadnout větší počty bojovníků, i kouzelník s tím může mít vcelku velké problémy, zato válečník je na to zvyklý. Dělá to z válečníkma zase trochu víc inteligentní postavu, než obyčejného rubače všeho. Což se mi líbí. Pár chybiček to může mít,a le mě příspěvek zcela vyhovuje, i svou velikostí.