Válečník

Válečník - základ Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 7

Jedná se o nový způsob rozvíjení válečníka. Zkušenosti potřebné pro přestup a růst životů je stejný. Vše ostatní se trochu liší.

Hned při tvorbě si hráč nahází vlastnosti postavy, jako by žádné povolání neměl. Může nosit všechny zbroje a zbraně. Má s nimi základní schopnosti, ale když chce, může uplatnit něco navíc.

Každou pětinu zkušeností, které potřebuje válečník na přestup na novou úroveň, dostane jeden učenlivý bod (UB). Které může investovat (i v průběhu hraní) následovně. Hned na první úrovni dostane 10 UB.

Zvýšení vlastnosti o 1 (pouze síla, obratnost, nebo odolnost)
Jde maximálně na dvojnásobek počáteční hodnoty
a výsledná vlastnost nemůže překročit 21.
5 UB
Zvýšení maximální hranice životů o 11 UB
Rychlý boj – zvýšení iniciativy při boji se zbraní,
pro boj tváří v tvář, nebo střelnou (vrhací) zbraní o 1
6 UB
Obranyschopnost štítem – zvýšení obrany se štítem +1
(musí se jednat o aktivní obranu)
5 UB
Obratnost – obranyschopnost při boji beze zbroje +1
(Musí se jednat o aktivní obranu)
5 UB
Těžkooděnec – obranyschopnost +2,
iniciativa -1 při boji ve zbroji.
(postava se nemusí aktivně bránit, ale též nesmí v kole,
Ve kterém chce bonus využívat útočit)
5 UB
Léčba vlastních zranění +1 za den2 UB
Zastrašování - každá úroveň schopnosti (jakoby odpovídající úrovni)3 UB
Účinné zranění – zvýšení útočnost +1 při boji se zbraní
Tváří v tváře, nebo se střelnou, nebo s vrhací.
5 UB
Maximální dostřel – zvýší dostřel
o 10 % (zaokrouhleno matematicky)
se střelnými, nebo vrhacími zbraněmi
5 UB
Provokace – rádoby opak zastrašení (stejná tabulka),
cíl se soustředí na válečníka,
válečník tak odvede pozornost od ostatních členů družiny.
3 UB
Odhad soupeře - úroveň schopnosti3 UB

Diskuze

 Uživatel úrovně 3

Suprově zpracovaná obdoba jinými hramy omílaných skill pointů. Docela mě překvapilo že s tím ještě nikdo nepřišel(ani ALTAR). Škoda že píšu pozdě, jinak bych dal 4★. Dobrá práce.


 Uživatel úrovně 5

Dílo je napsáno věcně, stručně a výstižně. Skoro by se mi chtělo říct, že to napsal někdo ze zdejších mazáků, který tímto chce bojovat, proti trendu neurvalých děl.

DrD má velkou nevýhodu pro opakované hraní, že každá postava umí to samé co ta předchozí a je jen minimální ovlivnění ze strany hráče (a to žel i pro vyšší úrovně).

Toto dílo je pěkný návod pro to, jakým směrem se vydat. Předělat válečníka tak, aby si jej hráč mohl sestrojit dle svého přání beru jako krok správným směrem. Osobně bych asi ceny za učité položky hodně poměnil a možná stanovil i další omezení, ale to nic nemění na tom, že dílo je stavěno na (z pohledu DrD) geniální myšlence.

**** + * za debut.


 Uživatel úrovně 5

hlavně bych byl pro to, aby se počet bodů nastavil tak, že to bude ycházet na klasického válečníka a když by chtěl jet podle pravidel, nebyl by problém, ale pokud by chtěl někde přidat, jinde by musel ubrat. taky bych mu nechal vlastnosti jak jsou v pravidlech, ale možnost si je posílit pomocí bodů, aby od začátku už byl docela "fachman"


 Uživatel úrovně 0

Ještě k té léžbě vlastních životů - jako další úroveň schopnosti po dosažejní jisté hranice bych chtěl umožnit regeneraci v průběhu dne - bez nutnosti soustředění a jako expertní - aktivní regeneraci, při soustředění omezenou jen na pár kol - použitelnou i v souboji. Vlastně taková větev, kde by vždy zůstala i původní možnost léčení, ale silnější, v konečném důseldku by vlastně hráč měl 3 druhy léčení (ty by se ale nekumulovali) Takže npř. kdyby si mohl léčit 40 životů denně a byl již v expertech, během aktivní regenerace by si vyléčil 20 životů, pasivní regenerací by si mohl vyléčit už jen 20 životů (rychlostí 20/8 - z důvodu, že se mi nelíbí dělit jí 24 což je dle logiky, ale 8 kvůli systému léčby životů během spánku, ta by se samozřejmě upravovala dle odolnosti). A řekněme, že po 4 hodinách, kdy se válečníkovi sami obnovil 8 životů, by si dle nejzákladnější dovednosti mohl doléčit jen 12 životů.
Velmi se mi líbí představa těžkooděnce s aktivní regenerací a provokací :-)


 Uživatel úrovně 0

Léčba vlastních životů je schopnost, takže se musí učit od počátku, je ale levná a v podstatě už na 1. úrovni lze naučit na 5 životů denně - zrovnna téhle schopnosti jsem ani horní hranici nechtěl nikdy dávat. Růst životů je napsaný hnedka na začátku, že je stejný jako u klasického válečníka.


 Uživatel úrovně 5

Martin: Aha, s těmi životy to chtělo napsat, že jsou navíc nadkostkové, asi jsem to blbě pochopila díky vlastnostem. A k tomu dotaz: léčení je tedy též nad samoléčbu? Ze zkušenosti je po bojových dovednostech nejvyužívanější a je ho dost málo v poměru k válečnickým životům (a kdyby se léčilo podle pravidel, tedy návyky u lektarů a velmi slabý hraničář...mohla by to s posílením být vysoce důležitá schopnost, my jsme léčení hodně revidovali ale i tak samoléčba je první co válečník použije, šetření neobnovitelných zdrojů se vyplácí.)
Výbava do základu záleží na settingu a zázemí postav, nejsem munchkin, ale rezavé dýky a kožené zbroje fakt nemusím :-)


 Uživatel úrovně 0

Ještě bych rád napsal, že pravidlo je nové, vymýšlené jeden den a vaše rady a kritika mi pomáhají v korekci. Díky moc za Vás lidi ;-)


 Uživatel úrovně 0

Válečník nemá ihned všechny schopnosti, ale může mít některé již na první úrovni, některé si zlepšit, než umožňují původní pravidla a též se může specializovat například na ,,tanka", což původní pravidla - stejně jako lučištníka neuvažují.
Podle zkušenností jsem nikdy nezažil skupinu, kde by od první úrovně měl některý válečník jedno, nebo obouruční těžkou zbraň, která by byla lepší, než kterákoliv střední, jež má jiný hráč. Totéž platí o zbrojích, horko těžko jsem zažíval koženou. Takže v téhle fázi si musí každý válečník připadat zvlášťně. Odhad soupeře, léčení životů a odhad zbraNě, které jsou dostupné od 2. úrovně jsou asi tak použitelné, jako alchymistovo vidění magenergie s šancí 2 %. Takže asi jako má hraničář, respektive alchymista možnost vyrobit předměty, které nikdy nepoužije, kouzelník kouzla, která jsem nikdy neviděl kouzlit, umožnil jsem postavě, která v podstatě na rozdíl od ostatních nemá smysluplný a zábavný rozvoj něco, co to změní. Že se naučím jen iniciativu +5 na 5. úrovní a zastrašení s léčbou životů mi zůstane odepřena? no ok, ale který z ostatních válečníků mě v přímém střetnutí překoná? Nebo se naučím těžkooděnce na 2. úroveň a provokaci na 6. úroveň a pomůžu kamarádům od potvor - což pravidla zatím neumožňují. Na co mi je naučit se hodně věcí, které ve většině případech vůbec nepoužiju? A právě proto, jsem zvolil možnost naučit se pár dovedností, ale smysluplně na úkor všeho, ale nepoužitelně.
Maximální hranice není dána, protože je systém pouze do 5. úrovně hráče a hodnoty, které mohou vzniknout mi vyhovují - následná pokročilá a expertní pravidla by je zahrnovala, teď je takové omezení bezpředmětné. I já jsem vytvářel tahle pravidla s vědomím, že postava nebude ovládat vše, co může pravidlový válečník, ale bude použitelnější pro specifickou družinu - boj.
Uznávám nevýhodu ve vlastnostech, protože jsem doopravdy neuvažoval rasy, které (už s ohledem na právě tu velikost) pro toto povolání nemají předpoklady. Každopádně si myslím, že neakceptovat tuto větu je jak možné, tak vhodné - nic není dokonalé :-)
Růst životů je daný hodem k10 + odl + možný přírůstek dle tohoto pravidla.
Na první úrovni je 10 BU, takže +3 k iniciativě je možná již na 3. úrovni, ne až na 4.
účinné zranění je pro celou skupinu - tváří v tvář, střelné, nebo vrhací.


 Uživatel úrovně 5

Já bych mohl jen říct, že tomuto dílu by prospěl pobyt v Moudré Sově. Mě právě končí náročné období a snad už dnes odpoledne nebo určitě už zítra odpoledne se tam ukážu, ale na mě čekat ani nemusíš. Chodí tam dost zkušených lidí znalých pravidel nejen z teoretické stránky, ale praktické kdy ti vysvětlí jak změna tady změní rovnováhu jinde, případně ti pomůžou s nějakým testem. Jak řek Plž, tak při zkoušce dopočítat body na pravidlového válečníka bys těžce pohořel a podle mě by výsledkem měla být postava, která je srovnatelná, jen si může zvolit, že bude silnější, obratnější, víc preferovat rychlost nebo obranu a někde mít výhodu a jinde ji zase ztratit.


 Uživatel úrovně 5

Možnost volby je pro mnoho hráčů velmi atraktivní, myslím si však, že jí jde i v případě válečníka dosáhnout mnohem elegantněji a hlavně funkčněji. Za šťastnější bych viděla dát nějaké rozšiřující balíčky schopností, kity, nebo jak to říci, které naopak posílí, než by oslabovaly. Některé z navržených schopností mohou fungovat jako podobná rozšíření. Možná je to jen můj osobní pocit, ale jsem raději, když se dává něco navíc, než když se bere :-) Brát maximálně to nefunkční a nevyužitelné. Jako rozšíření mám ráda „postavě na tělo“, vyplývající z její minulosti, zážitků, představ o sobě samém, než nějaké unifikované možnosti, kdy sice zdánlivě bude každý zástupce svého povolání jiný, ale v praxi zas tak moc ne.

Celé dílko mi přijde jako dost nedomyšlený prvotní nápad bez testování a vztahu ke zbytku pravidel. Může fungovat, pokud se takto předělají celá pravidla pro všechna povolání, hráčům minimalistům může vyhovovat – bez jednostranné specializace (která v případě válečníka podle mé zkušenosti dost nevýhodná) bude postava velmi dlouho velmi slabá a znám typ hráčů, kteří si v minimalismu libují (ale nikomu se nelíbí být slabší než kolega, pokud válečníka sfoukne větříček. Na oko může udělat dobře i munchkinům díky nestanovení maxima vylepšení, ale přijde mi, že ani na 6. úrovni nebude tento válečník dosahovat pravidlového.
Co se vlastností týče, částečně autora chápu, představa, že patnáctiletý kluk na 1. úrovni má stejnou sílu jako chlap v pětadvaceti na vrcholu sil po několika letech tréninku je taková divná, ale lze to vyřešit jinak. My jsme zkusili postup, že k nahozené síle se postava propracovávala po úrovních, válečník měl nahozenu 19, ale začínal se 14 v cca 17letech, v průběhu úrovní se dostal až na tu 19 (asi na 9). Teď už na to kašleme, je jednodušší hrát se stejnými statistikami, znestabilňovalo to arénu, činilo to protivníky na nižších úrovních nerespektuhodné (či jak to říct) – co používám pro postavy, je v platnosti i pro CP.

Důvod, proč si myslím, že toto dílo moc nemůže fungovat je ve vlastnostech, zvláště bity budou postavy z ras, které pravidla nastavují jako válečnické (zejména trpaslíci, u kterých je rozdíl mezi obyčejným a válečníkem opravdu hrozivý). Trpaslík neválečník má sílu 7-12, válečník 14-19, to je nutnost věnovat 35 bodů aby se jen a pouze se silou dostal na pravidlové hodnoty, které jinak má od začátku (čili 5-7 úrovní výcviku, pokud na to použije i první). Naopak výhoda je v možnosti zvedat obratnost, kterou taktéž zejména šermíř využije.
Děsí mě cena životů, pokud dobře chápu, že nemá žádné „garantované“ kostkou, pouze odolností.
Přijde mi, že dílo je psáno pro nějaké domácí úpravy a domácí přístupy ke hře bez zohlednění skutečných pravidel… Třeba těžkooděnec, nemusí se aktivně bránit, ale nesmí útočit, a co tedy dělá? Iniciativa v boji ve zbroji je řešena co vím jen v Dakeyrasových rozšířeních zbrojí, není to nic oficiálního.
Účinné zranění je pro všechny dané zbraně, nebo pro konkrétní exemplář, pro konkrétní typ (ekvivalent Cviku)? Chybí něco pro neštítaře, pro drtivé bojovníky s těžkými obouručkami. Obecně je toho dost málo a aby hráč měl plnohodnotný pocit z volby, chce to víc a vyváženěji. Iniciativa je nejmocnější nástroj RSS, ale stejně aby mě +3, kterou mám na 5 úrovni automaticky stála 18 bodů, tedy skoro 4 úrovně bez toho abych body dala jinam, to je moc.

I tak mi přijde, že hráči budou investovat do několika zaručených dovedností (nutnost iniciativy, vysokých vlastností, nějaká ta přesnost), na vedlejší jako odhady a zastrašení se vykašlou, protože v pravidlovém podání jsou k ničemu. Jejich zhratelnění by bylo počinem, který bych v rubrice ráda viděla. (Sniper ukázal dobrou cestu). Dělat provokaci na stejném nefunkčním základu jako zastrašení je skoro zvrhlé :-)

Za nešťastné považuji tu „pětinu zkušeností“ (náročné na PJe, hlídej to…ze 7 na 8 potřebuje 15tis, tedy každé 3tis dostane jeden bod, hlídat to je otrava…)- opět tu je vidět problém zkušenost. Co naopak oceňuji je možnost se zlepšovat v průběhu úrovně, může to být zejména na vysokých, kdy se přestupuje velmi pomalu dost atraktivní, pořád je nač se těšit (byť popravdě, co ten jeden bod zmůže…)
Obecně toto dílo spadá do „nepřátelské vůči PJi“, čili „jen pro hráče“, tímto trpí celé DrD+ jak mi tak přišlo – vytvořit funkční CP na vysoké úrovni trvá dlouho, tvořit sériově vojáky znamená ještě více přes kopírák než doteď, protože kdo by se s tím dělal. Vnímám to u Samových technik a protitechnik a protiprotitechnik stejně jako zde.

No… vcelku mi přijde, že dílo napáchá víc škody než užitku, přestože potenciál má. Ale chce to testovat, opřít se o testování, neodkazovat se na oficiální pravidla, ale předložit to jako homerule variantu s rozšířenou možností volby, varovat, že to válečníka oseká. Každopádně další dílo tohoto stylu by mělo být komplexnější, rozsáhlejší a do rozvoje.
Autor ukazuje, že má potenciál, představivost, nápady, teď ještě trochu citu, testování a domýšlení, vyvažování ;-)