Nové Rasy

Kamenní Trollové Terryho Pratchetta Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 26

Trollové kamení

Inspirovaní mistrem Pratchettem.

Parametry:
  • Výška: 190-250 coulů
  • Váha: 10000-20000 mn
  • Třída velikosti: C-D
  • Pohyblivost: 8
Vlastnosti:
  • Síla: 13-19
  • Obratnost: 3-8
  • Odolnost: 13-19
  • Inteligence: Viz. text
  • Charisma: 1-6
Opravy:
  • Síla: +6
  • Obratnost: -5
  • Odolnost: +5
  • Inteligence: viz. text
  • Charisma: -5
Rodová zbraň:

Každý troll ji má na konci paže.

*Kdykoliv se v tomto článku objeví slovo „troll“, „trollové“ apod. mám na mysli SVOJE trolly, nikoliv pravidlové ani cizí. I když v tomto případě nejsou zase tak moji…ale vy to chápete.*

Podstata:

Trollové jsou z kamene. Žádné měkké orgány, žádné měkké přečnívající kousky…čistý kámen. Mozek je křemíkový(nebo křemičitý?), složení těla závisí na tom, z jaké části hor a konkrétně z jakého kamene vznikli.

Inteligence:

Trollí inteligence je trochu ošemetná věc. Jejich křemíkový mozek jim umožňuje v arktických teplotách přemýšlet mnohonásobně rychleji než v mírném pásu, ovšem ve vyšších teplotách se zkrátka pomalu zastaví a vyhlásí stávku. Příliš vysoké IQ ovšem pro trolly znamená smrt podchlazením…

Stupňů celsiaStupeň inteligenceZranění
-120215 živ./kolo
-115204 živ./kolo
-110193 živ./kolo
-100182 živ./kolo
-90171 živ./kolo
-8016nic
-7015nic
-6014nic
-5013nic
-4012nic
-3011nic
-2010nic
-109nic
08nic
107nic
206nic
305nic
404nic
503nic
602nic

Pro zjednodušení, pokud hrajete v mírném pásu, má troll inteligenci 6-7 na jaře a na podzim, 5 v létě a 8 v zimě.

Vzhled:

Vzhled je velmi kamenný a zemitý. Kulatá hlava bez uší, rudé, perlám podobné oči s černými zorničkami. V tlamě(opravdu ne ústa, ale tlama) mají dvě řady velmi tvrdých diamantových stoliček, kterými rozkusují kameny. Tvář a vůbec celé tělo je plné vrás, u trollů žijících na horách navíc porostlé lišejníkem (dá se z něj určit trollovo stáří). Trollové sestoupivší z hor do měst ze sebe zpravidla lišejník oškrábou a navíc si pořídí něco jako pokus o bederní roušku (čistě kvůli lidem, nemají totiž v tomto směru co skrývat). Široká ramena, veliké ruce dlouhé až na zem (trollové se při chůzi opírají klouby na rukou). Mají poměrně křivé nohy, neschopné vyvinout příliš velkou rychlost.

Způsob života a obživy, láska a náboženství, děti:

Trollové se řídí heslem „jsi to, co jíš“, tzn. živí se kamením. Potrpí si hlavně na vyvřeliny, naproti tomu usazeniny přímo nenávidí, s výjimkou uhlí. Dají se zlákat i na koks, síru, kamennou sůl na oživení, slídu a pak takové ty pyrity, galenity apod. Místo v jejich jídelníčku má např. i smolinec, magnetit, křemen, krevel, dolomit a různé železné rudy. Mají diamantové zuby, kterými drtí všechny měkčí nerosty (tzn. všechny nerosty mimo diamantů a nějakých fantasy šutrů tvrdších než diamant). Hlad je začne sužovat po týdnu.

  • cca 3 kila nerostů = snídaně
  • cca 6 kilo nerostů = průměrný oběd
  • cca 5 kilo nerostů = večeře
  • 1-2 kila nerostů = malá svačinka

A nesmíme samozřejmě zapomenout na druhou snídani, druhý oběd…a samozřejmě na jídlo mezi snídaní a svačinou. V tomto směru asi trollové nejvíce připomínají hobity. Na druhou stranu je ale s podivem, na jak dlouhou dobu se dokáží uskrovnit. Ovšem pokud je z čeho…

Trollové žijí v horách a velehorách, v místech věčného sněhu a ledu. Hloubí tunely a štoly, ve kterých těží potravu a ukrývají se před sluncem. Žijí v rodinách či klanech, jeden klan si vždycky zabere maximálně jednu stranu hory. Je jim velmi nepříjemné, aby žili POD sebou nebo NAD sebou. V jedné rodině může být tak deset trollů, 4 dospělí a zbytek děti. V klanu může být trollů až padesát, pak musí nutně dojít k třenicím o prostor a stravu, což se vyřeší odchodem některé rodiny/rodin na jinou stranu hory nebo úplně někam jinam.

Trollové nemají zrovna v lásce cizince, kteří je podle jejich zkušeností chtějí vždycky jen obrat o životní prostor, jídlo nebo rovnou o život. Malou skupinku jsou ochotní tolerovat, pokud nedělá problémy. Pokud je v ní ale trpaslík, jde do tuhého.

Sem tam se může stát, že některý podnikavější troll s dobrými úmysly sejde do nížin do některého z měst, nebo si založí „živnost s mostem“. Ta spočívá v tom, že si vybuduje hnízdo pod některým frekventovanějším mostem do hor, a následně přepadává lidi a vybírá od nich mýtné. Cena se obvykle pohybuje kolem pár zlatých, pokud ovšem mají cestující s sebou kozla, cena se může vyšplhat až ke stovkám zlatých. Pro vysvětlení si zahrajte hru Simon the Sorcerer. S „vydělanými“ penězi pak troll zamíří do některého většího města, kde se naučí základům civilizace. Tzn. ti kdo se moc odlišují budou diskriminováni, ti kdo mají hromadu zlata a neumí ji použít o ni brzy přijdou, mlácení lidí je zločin, platit někomu aby je mlátil za vás je byznys.

Trollí romantika, náboženství a chápání času je poněkud mimo naše lidské obzory, ale jde to. V zásadě to spočívá ve dvou věcech: Čas se odvíjí od konce k začátku a mlácení po hlavě. Když chce troll trollce vyznat lásku, nejdřív velmi dlouho hledá. Tedy za předpokladu, že našel tu pravou, tak hledá vhodný nerost. Lépe řečeno kámen vhodný k vyznání lásky. Nějaký pěkný, nejlépe protkaný žilkami zlata, lesklý, hladký, hřejivý, zkrátka sympatický kámen (divili byste se, ale i takové kameny jsou). Nesmí být moc velký, jen cca jako fotbalový míč. Když tedy najde tu pravou a ten pravý, zastihne ji nepřipravenou na osamoceném místě a vší silou jí ten kámen rozbije o hlavu. Pokud jí přivodí ztrátu vědomí, ještě není nic ztraceno. Zpravidla jsou dvě možnosti, jak může trollka reagovat. Vrátí mu to, tzn. rozbije mu o hlavu první kámen co jí přijde pod ruku, a láska je tedy oboustranná. Nebo mu to vrátí ručně, případně ho zprdne, nebo prostě uteče…a troll má smůlu. Samozřejmě, není úder jako úder. V tomto případě jsou hlavní EMOCE, které dotyčný cítí, když zvedá kámen nad hlavu. Pokud cítí lásku, ta je pak prezentována sympatickým kamenem druhé osobě. V boji, například, cítí nenávist, a o to horší úder dokáže zasadit.

S náboženstvím je to podobné. Cituji mistra Pratchetta:

„V žádném případě nesmíme zaměňovat Chondrodita, trolla lásky, zaměňovat s Gigalitem, trollem, který rozdává trollům moudrost tím, že je udeří kamenem do hlavy, nebo Vápenonem, trollem, který přináší trollům štěstí tím, že je udeří do hlavy kamenem, ani s lidovým hrdinou Megalitem, který první vyrval bohům tajemství kamene.“ Netroufl bych si znásilňovat tento koncept, a proto nechť si každý vytvoří představu podle svého.

Když už jsme u té lásky, jak vlastně vznikají trollí děti? Ne, trollové nemají žádné příslušné otvory ani přečnívající kousky. Když troll trollce rozbije o hlavu kámen lásky, seberou spolu ten nevětší úlomek a odnesou si ho do jeskyně na nějaké temné a chladné místo. To pak střeží jako oko v hlavě. Tento úlomek začne časem nabývat na objemu, roste a roste, tvar má pořád jako normální kámen. Každý týden zvětší svůj objem dvojnásobně, a až je velký dost(asi jako bochník chleba), začne získávat humanoidní tvary. Nožičky, ručičky, hlavička, všechno se vytvaruje. Narostou zoubky, zvětší se mozeček. Cca za měsíc porodních bolestí je na světě trollátko, které vyžaduje neustálý přísun čerstvých a hlavně čistých (složením) nerostů. Po půl roce je schopno chodit a sledovat rodiče při těžbě a jiných dalších radovánkách. Po dalších třech letech je schopen nebo schopna (trollové, šťastní to tvorové, neznají pubertu a věc on/ona je jasná zhruba po roce. Mezi pohlavími není žádný fyziologický rozdíl patrný lidem, ovšem trollové to vidí jinak) těžit si sám/sama.

Spánek&Životy:

I kamenné tělo musí čas od času spočinou a dopřát si trochu odpočinku. Vzhledem k tomu, že je spánku věnován celý odstavec (mrkněte se, je i v nadpisu, fíí!), asi to nebude jen tak. Takže, trollové musí spát minimálně jednou za tři dny v zimě, jednou za dva dny v létě. Proč tomu tak je, to se ptáte sice správně, ale je to stejné, jako byste se ptali, kde se bere láska, když „na horách neráste a na poli ju nesejů“. Troll ale může spát libovolnou dobu, stačí mu přejít do tzv. kamenné fáze, jejíž následky jsou vypsány dole. Kamenná fáze se projevuje navenek tak, že se troll svine do klubíčka, ale klubíčka s těsně přiléhajícími kamennými deskami. Takto může přestát větry, sněhy, plískanice, stejně jako i pekelná vedra. Vzbudí se z něj poté, co ho někdo vyruší(představte se, že budíte ze spánku hromadu kamení), nebo po předem naplánované době. Ta se ale ve velkých vedrech může lišit, a to zhruba následovně:

  • 10-20 stupňů = 1k6 hodin
  • 20-25 stupňů = 2k6 hodin
  • 30 stupňů = 4k6 hodin

více stupňů…to už se troll nemusí ani probrat(15% pravděpodobnost za každých 5 stupňů nad 30)

Tabulka přímo nad tímto textem platí beze zbytku i v tom případě, že slovo stupňů nahradíte slovem „dnů“.

Za každý den strávený takto, tzn. v kamenné fázi se trollovi vyléčí 1k6 životů. Jinak se může troll vyléčit poměrně jednoduchým způsobem…na rány (resp. v něm vyhloubené otvory) zaplácne cementem, případně jinou stavební hmotou. Počká až zatuhne, a voila – je jako nový. Po pár dnech se „náplast“ začne drolit, odpadávat, až je na jejím místě dorostlý kámen, jako nový. I když, někdy se nevyvede ani tato praktická kůra a kámen nedoroste zcela. To se pak trollovi sníží maximum životů (kolik záleží na PJ, podle rozsáhlosti zranění) a vyléčit se dá jediným způsobem. Zkamenět v krápníkové jeskyni, přímo pod odkapávající vodou, která musí padat přímo na postižené místo. Laik by řekl, že tato „lázeň“ trolla spíše nahlodá než zacelí, ale opak je pravdou. Běžné alchymistické přípravky na ně z očividných důvodů nepůsobí.

Historie:

Trollové vznikli ještě před prvními humanoidy, tzn. před elfy a trpaslíky. Obývali téměř celý svět, který byl zasypán sněhem od jihu po sever. Jak čas plynul a sněhu ubývalo, trollové se čím dál tím víc stahovali do hor. Jak přesně vznikli, to se neví přesně…jedna z nejpravděpodobnějších „vědeckých“ teorií mluví o tom, že na počátku světa se všudypřítomná magie vybíjela formou obrovských bouří trvajících celé věky. Některé z blesků musely trefit vhodné uspořádání nerostů, které probudily k životu. Trollové sami o tom nepřemýšlejí, čas se stejně odvíjí od konce k začátku a pak se převrátí, takže budou mít šanci být u svého zrodu znova. Divné, říkáte si, ale náhodou je to slušná myšlenka na rasu, která vyznává lásku ránou do hlavy.

A teď(po přečtení Thud!u) trochu oficiálních legend:

První věc, kterou Tak udělal, bylo, že napsal sám sebe.
Druhá věc, kterou Tak udělal, bylo, že napsal Zákony.
Třetí věc, kterou Tak udělal, bylo, že napsal Svět.
Čtvrtá věc, kterou Tak udělal, bylo, že napsal jeskyni.
Pátá, kterou Tak udělal, bylo, že napsal geodu, kamenné vejce.
A v šeru jeskynního ústí geoda zahnízdila a zrodili se Bratři.
První bratr se vydal za světlem, vyšel ven a zastavil se pod otevřenou oblohou. Tak příliš vyrostl. Byl to první člověk. Nenašel zákony a byl osvícen.
Druhý bratr se vydal do tmy a zůstal stát pod kamennou klenbou. Tak dosáhl jen správné výšky. To byl první trpaslík. Našel zákony, které napsal Tak, a byl zatemněn. Ale část Takova živoucího ducha byla polapena v troskách kamenného vejce a stala se prvním trollem.Toulal se světem nevyžádaný a nechtěný, bez duše a cíle, bez schopnosti učit se a chápat. Ve strachu ze světla i temnoty se navěky bude pohybovat, neví nic, nenaučí se nic, nestvoří nic, není nic…

Z „gd Tak ,gar“ (Z věcí, které Tak napsal)

Překlad prof. W.W.W. Divokrev, vydala Neviditelná univerzita, cena 8 AMT. V originále se zdá být poslední odstavec citovaného textu připsán mnohem později a úplně jinou rukou.

Válečnictví a boj, výhody a omezení:

Trollové jsou velmi často donuceni bojovat, ať už mezi sebou či mezi jinými rasami. Bojují pěstmi, kameny, v pokročilejších dobách těžkými kyji, které seberou měkčím rasám(v horách obvykle krollům nebo barbarům).

Pokud bojuje troll s trollem, pomiňme teď příčinu boje, je to téměř vždy boj na pěsti. I trollové ve svém kamenném těle cítí bolest a únavu, a tak jde zpravidla o to soupeře udolat. Trollové nejsou od přírody krvelačná rasa, a tak poražené soupeře většinou nezabíjí, leda nešťastnou náhodou nebo v krajním případě. V boji proti soupeřům z ostatních ras platí následující věci:

  • trollové mají sami od sebe KZ 5, což ovšem vzhledem k malé obratnosti není zase tak super jak to vypadá.
  • zranění šípy, šipkami a dřevcovými zbraněmi způsobuje zranění pouze 1k3 životů, s výjmkou těžké kuše (1k6 životů).
  • pokud se troll brání, nemá postih -3 za boj beze zbraně, protože jeho ruce jsou zbraněmi sami o sobě.
  • při útoku sekerami má útočník bonus +2
  • při útoku ostatními zbraněmi má útočník postih -3 k útočnosti.
  • trollové nemůžou nosit zbroj, ze zbraní mohou používat jen těžký kyj, válečnou sekeru, trojzubec a obouruční meč(všechno to můžou používat jednoručně bez postihu), nemohou používat štít. Zbraně ale používají neradi, nejraději mají pěsti a kameny.
  • nedají se zranit ohněm, je jim pouze velmi nepříjemný(nehledě na věc s inteligencí)
  • nedokáží plavat, okamžitě jdou ke dnu kde se topí, nedokáží vyplavat zpět.
  • nedokáží létat, ani s pomocí kouzla Leť. Prostě zůstanou na zemi na nebudou vědět co mají dělat.
  • nedokáží jezdit na čemkoliv, s výjimkou kamenné motorky(jen sranda, ovšem pokud PJ a hráči mají naznačenou kulturu rádi, pak ovšem není vhodnějšího tvora pro tento stroj…)

Trolls&Dwarfs

Trollové nenávidí trpaslíky. Tak to prostě je, to je ložený. Tato prastará nenávist, dnes živená už prostým „nenávidíme je, protože oni nenávidí nás a naopak“ vznikla velmi pravděpodobně následovně. Trpaslíci, jak známo, mají na sekerách dvě strany. Jednu krumpáčovitou, určenou k těžbě, a druhou ostrou, určenou k ochraně natěženého. A trollové, jak známo, se rádi ukládají k zimnímu, někdy i víceletému spánku (prostě nemajíc co dělat, v té době se potřeba přísunu minerálů snižuje na minimum, vzbudí se ale velmi vyhládlí). A protože ležící, nehybný troll připadá i kovanému geologovi jako obyčejná hromada kamení, a protože troll, který je probuzen ránou do hlavy, nebývá zrovna přátelsky naložen, a protože trpaslíci mají sklony odsuzovat hromady kamení, které po první ráně vstanou, chytnou vás za nohu, roztočí vás jako při vrhu kladivem a pak najednou pustí…vede jedno k druhému.

Vztah k povoláním

Trollové se logicky nejvíce uplatní jako válečníci – bojovníci. Je mi líto, ale

  1. jejich křemíkový mozek nedokáže pracovat s magenergií
  2. tichý pohyb a preciznost u stvoření vážícího několik tun s prackami jako lopaty?
  3. trollové s přírodou zrovna nevycházejí
  4. alchymie by snad šla, i když by výsledek asi nestál příliš za to…

Na druhé straně mají spoustu výhod pro válečnictví. Trollího hrdinu potkáte jen stěží, ale když už, bude to válečník. Teoreticky i alchymista, ale…prostě válečník. Mimochodem, kdyby se trollové někomu zdáli přesílení, uvažte ještě toto: Lidi je nemají příliš v lásce, jsou totiž velice odlišní, ale stvoření měřící přes dva metry, celé z kamene a s obrovskou silou se nedá jen tak snadno utlačovat, což lidé těžce nesou. Trpaslíky jsme si už vysvětlili, barbaři a krollové je nemají rádi, protože s nimi musejí v horách neustále bojovat, a hobitům a kudůkům připadají hroziví a strašidelní. Elfové v nich vidí ztělesněný protiklad, hloupé kamenné obludy bez citu. Nedokáží jezdit na zvířatech, nedokáží plavat, nedokáží se přizpůsobit lidské společnosti. Jsou prostě jako hodně tvrdej kousek v kaši života. Nebo jako nugát v bonboniéře života?

Takové ty poznámky, bývají pod čarou, je to takové ještě prodloužení než přijde definitivní konec…

Měl jsem v plánu sepsat i nějakou povídku, znáte to, oživení, optické zvětšení a možnost jak si nahrabat lepší hodnocení…ale nakonec jsem od toho upustil. Jak by se mohla má chabá fantasie poměřovat s výtvory pana Pratchetta? Asi jako lejno vedle diamantu, jako polský fiat vedle lamborginy, jako zlá blecha vedle Zlatého draka, jako Hloupý Honza vedle Geralta z Rivie…zkrátka bude lepší, když nic takového nenapíšu.

Také bych byl nerad, aby někdo mladší a ambioznější, kdo by měl v plánu také zpracovat kamenné trolly, narazil na námitky typu „hele voe, von nějakej barbar už to tam udělal, mrkni na to, tohle už dělat nemůžeš.“ Moje zpracování jistě není dokonalé a, jak říká Homer Simpson, „ať děláš co děláš, vždycky se najde alespoň milion lidí, kteří jsou lepší.“

A poslední věc na závěr. Zásadně odmítám myšlenku kamenného trollího psa. Možná jsem divný, ale tohle prostě odmítám. Děkuji za pochopení.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Škoda že jsem nemohl hodnotit ale dal bych ****.
Mám dojem že zde chybí různé rozdíli mezi trolli podle druhu kamene ze kterého jsou. Také to jak vznikají malý trollové se mi zdá zvláštní. Já osobně bych se řídil tím jak je to (aspoň myslím) na zeměploše a to tak že trollové prostě vznikají. A to z různých materiálů (třeba diamantoví troll z thudu, nebo můj oblíbence feťák Cihla)


 Uživatel úrovně 0

Koncovky rozhodně nebyly myšleny do hry ... Nicméně co mi zbývá, než se s tim smířit


 Uživatel úrovně 0

Uzavírám případ. Pokud se někdy dostaneš ke hraní, vybereš(nebo některý z tvých hráčů) si pro některou postavu rasu trolla, a nějakým způsobem se dostanete k otázce metabolismu(doporučuju se o tom bavit alespoň v mínus osmdesáti stupních, jinak to troll nemusí pochopit), můžeš jako jedno z možných řešení použít speciální žaludeční šťávy. A co se týče koncovek, odpovím asi stejně jako případný hráč/PJ...no a co? :-)


 Uživatel úrovně 0

Dobře, co vim tak - ný;natý;itý;ičitý;ičný nebo ečný;ový;istý;ičelý - to sou ty koncovky podle kterejch se určuje oxidační číslo. Zrovna to opakujem ... Nicméně bral bych vysvětlení, že má třeba v žaludku nějaké speciální šťávy, které to rozštěpí... no nebylo to tak těžký ne?


 Uživatel úrovně 0

Zdravku nestuduju, jestli to má něco společného s chemií, tak jsme skončil u ný, natý itý, a ani to už nevím přesně, co má znamenat. Vyhnutí se odpovědi, no, můžeš to tak brát, ale...je to logické. Sranda, že tohle ti přijde jako blbost, a oživlá hromada kamení ne...navíc jsem nikdy neřekl, že se v trollím žaludku o sebe ty kameny mlátí, no tak.


 Uživatel úrovně 0

Dobře, vysvětlení nkdo trolla nepitval mi přijde trochu jako vyhnutí se odpovědí, mimochodem vím, jak funguje normální metabolismus, jen sem nevěděl, jak se dokáže rozložit kámen v kameni, přijde mi to jako blbost. Všechno se musí rozložit v něčem. Rád bych věděl, když vezmeš dva kameny a budeš s nima o sebe bouchat, co se s nima stane. Určitě se nerozloží jako v normálnim metabolismu....


 Uživatel úrovně 0

Děláš si srandu? No, i kdyby...

Trollí metabolismus funguje velice jednoduše. Požíváním kamenů se hmota snězeného připočte k původní hmotě trolla, přesně podla zákona o zachování hmoty. Není to tedy jako např. u lidské samičky, která pozře 100g porci masa a rázem přibere dvě kila...

Uvnitř trolla se kamení rozloží a všechny jeho části přijdou tam, kam mají. Jak se toto děje, není přesně známo, protože se ještě nikdy nikdo neodvážil trolla pitvat během zažívání.


 Uživatel úrovně 0

Ještě dopním otázečku, jak jim funguje metabolismus?


 Uživatel úrovně 0

Opravdu zajímavé. To že si připojil, že to bylo pro radost je na místě, ale opravdu, tohle je best co sem kdy viděl ... :D

Takže teď vážně, nevím, kdo by si mohl vybrat takovouhle rasu, takže kdybych ještě mohl hlasovat, ubral bych tomu z ***** na ****. Jinak je to dobrý.


 Uživatel úrovně 0

Jo, teď mi to došlo...nebylo to dělané pro vás, ale pro radost...pro mou...ale jestli se to líbilo i vám, jsem o to radši. Sranda, jak člověku některý věci jen tak dojdou...