Nové Rasy

Kililii Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 39

"...Džungle děsivě zhoustla! Všechno se mně lepí do ksichtu, leze po mě toliko havěti, že bych to na rukách nenapočítal. Budu si zas muset odpočinout! Tímhle tempem nedokážu dojít do dalšího tábora do noci! Sakra, hele plac, no ještě, že tak! Bylo na čase. Džungle se rozprostřela a já tam uviděl jakýsi skřety či co. Pobýhali sem a tam dokolečka jak kdyby vypili tři sudy Flandarskýho červenýho. Přikrčil sem se a koukal co, že se to chysta. Co to prováděli nevím, ale vím, že to byli ti nejpodivnější skřítci co sem kdy moh vidět. Pečlivě sem si snažil všimnou každýho detailu, když to... auuu... stočil sem se. Jedna z těch malejch sviní mě našila jakejsi trn do krku. Foukačku měl ještě v tlemě. Do vteřiny lehl s ohnivkou v ksichtě. Chtěl sem prohlídnout jeho ohořelí zbytky, když to na mě naběhla celá jejich tlupa. Ta armáda malejch skřítku přes sebe lozila jak na mraveništi a celá ta kupa se hnala přímo na mě. Vzal sem meč a ohnal se po prvních. Ty svině se mě zakousli do ruky! To stačilo! Zdrhal sem. Ještě dlouhý dny sem slyšel to jejich kvíleni za hlavou..."

-Osina, Kmenobíjec, Vrah Riokský a Kalínský, Travič Durský

  • VÝŠKA: 60-100 coulů
  • VÁHA: 600-1200 mincí
  • VELIKOST: A

TABULKA VLASTNOSTÍ PODLE RAS
Rasa Síla Obratnost Odolnost Inteligence Charisma
Kililii 3-13 13-18 10-16 8-13 3-8
Opravy -1 +2 +1 -1 -2

Vzhledově

Kililii jsou tvorové se značně lidskými rysy, jsou však poněkud zakrnělí, vysocí něco podsáh, váží asi jako malé dítě. Jejich pleť má vybledle šedavou až černou barvu. Vlasy mají černé, vyjimečně rudé, barva očí je šedá, někdy černá, vyjimečně rudá. Druhotné ochlupení neroste.

Kililii si nechávají vlasy růst něco pod ramena, pak si je zkracují. Nehty si koušou pravidelně.

Obličeje mají poměrně kulaté, postavené na nízkém krku. Mají velká, hloupě vyhlížející očka, velké nosy a uši a široká ústa. Ruce a vlastní nohy mají asi velikosti lidské což vyhlíží v poměru s jejich tělem docela směšně a podivně. Jako lidé mají Kililii pět prstů.

Nosí jen bederní roušky, při zvláštních příležitostech na hlavách masky.

Jazyk

Vlastní mluva je jakási pisklavá a kvílející, někdy vyhlíží jako prskání. Jejich slovník je na jednu stranu značně prostý na druhou neuvěřitelně komplikovaný. Naučit se jej ení nijak snadné a není to jen na chvíli. Nezřídka se z tohoto stává doživotní koníček.

Kililii samotní se dokáží učit cízí jazyky jen ztěží a ještě horší je to v tom vůbec je přemluvit k učení.

Život

No dožívají se asi stovky let a to jak ženy, tak muži. Ženy i Muži se rodí v oměru asi 1:1 takže žádný problém nenastává. Po narození je o malého kojence staráno u matky asi do tří let. Pak se jeho výchovy ujímá celí kmen, kde je povětšinou určen jeho jakýsi učitel, který ho učí v lovu, učí ho lézt po stromech, rozpoznávat byliny atd.

Ve věku asi dvacýtky let prochází zkouškou a obřadem při, kterém se z něj stává dospělec. Ve dvaceti téže pohlavně dospívá a je tedy schopen reprodukce. V takovém případě by si měl najít co nejdříve svou vyvolenou, námluvy totiž nejsou nic lehkého a je docela slušná pravděpodobnost, že zůstane na ocet a tak by měl pokračovat a pořádně se snažit 8-). Do čtyřicítky by měl splodit potomka, pokud ne je označen jako "llí" [no nejl9p se to d8 p5elo6it asi jako "člověk bez tintítka"] a při obřadu je připraven o svůj... ehm... pohlavní orgán. Žena se do čtyřicýtky musí někomu zavdat, pokud ne stává se po čtyřicátém roku života ženou toho kdo si o ni řekne jako první. Jediná vyjimka je u "liilílii" [náčelníkovy dcery], která čeká na svého "ií" [rytíře]. A u "kiilílii" [náčelníkova syna], který se vlastně dvořit ženě může či nemusí a po otcově smrti dostane všechny jeho ženy.

Těhotenský stav trvá asi okolo jednoho roku, otec se musí společně s matkou dítěti minimálně tři roky plně věnovat. Až po uplynutí těchto tří let může žena znovu otěhotnět a muž si může najít další ženu, kterou si může přidat do harému a splodit s ní další dítě.

Po osmdesátem roku života je částečně sproštěn kmenových povinností a je nazván "liíkii" [svobodným pánem].

Stým rokem života se Kililii stává jedním zestařešinů kmene.

Styl života

Je hodně jednotvárný. Dítě se narodí, je učeno základnímu umění jak přežít, potom přijde hledání ženy a poté klidné stáří. Všechen volný čas tráví Kililii sbíráním jídla a různými dalšími k životu nezbýtnými věcmi. Tento jednotvárný život je však zpestřen snadkaždodenními oslavami a rituály, vždy je záminka pro nějakou parádu a tak je volný čas hojně zaplněn.

Některé kmeny mezi sebou vedou staletí dlouhé války, které postupem času ztrácí a zapomínají na původní důvod a stávají se jen symbolickými.

Životamísto

Kililii žijí hluboko v džunglích, tam kde se najednou hustý porost rozkládá v mýtinu, někde nedaleko vodního pramene. Tam lze nalézt několik naskládaných hromad "sena". Jo, jo sena! Hromady sena tak nejlíp se dají popsat Kililiíjské "iííl" [hromada]. Jedná se o uschlé větve baumblamovníku.

Baumblamovník roste ve všech podnebních pásmech. Má spoustu poddruhů a každy je vždy nějak přízpůsoben místu svého výskytu. Je sice keř přízemní, a drží se proto při zemi, takže asi po pěti letech růstu má jen něco přes sáh. Poté však začne růst vysoce do vrcholků, do výše někde až sedmi/osmi metrů, aby nespadl obepíná nějaký strom. Tam kde stromy obyčejně nerostou nebo rostou velmi nízko, rostou úměrně nižší i keře baumblamovníku.

Na baumblamovníku rostou rudé bobule, které jsou prudce jedovaté a někteří exotistyčtí traviči je docela dobře dokáží použít i ocenit. Po nějakám času až přezrají začnou tvořit trsy, bobule vyrostou do velikosti až asi do velikost ilidské pěsti, postupně zrudnou až zfialový, ztratí svou jedovatost a jsou plně poživatelné. Chutí připomínají ponejvíce extrémně sladké borůvky.

Nově vyrašené nebo staré seschlé větve se nasekají, jsou duté, nechají se nasáknout vodou a potom se pár dnů suší na slunečním světle. Zežloutnou a jsou použitelné na stavbu iííl. Ve vesnicích to vypadá asi tak, že uprostřed je největší, nejkomplikovaněj postavena iííl někdy až 4 metry vysoké. To je obydlí náčelníka kmene, které musí být taky dosti prostorné pro všechny jeho ženy. Všechny další iííl se stavy do kruhu okolo náčelníkova tak, aby se dosáhlo komplikovaných, pro nás nepochopitelných útvarů. Nové iííl se stavý vždy dál od náčelníkova a tak se dá poznat, které stojí déle a které je postaveno nově. Rodiny totiž většinou rostou a tak je třeba iiíl pořád zvětšovat. Pokud se spojí dvě sousedící rodinny svazkem manželským jejich iííl se spojí v jedno a tak ještě více naroste. Je však pravidlem, že náčelníkovo obydlí je vždy největší na rozlohu i výšku. Iiíl se však staví různě na sebe a k sobě a tak vlastně jen těžko lze poznat, které, že to z rodin patří. Oni v tom však mají jasno a ke sporům o iííl nedochází.

Značně stranou a odděleno, však stále na dohled stojí šamanovo iííl.

Postavení ve kmeni

Vypadá asi takto:

  • kmenový náčelník a případně náčelníkův syn či dcera
  • kmenový šaman
  • další šamani
  • stařešinové
  • svobodní pánové (+ náčelníkovy ženy)
  • ostatní, přičemž výše stojí vždy ten starší
  • bezpindíkatí

Strava

Co se stravy týče je dosti exotická. Základem jsou nezralé (které mají jedu málo) nebo přezrálé (které jed neobsahují) bobule baumblamovníku. Z našeho dnešního pohledu můžeme bobule baumblamovníku přirovnat k pečivu (chlebu, rohlíky), na jídelníčku se proto objevuje pravidelně. Dále další různé bobule, listí některých stromů a vůbec plody exotických rostlin, jako třeba banánovníků, citrusů apod.

Živočišná strava se pak skládá z obřích mravenců, různých červů, šneků a podobných chuťovek. Na stromech vybírají hnízda některých ptáků a živý se jejich vajíčky nebo mladými. Na "velké" tvory si moc netroufají, ale když už při obraně vesnice dokáží ubýt hladového tygra, uspořádají řádnou hostinu a jeho lovce pasují do stavu svobodného pána (pokud již je svobodným pánem, tak se stává stařešinou). Takovýmihle odměnami se vůbec Kililiové oceňují a vyznamenávají.

Mimochodem pijí nejčastěji čistou či dešťovou vodu. Tvrdý alkohol je dokáže ve velmi malé dávce otrávit a slabší s nimi mává už při prvním hltu.

Zvyklosti

Každý Kililii má ve svém repertoáru několik masek různých velikostí a barev. První dostane počínaje třetím rokem kdy se z něj stává právoplatný člen kmene. Tehdy dostane svou první masku a kolik bude mít dalších je jen na něm. Masky se vyřezávají nejlíp z korkové palmy, ale lze na toto použít i spoustu jiných výtvorů džungle. Na vlastní masku potom přijdou různé ozdobi a zkrášlovadla jako třeba peří, korálky... a celá maska se pomaluje a pokreslí podle účelu, kterému má sloužít, nejčastěji se požívá bílí písek, bobule baumblamovníku, někdy krev... variant je spousta a je jen na hráči a na PJ jak se na vzhledu masky domluví, samozřejmě můžou všechno upravovat a přidělávat. Na vlastní dělání masky je třeba ovládat dovednost.

Výroba kililiíských masek (dovednost)


Vlastnost: obratnost
Obtížnost: střední
Ověřování: na začátku tvorby
Totální úspěch: maska se povedla, každý znalí okamžitě pozná k jakému účelu má sloužit a co symbolizuje, je to pravé dílo na výstavku
Úspěch: maska se povedla, každý znalí okamžitě pozná její účel a to co symbolizuje
Neúspěch: maska nedopadla moc dobře, výzdoba nezaujala svoje správné místo, většina znalích bude mít problém určit její pravý účel a co symbolizuje
Fatální neúspěch: maska se nepovedla, materiál je znehodnocen či zlikvidován
Poznámka: No prostě výroba masek. Výroba zahrnuje správné opracování kusu dřeva a jeho pomalování barvami a správné umístění výzdoby a zkrášlovadel. K výrobě je tedy potřeba správného materiálu a volba správných ozdob a barev. Navíc nějaký ten nůž a misky na barvy. Podle použitého materiálu se také snižuje či zvyšuje past. Pokud je na výrobu použito korkové pamy pasty klesne o 2, pokud je použit baumblamovní tak klesá o 1, pokud je použita kůra padlavce naopak stoupe o 5. Je jen na Pj, aby podle zvoleného materiálu stanovil opravu k pasti. Výroba masky trvá asi dvanáct směn.

A navíc je nutno podotknout, že každý Kililii ovládá výrobu masek dobře až velmi dobř a obvyklím způsobem jej můžou vypilovat až k dokonalosti.

Masky se používají k různým slavnostním účelů a jelikož druhá slavnost začíná obvykle dříve než první skončí tak Kililii moc masky nesundávají. Masek existuje spousta druhů. Masky do válek i na lov, masky na svatby i pohřby, masky na námluvi i masky na přednesi, masky šamanske či náčelnické. Masek je skrátka spousta druhů.

Masky tedy plní v životě Kililiiho spozstu důležitých věcí. První masku dostane od svého kmenem určeného učitele ve třech letech. Který mu pak vlastně všechny masky dělá. Na prvním lovu ma udělá masku, až poprve vyleze na strom dostane další atd. atd. Vlastní uznávanou masku si může udělat až po dvaceti při prvních námluvách.

Život Kililiiho je tedy plný neustálé zábavy a radovánek, rituálů a symboliky. Slaví snad vše, od ulovení opice, přes první námluvy až po nalezení žáby. Nechávám na PJ jak si to u sebe udělá, protože jednak nemám nervi na dělání stovek druhů slavností a jednak by to vůbec nemuselo sednout do vašeho světa.

Kililii dobrodruh? Ich, Ich?

No všichni mají právo z kemene odejít, ale většinou tak neučiní, protože v džungli plné zlých velkých tvorů je nečeká zdárná budoucnost. Jejich povaha je však velmi zvídavá a snaží se pořád něco zkoušet a tak sem tam po takovém dobrodružství nějaký Kililii zatoučí. Vezme velký vak s jídle, udělá si slavností masku, sežene si ťápaci botky, pak se se všemi rozloučí a vydává se na dalekou pouť divočinou. No nebudeme si nic nalhávat! Většinou ho něco sežere ještě tehle nebo další večer, ale ti chytřejší, chrabřejší a hlavně rychlejší, kteří dojdou až někam k "klií" [velkému světu], tak nasednou do nejblížší loďky nebo kočáru a nechají se odvést daleko na sever. No a se štěstím se z nich nestane přírustek do zoologické zahrady a přidají se k družině podobně zvědavích dobrodruhů. Musí to být však hodně schopný Kililii, protože to sebou nese naučit se cizí jazyk a to není nijak snadné.

Válečník

No samosebou, proč ne? V džungli se bez válečníka neobeješ! Nuutno podotknout, že šermíře sem v řadách Kililii ještě neviděl. Takový válečník nosí válečnickou masku a válečnické malování, baumblamovníkové bobule (ty se dají najít) a bílý písek (dvě mince se dají koupit asi za zlaťák). Pokud se tímto malováním počmárá a nasadí si masku, tak se sníží jeho charisma o šest, ale více na dva. Proto od první úrovně ber válenčíkovo zastrašení jako by měl charismu o dva nižší, od šesté úrovně o tři nižší, od dvanácté o čtyři nižší atd.

Hraničář

Hraničářství je taktéž hojně zastoupeno. Když už tak se z Kililiiů stávají spíše druidové. Takový hraničář nosí loveckou masku a hraničářské malování, listy baumblamovníku (v džungli se dá najít jinde stojí 20 mincí 10-50 zlaťáků) a krystalicko sůl (mince se dá za stříbrňák běžně koupit). Pokud se tímto malování počmárá a nasadí si masku, tak dostane schopnost ekvivalentní zlodějově schování se ve stínu se stejnou pravděpodobností jako on. Tuto scopnost může hraničář použít pouze lese, nejlépe v džungli. Kililiiové jsou také skvělí stopaři a tak se jejich pravděpodobnost stopování zvyšuje o 10% v jiném než nepoužitelném terénu.

Jejich nevýhodou je naopak to, že nemohou mít psa. Od narození totiž cítí přirozený odpor k takovým zvířatům.

Alchymista

Alchymisty se Kililii stávají docela často. Místo truhle používají různé proutěné koše z magicky izolovaných rostlin, ale ti dobrodruzi, kteří vyrazili za dobroudružstvím budou používat normální truhlu. Výše se z nich stávají spíše než theurgové, tak pyroforové a snaží se vyrábět spousty různých rachejtlí a ohňostrojů více než kvůli jejich síle, tak kvůli krásnému efektu, který vyvolávají. Z některých alchymistů se takto stávají vážení šamani, kteří jsou ve svém kmenu respektování téměř stejně jako náčelník. Někteří alchymisté takto nosí alchymistickou masku. Pokud ji má nasazenou, tak vidí magenergii stejně tak dobře jako alchymista na další úrovni. Od 6. úrovně jako alchymista s úrovni o dvě vyšší. Od 12. jako alchymista s úrovní vyšší o tři atd. atd.

Kouzelník

Zato kouzelníků moc v kmenu nenajdete, ale pokud už ano stávají se z nich uctívaní šamani, kteří to někdy dotáhnou až na post kmenového náčelníka. Kouzelníci někdy nosí kouzelnické masky. Pokud si tuto masku nasadí sesílá kouzla s pravděpodobností jako kouzelník s inteligenci o dvy vyšší. Na 6. úrovni se z nich stávají jak čarodějové tak mágové.

Zloděj

No zlodějů taky moc nenajdete. Však u některých zvídavá povaha dorostla až tak, že se pustí i do zkoumání cizích věcí. U těch, kteří vyrazili na dobrodužnou dráhu je však chmatáctví docela normální, mnohdy ho potřebují, aby v klií přežili. Musí krást jídlo bez, kterého by vyhladověli, musí krást vodu, aby nevyžízněli, musí krást stříbrné příbory aby měli čím jídlo krájet, musí krást zlaté číše, aby měli z čeho tu vody pít.

Proto se zloděj chová při vybírání kapes jako o úroveň výš. Na 6. úrovni jako o dvě úrovně výš. Na 12. jako o tři úrovně výš atd. atd.

Rodová zbraň

Rodovými zbraněmi Kililiiů je foukačka a široký nůž.

Foukačka

Většinou z bambusu udělaná tyčinka. Z, které se střílí trny. Někdy napouštěny i v jedu. Foukačka má parametry 4/0 (tedy 5/0 pro Kililiiho), při obraně -2 a je 90% pravděpodobnost, že foukačka nevydrží a praskne. Střílí se z ní tak, že se vloží trn a pak se do foukne. Foukačka střílí do vzdálenosti 5/12/20. Pokud zasáhne, tak způsobí zranění vždy jen za jeden život, ale trny mohou být namočeny v jedu.

Střelba z vlastní foukačky je potom dovednost.

Střelba z foukačky (dovednost)


Vlastnost: obratnost
Obtížnost: těžká
Ověřování: každy výstřel
Totální úspěch: trn je vystřelen, další kolo si střelec nemusí házet na past při střelbě z foukačky, úspěch je automatický
Úspěch: trn je vystřelen
Neúspěch: střelec špatně foukl trn zůstává ve foukačce
Fatální neúspěch: střelec se špatně nadechl a vdech do svých útrob trn, je zraněn za 1k6+ životů, pokud byl navíc trn namočen v jedu a střelec byl zraněn alesoň za tři životy musí si navíc hodit na past proti jedu.
Poznámka: Každý kdo chce z foukačky úspěšně střílet musí se naučit tuto dovednost. Přičemž všechny šlověku podobné rasy ovládájí střelbu z foukačky alespoň špatně automaticky. Kililiiové ovládají tuto dovednost průměrně až dobře a mohou ji normálním způsobem dopilovat až k dokonalosti.

Široký nůž

Tenhle nůž je opravdu široký, na šířku má až 10-20 coulů a ostři nože se zužuje do špičky asi na 30-40 coulech. Široký nůž se používá ve dvouch variantách. Ta první je lehčí a menší, jako dělaná pro kuchařky na krájení zeleniny, ale dá se s parametry 3/+3/-2 (pro Kililii tedy 4/+3/-2) použít i v boji jako lehká zbraň. Ta těžší varianta je už opravdový macík s paramtry 4/+4/-2 (pro Kililii tedy 5/+4/-2) a taktéž se používa k boji, ovšem jako zbraň střední.

Ta lehčí varianta váží asi 20 mincí, ta těžší asi 30 mincí. Tyto zbraně se dají použít i kombinovaně. Dva lehčí široké nože mají parametry 4/+2/+2 (pro Kililii tedy 5/+2/+2) a je to zbraň lehká, lehčí a těžší s parametry 5/+3/+2 (pro Kililii tedy 6/+3/+2) jako zbraň střední a dva těžší široké nože s parametry 6/+4/+1 (pro Kililii tedy 7/+4/+1) jako zbraň těžká.

Co mám se napsat ještě? Snad jen: kleště!

Tak to je nejspíš všechno, mám takovej podivnej pocit, že sem na něco zapomněl, ale nemůžu přijít na co! No snad kdyby jste někdo na něco se chtěl tázat, tak tady dole dotoho wokna to můžete napsat a odeslat...

...dík

... 58-) O.S.I.N.A. (-82 ...

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Pěkná ač trochu nepraktická rasa. Spíše než jako hráčskou postavu bych ji viděl v obětí Pj ovi mysli. Jediné co mě tam vyrušuje je obscénost některých vět a tabulek


 Uživatel úrovně 0

fakt dobre


 Uživatel úrovně 0

Stojí za zamyšlení. Dobře mě pobavil


 Uživatel úrovně 0

Dobré, ale nesouhlasím s výhodami pro Kililii dobrodruhy, moc je to dle mého soudu zvýhodní. Navíc, nevím co se stane, pokud například masku Kililii dobrodruha alchymisty použije například hobit alchymista. Pokud by výhody za masky byly platné i pro jiné rasy, bál bych se masového vybíjení za účelem získat masky Kililii. 4*


 Uživatel úrovně 0

No coment ...velmi se mi to líbilo.........5*


 Uživatel úrovně 0

Nevidim tam zadnou chybu

Lord Alfik


 Uživatel úrovně 0

Dost dobrý! Dovedu si ho představit jako lučištníka (kterého napsal Garda 16.02.2002). Bonusy k obratnosti a odolnosti, to je to pravý.


 Uživatel úrovně 0

Co dodat ? Dát míň než co dám by byl hřích...


 Uživatel úrovně 0

Skvěle propracovaný.Vážně moc dobrý... :-))))


 Uživatel úrovně 0

ahh... sheedeeho jsem už dlouho nepotkall...

...zdaravím a dík...

Thorostar: Ano... už proběhlo vyvažováýní... 8-)

...Os