Nové Rasy

Bahňál Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 18

Bahňálové

1. Zápis do deníku Přijel jsem do tohoto města za nějakým tajemným úkolem. Před pár dny mě na mých cestách dohonil poslíček z dopisem. V tomto dopise stálo, že mám dorazit na toto místo, pokud chci vydělat nějaké peníze a být prvním objevitelem bahenního lidu. Dorazil jsem tedy na místo. Před místní bankou netrpělivě postával nějaký člověk. Oslovil jsem ho. Potvrdil mi, že pro mě má velmi těžký úkol. Mám prý prohledat a zmapovat cestu k mýtickému městu bahenního nárůdku ve zdejší rozlehlé bažině. Pokud prý mapu přinesu, dostanu na ruku 100 zlatých a jako zálohu mi nabídl 20 zl. Okamžitě jsem úkol přijal. Za takovouhle výplatu bych klidně hledal dračí vejce! Zítra vyrážím na cestu.

2. Zápis do deníku Měkká půda se mi bořila pod nohama. Cestoval jsem touto prokletou bažinou nejméně tři dny a žádné bahňácké město nebylo na dohled. Sám na sebe jsem nadával, že jsem uvěřil tomu proklatému člověku ty pověry o bahenním nárůdku. Byl jsem tak hloupý, kdopak by mohl přežít v této nad míru nehostinné krajině bez styku z okolním světem. Můj věrný kůň Elfinder byl již několik dní mrtev. Zapadl do zrádné bažiny a ač jsem se ho snažil 4 hodiny vyprošťovat, nakonec ho tyto smrduté bažiny pohltily jako už stovky jiných zvířat a lidí. Zásoby my rychle dochází a mám málo sil. Síly mi určitě vydrží ještě na pár hodin, ale již teď vím že se stanu další obětí těmto krutým krajům.

3. Zápis do demíku Ta prokletá bažina! Stojím v ní po pás a nemohu se dostat ven. Všechny mé pokusy o vyproštění selhaly. Na pět sáhů ode mě stojí má záchrana a přece se zdá tak daleko. Pět sáhů ode mě stojí starý pevný strom, moje lano je však krátké. Doplatil jsem na svou hloupost, měl jsem se lépe vybavit a odchod neuspěchat. Hloupá vidina peněz. Už se zase propadám níže. Bahno mi šahá již po hrudník Už nemohu psát…. Arnel Deloirinský

4. Zápis do deníku Nebesa mě vyslyšela. Nejsem mrtev. V posledních chvílích mého života, když mi z bahna vyčnívala pouze hlava a ruce, v dálce jsem zahlédl malou kreaturu. Myslel jsem že jde o nějaké zlomyslné zvíře které se jde nažrat mých ostatků. Jak veliký byl můj obdiv když mi postavička podala ruku a vytáhla mě z bažiny. Omdlel jsem. Když jsem se probudil, ležel jsem uprostřed bahenního města. Je to milý ale uzavřený nárůdek a proto jsem mapu spálil a rozhodl se napsat pouze informace mnou zjištěné, aby tento národ žil nerušeně dál.

Charakteristika

Bahňálové jsou menší postavy připomínající trpaslíka. Nikdy však nejsou tlustí a jejich těla jsou pružná a svalnatá. Jejich nad míru silné a dlouhé ruce vedou skoro až ke kolenům a pomáhají jim při lovu. Jejich tělo si přivyklo na tvrdé podmínky v tomto prostředí. Bahňálům nerostou vlasy ani žádné jiné ochlupení, protože kdyby se namočily do bahna dosti by jim pohyb v bažině znesnadňovaly. Většinu dne chodí do půl těla nazí ( i ženy ) jen v krátkých plátěných šortkách. Jejich kůže je tmavě zelená a připomíná povrch bažiny což se hodí, když chcete utéct před nějakou nestvůrou. Velikou zvláštností jsou filtrovací nosní dírky. Když v blízkosti bahňála vytryskne z bahna jedovatý plyn, okamžitě zafunguje přirozený reflex a v nosních dírkách se rozprostře blána přes kterou neprojde žádný zápach ani jedovatý plyn. Mají velké kulaté oči s průhledným víčkem přes které vidí a navíc chrání před zraněním oka. Na jejich prstech nejsou nehty, nýbrž končí ztvrdlou zašpičatělou kůží. Jsou velmi hodní ( nemohou být Zkz ani Zmz ) a pohostinní, ale pouze do té doby než je urazíte nebo ponížíte, to pak s vámi přestanou komunikovat a možná se s vámi začnou i prát. Pokud někoho v osadě okradete čeká vás okamžité uvěznění na velmi dlouhou dobu. Pokud někoho z nich napadnete nebo zabijete, nepřestanou vás pronásledovat dokud vás nezabijí. Dožívají se velmi vysokého věku. Průměrně se dožívají 138 let.

Věkové rozdělení

0,1 až 30 let V této době se považuje bahňál za dítě. Chodí do školy kde se však učí pouze několik předmětů. Ten nejhlavnější je asi paměť mapování ( viz. speciální schopnosti ) Bahňál není dospělý jak duševně tak ani fyzicky. Od dvaceti let se děti rozdělují do různých přípravných skupin podle jejich schopností a vlastností. Jsou to tyto skupiny: Bijec ( převládá síla a odolnost ), Intelektus ( převládá inteligence ), Trojčák ( převládá obratnost ) V těchto skupinách se učí věci důležité pro jejich pozdějších rozdělení. Ve věku 30 let dospívají jak duševně tak tělesně.

30 až 80 let S nabitím plnoletosti bahňál přijímá všechny úkoly spojené s jeho skupinou. Každý den musí minimálně 12h denně vykonávat svoji práci. Takto činí až do věku 80 let. Každý bahňál v tomto věku musí založit rodinu a zplodit minimálně 7 dětí.

80 – x let S tímto věkem se bahňál stává stařešinou. Nedělá již žádnou namáhavou práci a věnuje se zaslouženému a dlouhému odpočinku. Stařešina může vykonávat místo v radě vesnice a nebo se může stát jedním z učitelů ve škole nebo v přípravných skupinách.

Typové rozdělení

TypSílaObratnostOdolnostInteligenceCharisma
Bijec9 - 147 - 129 - 147 - 123 - 11
Intelektus7 - 129 - 147 - 129 - 143 - 14
Trojčák8 - 1310 - 158 - 138 - 133 - 14

Bijec: Do kategorie bijec zapadají všichni jedinci s větší silou než ostatní. Nesmějí se zaleknout žádného nebezpečí a chránit svoji vesnici za každou cenu. Vykonávají fyzicky nejtěžší a nejnebezpečnější práce jako je lov, nebo obrana osady před nájezdy oblud . Za dlouhé doby strávené v bažinách, bahňálové strádali. Nebylo co jíst, maso okolních oblud bylo zkažené nejedlé a velmi zapáchalo. Bahňálové jsou odkázáni pouze na maso asi 20 coulů dlouhých pulců kteří se prohánějí po dnech bažin. Loví je pomocí svých dlouhých rukou. Bijci taky dostávají v dosažení dospělosti speciální kopí se zpětnými háčky ( viz. speciální zbraň ) které jim lov usnadňuje.

Intelektus: Do této kategorie zapadají všichni jedinci s vyšší inteligencí. Nevrhají se do problému po hlavě a snaží se vše rozřešit s rozvahou. Často se právě z nich stávají členové rady vesnice nebo učitelé. Nejsou tak silní a nevyhledávají zbytečné nebezpečí. Není výjimkou, že se dokáží lépe naučit magickému umění než všichni ostatní. Pokud se objeví dítě které zapadne do kategorie Intelektus, celý kmen si ho velmi váží. Ze všech tří typů je intelektusů nejméně.

Trojčák: Mezi trojčaky patří všichni vyvrhelové. Trojčák je typický lajdák s nezájmem o školu a ostatní povinnosti. Ačkoliv je líný, je velmi temperamentní a vyhledává všelijaké spory a pře. Často se z trojčáka stane zloděj, kapsář nebo prostě vesnický šašek, který se snaží všem ostatním znepříjemnit život. Protože bahňálové věří, že vlastnosti se dědí po rodičích, trojčák nemá povoleno založit rodinu.

Speciální schopnost

Mapování – jelikož bahňálové žijí v neustálém nebezpečí, že sklouznou do nějaké nebezpečné bažiny, musí mít dokonale zmapovaný terén. Nosit u sebe pero, inkoust a papír by bylo velmi nepraktické, má bahňál dokonale vytříbený smysl. Dokáže si perfektně zapamatovat své okolí a to na velmi dlouhou dobu. ( když je ve skupině a skupina stratí mapu, je možné kreslit nedetailní náčrt mapy dále. Jak detailně bude mapa vypadat nechám na PJ )).

Speciální zbraň

Každý bahňál má od své plnoletosti rodovou zbraň (od začátku hry) . Je to obyčejné kopí ( stejná čísla ), ale má dokonale posazené zpětné háčky. Při každé trefě hází hráč na počet ubraných životů, při vytrhávání kopí ( 1k4 ).

Původ

Původ bahňálů není jasný. Někdo se domnívá, že byli stvořeny nějakým černokněžníkem jako sluhové, ale později stvořil lepší a tak bahňály nechal na pospas bažinám. Jiní a to je pravděpodobnější říkají, že před x lety se od civilizace odtrhl početný klan trpaslíků a odešel hledat lepší svět, lepší svět nenašli a tak se jako vyvrhelové usadili daleko od jakékoliv civilizace. Sami bahňálové si svůj původ nepamatují.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

To se divím že sem kdy vůbec dokázal napsat takovou kravinu :-)


 Uživatel úrovně 0

dobry meno!!!!!!!!


 Uživatel úrovně 0

Docela zajimavy napad a i celkem slusne spracovani. Denik se mi libi (no trochu jsem prihmnouril oko u tretiho zapisku do deniku :-)
Libi se mi ten napad a i zpracovani. Chybi ti tu nektere veci, ale to uz rikali ostatni (a ja se bez muceni priznam, ze bych na vsechny neprisel :-)


 Uživatel úrovně 0

Mě se to velmi líbí, dělal jsem přesně na této rase, ale ta moje byla o hodně hůře zpracovaná. * 5 *


 Uživatel úrovně 0

Nebudu se rozepisovat - ztotožňuji svůj názor s Armonovým a Erricovým. A "smajlík" má pravdu, že tu chybí tabulka oprav.
Působí to na mě docela sympaticky. Jinak ty příšerky sou škaredý... :>


 Uživatel úrovně 0

Takže by mě zajmalo proč je původ na konci??


 Uživatel úrovně 0

Mě se to líbí, akorát mi tam chybý taková maličkost jako tabulka oprav ...


 Uživatel úrovně 0

Není to popsáno úplně nejhůř, ale mě tam chybí spousta věcí. Třeba jsi napsal že mají svá sídla v bažinách, ale chybí tam jak takové sídlo vypadá. Bahňálové vykonávají jsou povinni vykonávat 12 h nějaké práce – jaké? Kdo a jak vládne jejich společnosti? Je tam naznačeno něco o stařících nad 80, ale víc nic. Čím se bahňálové živí? A jak žijí mezi sebou? Používají třeba peníze ke vzájemnému obchodování?
Moc se mi nezamlouvá to rozdělení věku. Psal jsi, že se dožívají průměrně 138 let. Ale už od 80 let je stařešinou a užívá si odpočinek! Uvědom si, že by tak jejich společnost tvořili převážně stařešinové.
Ty schopnosti nejsou špatné, ale taky by se hodilo je více rozvést.
Je to celkem dobrý nápad, pomineme-li pár chybiček tak i pěkně napsané - ale je to zkrátka takové nedodělané. Dávám za 3*, ale myslím že by to mohlo dostat i víc. Chtělo by to vybrousit.


 Uživatel úrovně 0

Jedinou výhradu mám k tomu "pravděpodobnějšímu" původu bahňálů. Jak by tak asi trpaslíci mohli v bažinách těžit? A také trpaslíci pohřbívají výhradně do kamene a toho se v bažinách jeksi taky nedostává. Podle mě mají blíž k hobitům, ale ti by v bahně s norama asi moc neobstáli :). Jinak pěkné, dávám za 3*.


 Uživatel úrovně 0

Kdybych měl hodnotit jenom odstavec CHARAKTERISTIKA, tak dám 5, takle dám tŕochu méně, ale jinak je to dobře vyvážené.