Válečník

Meč & Plášť Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 85

Již od 6. úrovně může šermíř používat, dostane-li se do úzkých a kupříkladu nemá ani štít, plášť aby trochu vyrovnal své šance proti silnějšímu protivníkovi. Plášť však v žádném případě štít nenahradí a tak se žádného zázračného zvýšení OČ asi nedočkáme – možná tak od 16. úrovně, ale to nechám na PJ a tom, co svým hráčům dovolí. Plášť v rukou šermíře má jinou výhodu, může se jím pokusit zachytit zbraň soupeře a tak získat již zmiňovanou výhodu v boji, která mu může zachránit i život. Tuto schopnost lze použít pouze v kombinaci pláště s jednoruční zbraní mečového typu (a samozřejmě i dýky nebo tesáku) a navíc pouze proti protivníkovi stejné nebo podobné třídy velikosti (barbar velikosti B proti A, B i C; kdežto kudůk A pouze proti A a B...). Dále to musí být protivník schopný držet zbraň a zároveň držící zbraň. Těžko zamotáte pěsti zlobra nebo dračí dech. Stačí na to jít logicky a nehledat v tom zbytečně mezery.

Příprava

Šermíř shodí ze zad plášť a jednou nebo dvakrát si ho omotá kolem ruky, jak mu lépe vyhovuje jeho délka. Tato procedura, je-li prováděná při boji, zabere právě jednu akci.

Boj mečem a pláštěm

Pokus o zapletení protivníkovy zbraně se provádí místo útočné akce nebo při úspěšném útoku z obrany, ale na úkor všech ubraných životů. Když šermíř oznámí PJ svůj záměr použít plášť, PJ si hodí na past za svou „bestii“. Použitou vlastností je obratnost + roz ~ 7 ~ zapletení / žádný efekt. Při fatálním neúspěchu ztrácí protivník zbraň. Při fatálním úspěchu může být například poškozen plášť nebo šermíř vyveden z rovnováhy, což se dá řešit nějakými těmi postihy OČ a ÚČ – tady hodně závisí na okolnostech, síle zbraně a podobně, a tak to opět musím nechat na úvaze PJ.

Efekt má toto počínání takový, že protivník se zapletenou zbraní, není schopný se s ní ani bránit, natož pak s ní útočit, dokud ji nevymotá. Past na vymotání je na sílu ~ 7 ~ neúspěch / úspěch. Pokus o vymotání stojí protivníka cele jedno kolo a po dobu zapletení, hodlá-li se protivník bránit, má postih jako v případě boje beze zbraně.

Zvláštní případy

  • protivník s obouruční zbraní: obě pasti se pro něho snižují o 1
  • protivník s kombinací dvou zbraní: hází si proti každé zvlášť (v
  • případě zapletení jedné zbraně, má na tu druhou past sníženu o 2); vymotávat lze dané kolo pouze jednu zbraň; po dobu zapletení jedné zbraně může stále používat tu druhou s příslušnými hodnotami (i k obraně)

zdar a sílu šermířům

Erlandil

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

šedý poutník: ano dalo, ale to už nemá s šermem jako takovým moc společného... nehledě na to, že pravidlově to už ovládá sicco

Folcwine: ad trvání omotání pláště: z hlediska výkladu pravidel DrD je možné měhem jedné akce přezbrojení uklidit dlouhý luk na záda a vytasit meč... si to skus... já to alespoň zkoušel a shození pláště ze zad a omotání kolem ruky trvá zhruba stejně a navíc ti k tomu stačí jedna ruka :)... ad PJ: ten má stejně vždycky poslední slovo a právo na úpravy pravidel. záleží, zda bere pravidlo doslovně nebo realisticky (nebo je hodnej nebo naopak svině... že to tak musi říct)


 Uživatel úrovně 5

Toto mělo být zpracované jako šermířova finta. Při zamotávání nebo držení soupeřovy zbraně se šermíř určitě nebude tak snadno bránit útokům ( o někoho jiného ), když musí útočit svou zbraní a navíc dávat pozor, aby se nepřítel tak snadno nevymotal.

Vzítí pláště do ruky je tak na akci jiná činost, ta trvá minimálně 2 standartní akce v RSS ( představíme-li si, že musí z pláště sepnout sponu, pak jej uchytit a párkrát jej omotat kolem zápěstí, dostaneme se skoro na celekolovou akci ( nejlépe pak bude přichistat si plášť ještě před bojem ). Vymotávání pak vidím naopak spíše na jednu akci ( představuji si to tak, že protivník za zbraň škubne a ve cvilce povolení, než šermíř zase plášť si přitáhne se zkusí vymanit )

Většinu kolizních situací je přenechána na PJ a tak zase stejně budou rozpory typu - bastarda neobmotáš, na to je příliš těžký atp.


 Uživatel úrovně 0

Mě to připadá trochu krátké.Nedalo by se s pláštěm udělat ještě více věcí(zavíření,zmatení protivníka)?


 Uživatel úrovně 0

Acklin: tak si ty pravidla přešti ještě jednou, protože siccovo klamání pláštěm funguje trochu jinak. dává siccovým protivníkům permanentní postihy ke všem akcím oproti mému vylepšení válečníka, kdy se akorát vědomně snažíš blokovat zbraň soupeři... to je jako by si sloučil principy kouzelní hraničáře a kouzelníka, protože oba používají magenergii


 Uživatel úrovně 0

No, to sundávání zbraní na jedno kolo - 10 vteřin, ale tak sedí to v porovnání s tím, jak se mění zbraně je to vhodné. Když si může nějaký dobrodruh hodit během deseti vteřin luk na záda a vytasit se s mečem, tak by měl stihnout bez problému shodit plášť a omotat si jej kolem ruky.
Líbí se mi ten nápad, jak prostěodchytne tu zbraň do pláště a druhou rukou může útočit.. Je to brilantní nápad, který dokáže parádně rozšířit možnosti boje..


 Uživatel úrovně 0

Vynikajúci príspevok nechýba tam nič je to síce krátke ale výstižné.


 Uživatel úrovně 0

btw dal bych2*


 Uživatel úrovně 0

hej sorry ale přijde mi to obšlohlé z ppe konkrétně od sicca který má schopnost tu samou ale jestli si ta pravidla nečetl tak je to výborný příspěvek


 Uživatel úrovně 0

strassne fajn, ale moze byt blbe zamotat kyj dakemu krollovi zatial co ja som slabucky elf. Krol asi ten plast moze vytrhnut z ruky. Keby tam bola aj takato moznost tak by to bolo bezchybne....


 Uživatel úrovně 0

Sranda... Ja jsem sermir, a tohle se mi libi... Doufam ze mi to muj PJ povoli.