Válečník

Válečník – Zatlačení Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 5

Válečník – Zatlačení

"...A on vstal, doběhl němu a v nepřeberné hrůze a rychlosti častoval nebožáka tolika ranami, až jej nutil chvíli co chvíli ke kroku zpět by unikl jeho děsivým ranám…
až spadl ze srázu…"

A já, než zmizím do jámy také, vysypu kostlivce ze skříně.

Úvodem

Válečník touto dovedností využije své jasné bojové převahy (více útoků za kolo) a s každým útokem zatlačí protivníka dozadu. Protivníkem může být jen humanoid stojící čelem.

Zatlačení napomůže válečníkovi svým náporem dostat protivníka do míst, kde může spadnout, být nabodnut na ostnatou zeď, nebo ho jen přimáčknout ke zdi, kde může mít jeho protivník postih k obraně (podle úvahy PJ, třeba z nedostatku prostoru – pozor na šermířovu fintu obrana u zdi a nebo jen vytlačit nepřátele z místnosti.

Zatlačení

Zatlačení je prakticky sled několika útoků během jednoho kola, při kterých tlačíme vybraného protivníka před sebou v duchu „krok-útok, krok-útok“. Tento pohyb je přímočarý a rovný. Válečník svou bojovou dominancí „naváže“ jednoho zvoleného protivníka a toho následně tlačí před sebou.

Průběh: 1. Kolo: předehra – válečník s někým bojuje, po skončení kola nahlásí, že od příštího kola bude zatlačovat.
2. Kolo: Navázání protivníka k zatlačování – ROZ ~5~ naváže/nenaváže. Pokud bylo navázání úspěšné, může válečník rovnou pokračovat v útocích, přičemž platí, že s každým útokem postupuje o jeden sáh a tlačí před sebou protivníka. Úspěšnost útoku nemá vliv na samotné zatlačení. Takto válečník postupuje libovolně dlouho, dokud mu vystačí akce.
V ZSS se funguje na základě vícenásobných útoků za kolo, kroky se nepočítají.
V RSS útočící válečník dostává +3 akce (výhradně pro použití zatlačení), obránce při obraně dělá zároveň 2 akce („obrana a krok zpět“), ale je jen na něm, jestli se bude i bránit – kroky zpět jsou však vynucovány válečníkem. (takže se může z tohoto hlediska jednat i o dobrou taktiku)*
3. Kolo: Pokud válečník bude chtít, může po skončení kola pokračovat v dalším zatlačování, které probíhá stejně, ovšem opět musí protivníka navázat. Pokud se jedná o stejného protivníka, snižuje se o past na ROZ ~4~ naváže/nenaváže.

Během zatlačování je válečník zranitelnější než obvykle. Pokud na něj zaútočí někdo jiný než zatlačovaný, má postih -1 k obraně. Pokud válečníka takto nenadálým útokem zraní někdo jiný než zatlačovaný, zatlačování skončí neúspěšně a v další akci se válečník může jen bránit.


*) pokud obránci dojdou akce a již nemůže být zatlačován a zároveň má zatlačující válečník alespoň jednu 2 akce pro zatlačování (tedy krok+útok) považuje se obránce za sraženého k zemi a dokud nevstane, není možné jej dále zatlačovat.

Učení se zatlačení

Válečník schopnost zatlačení umí již od třetí úrovně (jelikož zatím nemá vícenásobné útoky, může zatlačovat jen za použití magie). Plného rovinutí se válečník dočká na 6 úrovni, kde již může zatlačovat dva sáhy za kolo.

Od osmé úrovně může válečník zatlačovat dva protivníky najednou, pokud má 4 útoky za kolo (na každého minimálně 2) a součet jejich úrovní nepřesáhne jeho vlastní úroveň. Válečník si na navázání hází proti každému protivníkovi zvlášť, pokud se mu podaří navázat jen jednoho, může pokračovat jen s ním, ale jasně mu hrozí nebezpečí, že se vystaví tomu druhému (ten má na válečníka bonus +1 na útok).*

Od desáté úrovně může válečník přesně mířenými útoky směřovat svého protivníka a „zatáčet“ jím i proti jeho vůli. Ovšem má postih -2 k útoku, právě za snahu mířit jen na určitá místa.

Od dvanácté úrovně může směřovat dva protivníky, ale oba dva stejným směrem!


*) Zde by mohl být problém se hexagonální mapou. Tak či tak platí, že protivníky tlačí přímočaře před sebou a rány zasazuje vždy tak, aby se mu nerozutekli.

Zvláštní případy

1) válečník proti válečníkovi: Pokud dva válečníci najednou použijí tuto vlastnost, o dominanci rozhodneme následovně: oba hází past na navázání. Kdo lépe přehodil, ten zatlačuje.

2) Zatlačování skupin: Pokud jsou dva (a více) válečníci schopni zatlačovat, mohou se postavit vedle sebe a zatlačovat skupinku nepřátel před sebou. Proti pasti hází válečníci zvlášť a výsledky sečtou. Za každého protivníka se past zvyšuje o 5, za každého dalšího válečníka, který bude zatlačovat, se past zvyšuje o 3.

2 válečníci vs. 2 protivníci: ROZ ~12~ naváže/nenaváže
2 válečníci vs. 3 protivníci: ROZ ~17~ naváže/nenaváže
3 válečníci vs. 2 protivníci: ROZ ~15~ naváže/nenaváže
3 válečníci vs. 3 protivníci: ROZ ~20~ naváže/nenaváže

3) Zatlačení na stěnu: Jsou dvě možnosti, pokud bude protivník zatlačen do míst, kde již nebude moci ustupovat. Buďto zatlačování jednoduše skončí nebo se může válečník pokusit zatlačovat dál, do strany. O to se může pokusit i před desátou úrovní, bude mít ale postih -4. Od desáté -2, viz výše.

Poděkování

Dílo je prastaré, starší než moje zelená hvězda. Buďte milostivi:)

Za tehdejší rady v MS bych chtěl poděkovat UnknowNovi, JameandIovi, Demonicovi a Brubeakerovi.

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Asi bych to při spracování pojal jako šermířskou fintu, i když archetypově to spíš sedí k lítému bojovníkovi.

Samurai: jestli něco chceš opravit, oprav to. To pravidlo že se to nedělalo, protože kdesi cosi o neférovosti, principy, blé, blé, keci, keci... mě vždycky štvalo. Hlavní je snad mít tu použitelné věci. Není to snad primárně soutěž na draka. I když pro mnohé asi své doby byla.


 Uživatel úrovně 5

Dobrý den
Neumím vždy přesně odhadnout ten ktery výpočet ani atributy pravidel, zastávám zásadu že dračák lze hrát zcela bez pravidel pokud je dobrá hra rolí. A právě proto, i když se mi příspěvek líbí, změnil bych název této schopnosti. Jen si to představte:

Hraničář Pírko: "Další dole, hej hugo jak jsi na tom, už mi dochází šípy"
Válečník HUGO: "Mám problémy, potřebuji asi zatlačit"
Alchymista Afeqt: "Proboha HUGO, nechceš podat nějaký leqtvar, třeba to přejde?"
Válečník HUGO: "Ne to mi nepomůže, zatlačit prostě musím"
Kouzelník Kvítko: "HUGO, vem si tenhle svitek....však víš na potom"
Válečník HUGO: "Díky Kvítko, ale na to už je pozdě, zašínám tlačit"
Soupeř skřet Křivák: "Sakra já mít problém, ten Kroll už tlačit"
Válečník HUGO: "Eee jeee mhmhmmmm eeeeme uffffaaa...."

Sřeti se pochopitelně dají na útěk, mají v kalhotách, a možná nejen oni.

Chápete? Nechci se nikoho dotknout, ale ten název bych změnil :-))))
Napsal VEDRO




 Uživatel úrovně 5

Dakeyras: Myslím, že jsi to postihl dobře. Jediné, v čem mírně nesouhlasím, je to nezatlačení obrovských protivníků. To záleží na přístupu ke hře. Je-li extrémně heroická, nedělá mi problémy si to představit, že na vysokých úrovních to bude fungovat. Ale pro většinu her v rámci DrD je Tebou navržené řešení lepší.

Tedy celkově "Zatlačení" v této úpravě:
ROZ ~5~ naváže/nenaváže (ROZ se počítá jako rozdíl úrovní všech zatlačujících MINUS úrovně všech zatlačovaných)
Rozvoj této schopnosti při postupu na vyšší úrovně dle předchozího příspěvku Dakeyrase.
Do dvou měsíců otestuji při hře a uvidíme, jak to bude fungovat. Díky, Dakeyrasi (a Samurai též).


 Uživatel úrovně 5

Tak to neomezení velikostí je docela sporný bod, protože opravdu pochybuju, že by jakkoliv dobrý válečník byl schopen zatlačit nepřítele o 2 třídy natož o 3 většího. Dal bych omezení na jednu třídu navrch a maximálně dva zatlačované. Ale směrem dolů si umím představit, že by dokázal jeden válečník zatlačit zástup o šířce 3 sáhů (respektive poloměru, který mu dovolí zbraň) skřetů, jež jsou o třídu menší.
Já vím, že to není jen o velikosti a síle, ale i umu, ale opravdu nedokážu přijmout zatlačení barbarem třeba lidožravýho obra, natož draka.


Já bych tedy dal možnost:

Válečník je od 4. úrovně schopen zatlačit jen jednoho nepřítele s pastí ROZ ~5~ naváže/nenaváže

od 7. úrovně
velikost nepřítele: stejná, nebo menší
šermíř - dokáže zatlačit 2 humanoidní protivníky do součtu úrovní(žvt) jeho vlastní, nebo jednoho o třídu větší
bojovník - dokáže zatlačit libovolnou bestii i o třídu větší

od 12. úrovně
šermíř - dokáže zatlačit linii 3 humanoidních protivníků do součtu úrovní(žvt) jeho vlastní, stejné nebo menší velikosti v dosahu zbraně postavené před ním, do součtu úrovní(žvt) jeho vlastní úrovně, nebo 2 o třídu větší
bojovník - dokáže zatlačit 2 libovolné bestie i o třídu větší do součtu úrovní(žvt) jeho vlastní

18. úroveň
Oba dokáží manévrovat se svým protivníkem
šermíř - dokáže zatlačit až 6 protivníků do součtu úrovní(žvt) jeho vlastní stojících v zástupu o šířce daném dosahem zbraně. nebo 3 o třídu větší.

bojovník - dokáže zatlačit až 4 protivníků do součtu úrovní(žvt) jeho vlastní, stojících v zástupu o šířce daném dosahem zbraně i o třídu větší

24.
šermíř - dokáže zatlačit neomezený počet protivníků do součtu úrovní(žvt) jeho vlastní *1,5 v zástupu o šířce daném dosahem zbraně. Nebo 6 postav o třídu větší.

bojovník - dokáže zatlačit až 8 protivníků do součtu úrovní(žvt) *1,5 jeho vlastní, stojících v zástupu o šířce daném dosahem zbraně i o třídu větší

31.
šermíř - dokáže zatlačit neomezený počet protivníků do součtu úrovní(žvt) jeho vlastní *2 v zástupu o šířce daném dosahem zbraně. Nebo 8 postav o třídu větší.

bojovník - dokáže zatlačit až 12 protivníků do součtu úrovní(žvt) *2 jeho vlastní, stojících v zástupu o šířce daném dosahem zbraně i o třídu větší, nebo 1 postavu o 2 třídy větší




 Uživatel úrovně 5

Dakeyras: Máš naprostou pravdu, nedošlo mi to. Řešení je tedy, aby si házel každý válečník proti pasti. Pořád bych rád ale vymyslel systém, kdy to půjde rozhodnout jedním hodem kostkou... Hm. A nešlo by to udělat tak, že se hází prostě jen na ROZ ~5~ naváže/nenaváže, přičemž by se ROZ počítalo z rozdílu úrovní či životaschopností na obou stranách na obou stranách? Na druhou stranu tím by šlo zatlačovat enormní množství nepřátel na nízkých úrovních. Tady asi přichází na řadu nějaké omezení shora:
PŘÍKLAD: a) Na 5. úrovni může každý válečník zatlačovat max. 2 nepřátele najednou, kteří jsou nejvýše stejné třídy velikosti jako on.
b) Na 9. úrovni může válečník zatlačovat maximálně 3 nepřátele najednou, kteří jsou nejvýše stejné třídy velikosti jako on.
c) Na 13. úrovni může válečník zatlačovat maximálně 3 nepřátele najednou, kteří jsou nejvýše o jednu třídu velikosti větší než on.
d) Na 17. úrovni může válečník zatlačovat maximálně 5 nepřátel najednou, kteří jsou nejvýše o jednu třídu velikosti větší než on.
e) Na 21. úrovni může válečník zatlačit 1 nepřítele bez ohledu na rozdíl velikostí nebo maximálně 5 nepřátel najednou, kteří jsou nejvýše o jednu třídu velikosti větší než on.
f) Na 25. úrovni může válečník zatlačit 1 nepřítele bez ohledu na rozdíl velikostí nebo maximálně 8 nepřátel najednou, kteří jsou nejvýše o jednu třídu velikosti větší než on.
g) Na 29. úrovni může válečník zatlačit 2 nepřátele bez ohledu na rozdíl velikostí nebo maximálně 8 nepřátel najednou, kteří jsou nejvýše o jednu třídu velikosti větší než on.
h) Na 33. úrovni může válečník zatlačit 3 nepřátele bez ohledu na rozdíl velikostí nebo neomezený počet nepřátel najednou (zn. kam mu úroveň stačí), kteří jsou ale nejvýše o jednu třídu velikosti větší než on.

Ten příklad je hrubý nástřel (tedy dost možná nevyvážený), jak by to mohlo fungovat... Navíc by to dávalo potenciál k opravdu hrdinským kouskům - na úrovni zatlačím draka do propasti:-)

Závěrečná poznámka k tomuto dílu: Hodlám ho nabídnout hráčům válečníků v mém DrD, i proto chci najít optimální nastavení této schopnosti. Líbí se mi její potenciál.


 Uživatel úrovně 5

Sargolde, tvůj systém by fungoval ale jen za předpokladu, že budou házet kostkou oba válečníci. Pokud bys pak použil tedy jen jeden hod, jak jsi zmiňoval předtím, opět tu dojde k problému, že se vyplatí aby válečníci si svého protivníka navázali sami, než společně všechny. Respektive výhodou by to bylo, až v okamžik, kdy budou mít přesilu 2 na jednoho ( útočník + 3*(-2) pomoc - 2*5 obránci -> 4 tedy méně než past 1v1)


 Uživatel úrovně 5

Fox666111: Samozřejmě, že může. Pořád to ale nevnímám jako analogickou situaci. Navíc mi mnohem víc vyhovují pravidla (ano, opakuji to znovu), kde možnosti povolání nezávisí na tom, že máš k dispozici povolání jiné (ale to nevylučuje, že v případě přítomnosti jiného povolání daná schopnost není výrazně účinnější).

Samurai: Ad výše pasti proti více nepřátelům - a nešlo by to vyřešit jedním hodem kostkou (sečíst úrovně na obou stranách a ten rozdíl mezi nimi použít jako bonus či postih k pasti)? Bylo by to výrazně jednodušší a účel by to splnilo. Na druhou stranu chápu, že tím nepostihneš tu situaci, kdy jeden uspěje a druhý ne, což je takticky horší situace, než kdyby neuspěli oba válečníci najednou. Ale to nepokryješ ani Tebou navrženou mechanikou. Souhlasím se Sccionem, že logika by měla být taková, že více válečníků bude mít past spíše nižší než vyšší. A naopak, i jeden válečník by měl mít možnost před sebou zatlačit vícero nepřátel (představuji si klasické klišé: Krollího bojovníka na 20. úrovni, jak svým obrovským kyjem těžkými údery zatlačuje tlupu nebohých skřetů k okraji útesu, až jednoho po druhém shodí dolů, protože nikdo mu nemůže proklouznout...).
Takže můj návrh na výslednou mechaniku pasti: ROZ ~5 (+5 za každého dalšího protivníka, -2 za každého dalšího "tlačícího" válečníka) ~ naváže/nenaváže. Úspěch tohoto taktického prvku by vyřešil jeden hod kostkou.


 Uživatel úrovně 8

No, já bych to s navyšováním pasti viděl asi takhle: čím víc válečníků bude zatlačovat, tím snazší to pro ně bude. Úspěšné přehození pasti k zatlačování nedává žádnou výhodu, jen určuje, zda se akce podaří či nikoliv. Navíc pokud se budou dva snažit o totéž, tak pokud pomineme možnost, že by si mohli překážet, pak předpokladem je, že tak činí právě proto, aby celá akce byla pro oba jednoduší, ne nutně vyvážená.


 Uživatel úrovně 8

Přiznám se, že než jsem si ty výpočty řádně prohlédl, myslel jsem si, že se jedná jen o překlep a že za každého dalšího válečníka se past o 3 snižuje. A dávalo mi to smysl, na příklady jsem se nedíval, protože jsem to odpočítal už z hlavy. ;)

Celkově se mi toto pojetí líbí, zaujalo už při prvním přečtení. Pravda, jsou v něm nesrovnalosti a dílo by sneslo ještě nějakou tu úpravu, ony počty jsou jednou z nich. Možnost používat schopnost od třetí úrovně mi nepřišla nijak závažná, abych se přiznal, pochopil jsem to tak, že i při nevyužití vícenásobných útoků může stále zatlačit soupeře o jedno pole vzad svým jedním útokem - nebylo definováno, že na navázání potřebuje akci.

Spíš si ale nejsem jistý tím zvláštním rozdílem mezi ZSS a RSS. Základní systém je jasný, ale pokud v rozšířeném získá navíc další tři "akce" (tedy nikoliv bonus k iniciativě), tak nejen, že může schopnost plně využívat od třetí úrovně bez podpory magie, ale také pak protivníka prostě rozmetá svými třemi útoky navíc, aniž by ho vyloženě potřeboval někam zatlačit. ;)
Navíc by tento bonus bez větších obtíží mohl být využit i v ZSS.

Osobně bych to viděl tak, že při zatlačování by válečník dostal dva útoky (akce) navíc k zatlačování, které by musel využít hned po sobě a po celou dobu kola by měl postih k ÚČ -3 a k OČ -1 (účelem schopnosti je soupeře zatlačit, donutit k ústupu, ne zabít v jednom kole), přičemž zatlačovaný obránce naopak bonus k OČ +1 (nějak mám za to, že při ústupu se lépe brání). Zatlačen o jedno pole vzad by pak byl při každé neúspěšné obraně (ztratil alespoň 1 život).


 Uživatel úrovně 0

Sargold: A lektvar rychlost si jako válečník koupit nemůže? Válečník zase přirozeně dostane více útoků za kolo, a tudíž je tahle schopnost stejná, jako hraničářovy kouzla. Ten taky na 1. úrovni má kouzla, ale ne magenergii.

Myšlenka i provedení je podle mě pěkná (až na ty počty), ale asi bych udělal, že válečník může soupeře zatlačit jen při úspěšném útoku. A jak řekl Darkeyas, je pro více válečníků výhodné navázat soupeře jednotlivě.