Nové Rasy

Koboldové (Kob-Bol-Dah) Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 26

KOBOLDOVÉ

Koboldové jsou velice stará rasa, ale mnoho se o nich neví, hlavně kvůli izolovanosti, která je pro Koboldy příznačná. Koboldové (Nebo Kob-Bol-Dah, v jejich vlastním jazyce, což znamená Lid, který putuje. Tento název si dali zřejmě kvůli jejich kočovnému způsobu života) jsou asi 120-150 coulů vysocí humanoidní tvorové, ovšem s hlavou podobnou psovi, nebo vlkovi. Jejich srst (většinou krátká, některé kmeny si ji však nechávají narůst až několik desítek coulů dlouhou) bývá většinou bleděmodrá, nebo šedá, existují však i jedinci s černou srstí. Jejich oči bývají červené, někdy zelené, bez stopy bělma. Na prstech mají drápy, které mohou zatáhnout. Mívají stavbu těla podobnou člověku, pokud bychom však nějakého Kobolda spatřili, zřejmě bychom o něm řekli, že je hubený.

Encyclopaedia Fantasia, XXXVII. Vydání

Vlastnosti

---SílaObratnostOdolnostInteligenceCharisma
Stupeň 4-9 14-1912-178-133-8
Oprava -2+2+20-2

Zvláštní Schopnosti

Infrazvuk: Koboldové, podobně jako psi (z nichž se pravděpodobně vyvinuli) dokážou svým uchem zachytit zvuky tak vysoké, že jsou pro lidské (elfské, trpasličí atd. Ale pozor krolové tyto zvuky slyšet dokáží!) neslyšitelné. Koboldi se tak můžou bavit o tom, jakým způsobem si uvaří toho šťavnatého elfa, přímo za zády oběti, aniž by o něčem věděla. Aby hráč tuto schopnost požil, musí to předem oznámit Pánovi jeskyně.

Mimikry: Možná, že jste někdy na cestách v hospodě zaslechli jak se někdo baví o „přerostlých chameleónech“. Ano řeč byla o koboldech, kteří mají stejně jako chameleóni možnost splývat s prostředím. Pokud chce hráč vzužít tuto možnost, háže si k% aby zjistil zda uspěl. Obtížnost se liší prostředím se kterým se snaží splynout. Zde je tabulka základních prostředí a obtížnost splynutí s nimi:

Prales: 65%
Les, Hvozd: 60%
Vysoká tráva: 50%
Tráva, byliny: 45%
Skály: 40%
Sníh: 35%
Poušť: 25%

Pokud hráč uspěje v hodu, splynul s prostředím a všechny osoby v okolí si hází na past Int 10 (uvidí kobolda/neuvidí). Při podrobném hledání se past snižuje o dva. Pokud se hod nepodaří, postava se domnívá, že splynula s prostředím, ale každý v okolí kobolda pozná. Každou úrovní se procento úspěchu ve všech prostředích zvyšuje o 1%.

Způsob života

Koboldové jsou sociální tvorové, to znamená, že žijí ve skupinách. Těmto skupinám my lidé říkáme kmeny nebo klany. Koboldové jim dali název Kob-An-Páhí, což doslova znamená „Lid s vůdcem“. Kmen většinou čítá kolem třiceti až padesáti koboldů, někdy se však toto číslo může vyšplhat na sto jedinců. Tyto kmeny po celý čas putují z místa na místo za potravou a příznivými podmínkami. Koboldové žijí v různých prostředích, jejich výskyt záleží na ročním období. Na jaře a na podzim obývají rozlehlé pláně, v zimě se přesouvají na poušť a v létě žijí na úpatí hor.
Na cestu si s sebou berou Koboldové všechno z předchozího stanoviště (na každém místě zůstávají nejdéle dva měsíce), i vlastní příbytek, který se skládá z pružných lískových větví zapíchnutých do země; ohnuté a nahoře svázané provazem. Přes tyto větve se pak přehodí a připevní většinou medvědí kůže. Vždy když se usídlí, postaví své příbytky do kruhu a uprostřed vyrobí velké ohniště. Kruh, ve kterém jsou stany postaveny, mají znazorňovat rovnost, mezi všemi koboldy. I když zlí jazykové tvrdí, je že je vždy přesto poznat, kdo je v čele tohoto kruhu, neboť kmenový náčelník mívá vždy největší stan (v Koboldštině se tento příbytek nazývá Nuk-Ke, čili „svázané větve“).
Náčelník, se nazývá Si-Páhí („náš vůdce“), někdy také Sha-Páhí („velký vůdce“). Uvnitř svého klanu má neomezenou moc a jeho slovo je zákonem. Působí také jako soudce a vojevůdce. Existuje několik způsobů jak určit nového náčelníka. Buďto může jakýkoliv dospělý muž (ano, náčelníkem mohou být jen muži) vyzvat stávajícího k rituálnímu souboji Hoho‘n’go. Náčelník může ovšem ještě za svého života, vybrat jeho nástupce (většinou to bývá syn nebo bratr). Pokud náčelník nikoho neurčil a zemře, má každý dospělý muž poté právo zúčastnit se zkoušky Ra-Nag. Kdo tuto zkoušku složí nejlépe stává se novým náčelníkem.
Dalším mužem, který má významnou moc v kmenu je Ihárámhí. Je to vlastně jakýsi kmenový šaman. Může mít schopnosti druida nebo čaroděje a je duchovním vůdcem klanu. Provádí všechny náboženské i magické obřady, někdy také působí jako rádce Si-Páhího. Koboldové jsou velice konzervativní národ a tak je obyčejné, že syn zdědí živnost po svém otci. Syn, který takto neučiní je vyvržen z rodiny i z kmenu a musí si hledat nový. Návrat do nějakého kmene je ovšemtěžký, jakmile už byl jednou vyhotštěn. Takový kobold se obřadně pomaluje magickými barvami, které nelze smýt. Toto pomalování doslova varuje: „Bacha ne mně, byl jsem vyhoštěn ze svého kmenu“. Živnost dědí jedině muži. Ženy mají povinnost rodičky a matky. Vychovávají malé děti a starají se o domácnost.
Koboldové většinou žijí v divočině se svým kmenem, ale existují už i takoví, kteří se civilizovali a někteří z nich se přestěhovali do měst. Poté většinou pracují jako průvodci po cestách, osobní strážci, nebo jako levná pracovní síla, prakticky kdekoliv.
Zvláštností koboldů je, že jsou kanibalističtí, jakmile některý ze soukmenovců zemře, koboldové věří, že je poctou projeho duši, aby byla snězena jeho tělesná schránka. Proto dochází k rituálním pohřbům, kde si celý kmen rozdělí nebožtíka mezi seb, aby jej poté snědli.

Náboženství

Koboldové věří, že svět stvořil Anukh, který je znázorňován v podobě obřího černého vlka. Podle legendy vytvořil nejprve moře, ze své krve a poté zemi ze svých výkalů (koboldové nepovažují exkrementy za nečisté, často se jimi natírají, používají je jako válečná pomalování). Jeho mláďata (není uvedeno, s kým tyto mláďata splodil), poté začali tento svět obývat a začali se množit. Vypráví se také, že Anukh seslal na zemi čtyři strážce, kteří měli ochraňovat koboldy. Tito strážci, jak koboldové věří, dodnes na zemi žijí v podobě větrů. Jsou to Ak-Dab (severní vítr), bůh války, dále Kel-Dab (západní vítr), bůh smrti, Sanh-Dab (jižní vítr), bůh úrody a plodnosti a Emuh-Dab (východní vítr), bůh života. Každý z kmenů uctívá jednoho z této čtveřice a Velkého Anukha (Sh’anukh).

Největší kmeny

Bar-Da-Ga: Tento kmen je velice uznávaný mezi koboldy. Je to klan výborných válečníků. Pověstná je také jejich krutost a nelítostnost v boji. Jejich srst je většinou celá černá a oči mají červené. Stěhují se velice rychle, nikde nezůstávají déle než pár dní a jsou taktéž skvělí běžci. Jejich odvěkými nepřáteli jsou koboldové z klanu Rakeesh. Uctívají Ak-Daba.

Nhuta: Nhutové jsou proslulí obchodníci. Hodně z nich se přestěhovalo do velkým měst, za vidinou rychlé zbohatnutí. Ti co zůstali věrní přírodě, kočují od kmene ke kmeni, aby prodávali své zboží. Dají se lehce rozpoznat od ostatních koboldů tím, že nosí mnoho vrstev oblečení a ověšují se růynými náhrdelníky a přivěšky, narozdíl od jiných koboldů, kteří nosí jen bederní roušku, nebo plátěné kilty. Nhutové jsou vesměs neutrální a mají největší kontakt s ostatními rasami. Uctívají Kel-Daba.

Rakeesh: Rakeeshové jsou slavní čarodějové. Říká se, že kolem Rakeeshu se vznáší tak silná magická aura, že se někteří z nich rodí z vrozenými vadami. Jsou jeden z nejstarších koboldích rodů a jsou to úhlavní nepřátelé kmene Bar-Da-Ga. Jsou to uctívači Sanh-Daba.

Aggh-H’h: Je kmenem lovců. Jsou nejvíce spjati s přírodou. Většina z nich, zřejmě ani neví co je to město, a nejsou moc civilizovaní, ale přesto bývají moudří a se všemi zacházejí s respektem, a na oplátku všichni koboldové zacházejí s respektem s nimi. Někdy také bývají nazýváni Strážci Lesů. Uctívají Emuh-Daba.

Další organizace koboldů

Konfederace: Je velká alinace kmenů Bar-Da-Ga, Nhuta, Aggh-H’h a několika dalších menších klanů. Tato aliance, by se dala považovat za základ budoucího jednotného státu koboldů, ovšem kvůli nomádské nátury této rasy bude úkol sjednocení nelehký. Splnit tento úkol si předsevzala právě Konfederace. Úkol je velice těžký, neboť i mezi čelny Konfederace existují různé nesváry a šarvátky. Konfederace existuje už asi padesát let a u většiny koboldů má velkou podporu, některé kmeny s ní však ještě stále nechtějí mít nic co do činění.

Rhun’teg: Je tajná organizace několika desítek kmenových šamanů. Tento spolek se skládá z většinou šílených jedinců a jejím jediným cílem je ovládnout celý svět. Mezi koboldy se o této organizaci mnoho neví, a už vůbec nic oficiálně. Všechny informace pocházejí z pověstí a povídaček.

Cech Obchodníků: Dalo by se říci, že tento koboldí cech, je skoro až politickou stranou. Hájí veškerou svobodu a rovnost, mezi všemi koboldy. V poslední době cech ostře vystoupil proti despotické a absolutní moci Si-Páhíů, a požadovali její omezení. To se samozřejmě nepodařilo (protože despotičtí Si-Páhíové, kteří vlastně jediní mají možnost měnit zákony, toto samozřejmě odsoudili), ale vzbudili v ostatních koboldech zájem o politický život a jejich práva a svobodu.

Cech Lovců: Tento cech je ekvivalentem lidských rytířských řádů. Každý kdo do něj vstoupí musí dodržovat přísná pravidla, která zahrnují rovnost všech tvorů, život v chudobě atd. Do řad cechu vstupují většinou druidové a chodci, kteří pak stráží lesy na území, na kterém žijí a přes které putují ostatní koboldové.

Mon-Ko-Lahové

Mon-Ko-Lahové (přeloženo do obecné řeči „chlupatí z prérie“) se podobají našim medvědům. Jediné rozdíly jsou že žijí v savanách a jejich rychlost dosahuje až 100km/h. Narozdíl od normálních medvědů jsou to taktéž velice společenští tvorové, kteří žijí ve skupinách od deseti až po třicet jedinců. Koboldové Mon-Ko-Lahy krotí pro svou potřebu. Jako jezdecké, nebo tažné zvíře. Po smrti zužitkují prakticky všechno. Maso sní, kůži používají na stany a oblčení, z kostí vyrábějí nástroje. Tak jako pes je nejlepší přítel člověka, Mon-Ko-Lah, je nejlepší přítel kobolda.

Životaschopnost: 5+5
Útočné číslo: 10/+1
Obranné číslo: 8
Odolnost: 20
Pohyblivost: 18
Inteligence: 8



Tak takoví jsou koboldové. Doufám, že se vám můj popis líbí.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Je to hezký.Tady moje postřehy:Neni uvedeno přesvědčení,pohyblivost a postřeh koboldů.Rodovou zbraň zřejmě nemaj,ale mělo by se to tm napsat.U Monkolahů neni uvedena výška a další údaje.
Jinak celkem dobrý.


 Uživatel úrovně 0

Vypadá to jako podle baldur's gate,ale ještě tomu něco chybí



 Uživatel úrovně 5

Souhlasím s Osinou. Nicméně si myslím, že autor to pojal svým způsobem, tak jak si koboldy představuje on. Mě se to líbí. 4


 Uživatel úrovně 0

Osina: mě se tyhle líběj víc...


 Uživatel úrovně 0

To už jsem někde četl.


 Uživatel úrovně 0

Koboldi do diskuze nové rasy:

Moc pěkný, ale nic není bez chyby:

1) V pravidlech v bestiáři je o Koboldech psáno jako o přerostlích slepičácích a to by mi bylo milejší než přerostli ovčáci...

2) Odolnost jako trpaslík? To bych ještě bral, ale IMHO obratnost je moc vysoká... Jinak opravy a tak, to je vše možné jen -2 na 3-8 a -2 na 4-9... (!)

3) Infrazvuk je dobrej, ale chtěl by trochu popsat? Jak to probíhá? tj. mmluví jako normálně, lae nevidává slyšitelný zvuk? Nebo je to jako břichomluvectví? Vyčerpává ho to? Pro ostatní koboldy je ten zvuk stejně srozumitelný a můžou ho slyšet jako normální rozhovor? A vůbec jak mluví normální kobold? Tj. jazyk koboldů ap...

4) Mimikry jsou takisto dobrá věc jen si myslím, že by tam chtělo připsat trochu víc druhů terénů... město, louka, pole... IMHO když prohledávám keřík kde se schovává Kobold, tak sem buďto kroll nebo vožralej když ho nikoho nenajdu...!!!

5) Ihárámhí by mohl bý i theurg když by měl být poradce Si-Páhího přes sféry

6) Za náboženství sem rád, málo nových ras se o otm zmiňuje... Jen by mě zajímálo jaký k tomu mjaí vztah sami koboldové? Každy ráno a večer modlitby? Každou neděli do kostela?

7) Ty klany a organizace jsou myslím trochu zbytečné, bylo by dpbré se zmínit třeba o tom Rhun´teg, lae jinak si myslím, že místo toho by tam mohli nějaké jiné a důležitější věci...

8) Například potrava - co jedí kromě svých přátel?

9) Jaké mají kontakty a vztahy s jinými rasami?

10) Jak dlouho žijí? Kdy jsou dospělí apod.

11) Koboldové nemají rodovou zbraň?

12) Jak se může z Kobolda stát Dobrodruh a jak se staví k jednotlivým povoláním? (já vím třeba vyhoštěnec z kmene, ale o tos tam nenapsal)

13) Ten jazyk by mě fakt zajímal... určitě tedy mají svůj, dokáží mluvit i obecnou řečí

14) Celkvoě tedy ty 3*

Os se loučí...


 Uživatel úrovně 0

Ale pár výtek bych fakt měl:
1:Nedovedu si představit holícího se kobolda.
2: Bleděmodrá srst???
3. Nedokážu si představit, jak bytost s takovou odolností může mít tak malou sílu. Na 4-9 se mi rozmezí 14-19 zdá fakt hodně.
4. Zdá se mi to nebo si ten infrazvuk kapku protiřečí?
5. No a na závěr, ty mimikry, no, nevím

Ale zase nevím jací byli v DBtS, jsem zvyklej na AD&D, takže proto nekritizuju moc nahlas:))

Korath


 Uživatel úrovně 0

Pěkný


 Uživatel úrovně 0

No je to docela pěkně propracované a místy i originální. Jasně že bude rozdíl mezi těmito koboldy a těmi z AD&D. (fakt jenom DBTS? :))
Je to dobrý, kromě toho co se tu už říkalo se tomu nedá ani moc vytknout.
4*