Nové Rasy

Noldar Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 26

NOLDAR


VLASTNOSTI PODLE RASY
Síla 10 – 15
Obratnost 10 - 15
Odolnost 11 - 16
Inteligence 9 - 14
Charisma 6 – 16

TABULKA OPRAV
Síla0
Obratnost+1
Odolnost+1
Inteligence-1
Charisma-1

Základní pohyblivost: 11
Velikostní skupina: B
Výška: 140 - 180 coulů
Hmotnost: 1500 - 2100 mn (75kg - 110kg)
RODOVÁ ZBRAŇ: Scorpion (Skorpíon) 6/+1/0 ; použití obouručně 7/+1/0


HISTORIE

Kdesi na jihu, tam, kde slunce bylo ostré, jak za rozbřesku, tak při západu a kde pouští a oázami procházeli kupci z dalekých krajů, cestující do měst, kde by mohli nabídnout něco málo ze svých mocných říší jiným jižním státům, se začali sjednocovat malé územní celky lidí, nám podobných a příbuzných. Celky nečítali mnoha obyvatel. Ale po sjednocení, které nastalo kdysi v roce 7000 p.T. (před Temnem). Země, která byla poseta územními celky těchto lidí, žijících v pouštích a oázách, vysokých kamenitých, nikdy sněhem nepokrytých horách a časem vysychajících nížinách u koryt řek, se jmenovala Araban. Byla to veliká země, plná pouští ve středu a na jihu země, avšak ze severu obklopena pásy hor a kopců. Z východu měla přístup k moři a ostatním zemím, ze západu však narážel příliv, který čas od času přivedl do Arabanu nové osadníky.

Araban není celý pokrytý pískem. I v jeho srdci lze najít savany a jezírka, říčky a lesíky. Lidé, co zde žijí, jsou ale velmi odlišní. Mají jiné zvyky. Jiná jídla a jiné vládce.

Nevím, kolik toho ještě o nich napíši, ale tuším, že moc ne... V těchto pouštích se bez průvodce neobejdete... A za zmínku stojí i to, že terén znají perfektně, třebaže tu nikdy nebyli...


Zápis v Kelsinkově knize "Slunečný jih"


RODOVÁ ZBRAŇ

Scorpion vznikl v dobách, kdy Noldaři válčili proti lidem. Používali zbraně, které jim pod ruce přišli, a to i ty, se kterými se zrovna moc dobře ohánět neuměli. Nejčastěji ale používali šavle a široké meče. Několik kovářů z pouštní provincie Lan'ha-šlej se pokoušelo zkout široký meč a šavli. Výsledkem byli všechny možné druhy a podoby zbraní. Výsledkem byl ale také Scorpion. Vynikal mezi jinými meči hlavně vzhledem a také lehkostí. Poměrně každý z kovářů jej ovládal dobře a lehce. Proto je ihned dali do rukou válečníků a vojáků. Meče jim "sedli" a při válce byli vyhlášeny Scorpiony národní a taktéž rodovou zbraní Noldarů. Zvěsti se šířili a povídky o meči se silou škorpióna a lehkostí škorpióního ocasu zasadili strach do srdcí nepřátel a každý kdo bojoval proti bojovníkovi se Scorpionem v ruce, se bál, aby nebyl tím, kdo zemře škorpióní ocelí. Takto se také meči za dávnějších dob říkalo. Někde se uchovalo toto pojmenování až dodnes.
Scorpion je meč, s čepelí dlouhou 1,2 sáhu. Je zahnutá (mírně) a uprostřed čepele je výřez, široký jeden coul. Tento výřez začíná dva couly od konce záštity a končí dva couly od špičky. Čepel je široká 5 coulů. Ostří je po celé své délce zubaté. Zuby jsou veliké 1mm. Prostor mezi zuby je stejně veliký. Výška čepele je 1,2 coulu.
Co se týče záštity, má tvar dvou šavlí, které se dotýkají jílci. Záštita je velká dvanáct coulů. Je vyrobena z oceli, jako čepel, jílec.
Rukojeť je dlouhá osmnáct coulů, potažená kůží. Lze meč držet jednoručně, ale i obouručně.
Jílec tvoří znak, který je vyryt do kruhu z oceli. Znak je stejný, jako znak, který si nechávají vytetovat válečníci. Znak Noldarů. Šavle dotýkající se jílci, nad nimi je slunce, které má nad sebou půlměsíc a ze slunce letící tři dýky.
Scorpion váží 50mn. Typ zbraně je Těžká jeden a půl ruční.


VZHLED A POPIS

Noldaři, nebo chcete-li Glahagové, což je název jejich rasy v jejich jazyce, nejsou až tak odlišní od obyčejných lidí, jako některé jiné druhy. Výškou by odpovídali lidem.
Vzhledem se ale v něčem liší. Je to barva kůže, rysy v obličeji, barva vlasů a také fyzické předpoklady.
Barva kůže by odpovídala spíše snědější barvě, dá se říci slabě hnědé. Je to způsobeno tím, že Noldaři žijí na slunci. To způsobuje zbarvení kůže. Na jejich těle lze nalézt také více mateřských znamínek (pih), než u normálního člověka.
V obličeji je mnoho poznat. Dospělí Noldaři mívají hodně vousů, husté obočí a co se vlasů týče, skoro všichni Noldaři mívají tmavé vlasy. Okolo úst jim rostou vousy a často si nechávají narůst takový sloupek vousů od brady až k ústům. Většinou mají ale také bradku.
Vzhledem k fyzickým předpokladům jsou Noldaři dobří cestovatelé a vytrvalí poutníci. I přesto, že mají mnohdykrát potíže s pohybovým aparátem organismu (bolí je kolena, kotníky, jen tak jim zdřevění nohy), se dokáží dobře přemisťovat.


MUŽI A ŽENY

Rozdíl mezi mužem a ženou je hned poznat. Jednak v oblečení a jednak v obličeji. žena má podstatně menší obličej, než muž a celkově i tělo (asi o deset coulů menší. Noldarské ženy jsou vůbec menší než muži). Povětšinou si ženy nechávají narůst dlouhé vlasy, které si svazují do copů. Jinak ženy zastávají práci v domácnosti a péči o děti. Dětí je povětšinou od jednoho po třináct. Muži se potom věnují obživě rodiny a udržení si místa ve společnosti. Muži taktéž vykonávají některé důležité úkony, jako je třeba vedení celků, pořádání schůzí a chody některých věcí. Co se týče toho, zda-li jsou si věrní, odpověď by se dala formulovat asi takto. Ano jsou a nedochází tak často k rozvodům jako u lidí nebo jiných ras. Téměř v 96% nedochází k rozvodům a 96% uzavřených sňatků vydrží až do konce života. Dokonce i jejich náboženství jim umožňuje a povoluje některé "vychytávky" života, které lidi a jiné národy nemají zavedeny. Touto "vychytávkou" je mnohoženství.


JAZYK A PÍSMO

Jazyk tohoto národa, Noldarština, je velice odlišný od všech dosud známých písem. Snad jen kromě Arnedanštiny, která je vzdáleně, velmi vzdáleně podobná. Noldarština je písmo, které sestává ze znaků a vlnek, teček, bodů, čárek a různých jiných "klikiháků". Je tedy podobná současné arabštině. Toto písmo je velmi těžké ovládat a proto jej tvorové s nízkou inteligencí ani nepoznají.
Noldarština jako jazyk je velice jemná. Nejsou v ní tvrdé hlásky ani důraz na některé slabiky. Je to ale zatraceně těžká řeč a ten kdo ji nestuduje, nebo alespoň z části neovládá, je ztracen. Je ale o poznání lehčí než Arnedaština.
Jelikož jsou to lidé z jihu, kteří později přešli na sever, neznají mnoho jiných jazyků, ale dokáží ovládat, při lehkém studiu lidskou řeč, při vyšších studiích i elfštinu a trpasličí řeč.


NÁRODY A VZTAHY MEZI NIMI

Noldaři neznají tolik národů, se kterými by mohli obchodovat, či jinak komunikovat a tak si proto vybudovali žebříček oblíbenosti národů.
Nejraději se přátelí s hobity a kudůky, dále trpaslíky. Ti méně oblíbení jsou elfové, neoblíbení lidé. Noldaři si protikladí s Arnedany. V obchodování jsou mistři, i když nemají zas tak velkou inteligenci a nejsou moc pohlední. Jsou to vynikající trhovci, kupci a potulní obchodníci. Vzhledem k obchodu, Noldaři vedou nejlepší Černé trhy. Na nich lze nalézt téměř cokoliv. Zakladatelem Černého trhu v Arabanu, kde se rozvinul nejprve, byl chytrý muž Ajwill' Dumadest. Jeho potomci potom rozšířili Černý obchod do širého světa a Noldaři se stávají prostřednictvím Černého trhu vynikajícími kupci a obchodníky. Na Černém trhu se dá sehnat téměř vše, ale až 4x dražší. Noldaři obchodují hlavně se zbraněmi a alchymistickými potřebami. Co se týče potkání jiných ras, reagují většinou neutrálně a opatrně. Až poté, když zjistí, kdo jsou vlastně zač, začne rozhovor, potyčka na úrovni toho, s kým jednají. Respektive, pokud potkají někoho, koho v oblibě nemají a zprvu nevědí, že je to právě ta a ta rasa, jednají s ní neutrálně a až vyjde najevo, že jsou to třeba lidé, začnou s nimi jednat, jako s lidmi, čili, ne moc společensky.


POTRAVA

Noldaři si shánějí potravu tak, jak se to naučili již před dávnými lety. Nejčastěji požívaným pokrmem je maso z velblouda, nebo když jde o trochu severnější oblasti, tak koně či skota, kokosové mléko a ořechy, podzemnice olejná a brambory. Samozřejmě, že tyto jídla nekonzumují každý den. Ale jsou to tradiční suroviny, které se používají přes tisíce let. Málem bych opoměl také rybu a datle, či fíky.
Co se nápojů týče, je jich několik, ale Noldarský národní nápoj se nazývá Al'-namal a skládá se ze zkvašeného kokosového mléka, lihu a šťávy z citrusu. Chutná po kokosu, ale po chvilce přejde chuť na chuť pálenky.


SÍDLA

Noldaři žijí poblíž řek, v oázách, ale i v pouštích, či horách. Nikdy nemají ničeho málo a nic jim většinou nechybí, kromě míru a svobody. Za tu pořád bojují. Domy si staví s pálených cihel. Domy mají tvar čtverců, či obdélníků, někdy mají kopulitovitou střechu. Rozměru domů ve tvaru čtverce jsou tak 8x8, nebo 10x10 sáhů. Rozměru u obdélníkovitého tvaru jsou 8x14, nebo 10x12 sáhů. Uprostřed domu je stůl, kde jí celá rodina, která čítá minimálně tři členy, maximálně až patnáct členů. Vybavení domů je skromné, ve městech je luxusnější. Dveře bývají buď dřevěné, nebo jenom průlez s korály zavěšenými zeshora. Na střeše je po obvodu nízká, jednosáhová hradbička s dirkami. Pod hradbičkou je dva couly široký okap. Dirkami protéká voda, která vtéká do okapu a poté vytéká na na zem. Tato hradbička je ale pouze u domů, které nemají kopulovitou střechu.


PŘEDSTAVENÍ VESNIC A MĚST

Vesnicím většinou nikdo nevládne. Lidé si zde zařizují vše tak jak potřebují, ale přitom berou ohledy na ostatní. Ale zas tak to ve všech vesnicích není. Takto to vypadá ve vesnicích, kde žije tak pět, deset lidí. Ve větších vesnicích vládnou nějací Shimkenti (Šimkenti). Ve městech vládnou Fajkírové. Ti jsou vybráni tak, že lidé vždy jednou za pět let vyjádří svůj názor na to, koho chtějí za nového Fajkíra na radě, která se koná den před vybráním. Vždy bývá deset nominovaných. Ty vybírá Fajkír, který odchází z funkce. Mohou být Fajkírem i ženy.
Jinak státu vládne Sultán (neboli Šanrejn). Ten je vybrán stejně jako Fajkír, až na to, že k tomuto způsobu vybrání dojde tehdy, nemá-li vládnoucí Šanrejn potomka.


NÁBOŽENSTVÍ

Noldarské náboženství se jmenuje Ashám. Jde v něm o to, že věřící věří pouze v jednoho boha, který jim podle všeho, vdechnul život. Noldaři jej uctívají každý den třikrát. Při východu, západu slunce a v poledne. Jde o to, že věřící se otočí na jih, kde leží nejvyšší z motlitebních Menartitů (něco jako kostel). Poté si klekne na kolena, sehne se hlavou k zemi, políbí zemi a dá ruce k sobě s nataženými dlaněni. Pak se začne modlit. Modlí se jednu směnu. Pozvedává to jejich sebevědomí, protože při modlení se k bohovi Almáhovi slyší věřící, jak k nim promlouvá a radí jim, co mají dělat. Jednou za den mohou Almáha požádat o pomoc, nebo před bojem o sílu. Bůh jim buď pomůže (záleží na tom, jak za den zhřešili, což musí posoudit PJ), což může znamenat radu, sešle jim nějakého pomocníka, který podá Noldarům patřičnou pomoc, anebo jim při žádání o pomoc v boji poskytne sílu a odvahu (poté je jejich vlastnost síla a obratnost o dva větší. To znamená, že po pomodlení, místo síly a obratnosti 16, budemít Noldar sílu 18 i obratnost 18). Noldaři jsou tak silně nábožensky založeni, že se nachávají tetovat znakem svého boha (tetování stojí 1 zl). Tetovat se mohou nechat v Menaritu u představeného, anebo u poustevníka, ale tam bude cena podstatně dražší, klidně až i o 5-10 zl, ale Noldarům to bude více zvedat sebevědomí, protože poustevník je schopen do tohoto tetování začarovat, nebo zaklet magickou sílu, která může kdykoliv spustit svůj efekt, asice to, že Noldar má při nějaké činnosti vyšší štěstí (třeba při boji má vyšší štěstí a uhýbá se útokům, či kouzla mu dělají menší újmu, při práci je hotov dříve, má lepší náladu apod. To vše záleží ale jen a jen na PJ). Před bojem se pomalovávají různými znaky a obrázky z posvátné knihy Ashámu, asice knihy Al'-jahzad. Tato kniha má nesmírnou cenu pro Noldary, protože je stará asi 4500 let a je vní sepsáno jejich kulturní tajemství a myšlení dávných a současných dob.
Do náboženství spadá také to, že není v rozporu s vírou mnohoženství, které je u nich zavedeno. Nikdo z Noldarů proti tomu namá výtky a vůbec proti tomu nemají zvláštní postavení. Berou to jako součást života. Ani muži ani ženy nemají žádné protesty na tento zvyk. Není to však ani v rozporu s věrností.


NEJČASTĚJŠÍ POVOLÁNÍ

Noldaři jsou vzhledem ke své postavě a předpokladům nejčastěji válečníky a alchymisty. Hraničáři se stávají hned poté. Kouzelníci jsou vůbec neoblíbení, protože jejich znalost magie je minimální. Oni praktikují spíše tvrdý útok a alchymistiské jedy. Co se zlodějů týče, není to ještě tak špatné, ale zase ne tak časté.


NOLDARSKÝ ZNAK

Je zároveň znakem boha Almáha. Znak tvoří slune, které je ze spodu obklopené šavlemi, z toho každá jde na jinou stranu (čepelí). Dotýkají se jílcem. Slunce je zeshora překryto půlměsícem. Ze slunce vylétají tři dýky. Jedna letí nahoru, druhá do strany o šedesát stupňů nakloněna do leva a poslední to samé, ale nakloněná je doprava. Zároveň je to něco jak vlajka národa a státu, ve kterém žijí. Jejich stát se jmenuje Glahadžastán.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Tak ThunderBolt(e)......
Vím, že jsi tudle rasu nedělal půl hoďky, ale že ti zabrala moc a moc času, i přesto má (podle mne, a to v podstatě nic neznamená :-) ) hodně nedostatků a nesrovnaností....
Za prví bych se tě rád zeptal, jak jsi to myslel s těma vousama, moc mi nejde do hlavy, jak mu mohou růst vousi od brady k puse ( to bych byl rád, kdyby jsi mi to napsal do pošty)
Za druhy jsem moc nepobral to s tou zbraní. Vždyť i v našem světě Arabové používaly jen jejich zahnuté šavle, proč asi, protože jim to asi vyhovovalo. Tak proč by někdo chtěl křížit široký meč a šavli, a ještě si nedokážu představit tak dlouhatánskou rukojeť k tomuto meči. Jó a docela by mi usnadnilo, kdyby jsi tam napsal aspoň parametry :-) ...... A zpátky k tomu meči, přijde mi to docela divný, aby byl meč takhle vysokej, a k tomu tak tlustej..... Možná že jsem to špatně pochopil ( stát se může všechno )...
Ale jinak mi to přijde docela nápadově dobrý ( i když je to v podstatě opsaná rasa z reálnýho světa).....
Dal bych 3*...............
Salem


 Uživatel úrovně 0

Svou kritiku jsem velmi omezil. Co se vlastností rasy týče, je to trochu moc. I proto jsem dal nízkou propracovanost. Věř mi ale, že jsem se ujistil, že ti průměr neshodím ze 3* na 2*. To bych se zdržel hlasování.
S přáním úspěšných dalších děl Firefanatic


 Uživatel úrovně 0

No, upřímně řečeno, nic moc. Je to dost podprůměrné dílo. V žádném případě tě nechci nijak urazit, ale chtělo by to dotáhnout. Nemám nic proti zvláštním zbraním, ale ten tvůj škorpión je hovadina. S výškou čepele 1,2 coulu by se za chvíli zlomil a i kdyby, rozhodně by nebyl tak razantní. Řekl bych tak maximálně 6/-2/-1. Ale to opravdu maximálně. Spíš 5/-2/-1. Při boji proti drtivým zbraním by byla pravděpodobnost zlomení minimálně 20%, proti mečům třeba jen 5-10% (záleží na typu meče). 12 coulů dlouhá rukojeť se vážně při nejlepší víře nedá držet obouručně a zavalitější válečník může mít problémy i s jednoručí! Tohle se ti vážně nepovedlo. Jinak by to chtělo víc procítěnosti. Je to takový styl vypravování, jako bys popisoval zvíře v encyklopedii. Co se náboženství týče, rovnou jsi mohl napsat, že vyznávají islám. Ušetřil bys čtenáře 2 nudných odstavců. Použitelnost asi taky nebude moc velká, protože Noldaři nemají moc rádi okolní rasy. Lidé jsou nejrozšířenější rasa a Noldar, který je nemá rád, bude mít problémy v každé hospodě, do které přijde. To zemské zřízení je taky poněkud divné, ale budiž. Musím hodnotit takto:

Nápad: 35% … rasa, co žije všude, má úžasnou zbraň a jsou to vynikající obchodníci. Musíš uznat, že je to dost podprůměrný námět.
Zpracování: 30% … Nudný encyklopediální styl a navíc závažné věcné nedostatky a je to nedodělané, nebo možná spíš odfláknuté
Použitelnost: 40% … Budiž, v družině kudůků alchymistů má šanci, ale vzhledem k jeho nesnášenlivosti s lidmi stejně daleko nedojde

Celkem: 35% - 0* … Je mi líto, ale tohle si vážně nezaslouží hvězdičku

Nevěš hlavu. Sám vím, že napsat něco kloudného není vůbec jednoduchého, ale pokud to nezvládáš, měl bys víc spoléhat na rady ostatních. Většinou jsou to rady dobré. Myslím ale, že pokud si vezmeš ponaučení z mého, Tuaxova, Courova a Desaanova komentáře, příště to napíšeš líp. Věř mi, chtěl bych ti dát nějaké hvězdičky, ale musím všem měřit stejným metrem. Doufám, že se na mě nebudeš moc zlobit.


 Uživatel úrovně 8

No to snad... to mi ulítlo. Je to krásně popsáno, vyrovnané a určitě hratelné. Nepřijde mi, že by to byla rasa vyrobená za jeden večer.


 Uživatel úrovně 0

To je opravdu úchvatné, takhle dobře napsanou rasu jsem již dlouho nezažil, perfektně jsi rozpitval jejich historii, kulturu, a takové věci, píšeš to se smyslem pro zajímavost a čtivost a nejenom tupé údaje, jako někteří nejmenovaní. Rasa je vyvážená, jenom ten meč je trochu moc sil...ale co, přimhouřím oko, ten popis mě tak zaujal, že zbytek je nepodstatný...


 Uživatel úrovně 0

jak uz tu bylo receno, tato pace je nedotazena.... sice se krasne zminujes o jejich kulture, nabozenstvi, dejinach ale ten mec scorpion? tos torsku ujel... hlavne se mi zda ze sis mel pohrat i s obranou mece. a dotaz kdyz se nauci elfstinu, jakto ze se nenauci magii? zda se mi zes udelal neco jako pul-barbar... a jinak fajn ;-)


 Uživatel úrovně 0

nebylo tech valecnickych ras ,,trosku´´ vic?


 Uživatel úrovně 0

Rockhelm ThunderBoltovi: Nechci působit jako mrzout, ale v poslední době se rozmáhají velice silné rasy se skvělýmy parametry, báječnými rodovkami a spoustou zajímavého popisu. Autor by se mohl zamyslet nad silou svého výtvoru, protože z mého hlediska mi připadá, že tohle je jen další člověk ( jen kapku silnější). Jinak se mé názory v podstatě schodují s Lordem Alfrikem.

Pro pět ran kyjem 3*.
J


 Uživatel úrovně 0

Nuže ...

Zjevně se drahý autor inspiroval araby, ale dojem z oné inspirace na mě zůstal povíce prapodivný.
Zdá se mi toho zde až příliš málo, třeba pohřební zvyklosti či další věci důležité pro pochopení a správné hraní. Jejich rodová zbraň .... no je popsaná velice detailně, ale něco mi na ní nesedí. Snad ta složitost výroby která by asi muela být, jenž k nim maličko nesedí. Nevím nevím, na jednu stranuse snaží působit barbarsky a na druhou civilizovaně. Neříkám že to není možné,neboť co jiným se zdá pobuřující pro druhé je vrcholem zdvořilosti - což zrovna u zmíněných arabů platí dvojnásob- ale z celkového hlediska zpracování to na mě neudělalo moc velký dojem. Nu což váhám mezi dvěma a třemi, ale nakonec se kloním ke dvoum. Nápad dobrý, ale zdá se mi to šité jehlou rozžhavenou téměř do běla.


 Uživatel úrovně 0

Já se omlouvám ale když chci něco číst tak mě to musí upoutat hned na začátku a né že mě to hněd od začátku otráví tím že se opakuješ podobnými slovy v ději. U mě je toto dílko jenom za 2 a to za snahu a pak ještě mě docela chytilo jak jsi popsal muže a ženu. Chytl mě i ten tvůj erb kterej si fakt představim asi jako každej moc do podrobna (což je dobře). Někdy jindy zase ahoj a vem si ponaučení od ostatních co ti napsali