Nové Rasy

Troll (v1.01) Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 27

Vyběhli jsme s hospody a nevěděli jsme, co se děje. Kolem nás se prohnalo několik trpaslíků, kteří se drželi za hlavy a panicky utíkali. Zpoza rohu jsem vykoukl, před čím to vlastně utékají. Na náměstí stála vysoká postava s dlouhýma rukama a malou hlavou. Kolem ní stálo nehybně několik trpaslíků a ona je svými pěstmi drtila jednoho po druhém. Najednou se od někud z hradby ozvalo, "oheň" a stejně rychle, jak toto slovo vyletělo z úst trpaslíka, vyletěl od hradeb jeden zápalný šíp. Tu příšeru zasáhnul do ramena a ona se ho s řevem snažila vytáhnout. Teď přišla naše příležitost, vrhli jsme se na ni.
Po několika okamžicích zůstala na zemi jen spálená kostra a my jsme si užívali respektu trpaslíků. Jeden z nich nám řekl, že to byl troll.

- Filterion, zloděj

Černý Troll bojovník


Životaschopnost: 4
Útočné číslo: (+4 +5) =9 (pařáty)
+4 + zbraň
(+4 + 6/+3/-1) =10/+3/-1(těžké válečné kladivo)
Obranné číslo: (+2 +3) =5 (kůže)
Odolnost: 15/+2
Velikost: C (přibližně 280 coulů)
Zvláštní: Regenerace: 1k6 životů
Infravidění (pouze)
Vrh o zeď
Zastrašování trpaslíků
Dvojitý úder
Bojovnost: 11 (bez pudu sebezáchovy)
Zranitelnost: humanoid, ale A&#189, G2, dále viz text...
Pohyblivost: 10/šelma, ale neunavuje se
Vytrvalost: -
Inteligence: 3/-4
Přesvědčení: Zmateně zlé
Poklady: 5/0 sám, 1000/50 doupě
Zkušenost: 400 + podle situace

Vzhled: Troll je humanoid, stavbou těla podobný neandrtálcům. Má velmi malou hlavu, oproti celkové velikosti (190-240 coulů, 2000-2200 mn) se špičatýma ušima, tlamou plnou ostrých věčně zkrvavených tesáků a malýma rudýma očima. Tělo nemá příliš robustní, ale to se nedá říct o jeho velkých rukách, které dosahují až k zemi (s jejich pomocí taky chodí, ale i tak je velmi pomalý). Jeho čtyřprsté dlaně zdobí ostré pařáty. Poměrem k tělu má velmi malé nohy, zakončené rovněž pařáty, ale pouze třemi prsty. Dospívá hned po narození (vylíhnutí) a dožívá se několika set let, pokud samozřejmě nezemře. Někdy se stane, že upadne do silné hibernace, která trvá i několik tisíc let.

Původ: Trollové jsou velmi starou rasou, která vznikla pokusy temných alchymistů, kteří se snažili vytvořit dokonalé válčící stroje. Něco se ale zvrtlo a s plánovaných inteligentních vraždících nestvůr vznikly tupé nekontrolovatelné stvůry, které se začínali zabíjet mezi sebou a v temných vojscích způsobovali zmatek, který vedl k několika prohrám. Během několika desítek let se je temní pánové naučili ovládat a nyní patří mezi nejsilnější oddíly jejich armáda. V jejich společnosti se ženy nevyskytují, trollové se líhnou v temných pevnostech. Líhnou se z mazlavých kokonů zahrabaných v zemi.

Trollů je mnoho druhů, všichni z nich nejsou zlí, ale převážná většina ano. Severní pustiny obývají ledoví trollové, sluncem rozehřáté pouště obývají píseční, hvozdy se prohánějí nenápadní lesní trollové. Je jich opravdu mnoho a stále se vyvíjejí nové druhy, protože trollové se velmi dobře přizpůsobují svému prostředí.

Tento odstavec se přímo netýkají trollů, ale jejich vzdálených příbuzných - krollů. Ti vznikly skřížením prvotních trollů s lidmi (nebo převážně barbary). Z toho taktéž vyplývá, že trollové se mohou rozmnožovat (mají pohlavní orgány).

Způsob života: Trollové jsou buďto samotáři (ti chytřejší z jejich řad), žijí v tlupách, které vede ten nejsilnější z nich, nebo žijí v zajetí temných pánů, kteří je vyhladovělé posílají do válek. Díky své přirozené regeneraci jsou velmi vyhledávanými bojovníky temných armád. Příliš si ničeho neváží, živí se zvířaty a menšími humanoidy. Nejraději mají skřety, protože jejich maso je opravdu hnusné, ale trollové si na něm pochutnávají. Nemají pud sebezáchovy a z bojů téměř nikdy neutíkají, když jsem říkal, že si neváží ničeho, myslel jsem to doslova – neváží si ani svého života. Pokud mohou tak drancují.

Intelekt: Toto všechno platí hlavně o těch hloupých, ti chytřejší musejí odcházet ze svých tlup, protože by jinak mezi svými zemřeli. Trollové nedůvěřují nikomu, kdo mluví příliš chytře a ti chytřejší z nich chytře mluví. Takoví trollové jsou obávanými žoldáky, kteří se alespoň částečně civilizovali. Pud sebezáchovy mají minimálně vyvinut, ale nezabíjí jen pro potěšení, na rozdíl od svých soukmenovců. Většinou chtějí něco dokázat, ale příliš se jim to pro zatracování jinými rasami nedaří.

Přesvědčení: Protože jsou tvořeny temnými pány, jsou zpravidla zlí. Ale ti, kteří utekli z jejich zajetí, buďto do civilizace nebo do hustých hvozdů plných přátelských zvířat a bytostí, se časem mění. Stávají se mrzutými, ale přátelskými dobráky, kteří oddaně chrání své lesní přátele. Někteří z nich se dokonce naučí i mluvit řečí nějakých zvířat.

Zbraně a zbroje: Používají pouze tupé zbraně (obvykle tak tupé jako jsou oni sami). S ostatními zbraněmi mají postihy –1 na ÚČ a střelné zbraně nepoužívají vůbec, protože je pro ně velmi obtížné dobře uchopit luk, natáhnout tětivu a ještě zasáhnout ten správný cíl. Při pokusu o střelbu je 80% pravděpodobnost, že bude luk nebo jiná střelná zbraň zničena nebo alespoň poničena (samozřejmě, že ti velmi obratní se je mohou naučit ovládat, ale chce to hodně času a trpělivosti). Zbroje zpravidla nepoužívají (protože na jejich velikost a postavu se většinou nevyrábějí), ale jejich kůže je sama o sobě dosti tvrdá (KZ 3-5). Oblékají se do bederních roušek, někdy ani to ne. Ti chytřejší se snaží chodit civilizovaně, ale nikdy si neodpustí trochu toho potrhaného oblečení. Své tělo zdobí různými řetězy a válečnými barvami (hlavně rudou zaschlou krví svým obětí).

Zvláštní schopnosti

Zranitelnosti: Trollové nenávidí oheň a pokud nějaký vidí, snaží se buďto utéci, nebo se ho nějak zbavit (záleží na inteligenci). Obecně pro trolly platí, že oheň je zraňuje 2x až 4x více. Ohněm je lze taky zabít a to docela spolehlivě. Po zapálení zůstane pouze ohořelá kostra (tělo trolla shoří během několika kol). Pokud hoří, tak se snaží dostat co nejblíže nějaké vody. Zranění ohněm si nemohou samovolně regenerovat, léčí se rychlostí 1k6 životů denně (troll musí spát a to je asi jediná příležitost, kdy ho lze překvapit).
Kromě ohně je ještě velmi dobře zranitelný kyselinou a jakýmkoliv silnějším jedem (zranitelnost H2). Troll je hodně houževnatý a velmi vytrvalý, z toho vyplývá zranitelnost A&#189.

Regenerace: Trollové mají velmi vysokou schopnost regenerovat části svého těla. Pokud jim někdo usekne ruku, nohu nebo jiný úd (vyjma hlavy, po jejím useknutí troll zemře, ale protože je tak malá, je obvykle třeba trolla zabít jinými způsoby), tak jim časem doroste. Pokud zemřou (jejich životy klesnou na 0) a jejich mrtvola není spálena nebo rozleptána kyselinou (nebo ji není odťata hlava), během následujících 24 hodin se jim obnoví všechny metabolické funkce, dorostou části těla a zase obživnou s ½ svých celkových životů (poznámka: v každé situaci mají mez vyřazení rovnu 0, takže bojují až do konce). Tato informace je všeobecně známá v krajích, kde lze trolly potkat docela často, ale ne každý hrdina ji musel zaslechnout.

Regenerace umožňuje trollům léčit si obvykle 1k6 životů za kolo. Záleží na druhu trolla, někteří mají 1k6, jiní 2k6, ti nejslabší mají regeneraci 2 životy za kolo, ale nikdy ne méně. Na tuto regeneraci se nemusí soustředit, je automatická. Regenerace trollů má základ v nervové soustavě, doslova v mozku. Proto, když jim někdo usekne hlavu, přestane se jejich tělo regenerovat, ale vzhledem k tomu, že je jejich hlava tak malá, tak ji lze jen těžko zasáhnout.

Aby nenastaly komplikace, tak pokud je trollovi useknut nějaký úd, nebo je výrazně zraněn (vyseknutí kusu masa z hrudi apod.), každá useknutá část mu doroste během 1 směny a to ještě tak, že si nemůže najednou regenerovat více částí (takže dvě ruce pryč = 2 směny regenerace).

Infravidění: Trollovi oči jsou téměř dokonalými tepelnými senzory. Jejich jediná nevýhoda je v tom, že někteří trollové vidí pouze infraviděním a proto mají při světle problémy (-2 na útok, ale jen některé druhy). Infravidění trollů má takový dosah jako jejich normální dohled (okolo 100 sáhů, ale zde záleží opravdu na Pj).

Dvojitý útok: Pokud útočí pěstmi, mohou útočit dvakrát za kolo (každou rukou jednou a dokonce i na dva různé protivníky). Navíc jejich ruce jsou tak dlouhé, že dokáží útočit útokem tváří v tvář do vzdálenosti 2 sáhů (pro RSS je dosah jejich pěstí je 1-2 + zbraň, max. 3).

Vrh o zeď: Pokud troll zaútočí na postavu velikost A0 až B oběma útoky pařáty a oba útoky budou úspěšné (zraní-li, každým útokem alespoň za 1 život), podaří se mu danou postavu zachytit a může ji vrhnout o nejbližší zeď, strom, nebo ji může jenom tak někam hodit. Pokud ji hodí o zeď, strom nebo něco dostatečně pevného, postava nárazem ztrácí xk6 životů. X se určuje podle situace. Je totiž rozdíl mezi mramorovou stěnou a ztrouchnivělým stromem. Při nárazu je určitá pravděpodobnost, že postava omdlí (past odl ~ 4 ~ nic/ omdlení na 1 směnu, hází si oběť útoku).

Zastrašování trpaslíků: Trollové nemají klasické zastrašování válečníků (pokud nejsou válečníky). Protože často vedou války s trpaslíky, a protože ti jsou jejich nejobávanější nepřátelé, naučili se proti nim účinné způsoby boje. Pokud bojuje jakýkoliv trpaslík proti trollovi, ten se může rozhodnout pokusit se o zastrašení. Zastrašení mu trvá jedno kolo (1 akce v RSS). Každý trpaslík v okruhu 50 sáhů od trolla si hodí proti pasti roz + int ~ životaschopnost trolla +3 ~ nic/ ochrnutí na 1k6 kol nebo panický útěk. Pokud trpaslík neuspěje stojí namístě a nemůže se hýbat (chová se jako nehybný protivník) nebo se bude snažit útéct (upustí zbraně, bude zakopávat - no prostě panika). Ochromení se taktéž zruší po prvním silnějším útoku, který trpaslíka většinou zraní (PJ by měl určit, co je to silnější útok, protože slabá rána pěstí nestačí). Tato schopnost působí i na ostatní "malé" rasy, jako jsou např. hobiti, kudůci, šotkové, skřítci, někdy dokonce i skřeti a mnozí jiní.

Tvorba trolla


RasaSílaObratnostOdolnostInteligenceCharismaKZ kůže
Troll, muž*12-1710-1511-162-73-83-5
Opravy+2+0+2-7-4&nbsp
Základní pohyblivost 0 (7 pro lesního trolla)
+5% na postřeh při hledání objektů (podobně jako barbaři)

* ženské pohlaví se u trollů nevyskytuje (obvykle), ale pokud se ve vašem světě vyskytuje, tak má stejné parametry jako muž

Bojovníci

Trollové byli doslova navrženi pro bojové účely a proto je bojovník asi jediné povolání, které jim opravdu sedne. Jsou dostatečně hloupí (což znamená dosti vysokou odolnost vůči podrobování), mají svou regeneraci, která je činí velmi použitelnými a hlavně jsou neúnavní a strašně hnusní.
Pokud se troll válečník (potažmo bojovník) snaží někoho zastrašit, počítej s ním, jako by byl o pět úrovní výše (takže +15%).
Při zjišťování vícenásobných útoků nepočítej jeho pařáty jako zbraně, až do konce svého života jimi bude útočit "pouze" 2x za kolo. Vícenásobné útoky zbraněmi stoupají stejně jako u normálního (lidského) bojovníka.

Ostatní povolání

Mezi trolly se ještě kromě hraničářů nevyskytují žádná jiná povolání. Hraničáři se vyskytují zejména mezi lesními trolly a všeobecně mezi trolly, kteří žijí v přírodě. Trollové hraničáři bývají převážně druidi, ale málokdy používají lesní kouzla, protože jsou příliš hloupí, znají pouze ty jednoduchá. Raději bojují než kouzlí (když už musí bojovat).
Zlodějové se mezi nacházejí jen velmi, velmi zřídka (a když ano tak lupiči) a alchymisté nebo kouzelníci téměř vůbec.

Lesní trollové

Lesní trollové jsou známí svou dobráckou i když mnohdy mrzutou povahou. Původ mají se všemi trolly společný, jenže měli to štěstí a dostali se do společnosti, která neopovrhuje ani takovými příšerami jako jsou oni. Přizpůsobovali se dlouhá léta životu v lese a přírodě. Za ta dlouhá léta se naučili vážit si svých přátel a dokonce i svého života. Objevil se u nich pud sebezáchovy a jen v extrémních situacích na něho zapomínají a bojují velmi brutálně, tak brutálně, jak měli bojovat celý život.
Narozdíl od jiných trollů, jejich ruce připomínají hrubé větve, jejich vlasy křoví a jejich tělo mladý strom. Jejich kůže je hnědě a zeleně zbarvená.
(poznámka: pokud bych náhodou, v následujícím textu patřícímu k lesnímu trollovi, zapomněl použít slovo "lesní", jedná se stále o lesního trolla.)

Lesní troll, druid


Životaschopnost: 8
Útočné číslo: (+3 +5) =8 (pařáty)
+3 + zbraň
(+3 + 5/+4/-1) =8/+4/-1 (těžký kyj)
(+3 + 7/-2/+2) =10/-2/+2 (druidova hůl)
Obranné číslo: (+2 +5) =7 (kůže)
Odolnost: 13/+1
Velikost: C (přibližně 240 coulů)
Zvláštní: Regenerace: 2 životy
Infravidění (bez postihů)
Vrh o zeď
Dvojitý úder
Lesní jazyky
Řeč zvířat
Přátelství lesa
Schování se v lese
Bojovnost: 10 (pud sebezáchovy)
Zranitelnost: humanoid, ale A&#189, dále viz text troll obecně...
Pohyblivost: 15/šelma, ale neunavuje se
Vytrvalost: -
Inteligence: 7/-2
Přesvědčení: Zmateně dobré
Poklady: 20/0 sám, 500/10 doupě
Zkušenost: 300 + podle situace

Zvláštní schopnosti lesních trollů

Lesní jazyky a řeč zvířat: Někteří z lesních trollů se naučí i obecné řeči, pokud se seznámí s tamějšími druidy, chodci nebo zatoulanými bardy. Každý lesní troll umí mluvit řečí zvířat, se kterými dlouhá léta žil. Znamená to prostě to, že se může s jakýmkoliv zvířetem dorozumívat. Jedinnou podmínkou je to, že dané zvíře musí znát a pokud ho nezná, stačí aby byl jeho druhu nějakou dobu nablízku a poslouchal, jak mezi sebou komunikují (nějaká doba je v tomto případě 1.úroveň).

Přátelství lesa a boj proti zvířatům: Lesní trollové jsou milí na všechny dobrosrdečná zvířata, která je pomáhaly vychovávat a starali se o ně. Vlky a jim podobnou havěť nemají lesní trollové rádi, ale nemusí s nimi bojovat (pokud je vlci nevyprovokují). Proti vlkům a všem jiným zvířatům (nemagickým a s inteligencí 1) mají bonusy +1 na útok i obranu (tyto bonusy se přičítají k Boji se zvířaty, pokud je lesní troll hraničář nebo druid).
Zvířata se jich nebojí a často s nimi žijí. Trollové je zase chrání před lovci. Z toho důvodu se taky povídá, že lesní trollové jsou krvelačné bestie, které vraždí zvířata a lidi. Ale je to jinak. Tyto povídačky si vymysleli lovci, kterým trollové překazili jejich lov.

Schování se v lese: Lesní troll vypadá na první pohled jako část lesa, a proto je velmi těžké zaregistrovat jeho přítomnost. Hobit ho sice cítí, ale kroll se domnívá, že se jedná o křoví, protože lesní troll tak opravdu vapadá. Pokud se troll nehýbe, jeho nápadnost je -60%. Pokud je v pohybu, už není nanápadným, ale i tak jde jen velmi matně vidět. Všichni, kteří jsou od něho vzdáleni více než 10 sáhů a útočí na něho střeleckým útokem, mají postih -2 na útok. Pokud jsou na něho sesílány kouzla, jejich pravděpodobnost zásahu se nijak neupravuje - kouzlo si svůj cíl většinou najde (výjimku tvoří všechny druhy blesků, jejich pravděpodobnost zásahu je o 10% menší (černý, modrý, bílý a bledý blesk považuj za blesky se 100% zásahem, takže po úpravě > 90%).

Nové schopnosti trollích hraničářů

Stopař: Lesní trollové jsou v lese jako doma. Čím hustší je les, tím lépe. Celé dny dokáží běhat mezi stromy a hrát si se zvířaty, ale jednoho dne přijde do lesa "narušitel" a troll ho musí najít. Jak to udělá (pokud není ještě druid)? Vystopuje ho.
V praxi to znamená, že pokud lesní troll někoho stopuje, podmíkou je, že se musí jednat o les, tak ber trolla, jako by byl o 10.úrovní výše (tzn. +20%).

Ovládání smečky: Pokud je lesní troll v úzkých (což zpravidla není, ale stát se to může) nebo pokud pořádá lesní radu či sněm, může během několika (5-10) kol k sobě přivolat některá zvířata z blízkého okolí (v tomto případě se jako blízké okolí bere okruh o poloměru pěti mil). Při přivolávání troll hlasitě zavyje a ozvěna jeho vytí se nese celým hvozdem. Přivolaná zvířata jsou obvykle hlodavci a všechny slabší zvířata, protože vlci s trolly příliš dobře nevychází. Avšak i tito malí tvorečkové, pokud je jich hodně, dokáží vyděsit i silnější skupinu dobrodruhů. Představte si, když se k vám jako příliv blíží několik tisíc rozzuřených veverek, ze vzduchu na vás útočí hejna kolibříků apod. (vše ponechávám na představě pana PJ)

Boj s lykantropy: Lesní troll nemá rád lykantropy už jenom proto, že mu v lese dělají nepořádek. Lákají jeho zvířata, ty slabší zabíjejí a ty silnější mámí, ovládají a posílají je vůči trollům, dryádám, skřítkům a jiným (docela slabým) bytůstkám, které v trollech ztělesňují svou odvahu.
Lesní troll (hraničář) bojující s lykantropem (jak pravým, tak lidským) si může počítat bonusy schopnosti Boj se zvířaty (lykantrop je považován za zvíře).

Shrnutí a poznámky autora

Myslím, že o trollech bylo něco v Asterionu, ale pokud si to dobře pamatuju, tak samé statistiky a žádné chrastí kolem toho, které by je udělalo alespoň čtivějšími. A ještě malý detail, na která jsem zpočátku zapomněl. Tato "rasa" se měla původně nacházet v bestiáři, ale uznejte sami, že tam je docela málo místa. Takže pokud vám bude troll připadat příliš silný nebo naopak příliš slabý (ale to se nebojím), tak to berte s nadhledem - vždyť se mělo jednat o CP :)).

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Dost dobře se ti povedlo vystihnout trolla.Dal bych čtyry hvězdy


 Uživatel úrovně 5

No co říct, velmi povedéné dílko. jen si je opět trochu dodělám, trošku je skloubím s Almirskými trolly a bude to fine :)))


 Uživatel úrovně 5

Prvni ma myslenka byla, ze jsou vyrabeni, popr. tvoreni magii a nedokazi se nejak mnozit... nicmeme v dnesni dobe mam na trolly trochu zkreslenejsi pohled.



 Uživatel úrovně 0

Je to dobré. Jenom jedně věc mi chybí (možná je tam řečena a já jsem ji jenom přehlédl) Jak se ti Trolové množí když nemají druhé pohlaví?


 Uživatel úrovně 0

Zelgaris: Jo vis jak si rikal, ze tohohle trolla, ze ho smazes, nechtel bys to uz udelat? :-)

kdyz tak se koukni do MS v dilne je tam Troll, vcera jsem dodelal toho svyho a nevim nevim, ale pojal jsem ho trochu jinak, nez ty! A napis neco mi k tomu ty specialisto pres rasy! :-)


 Uživatel úrovně 0

no, to se udvidi, prece jen ak kvalinew jako y nepisu, ale pokusim se neco new napsa! ted jsem si stahl tohohle trolla a až budu mí čas, ak si ho pořádně přečtu! Ale jak jsem se na o průběžně díval, ak si je představuju trochu jinak!


 Uživatel úrovně 5

nebude ^___^

btw hod ho tam, tohle stejne jeste neni v takovem tvaru, jak to puvodne melo byt, brzo to poleti a nahradi to jiny troll (teda brzo = do jednoho roku)


 Uživatel úrovně 0

hele, jak tohle to dopadlo, bude to velka konkurence, kdyz dam sccceho trolla? :-(


 Uživatel úrovně 0

je to skvcel a marcus uz to uhadl......5*******************************