Nové Rasy

Noční elf (v1.01) Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 44

Přepadli naši vesnici. To, jak se chovali, bych nikdy u elfů nečekal. Jednoho z nich jsem srazil z koně a v tom okamžiku jsem si všiml, že to není obyčejný elf. Měl sněhobílé vlasy a zešedlou kůži. Rukama si zakrýval oči, protože slunce mu evidentně vadilo. Přitlačil jsem kopím na jeho hrudní pancíř a on na mě začal pokřikovat Elfštinou – jenže zněla trochu divně, připadala mi jako ten jazyk, kterým mluví skřeti. Máchal rukama a snažil se odstrčit mé kopí a zvednout se. Najednou odněkud vytáhl dýku a já nečekal, až mě podřízne. Přitlačil jsem na kopí. Během několika chvil se kolem elfa objevila krvavá louže.

- Dueforg, strážný Lanatonu

Noční elfové jsou elfí rasou, která žije v temných hvozdech a podzemních královstvích. Na rozdíl od svých dobrých bratranců jsou tito zpravidla zlí a krutí. Svými způsoby se přibližují skřetům. V armádách zla stojí v liniích jako velitelé skřetů a orků. Temnými pány jsou najímáni jako zkušení vrazi a jejich mágové patří k těm nejlepším (a nejzlejším). V nočních elfech se odráží rčení moudrých čarodějů, „velká moc je jen určitá forma zla.“

Původ: Před několika tisíci lety se oddělili od prvotní linie elfů. Na rozdíl od nich odešli do hvozdů a podzemních jeskyní a tam bez přístupu slunečního světla přežívali. Někteří tvrdí, že skřeti vznikli právě z nočních elfů a to různými pokusy s magií a křížením s jinými temnými rasami. Jiná teorie praví, že noční elfové vznikli proto, protože temní bohové záviděli těm dobrým jejich elfy a snažili se jejich rasu napodobit (ovšem nepovedlo se jim to tak, jak chtěli).

Vzhled: Noční elfové jsou o poznání vyšší než jiní elfové (160 – 195coulů = velikost B), ale jsou méně robustní, dalo by se říci “vychrtlí“. Váží ale přibližně stejně (1000 – 1700mn). Ženy jsou o trochu menší než muži. Jejich pleť má našedlou až tmavě šedou barvu, ale rodí se mezi nimi tzv. albíni, kteří vypadají jako typičtí elfové. Noční elfové se nazývají proto, protože jejich kůže při úplňku matně září (naštěstí neprosvítá přes jakoukoliv látku). Jejich oči jsou zpravidla rudé (karmínové) nebo tmavě modré. Jejich vlasy jsou oproti elfům sněhově bílé nebo černé s modrým nebo rudým nádechem. Jako všem elfům i jim neroste druhotné ochlupení. Oblékají se nenápadně a většina z nich se obléká do lehkých zbrojí. Protože obvykle žijí bez přístupu slunečního světla (které jim mimochodem i trochu vadí, ale ne zas tolik, aby měli na světle postihy), mnoho z nich jsou od přírody nemocní a slabí. Dospívají ve 116 letech a podobně jako elfové jsou nesmrtelní (věkově) a od určitého věku nestárnou.

Způsob života: Noční elfové žijí, jak už bylo několikrát řečeno, ve hvozdech nebo v podzemních prostorách. Jejich vesnice jsou obvykle malé a vede je většinou rada starších kněžích. Jsou známí svou vírou k pavoučí královně Lolth, bohyni nočních elfů a driderů. Většina z nich v ní věří a ti, kteří touto bohyní opovrhují jsou zpravidla vyháněni nebo popravováni.
Ti, kteří nežijí ve vesnicích nebo městech, se osaměle potulují po světě a nechávají se najímat jako žoldáci. Někteří z nich se vydávají na cestu dobra a dělají průvodce temnými hvozdy.

Přesvědčení: Z důvodu víry v temnou bohyni jsou obvykle zlí. Ale i mezi černými ovcemi se mohou nacházet bílé. Některým z nich vadí způsoby jejich bratrů a odcházejí ze svých domovů s vírou v lepší život. Ale ve světě mají problémy, protože každý je zná jako lupiče, kteří nedrží slovo a přepadávají malé vesničky. Z těchto i jiných důvodů mohou být zmateně dobří až zákonně zlí.

Dobrodruhové: K družině dobrodruhů se mohou, například, přidat jako průvodci přes hvozd nebo tuláci, kteří odešli ze svých domovů. Pokud si získají důvěru svých společníků, pomohou jim v mnohých těžkých situacích. Zpravidla mají rozsáhlé vědomosti týkající se skřetů a jiných zlých ras, protože jsou v podstatě jednou z nich. Jsou dobrými zloději a kouzelníky. Mnozí z nich jsou i vynikající hraničáři, jsou sice docela slabí, ale toto řemeslo mají v oblibě. Ti zlí se mnohdy stávají knězi některých zlých bohů (jako je např. Lolth).

Pro ty, kdo používají klasické nahazování Dračího Doupěte, tady je pro vás tabulka. Pro ty, pro které je tento způsob zastaralý nebo nepoužitelný platí, že noční elf může mít všechny vlastnosti kromě síly a odolnosti na maximálním stupni (21). Nejvyšší stupeň síly nočního elfa je 19 a odolnosti je 16.

TABULKA VLASTNOSTÍ PODLE RAS
Rasa Síla Obratnost Odolnost Inteligence Charisma
Noční elf, muž 5-10 10-15 6-11 11-16 2-17
Noční elf, žena 5-10 10-15 5-10 12-17 3-18
Oprava +0 +1 -5 +2 +3
Základní pohyblivost je 12
+5% na postřeh při hledání měchanismů (podobně jako hobit)

ZBRANĚ ELFŮ
Název Síla zbraně Útočnost Obrana Délka Váha Cena
Jehlová dýka 2 +4 -3 1 5mn 26zl

Rodová zbraň – Jehlová dýka

Jehlová dýka vypadá na první pohled jako obyčejná dýka s delší čepelí (lehká jednoruční zbraň). Její čepel je ale tak ostrá, že není problém prorazit jí i těžkou zbroj. Ostří je zakulacené, ale přesto ostré a pevné (průměr asi 2couly). Rukojeť bývá obvykle zdobená, protože se nejedná jen o ledajakou dýku. Nočním elfům se hodí převážně na plánované vraždy, protože před jejím smrtonosným ostřím ochrání oběť jen mocná ochranná magie. Do obyčejného souboje se příliš nehodí, protože ačkoliv je pevná, lze ji docela snadno poškodit a bránění se touto dýkou před obouručním mečem je krajně nevhodné. Touto zbraní se kvůli jejímu neaerodynamickému tvaru špatně vrhá (pro vrh má parametry 1/-1/-2 a dolet jako obyčejná dýka).

Sicco používající tuto zbraň získává +1 bonus na schopnost zabití (pro siccy je tato dýka známá jako tzv. Jehla).

Pokud nechceš používat tuto zbraň jako rodovou pro noční elfy, tak použij obyčejnou dýku z pravidel (nebo zubaté ostří).

Vidění za šera

Vzhledem k nočnímu životu těchto elfů, vyvinuli si své oči k tomu, aby viděli i za mírného světla docela dobře. V úplné tmě vidí jen matně a mají postihy (jako lidé, ale o 1 nižší), ale za nízkého osvětlení (pochodeň, lucerna nebo slabý oheň) vidí téměř stejně dobře, jak za slunečného dne (i když pro ně to není zrovna nejslibnější přirovnání).

Imunity

Stejně jako ostatní elfové i noční elfové jsou imunní vůči kouzlům a schopnostem, které způsobují spánek a jemu podobné účinky (např. hraničářovo kouzlo uspi okolí). Taktéž jsou odolnější proti hypnóze a sugesci (od 1.úrovně mají +1 bonus a od 15.úrovně +2).

(poznámka: píši sice, stejně jako ostatní elfové, ale v dračím doupěti tuto schopnost obyčejní elfové nemají.)

Vědomosti

Noční elfové znají skřety (a jiné skřetí rasy jako např. orky, trolly, gobliny) tak dobře, že znají i jejich slabosti, taktiky jejich velitelů (protože, je leckdy sami vedou) a taky proto, protože skřeti se pravděpodobně vyvinuli z těchto elfů.
Noční elfové proto znají obvyklé parametry těchto ras (podle bestiáře) a v boji proti nim získávají bonus +1 na útok i obranu. Obvykle znají i sídla nejbližších skřetích vůdců v kraji, kde se nachází.

Nenávist vůči bratrancům

Noční elfové zpravidla nenávidí své “dobré“ bratrance, protože ti jsou tak krásní a zdraví, zatímco oni jsou nemocní a všichni jimi opovrhují.
Ti hloupější z nich nedokáží ve své blízkosti snést žádného člena jiné rasy nebo jsou tak hloupí, že vůbec nic nechápou a nevadí jim to.
Ti chytřejší, průměrní, si uvědomují, že nemohou všechny nenávidět, protože prožít život v nenávisti nepřináší nic dobrého.
Ti nejchytřejší z nich si uvědomují, že je to vlastně jejich chyba, že jsou takoví jací jsou. Oni mohli za to, že je před tisíci lety jejich bratranci vyhnali z jejich domovů. Uvědomují si, že nenávist je špatná vlastnost, která by se měla potlačit.

Tyto příklady samozřejmě závisí na přesvědčení (toto bylo pro neutrální nebo zmateně dobré) nebo na charakteru postavy a na přístupu hráče.

Nemoci a postižení

Noční elfové, nebo lépe řečeno jen někteří z nich, trpí od svého mládí dýchacími problémy, fyzickou slabostí nebo chronickou rýmou (nebo jinými nepříjemnostmi). Je to způsobeno jejich způsobem života (vývoje). Tyto nemoci nejsou nikdy smrtelné, ale často jim ztěžují život.

(poznámka: Tato “schopnost“ není nutná a pokud chceš, tak se na ni vykašli. Ale pokud ti nevadí, že tvoje postava bude trochu postižená (že tvůj zloděj začne kašlat v té nejnevhodnější situaci), tak nic neměň a zkus to takhle. Úmyslně nepíši žádná procenta, protože by mělo záležet hlavně na PJ.)

Bohyně Lolth - magie

Někteří noční elfové, především ti mocní, věří v temnou pavoučí bohyni Lolth. O této bohyni neexistuje mnoho záznamů, protože jediná místa, kde se veřejně uznává, jsou města temných pánů (a taky nočních elfů). V lidských městech je taky uctívána, ale potají, protože se její způsoby víry a obřady všem hnusí. Noční elfové kouzelníci a to převážně mágové se často stávají kněžími této bohyně. Za služby, které ji poskytujou, je obdařuje schopnostmi, kterými se liší od normálních nočních elfů. K tomu všemu přispívá ještě talent nočních elfů k umění magie a jejímu poznávání.

Pokud tedy hraješ nočního elfa kouzelníka a patříš do řádu bohyně Lolth (nebo jiného temného boha, nebo hraješ prostě zlem prolezlou postavu), tak používej výhradně kouzla černé magie. Jaká to jsou se dočteš ve starých číslech Dechu Draka (asi ročník 95 nebo 94), kde je sepsáno hned několik svazků temné magie (myslím, že 4 svazky). Tyto kouzla jsou taktéž, myslím, sehnatelná někde na internetu. Pokud nemáš ani jednu ze dvou možností, dohodni se na nových kouzlech se svým PJ.

Kouzla černé magie se obvykle skládají z různých ohnivých kouzel, hypnóz, prokletí a jiných podlostí (třešničkou na dortu jsou kouzla typu voodoo apod.). Nezapomínej na to, že kouzla černé magie jsou daleko silnější, protože s velkou mocí jde ruku v ruce i velká zodpovědnost.

Navíc tě tvá bohyně nebo bůh mohou obdařit nějakou zvláštní schopností, která má určité časové omezení. Tyto schopnosti jsou zpravidla velmi mocné a noční elf je může použít jen několikrát za svůj život. Všem PJ jsem nechal v tomto výběru volnou ruku, protože vypisovat všechno, co by se mohlo přihodit je nad mé síly. Nezapomeňte ovšem, že pokud bude postava své bohyni (nebo bohovi) nevěrná, nezíská žádnou schopnost, ale postihy.

Pokud hraješ ve světě, kde existuje bílá magie (nebo magie světla apod.), tvůj noční elf bude mít značné problémy s učením se těmto kouzlům a s jejich sesíláním a to i pokud bude dobrý (v přesvědčení).

Průvodci hvozdů

Hraničáři jsou mezi nočními elfy, hned po vrazích, asi nejobvyklejším povoláním. Někteří z nich se stávají chodci, kteří používají svých psychických schopností k utlačování nepřítele, jiní naopak druidy, kteří povolávají ta nejhorší stvoření lesů a hvozdů, které zplodila sama Země.
Všichni hraničáři mohou sesílat zvrácené verze léčivých kouzel, stojí je to sice o 1mag více, ale zase tím mohou někoho zranit za stejný počet životů, jaký by normálně vyléčili. Chodci mají tu výhodu, že jejich chodecké meče mají větší kapacitu magů (maximum je větší o 5magů). Jejich kouzlo uhrančivý pohled je silnější a ovlivní i nestvůry s inteligencí až 15 (což je o 3 více).

Noční elfové druidi se od ostatních druidů liší tím, že nezískávají na 15.úrovni zlatý srp, ale stříbrnou dýku. Jejich oživlé stromy jsou daleko silnější a jejich životaschopnost je o 5 větší. Jsou ale omezeni tím, že své schopnosti a kouzla mohou používat jen v témných hvozdech (co je to temný hvozd nechávám na PJ).

Vraždy na denním pořádku

Někteří považují vraždy za svinstvo, někteří, jako paladinové, stíhají jakéhokoliv vraha a je jim jedno, jestli zavraždil z pomsty nebo pro peníze. Noční elfové považují vraždu za způsob boje a řešení osobních i neosobních problémů. V jejich městech není žádný problém sehnat nájemného vraha a to už jenom proto, že většina nočních elfů ovládá docela dobře všechny druhy dýk a nožů. Od zlodějů, přes hraničáře až po kouzelníky. Nyní se budeme zabývat první zmíněnou skupinou a tou jsou zlodějové.

Každý noční elf má vraždění v krvi (dokonce i ti dobří, kteří nemají rádi způsoby života svých vrstevníků). Pokud má noční elf příležitost stát se siccem (namísto lupiče) obvykle se této příležitosti nevzdá. Samozřejmě, někteří z nich jsou tak tvrdohlaví a chtějí se lupiči stát (těm to pane PJ nezakazuj, ať si zahrají, ale musí mít proto nějaký důvod).
Noční elfové se rádi vžívají do rolí mafiánů, kteří mohou ovládat jiné lidi a využívat jejich služeb k nekalým činům. Pokud se sami dostanou do takové situace, dokáží si leckdy poradit. Stačí jim k tomu dýka a jejich výmluvnost, kterou jsou taky známí. Problémy mají s tím, že si je většina obyvatel světa pamatuje jako padouchy, kteří nikomu nedůvěřují a nedodržují slovo.

Noční elfové siccové získávají na 6.úrovni +5% na všechny diplomatické schopnosti a od 15.úrovně se tento bonus zvyšuje na +10%. Pokud používají jehlovou dýku, jejich bonus na siccovu schopnost zabití není pouze +1, ale +2 (+1 bonus mají s jakoukoliv dýkou).

Válečníci

Protože žijí ve svých vlastních městech, musí se mezi nimi vyskytovat i válečníci, kteří by jejich domovy chránili před náhodnými nájezdníky. Je pravda, že do temných hvozdů asi moc nájezdníků nepřijede, maximálně tak nějací ti skřeti, ale ti jsou v porovnání s nočními elfy dosti slabší, i když jsou to právě oni, se kterými vedou neustálé války. Na tomto příkladu lze vidět, že i zlo má mnoho tváří a problémy ve vlastních řadách.

Noční elfové jsou obvykle šermíři, protože na bojovníky nemají dostačující sílu a bojový styl “napřed zabij a potom se ptej“ jim nevyhovuje (najdou se výjimky, ale ty umírají v mladém věku). Většinou nosí lehčí zbroje jako je šupinová a kroužková.

Shrnutí a poznámky autora

Podle pravidel nemůže být elf nikdy zákonně zlý. Toto omezení je sice na první pohled nesmyslné, ale při hlubším prozkoumání zjistíte, že tomu vlastně tak je (přistupujte k tomu z hlediska literatury). Zlí elfové jsou podle většiny knížek vzdálenými bratranci, nebo úplně jinou rasou, která se elfům jenom podobá (ale minulost s nimi má společnou). Takže máme elfy rozděleny na dobré a zlé.

Pro název “noční“ jsem se rozhodl proto, protože je to docela nezvyklé. Mohl jsem je pojmenovat temnými, drowy nebo nějak jinak, ale připadlo mi vhodné přídavné jméno “noční“.

Jestli tuto rasu použijete, či ne záleží jenom na vás. Původně byla vytvořena jako rasa pro CP, nebo lépe řečeno jako nestvůra z bestiáře, ale protože jsem si s ní trochu pohrál a více rozepsal, měla by se dát hrát jako regulérní rasa. Doporučuji hrát raději zmateně dobré nebo neutrální (pokud hrajete na přesvědčení), protože neznám moc PJ, kteří zvládají družinu složenou z zákonně zlých, dobrých a do toho ještě zmateně zlých. Pokud ale chcete hrát za ty špatné, tak si vyberte třeba nekromanta, temného věštce (theurga) nebo sicca. Jenom doufám, že jsem neudělal moc chyb (jak logických tak pravopisných).

A nakonec trocha temné poezie.

Pošetilost mocných

Čím silnější chceš kouzla znát,
tím více toužíš po moci.
Čím větší moc máš,
tím temnější jsou tvé myšlenky
a čím temnější jsou tvé myšlenky,
tím hůře je ti pomoci.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Zdravím. Moc hezky zpracované, ostatně, nejsem první, kdo to zde chválí, ale - nechci nějak moc škatulkovat, ovšem pokud je mi známo (alespoň podle ADaD), noční elf není temný elf (drow). Noční elfové jsou společensky zaměření a mírumilovní jedinci (přesvědčení ZmD nebo N), jejich kůže je bledá až stříbřitá. To, cos zde popsal ty, je temný elf, alias drow, ale jak říkám - nebudu škatulkovat. Zkusím spíše vytvořit samostatnou rasu "nočních/měsíčních elfů" a ukázat, co jsem měl na mysli ;)


 Uživatel úrovně 0

Jen tak pro doplnění jehlová dýka- to jak si ji popsal, tak se tomu říká Stilleto

S pozdravem, Saragon


 Uživatel úrovně 0

Dobré a originální.


 Uživatel úrovně 0

Dobrý nápad


 Uživatel úrovně 0

zelgaris:
kam ty na ty nápady chodíš? Seš fakt dobrej


 Uživatel úrovně 5

Drizzte II. tak aby bylo jasno...
1) Neni to okopirovani drowu z FR ale z Greyhawku (jinak tez defaultniho svetu pro DnD3e, pro znalce ^_^)
2) Warhammeri elfy neznam, takze v tomhle smeru se kopirovani nejednalo ^_^
3) A jeste te musim pochvalit za opravdu prekvapivy postreh... ano je to kopie trochu pozmenenych drowu do DrD nic vic, ani to nikdy nic jineho byt nemelo ^_^
Ver tomu, ze vymyslet novou rasu pro mne opravdu tezke neni, jenze v tomhle pripade jsem nemel na mysli (a ani jsem se nesnazil) vymyslet nejakou novou prevratnou rasu, ale ukazat lidem prepracovane drowy a to tak, aby si je mohli zahrat i v DrD a nejen v DnD.


 Uživatel úrovně 0

Inu, zajímvě sepsané, ale přijde mi to, jako pouehé okopírování Temných elfů ze světa Forgotten Realms (též jinak Drowů pro znalce) nebo Temných elfů ze světa Warhammer... Tedy mi nezbývá nic jiného, než hodnotit za 2... Sice jsi přidal sám nějaké nové vlastní věci, ale povětšinou jde pouze o kopii... Chápu, že vymyslet novou rasu je těžké, ale právě proto by se do toho měli pouštět jenom zkušení "machři" ;o)


 Uživatel úrovně 0

No az na tu jehlovou dyku...Je kapku silna..Ale to neva...


 Uživatel úrovně 5

tak nevím, co. ale něco mi tu chybí. Musím si to nechat projít hlavou a později tosem dopíšu....


 Uživatel úrovně 0

Celkom fajne takze 4*