Nové Rasy

Minotaurus Hodnocení: Vítěz soutěže Vítěz ZD

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 13

Minotauři jsou prastarou rasou. Jsou skoro stejně staří jako trpaslíci nebo elfové. Zde vám popíši jak žijí čím se vyznačují a doufám, že vám minotauři padnou do oka, a že je použijete jako hratelnou rasu ve vašem světě. A teď se, prosím, pohodlně usaďte, zde vám představuji MINOTAURA.

Vzhled

Minotauři jsou už samou svou podstatou bojovníci. Mají od přírody mohutnou a svalnatou postavu. Obtlosutlý minotaurus je velice vzácný, protože minotauři tloustnou až v pokročilém stáří a to jen velice zřídka. Častěji se stává, že tělo starých minotaurů zesukovatí nebo zešlachovatí.

Minotauři mají býčí hlavu, ale zde jejich podobnost s farmářskými zvířaty končí. Minotauři se pohybují výhradně po zadních končetinách, které jsou stejné stavby jako lidské, až na to, že mají šest prstů.

Minotauři jsou všežravci a podle toho také vypadá jejich chrup. Přední zuby mají špičaté a ostré uzpůsobené k řezání a trhání masa od kosti. Zadní zuby tvoří stoličky jež jsou široké a ploché a umožňují rozdrcení i nejtvrdších kusů potravy. Minotauři mají celkem pětačtyřicet zubů a pokaždé když jim nějaký vypadne nebo je vyražen tak opět doroste.

Minotauři mají dlouhé pevné rohy, které mohou být ve chvílích nouze použity i jako zbraň, ale jinak je jejich účelem odlišení minotaurů. Rohy jsou znakem každého minotaura, proto se o ně velice dobře starají. Jejich rohy vypovídají o původu, postavení, stáří, síle či o bojových úspěších. Své rohy si minotauři nechávají na špicích okovat. Na takovém kování jsou pak vykované rodové znaky, jména předků, znaky velitelů či pokud se jedná o šampióny, tak jména poražených protivníků. Zkrátka a dobře minotauří rohy jsou velice důležité v hierarchii minotaurů.

Minotauři mají na rukou i chodidlech pevné drápy, které jim skýtají jistou výhodu v neozbrojeném boji. Své drápy si upravují tak, aby jim nepřekážely při vykonávání různých řemesel. Jejich tělo pokrývá srst zbarvená různými odstíny hnědé, černé a šedé a tato barva se prakticky po celý jejich život nemění. Na bradě a spodní čelisti je u mužů srst delší a tvoří tak „vousy“. Tyto „vousy“ si minotauři různě upravují. Nejčastější úpravou jsou tenké copánky pletené tak, aby kopírovaly tvar spodní čelisti. Další častou úpravou jsou copánky naplétané podél spodní čelisti a ústící na jejím konci kde volně splývají. Svoje „vousy“ si minotauři nikdy neholí, protože jejich délka nikdy není nikdy tak závratná jako je tomu u normálních vousů. Růst končí okolo patnácti až dvaceti coulů.

Oči minotaurů jsou téměř vždy černé, sem tam se ale vyskytne i minotaurus s hnědýma očima. Barva jejich očí se spíše připisuje jejich odlesku. Odlesk v jejich očích může být nejrůznějších barev jako zelený, modrý či šedý. Odlesk očí vniká u minotaurů tím, že se od jejich očí odráží světlo a díky speciální blance, která chrání oči před prachem, je odlesk světla u každého minotaura jiný.

Hlas minotaurů je dunivý, hrdelní a velice hluboký. Slabším náturám se může stát, že se při pouhém zvuku minotauřího hlasu začnou chvět. Minotauří ženy mají hlas méně hrdelní a chraptivý, ale i přesto je velmi hluboký.

Minotauří ženy se od mužů moc neliší. Jsou sice poněkud drobnější, ale i přesto jsou velice silné a nejedna minotauří žena se proslavila jako válečnice hodná toho, aby se o ní vyprávěly legendy. Ženy mají poněkud zaoblenější postavu než muži a jejich rohy jsou přibližně o polovinu kratší než mužské.I ony si nechávají okovat své rohy, ale nenechávají si je zdobit jako muži. Zdobí je pouze rodové znaky, které si do nich nechávají vyrýt. Ženy se zdobí složitýmy náramky, které mají stejný účel jako u mužů rohy. Tyto náramky nosí pouze na levé ruce.

Minotauři se oblékají jako většina humanoidních ras. Muži nosí volné košile a tuniky bez rukávů a kalhoty, které zdobí opasek s přezkou. Místo klasických bot nosí sandále s vysokým vázáním, nebo speciálně upravené vysoké boty. Není vyjímkou, že se odívají do válečných šatů. V tom případě nosí válečnou suknici, pevné boty a často koženou nebo kroužkovou zbroj. Ženy se oblékají podobně jako muži až na malý rozdíl v tom, že místo kalhot nosí pevné sukně či suknice podobné těm válečným a u tunik dávají přednost delšímu rukávu. Minotauři nikdy nenosí pokrývku hlavy až na helmy brnění a široké kápě jejich plášťů, které je chrání proti rozmarům počasí.

Minotauři se svou velikostí vyrovnají krollům a někteří jedinci mohou dosahovat opravdu ohromné výšky. Průměrná výška dospělého Minotaura je 180-250 coulů. Díky mohutné postavě je vysoká i váha minotaurů, ale většinu jejich hmotnosti tvoří svalová hmota. Průměrná váha minotaurů se pohybuje mezi 2100-4200 mn (105-210 kg).

Minotauří ženy jsou na tom s proporcemi podobně průměrná výška dospělé ženy je 175-245 coulů a váha se pohybuje mezi 2000-4000 mn (100-200 kg).

“ Když se přede mnou objevil, vypadal jako obrovský válečný kolos. V obrovské tlapě třímal dvoubřitou válečnou sekeru a přímo před mými zraky přetnul rytíře v půli tak, jak by to nedokázal ani ten nejlepší šermíř. V tu chvíli jsem spatřil jeho oči. Jakoby rudě plály a já v nich krom zvířecí zuřivosti spatřil i inteligenci. Jak se tam oháněl sekerou a pobíjel jednoho rytíře za druhým, vypadal jako démon zrozený z žáru bitvy, který mu plál v očích. Když se jim ho konečně povedlo skolit, bylo jich na něj osm. Osm rytířů, čtyři se sítěmi a čtyři s dlouhými kopí. Než ho porazili, tak tři z nich padli. A proto vám mí mladí žáci radím, vyhýbjete se přímému boji s minotaurem, a pokud už by jste se do něj chtěli pustit, promyslete si pořádně, jak na něj vlastně půjdete…“

-profesor válečného umění a válečný veterán Darius Oseonn-

Vlastnosti a charakter

“ Náš vůz zapadl na rozblácené cestě a navíc se jedno z kol zlomilo. Nemohli jsme s ním pohnout. Mí muži již byli vyčerpaní a zvířata málem umdlévala námahou. Sedl jsem si do bláta za vozem nevěda co si počnu. Když tu jsem spatřil na cestě koně. Byl to obrovský kůň a na hřbetě mu seděla mohutná postava. Namáhal jsem oči, abych zahlédl kdo se skrývá ve stínu kápě. Dojel až ke mně a promluvil hlubokým dunivým hlasem. „Potřebujete s něčím pomoct?“ Jen jsem ohromeně přikývl, jelikož jsem spatřil jeho tvář. Byla to býčí tvář. Náš dobrodinec seskočil z koně, položil mu ruku na čumák a kůň jakoby ztuhl a poslušně čekal. Tvor, který přede mnou stál si sejmul z hlavy kápi a já spatřil minotaura v celé jeho majestátnosti. Přistoupil k unaveným tažným volům, lehce je poplácal po hřbetě. Pak se otočil k ostatním mužům a prostě řekl „ chyťte vůz za oj, kdo se nevejde k oji chytne se postroje volů. Až vám řeknu tak z plných sil zatáhnete.“ Pak přešel zpět k zadní části vozu a ramenem se zapřel v místě, kde bylo zlomené kolo. „Táhněte“ zahřměl a muži poslušně poslechli. Ve momentě, kdy začali táhnout se minotaurus vši silou opřel do vozu, který se pod jeho náporem mírně nadzvedl. Svaly na jeho obrovských rukách zahrály a napnuly se při námaze, kterou vynakládal. V tu chvílí vůz povolil a se zaskřípěním se pohnul kupředu. Nevěřícně jsem hleděl na obrovskou sílu našeho zachránce.

Když se podařilo vyprostit vůz, minotaurus nám pomohl ještě vyměnit zničené kolo. Při tom se opět ukázala jeho ohromná síla. Skoro sám nadzvedl celý vůz a držel ho tak dlouho, dokud jsme kolo nevyměnili. Poděkoval jsem mu za jeho pomoc a nabídl peníze za jeho ochotu. On však odpověděl, že pomoct někomu v nouzi je otázka cti a že mé peníze nemůže přijmout. Neodporoval jsem a zeptal se ho, jestli se k nám alespoň nepřidá u naše ohně a nepojí s námi. S vděkem přijal.

Ráno se minotaurus vydal dál svojí cestou a už sem jej nikdy nespatřil, nezapomenu však na to co pro nás udělal.“

-lidský obchodník Rendar Koloskok-

Minotauři jsou velice silní a jak napovídá předchozí popis jsou také velice odolní. Jejich obratnost je spíše průměrná stejně jako inteligence. Jelikož jsou minotauři odlišní od lidí, kterým mohou svým vzhledem spíše nahnat hrůzu jsou méně charismatičtí, ale oni se sami sobě docela zamlouvají a na jejich poměry jsou mezi nimi i krasavci.

Minotauři jsou také proslulí svojí ohromnou výdrží. Dokáži celé dny putovat prakticky bez překážky. Jsou také vytrvalými stopaři a lovci a jejich služby jsou na nejvýš ceněné. ( Pro hru to znamená, že se minotaurům přičítá o jednu třetinu menší počet bodů únavy než jiným rasám. Pro Pj, kteří na únavu nehrají minotaurus dokáže, pokud není unavený nebo zraněný, ujít nebo uběhnout vždy o kus delší trať než jiné rasy nemusí to být nutně nejrychleji, ale když ostatní již padají únavou, minotaurovi vždy nějaká ta síla ještě zbývá.)

Síla Obratnost Odolnost Charisma Inteligence
Minotaurus muž 12-17 5-10 11-16 3-8 3-13
Oprava +2 -1 +2 -2 -2
Minotaurus žena 11-16 6-11 11-16 3-8 3-13
Oprava +2 0 +2 -1 -1

Základní pohyblivost: 12

„Dnes se vám dostane té pocty, že se konečně začnete učit umění boje a jeho kodex. Pamatujte si, že mi jsme minotauři, náš život je plný boje a pokud by nám chyběla úcta k protivníkovi a k našemu kodexu cti tak bysme dlouho nepřežili.Drestro, jak zní základní a nejdůležitější příkaz kodexu?“ „Má čest je můj život! Učiteli.“ „ Ano správně... “

-hodina boje a kodexu-

Mladí minotauři, jak dívky tak chlapci, jsou od mládí učeni tzv. kodexu cti. Pro minotaura je jeho čest to nejdůležitější a v tomto duchu minotauři žijí. Jejich kodex obsahuje části, které je učí, že je zbabělé někoho zabít bez boje nebo zabíjet bez důvodu, kodex je mladým vrýván denně do pamětí a pokud jej někdo poruší je za to přísně potrestán. Zbabělost je trestaná vyhnanstvím, bičováním nebo smrtí.

Stejně tak jak jsou učeni ctít příslušníky vlastní rasy jsou učeni i úctě ke svým protivníkům. Pokud se stane, že minotaurus v boji zabije příslušníka jiné rasy a boj byl čestný minotaurus vždy, pokud to dovolují okolnosti, vzdá hold svému protivníku a pokud je to jen trochu možné, svého protivníka řádně pohřbí a to do země, nebo jej spálí na hranici, což by mohl být pohřeb hodný králů.

Je těžké charakterizovat celý národ, jelikož každý jedinec je unikátní a nejinak je tomu i v případě minotaurů. Jak bylo řečeno každý minotaurus je jiný, ale některé znaky v jejich chování jsou si podobné. Minotauři mezi sebou mají stejně jako jiné rasy a národy jedince všech charakterů a proto se nedá říct, že jsou zlí nebo dobří.

Společným rysem většiny minotaurů je jejich vznětlivost. Snadno se rozčílí a je těžké je uklidnit, nicméně ani ve vzteku nebudou jednat nečestně. Minotauři ale bývají velice ochotní a rádi pomohou, pokud je to zapotřebí. Minotauři mají jen malý smysl pro humor. To je způsobeno jejich výchovou plnou boje a práce.

Mezi minotaury jsou obvyklé pěstní souboje a menší šarvátky. Často si tak vyřizují své problémy a hádky.

Minotauři také trpí vrozenou nedůvěrou k magii a to jak k dobré tak ke zlé. Díky tomu také minotauři nevěří ani jedincům kteří magií vládnou. Jediná magie, kterou tolerují, i když ne příliš ochotně, je magie léčitelů a tzv. kovářská magie (prostě jim nevadí magické zbraně a zbroje).

Tato rasa je se také vyznačuje tím, že má skvělý čich. Jejich čich je mnohem lepší než lidský, ale není tak dobrý jako u psů. I tak ale dokáží vycítit nepřátele či zvěř na míle daleko, pokud vane dobrý vítr. Minotaurus si při setkání s jakoukoli živou i neživou bytostí (neživou bytostí jsou myšleni např. nemrtví, nikoli duchové nebo přízraky) pamatuje její pach, což mu dopomáhá k tomu, aby si nikdy nespletl osoby či zvířata se kterými přichází do styku. Takže to znamená, že pokud by se někdo pomocí iluze vydával za člena družiny, minotaurus za několik směn ( ponechám na Pj za jak dlouho, ale mělo by to trvat 2 až 4 směny) rozpozná, že se jedná o cizince. Minotaurus si pach tvora zapamatuje, pokud je s ním v kontaktu alespoň jednu směnu. Pokud by tato doby byla kratší minotaurus nedokáže přesně určit o koho nebo o co se jedná.

Minotauři mají taky o něco lepší zrak než lidé, ale ne o dost aby se jim zlepšily bonusy na oběvování obj. a mechanizmů. Jejich výhoda je v tom, že vidí do větších dálek než lidé a také, že lépe vidí ve tmě. Viditelnost ve tmě je u minotaurů asi o 15% lepší než u lidí jelikož vše vidí malinko ostřejší než lidé.

Mezi minotaury stejně jako mezi ostatními rasami jsou i zlí jedinci. Ti i přes svůj zlý charakter dodržují kodex cti jen si jej jinak vykládají (jako teroristé Korán). Podobní minotauři se považují za nadrasu a nedělá jim problémy nepokrytě opovrhovat jinými rasami a dokonce i minotaury, kteří jejich ideály nesdílejí. Tito jedinci jsou často pokrytečtí a intrikářští, ale nebojují za vyšší zlo, pouze se snaží o to, aby ostatní rasy uznaly nadřazenost minotaurů.

Mezi minotaury jsou ovšem i tací jež opovrhují i samotným kodexem. Ti jsou po čase vykázáni z řad minotaurů a již se ke své vlastní rase nesmí hlásit. Takoví jedinci často končí jako nájemní žoldáci, piráti, lupiči a podobně. Na takové minotaury jsou pak často vysílány výpravy cti, aby zabili nebo přivedli odpadlíky a očistili tak jméno a čest svého klanu a rodiny.

Minotauří klany

Minotauři se člení do různých klanů. Každý klan vykonává nějakou důležitou činnost v níž je nejlepší a podle toho jsou klany rozděleny. Každý z klanů má své klanové město. V takových městech probíhá nejvíce obchodní činnosti. Jednoduše jsou to význačné obchodní uzly. Klanová města jsou také nejsilněji vojenský střežena a každý kdo do města vchází se musí podrobit kontrole. ( v popisu uvedu jména klanů a klanových měst, ale tato jména jsou pouze orientační. Nechci nikomu vnucovat jazykové návyky našeho světa, proto si jména můžete upravit ne změnit jak je libo)

Existuje šest válečných klanů, tři hospodářské klany ( i když jsou pouze tři mají prakticky největší počet obyvatel), čtyři náboženské klany a pět horských klanů.

Válečné klany:

I když je jích co do počtu nejvíc, zabírají prakticky nejmenší území. Žijí v nížinách kde stojí jejich opevněná města. Jejich klanová města jsou rozestavena téměř v dokonalém šestiúhelníku. I když jsou válečné klany zaměřeny na výcvik bojovníků do městských hlídek a do armády, mají i vlastní farmy a těžařské osady, ale to nestačí na jejich uživení a proto jsou podporovány ostatními klany.

Keern'her - v posledních dvou stech letech vládnoucí. Je nejvýznamnějším zprostředkovatelem obchodu pro vojenské klany, jelikož jeho klanové město Kotar leží nejblíže moři a klanovému městu hospodářského klanu Andravol, jež je i císařským městem. Tento klan se zaměřuje na výcvik pěšáků a výrobu zbraní.

Termor - je nejseverněji ležící klan. Přes jeho klanové město Hordaron putují karavany z horských klanů. Termor se soustředí na výcvik lukostřelců a těžbu a nákup dřeva.

Azaron - je jeden z nejmenších a nepříliš výrazných klanů. Je zaměřen na vysílání učitelů boje do ostatních měst všech klanů. Jeho klanové město Mezamon leží na pokraji Velkých hvozdů a je významné pouze tím, že se v jeho blízkosti nalézá velké naleziště rovolitové rudy a železné rudy rovolitem obohacené (rovolit je vzácný kov vyskytující se na minotauřím území má temně černou barvu a vyznačuje se velkou odolností. Zbraň nebo zbroj vyrobená z rovolitu má bonus +1 k oč. (Pokud rovolit neodpovídá vašemu světu můžete jej samozřejmě vyměnit za jiný kov.)

Geokarn - z řad klanu Geokarn vycházejí jedni z nejlitějších bojovníků vůbec. Jsou zde cvičeny elitní minotauří jednotky, které jsou vycvičeny tak, aby přežili i v těch nejhorších situacích a aby se nikdy nevzdali. Klanové město Pargako je plné nájemných žoldáků a obchodníků. Často sem míří příslušníci jiných ras, aby si zde najali minotauří žoldáky.

Sobornagon - tento klan je proslulý svou výrobou zbrojí a sečných zbraní. Vykupuje kov od horských klanů a klanu azaron. Tímto územím také protéká řeka Argra a vlévá se do jezera Portrego, které tvoří přirozenou hranici mezi tímto klanem a klanem Gokarn. Klanové město Zorner je místem, které se pyšní nejstarším chrámem boha Sarkterose a je tak mekkou všech jeho vyznavačů.

Merefes - je klan ležící v lesích zvaných Velké hvozdy. Vyznačuje se výrobou obléhacích strojů, luků a kuší. Z řad tohoto klanu vystupují nejlepší lučišníci a kušiníci ze všech. Také mezi nimi žije nejvíce Mll'gajů vůbec(Mall'gajové jsou minotauři neuctívající konvenční božstva své rasy, ale jsou uctívači matky země nebo matky přírody to ponechám na Pj). Jejich klanové město Yšnakar je největším zprostředkovatelem obchodu s elfy.

Hospodářské klany:

jsou jedny z nejváženější klanů vůbec jelikož právě ony se starají o pěstování úrody o chování dobytka, výrobu šatstva, koželužnictví a o podobných záležitostí.

Zorteg - je klanem ležícím u moře a stará se především o obchod s vnějším světem. Staví lodě a cvičí námořníky. Klanové město Torkat je jeden obrovský přístav a vysílá karavany do všech koutů minotauřího území. Tento klan se vyznačuje rybolovem a pěstováním obilnin.

Jarbor - je císařským klanem. Stará se téměř o všechen chov dobytka a koní a také o zpracování produktů z něj. V jeho středu leží císařské město Andravol jež je největším minotauřím městem.

Torikat - je klanem jež se vyznačuje pěstováním lnu a dalších rostlin, jež jsou pak dále používány při výrobě šatstva. Chová také největší stáda koz a ovcí a obchoduje s horskými klany. Jeho klanové město Nukav je známo díky svým úžasným zahradám a místu kde je korunován císař.

Náboženské klany:

Ty starají se o držení výry v bohy. Staví svatyně, pečují o ně a především mají ve svých řadách léčitele, bylinkáře, porodní báby atd. Náboženské klany se také starají o otázky alchymie, magie a studia a staví školy a knihovny.

Koa'norm- je klan boha Koa'jamery a vyznačuje se především tím, že posílá do armád a vůbec do všech klanů své kněze, kteří šíří a podporují výru v jejich boha. V klanovém městě Numar leží jedna z největších kaplí Koa'jamery.

Hordial - je klanem boha Hadraniela a vyznačuje se tím, že vysílá učitele do všech koutů minotauří říše. Také staví knihovny a školy. V klanovém městě Beferu stojí věž Vysokých umění jež je nejslavnější univerzitou v císařství.

Krärk - je klanem boha Sarkterose a je nechvalně znám jako místo kde jsou cvičeni bojoví kněží jejich boha. Klanové město Jeh je ukryto částečně v hoře a hluboko pod zemí stojí druhá největší citadela boha Sarkterose.

Lamotar - jedná se o klan bohyně Košimal a je významný díky svým léčitelům, porodníkům a kněžím jež se starají o posvátný svazek manželský. V klanovém městě Nartooria stojí univerzita bílých věd, ve které se učí všichni léčitelé a jiní zdravotníci.

Horské klany:

Jejich úkolem je těžba nerostů a rud. Zásobují ostatní klany stavebním materiálem a kovy. Také těží dřevo a chovají odolné odrůdy hospodářských zvířat jako horské kozy a ovce. Z řad horských klanů vycházejí také nejlepší kováři.

Spriis- je klanem nejlepších kovářů a kov kopů. Většina měst tohoto klanu leží hluboko v horách nebo i pod jejich povrchem. Celý tento klan proslul díky zlatu a drahým kamenům, jež se na jeho území nalézají. Tento klan je jedním z nejbohatších minotauřích klanů vůbec. V dobách dávno minulých císař Omnarian II tomuto klanu věnoval císařskou pečeť, jež klanu zaručuje absolutní ochranu a jsou jí označovány všechny jejich výrobky a karavany. Pečeť se časem stala erbem a klanovým znakem. Klanové město Moro je postaveno napříč jednou z hor a je vstupní branou do říše klanu Spriis.

Gamr - je klan kovkopů sídlících podobně jako Spriis hluboko v horách. Gamr je sousedem válečného klanu Termor. Tento klan je význačný hlavně díky tomu, že do všech klanů vyváží stavební kámen. Klanové město Qvoos je zvláštní především tím, že stojí na vrcholku hory na uměle vytvořené plošině a navíc většina města je postavena z bílého a černého mramoru.

Ewor - je klanem, který těží a zpracovává dřevo. Také se živí lovem a pěstováním horských ovocných stromů. Jeho klanové město není nijak zvlášť výjimečné a je nejmenším ze všech klanových měst.

Ert'Woil- je klan chovající horské ovce a kozy. Živí se především zpracováním produktů z koz a ovcí. Tento klan se vyznačuje především tím, že se zde vyrábí sýr Minotauří zlato. Klanové město je nazváno po plemeni ovcí jež je zde v horách nejrozšířenější. Ezorn je klanové město jež se vyznačuje tím, že je úplně jiné než všechna ostatní minotauří města. Nemá žádné obrovské hradby, ale kolem města stojí pastevecké ohrady. Většina domů ve městě je podobna kanadským srubům. Jediné kamenné domy jsou sýrárna a kovárna.

Amecia- je malý horský klan, který pěstuje obilniny a je významný hlavně díky tomu, že zprostředkovává obchod s trpaslíky. Přes jeho klanové město Toch putují karavany trpaslíků i minotaurů.

Minotauři jsou velice odolnou a přizpůsobivou rasou a proto mohou žít v jakýchkoli podmínkách. Podle toho kde žijí se minotauři i liší od obecné rasy. Například horští minotauři jsou poněkud podsaditější a menší než minotauři z nížin, nebo minotauři žijící v přímořských oblastech mívají menší tělesnou hmotnost a barva jejich srsti je spíše rezavá a šedá v minimálním počtu se v jejich řadách vyskytují minotauři černé srsti.

V čele každého klanu stojí Vůdce klanu. Vůdcem klanu je vždy nejstarší člen vládnoucí rodiny. Vládnoucí rodiny se střídají podle generacích vždy po sto letech.

Způsob života

Minotauři se svým způsobem života příliš neliší od ostatních ras, až na svojí lásku k boji. V minotauřích městech stojí vždy alespoň jedna aréna, ve které mohou měřit své síly. Do boje v aréně se může přihlásit prakticky kdokoli a postupně se vypracovat až na samý vrchol a stát se šampiónem. Takovíto jedinci jsou v hierarchii minotaurů velice vysoko, jsou ctěni a mají různá privilegia.

V těchto arénách se nestává, že by některý z bojovníků zemřel, ale náhoda nezná slitování a tak se i toto může stát. V aréně proti sobě bojují dva minotauři a nebo se konají souboje proti různým nestvůrám, které slouží k pobavení publika.

“ Šampión vešel do arény. Postavil se do jejího středu a zdvihl ruce zaťaté v pěst vysoko nad hlavu. Dav jásal. Hekter se usmíval, publikum ho zbožňovalo a on udělá co bude v jeho silách, aby to tak i zůstalo. „Kdopak je asi ten odvážlivec, který se rozhodl mě vyzvat?. Možná to je některý z mladých, kteří ukončili svůj výcvik a tímto si chce získat slávu a postavení. Tomu ale nevěřím, protože každý z nich už měl tu šanci vyzkoušet si, co to znamená bojovat proti mně. Ano zkusili si to když jsem je učil. Tak kdo by to mohl být?“ šampión přemýšlel, ale nedokázal uhodnout kdo jej vyzval. Za okamžik to ovšem bude jedno, protože protější brána se již otvírá.

Za bouřlivého potlesku z brány vyšel mladý minotaurus. Vypadal opravdu působivě. Byl dobře rostlý a jeho rohy byli na pohled pevné a bílé. Ovšem tento vyzyvatel nebyl místní, podle jeho výšky Hekter usoudil, že se jedná o horského minotaura. Bude si muset dávat dobrý pozor, jelikož horští jsou opravdu zarputilými a mocnými protivníky. „VYBERTE SI ZBRANĚ, KTERÉ POUŽIJETE!“ zahřměl hlas z pozorovatelny sudích. „Vybírám si kek 'traseko.“ dav opět zašuměl. Kek'traseko znamenalo, že vyzyvatel žádá neozbrojený boj. „PŘIJÍMÁŠ HEKTERE?“ Šampion pouze přikývl. Boj beze zbraně byl jeho specialitou. Žádný jiný minotaurus se mu nemohl vyrovnat.

„NECHŤ ZÁPAS ZAPOČNE!“ Oba soci se proti sobě rozeběhli, odhodlaní porazit toho druhého. Menší z obou minotaurů čekal téměř až do samotného střetu. Náhle naznačil úhyb doleva. Šampión se doopravdy vrhl nalevo. Na to menší minotaurus čekal, prudce změnil směr a trefil Hektera plnou silou do nekrytého břicha. Ten bolestí vyprsknul a otočil se zpět, ale na to byl vyzyvatel také připraven a uštědřil Hekterovy pořádnou ránu do spodní čelisti. Šampion popošel zpět. Menší minotaurus opět zaútočil, ale tentokrát to Hekter již očekával a když byl protivník dostatečně blízko prudce jej nakopl do břicha. Menší minotaurus zaškobrtl a vyloužil si další ránu, tentokrát z hora do hlavy. To se Hekter odrazil směrem k protivníkovi a při dopadu jej vší silou udeřil. Mladší minotaurus při tom úderu padl na jedno koleno.V tu chvíli dostal Hekterovým kolenem zespodu do brady. Vyzyvatel doslova odletěl, jakou měl kop sílu. Hekter malou chvíli počkal, aby se mohl sok postavit na nohy, protože by nebylo čestné zaútočit, dokud protivník leží. Menší minotaurus se postavil a opět se vrhl na šampióna v bláhové víře, že jej dokáže porazit. Hekter čekal jako zkušený bojovník a když byl soupeř na dosah také zaútočil, ale jaké bylo jeho překvapení když se menší soupeř jeho ráně vyhnul a vší silou jej nabral na rohy. Šampión vykřikl, protože jeden z rohů se dostal skrze jeho zbroj. Rána to nebyla smrtelná, ale bolestivá ano. Vyzyvatel opět zaútočil a teď vši silou bušil do hekterova trupu a obličeje. Tomu šampión nemohl dlouho odolávat a pod přílivem ran a bolesti klesl nejdříve na jedno koleno potom na druhé. To už jeho sok přestal s řežbou a sledoval jak se bývalý šampión poroučí k zemi.

Dav utichl „VZDEJTE HOLD NOVÉMU ŠAMPIÓNOVI ARÉNY MĚSTA DARMORTU! NECHŤ JE OSLAVOVÁN NOVÝ ŠAMPIÓN GERET!“ V tu chvíli vypukla aréna v hromový pokřik.

Mladý Geret poklekl vedle padlého Hektera a pomalu mu pomohl postavit se. Následně jej odvedl z kolbiště, aby mu léčitelé pomohli. Když jej ukládal na kavalec na němž měl být Hekter ošetřen, otevřel bývalý šampión oči, chytil Gereta za paži a tiše pronesl „Dobrý boj příteli“. Jak stojí v kodexu - prohrát čestně není ostuda ...“

-vyprávění minotauřího vypravěče Helatliho-

Minotauři jsou jedni z nejlepších kovářů. Jejich výrobky jsou ve světě velmi ceněné jelikož se nevidí často aby někdo kdo není minotaurus vlastnil něco z jejich dílen. Minotauři si velice potrpí na dokonalosti zbraně a proto i běžní minotauři udržují své zbraně v dokonalém stavu. Čistí je, brousí, prostě se snaží docílit co nejdelší životnosti zbraně a především co největší účinnosti.

“... a nezapomínejte na to, aby vaše zbraně byli vždy dobře udržované a zbroj naolejovaná. Pamatujte, že dobrý stav vybavení je polovina úspěchu v boji. Tak a teď mi Argere pověz jak budeš ostřit meč do boje ...“

-hodina zbraně znalství-

Kromě věčných bojů a příprav na boj, žijí minotauři prakticky stejně jako ostatní rasy starají se o úrodu, o výchovu dětí, o chování hospodářských zvířat a o jiné strasti běžného života.

Minotauři se dožívají poměrně vysokého věku a to až pětadevadesáti lidských let. Pohlavní dospělost nastává u dívek v šestnáctém a u hochů v osmnáctém roku života. Právně dospělí se stávají po složení přísahy klanu a rodině a to ve dvaceti letech.

Hygiena

Minotauří tělo je pokryto srstí, a proto je i jejich hygiena poněkud složitější. Každý minotaurus se snaží udržovat svou srst v čistotě. Pečlivě vyčesávají prach a žmolky ze své srsti. Vodou se myjí pokud to jde a přidávají do ní směs bylin a kůry aby se zbavili parazitů a kožních onemocnění. Minotauři u sebe nosí váčky s bylinami, které používají k hygieně.

Obzvláště pečlivě se minotauři starají o své rohy. K jejich údržbě požívají mast z mléka a bylin. Mastí potírají své rohy a hlavně jejich kořeny aby zabránili trouchnivění a plísni rohů. Takto své rohy opečovávají každý druhý den a celý proces trvá čtyřy směny. Pokud by minotaurus zanedbal hygienu rohů mohlo by se stát, že by jeho rohy napadla plíseň, nebo trouchnivost. Tyto nemoci vedou k demineralizaci rohů a k jejich poškození či úplnému zničení. Proto platí, že pokud by minotaurus třicet dní nemohl udržovat rohy, tak každý další započatý den musí házet na past. První den je pravděpodobnost nákazy 10% a každý další den se past zvedá o 5%. pokud by se Nemoc rohů dlouhodobě neléčila (déle než deset dní) může vyústit až ve velmi nebezpečný zánět kosti lebeční a ten končí smrtí jelikož lebeční kost změkne a nakonec se rozpadne.

Tyto nemoci dokáže vyléčit každý léčitel a alchymista. Pokud by byla nemoc v počátcích dokáže jí vyléčit i chodec.

Minotaura také napadají kožní parazité, ale nejde o tak časté onemocnění jelikož si minotauři do kůže vtírají odvar z bylin aby těmto onemocnění předcházeli. Tento proces provádějí jednou za čtrnáct dnů při napadení pak každý den a léčba trvá 4-6 dnů.

Jinak minotauři provádějí klasickou hygienu jako mytí rukou před jídlem či obličeje po ránu. Také si rádi zaplavou (pokud to umí) a mají rádi teplé lázně.

Kolem minotaurů se také vyskytuje množství tzv. otravného hmyzu jako much, komárů, klíšťat a podobně. Proto nosí zvláštní amulet upletený z bylin a kořenů. Ten pak vydává pach, který hmyz odpuzuje a funguje tak jako repelent.

Lov

Lov je součástí obživy minotaurů. Loví pro maso, kůže a tuk. I přesto, že jsou minotauři tak hřmotní a nemotorní jsou překvapivě úspěšní lovci. Loví pomocí velkých a velice tuhých luků. Tyto luky mají velkou sílu a značný dostřel a tak umožňují minotaurům lovit z větších vzdáleností, aniž by vyplašili zvěř. Minotauři také loví šelmy jako medvědy, velké kočkovité šelmy a vlky všech druhů. Šelmy jsou loveny kvůli kůžím a trofejím.

Velice obvyklý je také lov do pastí kdy, minotauři nemusí být přímo na místě lovu. Také používají pasti k odchytu živých zvířat.

Chov

chovem se zabývají především hospodářské klany, ale i jiné klany chovají chovný dobytek pro vlastní užitek. Minotauři chovají téměř všechny druhy dobytka, skot nevyjímaje. Tento dobytek je používán především jako jatečný. Stejně tak je chován pro srst a kůže.

Horské klany chovají odolné druhy koz, ovcí a jaků jelikož jejich vlna a kůže jsou žádaným obchodním artiklem. Raritou je pak sýr, který se vyrábí z ovčího mléka. Minotauři jsou odborníci na jeho výrobu a s nemalou částí produkce pak obchodují. Tento sýr není příliš oblíbený u lidí a elfů, ale trpaslíci a hobité jej považují za delikatesu a je podáván i v nejvyšších vrstvách těchto kultur. Trpaslíci si jej tak oblíbili, že jej nazývají Minotauří zlato.

Další specialitou je chov obrovských koní. Tito koně jsou jedni z mála jež dokáží nést obrovskou váhu minotaurů. Koním se dostává speciálního výcviku, aby byli co nejotrlejší v žáru bitev a vydrželi putovat velice dlouho téměř bez přestávky. Tito koně jsou také cvičeni pouze na svého majitele takže jinému jezdci odmítají poslušnost vzpouzí se nebo si lehají.

Koně minotaurů jsou ve světě velmi žádaní jako váleční koně, ale minotauři je jen velmi neradi prodávají, jelikož výcvik takového koně je značně náročný.

Otrokářství

V minotauřích zemí neexistuje pojem otrokářství, jelikož minotauři potřebují obživu pro vlastní lid a proto otroky neberou ani s nimi neobchodují a navíc by to bylo proti jejich kodexu. Mezi minotaury navíc platí, že žádná práce není ostuda pokud je poctivě vykonána.

Svazek manželský

Minotauři jsou přísně monogamní tvorové. Pokud naleznou svůj protějšek pak jsou mu věrní až za hrob. Ovšem pokud by se stalo, že jeden z páru zemře pak má ten druhý, potom co dlouhé tři roky drží smutek, právo na to si znovu najít, pokud chce, partnera.

Minotauři jsou oddáváni ve světle Košimal a ta nad jejich svazkem drží ochranou ruku. Je zvykem, že při svazku jsou na zápěstích pravé ruky obou manželů sepnuty posvátné náramky Kostanak (fungují jako snubní prsteny).

Kostanak jsou ukuty ze čtyř druhů kovu a to ze stříbra, zlata, bronzu a rovolitu (černý kov vyskytující se na minotauřím území). Kostanak si minotauři nikdy nesundavají.

Přesvědčení

Minotauři mají malou vyjímku co se týče přesvědčení. Minotauři nikdy nejsou zákonní, nešlo by to kvůli způsobu života jaký vedou.

1. Zmd
2. Zmd
3. Zmd
4. N
5. N
6. N
7. N
8. Zmz
9. Zmz
10. Zmz

Náboženství a víra

Minotauři uctívají čtyři bohy kteří je mají chránit a pomáhat jim v boji. Někteří z minotaurů se, ale od tradiční výry poněkud odchýlili a tokoví jedinci pak uctívají matku přírodu a zemi, která je všechny zplodila. Těmto minotaurům se v jejich vlasti říká Mall'gajové. Tento výraz pochází ze starého minotauřího jazyka a znamená toto: Gaaja- je země nebo příroda. Malltek- znamená dítě nebo potomek takže ve volném překladu jsou to Děti země nebo Potomci přírody (ponechám na Pj jestli tento název bude nebo nebude svím hráčům překládat)

Tradiční božstva jsou ovšem mnohem rozšířenější a zde je jejich stručný přehled.

Sarkteros- temný bůh války

Tohoto boha uctívá prakticky polovina minotaurů. Jde o boha války k němuž se modlí válečníci před bojem aby jim pomohl vyhrát bitvu. Jeho jméno někteří používají jako bojový pokřik ve víře, že jim dopomůže k vítězství a k ochrání je před nebezpečím.

Sarkteros je zobrazován jako velký válečník bez obličeje s rudýma očima. Jeho kněží mu obětují nejlepší zbraně a víno.

Koa'jamero- ochránce slabších

Tento bůh je uctíván téměř stejně jako Sarkteros a jeho uctívačů pořád přibývá. Jde o boha ochránce slabších a ochránce těch kdo bojují pro jeho věc. Válečníci se k němu modlí aby v bitvě vedl jejich ruku přesně a neomylně. Jeho jméno provolávají celé armády a jeho světle bojují.

Koa'jamero je zobrazován jako bojovník s bůvolí hlavou a také proto je minotaurům tak blízký. Jeho kněží nic neobětují, musí pouze zapálit svíci v jeho jméně za padlé přátele.

Hadraniel- bůh studia

Hadraniela uctívají především učenci a někteří alchymisté. K tomu to nohu se modlí ve jménu vědy a moudrosti a prosí jej o poučení.

Hadraniel je zobrazován jako starý muž v kápi jehož obličej se ztrácí ve stínech. Je zobrazován s knihou v jedné a svící v druhé ruce.

Tomuto bohu jeho kněží nepřináší oběti ale snaží se v jeho jménu poučit co nejvíc slepých. Z řad jeho kněží pochází většina učitelů.

Košimal- bohyně léčitelství a ochránkyně rodinného krbu

Je bohyní ke které se ženy modlí, aby jim dopřála dobrého porodu, nebo jí prosí ať mohou počít a mladé ženy jí žádají o věrného muže.. Také se k ní modlí nemocní aby jim od pomohla od bolesti a utrpení. Léčitelé jí prosí o pomoc a žádají ji aby vedla jejich umění.

Košimal je zobrazována jako mladá žena se stříbřitou pletí. Nežádá si obětí, ale minotauří ženy a dívky z vděčnosti pokládají na její svatyně květiny.

Řeč a písmo

Minotauři ovládají obecnou řeč a naprostá většina jí hovoří plynule. Ten zbytek hovoří alespoň tak, aby se domluvil a i tak to vypadá spíše jako by byl nemluva než, že nezná řeč. Velká část minotaurů ovládá i obecné písmo a to dost dobře na to aby si dokázali přečíst co se píše na informačních tabulí, či co se píše v rozkazu, který mu byl předán, nebo aby si dokázali sepsat seznam zboží, které potřebují nakoupit.

I přesto, že ovládají obecnou řeč existuje i jazyk minotaurů. Jde o velice složitý jazyk a to nejen kvůli jeho výslovnosti, ale i kvůli tomu, že má jinou skladbu vět a slov než obecná řeč. Minotauří řeč je hrdelní mluva plná tvrdých hlásek připomínající vrčení nebo skřehotání. Tuto řeč se dá naučit, ale je to velmi obtížné. Pokud se jí někdo naučí je u minotaurů velice váženou osobou, jelikož to znamená, že žila s minotaury natolik dlouho, až se natolik uvolnili a svou mluvu před ní začali používat. Minotauři svou řeč nazývají Havdara.

Rok první

Žiji mezi těmito podivnými a obdivuhodnými tvory již několik dní. Když mě dovlekli do svého města byl jsem zajatcem v tom smyslu, že jsem toto místo nesměl opustit. Ani by to nešlo byli jsme vysoko v horách a začínala zima.

Každý den jsem chodil k místnímu veliteli, který se mě ptal na věci týkající se síly mé armády, jaké zbraně používáme, zdali máme jízdu a tak dále. Byl sem muž cti a ten obrovský tvor přede mnou také chápal co mi brání v tom mu vše říct. Nikdy mě nemučili naopak starali se o mě a byli velice milí.

Zima tak vysoko v horách trvá dlouho. Dostal jsem od velitele povolení vycházet z domu ale vždy mě doprovázel jeden z jeho bojovníků. Procházel jsem se po tomto skvostném městě postaveném ze dřeva a kamene. Některé budovy byli vytesány přímo do skály jiné byli zapuštěné v zemi a na povrch vystupovalo jen jediné patro.

Nejraději jsem chodil na cvičiště, kde jsem se snažil vzkřísit své ochablé tělo. Na cvičiště jsem chodil vždy v ten čas kdy zde minotauří děti měli svou hodinu boje. Bylo to na nejvýš zajímavé. Děti jistě ještě nedosáhli ani pubertálního věku a již zde tvrdě a urputně trénovali. Jejich učitel starý mohutný minotaurus byl velice přísný tvor, ale rozhodně nebyl zlý, byl k dětem upřímný a učil je to co se v tomto prapodivném světě považovalo za normální...

Po čase jsem se spřátelil s velitelem tohoto města. Cítil jsem k tomu ohromnému tvoru úctu jako k málokterému člověku, jelikož on měl více úcty a cti než většina lidí. Obdivoval jsem jej, ale svá tajemství jsem mu říct nesměl. Chápal to a po čase se na ně přestal vyptávat …

-Rytíř Vinaard SkyEye

Rok druhý

Pomalu zapomínám na život ve světě dole. Zapomínám jména svých přátel a příbuzných. Přidal jsem se k výcviku dětí a poznávám jak tvrdý chléb tito mladí mají. Kdyby jste podrobili tomuto výcviku lidské nebo elfí dítě jistě by zanedlouho zemřelo vyčerpáním. To ovšem neplatilo o dětech minotaurů. Byla odolná, silná a snažila se ze všech sil aby na sebe a svůj klan neuvrhli hanbu. Rodina byla mezi minotaury vždy na prvním místě a to platilo vždy.

Velitel minotaurů Kartizal se stal mým přítelem a podporoval mě, jak jen to bylo možné, dokonce mi povolil vstoupit do místní knihovny. Zde jsem sem počal učit Havdaru a Komiro, jinak jazyk a písmo. Minotauří jazyk byl náročný, ale já se rozhodl, že nebudu žádat o pomoc víc než je nutno.

Když jsem se naučil základy mluvy začal jsem se učit písmo. To bylo snad ještě náročnější než jazyk. Minotauři psali pomocí znaků, které měli různé významy. Některý znak byl pouhé písmeno nebo slabika jiné zase celé slovo nebo věta. Bylo to náročné...

-Rytíř Vinaard SkyEye-

Rok třetí

Jsem prakticky členem Kartizalovi rodiny, už dávno nejsem vězněm. Mohl jsem již nesčetněkrát odejít, když jsem byl na lovu a vlastně kdykoli, ale já už nikam odejít nehodlám. Jsem tu doma víc, než jsem kdy byl v lidském světě. Mezi minotaury byly dvě skupiny. Jedna mě nazývala Kirtor neboli muž cti a ta druhá mi říkala Ggrinog neboli cizák.

Většina minotaurů mě již přijala mezi sebe. Už přede mnou nemluví obecnou řečí, ale výhradně Havdarou. Počal jsem uctívat jednoho z místních bohů možná proto, že jeho ekvivalent byl v nížinách patronem mého řádu a možná proto, že jsem potřeboval duchovní podporu.

Ve výcviku jsem se dostal až na úroveň při které mladí minotauři skládají přísahu veliteli. Během výcviku jsem zmohutněl a zesílil jak bych mezi lidmi nikdy nemohl. Minotauří učitele na mě již dávno přestali brát ohledy a já jsem za to nanejvýš vděčný. Jelikož jsem byl velice mladý když jsem se mezi minotaury dostal tak se stalo, že jsem o pár coulů povytáhl a dostal se až na výšku dvou set coulů …

-Rytíř Vinaard SkyEye-

Rok čtvrtý

Dnes se stanu právoplatným členem města. Budu požehnán bohem Koa'jamerem, který mi dá právoplatné jméno...

Bylo to úžasné v sále byly více než tři čtvrtiny všech minotaurů. Bylo to hlavně díky tomu, že jsem svou pílí a snažením se dokázal, že jsem hoden abych byl pojmenován. Pořád existovali někteří minotauři, kteří považovali za nemyslitelné přijmout do svých řad člověka, ale na mé straně stála většina.

Kněží počali vykonávat obřad a ač to bylo k neuvěření zazněl i místní chrámový sbor, který pěl chóry. Byla to nádhera. Ve sboru byly samé dívky a když zpívaly zněl mi jejich chór v hrudi jak jejich hlasy rezonovaly.

Po zpěvu přišel na řadu dlouhý obřad, při kterém jsem klečel před oltářem Koa'jamery a čekal jsem co se bude dít. Za oltářem stál široký kamenný sloup plný nejrůznějších znaků. Některé z nich jsem poznával, ale jiné jsem neviděl v žádné knize ani svitku...

Kněz začal odříkávat závěrečné fráze obřadu a začal zapalovat svíce v kruhu před sloupem. Poslední svíce stála přede mnou tu zapálil jako poslední. Pak si klekl vedle mě a vyzval všechny včetně mě abychom vzdali úctu předkům. Jako poslední část obřadu jsem byl vyzván abych se postavil před kamenný sloup a odříkal závěrečnou modlitbu...

Stál jsem před sloupem v ruce svírajíc svíci a pomalu jsem odříkával modlitbu k bohu, jehož jsem uznal a přijal za svého. Když jsem odříkával poslední slova ozářilo zapadající slunce sloup. Když světlo pohaslo zůstali na sloupu zářit znaky a já věděl, že vyjadřují moje nové jméno. Přečetl jsem si je pro sebe a pak na hlas. Nevím jak sem věděl co tam stojí takové znaky jsem nikdy nevyděl, ale nějak jsem to tušil. Stálo tam Gordo an Roldero což ve volném překladu znamená „bratr z velké dálky„...

-Rytíř Vinaard SkyEye-

Rok pátý

Toto jsou zřejmě poslední řádky, které píši. Pomalu zapomínám obecné písmo. Dělám chyby a téměř nemohu psát brkem jak mi zmohutněly ruce. Jestli tohle někdo najde vězte, že již nejsem člověk. Přestal jsem jím bít když mou hlavu ozdobila rohatá helma. S tou helmou připomínám minotaura víc než se zdá být možné a jsem za to rád protože jsem pocítil jedno a to, že i když jsem tělem člověk vždy jsem měl srdce minotaura. Tyto řádky píši, protože do našeho údolí vstoupili nějací cizáci. Je jich mnoho, ale věřím, že je porazíme. Tyto řádky píši, protože touto bitvou přestane existovat rytíř Vinaard SkyEye a konečně se zcela zrodí minotaurus Gordo an Roldero et Girvark (z klanu Girvark). Konečně budu pokřtěn bitvou. Ať vás provází Koa'jamero.

-Gordo an Roldero et Girvark

-Z deníku ztraceného rytíře Vinaarda SkyEye-

Písmo minotaurů jak již naznačuje text výše je velice náročné jak na četbu tak psaní. Minotauři píší pomocí znaků vzdáleně připomínající japonské znaky, ale podobnost je opravdu minimální. Bohužel neexistuje žádná abeceda minotauřího písma pouze seznam základních znaků těch je devět a třicet. Význam různých znaků se liší. Některé znaky jsou pouhým písmenem či slabikou jiné jsou slovem či celou větou. Minotauři píší v řádcích zprava doleva a mají složitou soustavu vedlejších znaků, které fungují jako znaménka diakritiky. Minotauři píší na obecně používaný papír nebo na speciálně upravenou kůru stromů která má extrémní odolnost a vydrží i několikanásobně déle než papír a svitky. Minotauří písmo se nazývá Komiro.

Minotauři píší výhradně dlouhými štětci jelikož lépe vyhovují minotaurské stavbě těla, ale pokud je to nutné dokáží psát i brkem či perem.

Původ

O minotaurech kolují pověsti a pověry, že vznikli spojením lidské královny a plemenného býka. Nebo, že vznikli jako důsledek pokusu nějakého teurga. Rád bych vyvrátil představy o zoofilních královnách nebo o potřeštěných teurzích. Minotauři patří mezi starší rasy. Jsou dokonce starší než lidé. Vznikli v době kdy se objevili první elfové a trpaslíci.

Minotauři sami mají o svém vzniku jasno. Podle nich je do tohoto světa přivedl Koa'jamero z jiné sféry bití a zde jim stvořil těla silná a odolná aby jeho děti přežili nejhorší časy.

Pravda je ovšem malinko jinde. Minotauři jsou děti přírody jako ostatní rasy vznikli jednoduše z důvodu evoluce.

(Ponechám na každém Pj jestli se přikloní na stranu minotaurů a k jejich mýtické verzi a nebo pokud se rozhodne pro verzi bez bohů.)

Hierarchie minotaurů

Hierarchie minotaurské kultury je nanejvýš složitá a zapeklitá. Mnoho jejích aspektů je vázáno na minotaurský kodex cti a o to je celá tato záležitost složitější. Minotauři jsou vázáni různými přísahami, které musí dodržovat a tak se často stává, že se nakonec sami tak zamotají do svých přísah až zůstanou bezmocní. Ještě horší je, že přísaha daná minotaurem je pro něj závazná a pokud jí poruší je svým lidem považován za zbabělce a může být i odsouzen na smrt nebo v lepším případě k souboji v němž nemá nejmenší šanci na úspěch. Mezi minotaury také panuje absolutní rovnoprávnost pohlaví. Jednoduše co smějí dělat muži smějí i ženy a tak je to i pokud jde o stavbu hierarchie. Existují ovšem věci považované za vyloženě mužské a ty považované za ženské. A zde je sepsaná hierarchie.

Císař- je nejvýše postavený minotaurus. Na svůj post se dostává volbou. Volbu císaře nebo císařovny má na starost sněm vůdců klanů. Císař je vybírán podle úspěchů v boji a podle toho jaký přínos měl ve společenství minotaurů. Pak z několika kandidátů je vybrán jediný silný vůdce. I když císař stojí nad všemi minotaury , není všemocný, má pouze poslední slovo v právních a bojových záležitostech. V dobách války je nejvyšším vojevůdcem a pouze on má právo vybírat velitele svých armád. Na bedrech císaře také spočívá váha úkolu nejtěžšího a to udržet rovnováhu a klid mezi jednotlivými klany.

Starší- jsou voleni z řad klanů. Jde o staré moudré minotaury jež tvoří radu starších a jsou pověřeni být Císaři co nejlepšími rádci. V dobách bezvládí ( mezi jednotlivými volbami Císaře) jsou starší pověřeni vykonávat povinnosti Císaře.

Vůdci klanů- jsou to nejstarší členi vládnoucí rodiny v klanu. Mají za úkol jednat o co nejlepší postavení svého klanu v radě. Řeší nejrůznější problémy a záležitosti a dbají o blaho svého lidu. Oni tvoří zákony a uzavírají smlouvy s jinými rasami. Jeden z jejich nejdůležitějších úkolů je volba císaře.

Velitelé- v dobách válek mají za úkol vést vojska. V dobách míru vedou obrané jednotky měst a vesnic.

Šampióni- jde o velice vážené jedince majících řadu privilegií a výhod. Šampióni často bývají voleni veliteli a pokud mají štěstí mohou se stát staršími. Ti nejlepší se stávají císaři.

Starosta- je správcem města a má soudcovskou moc.

Obchodníci- většinou jsou velice zámožní a proto jsou i vážení.

Na pomyslných posledních místech jsou pak řemeslníci, zemědělci, vojáci, lovci, kněží a obyčejní minotauři, ale v kultuře minotaurů prakticky neexistuje chudina nebo žebráci jelikož by takový jedinci byli ostudou sobě, ale také své rodině a klanu.

Soudnictví

Minotauři nemají soudce ne jejich místě stojí starosté a pokud se jedná o těžší případy tak stařešiné a vládci klanů. Ty úplně nejtěžší případy může řešit i samotný císař. Jako porota bývají voleni jedinci z řad obyčejného lidu v lehčích případech. V těžších případech je porota tvořena vůdci klanů nebo staršími. Minotauři nepoužívají moc jiných trestů než je smrt, mučení souboj na smrt nebo nucené práce.

Architektura

Minotauři jsou velice pyšní na svou architekturu, jelikož jsou velice zručnými řemeslníky v tomto oboru. Třebaže se to na první pohled nemusí zdát jsou minotauří architekté velice pečliví. Postupují podle přesně rýsovaných plánů a výpočtů. Jejich píle se pak projevuje ve výsledku, jelikož stavby které tvoří jsou opravdu skvostné.

Minotauří města mají všechna velice podobné rozmístění budov a jsou stavěny pokud možno na vyvýšeném místě nebo tak, aby jednu jejich stranu tvořila hora. Uprostřed stojí chrám boha kterého uctívají kolem něj pak domy starosty, kupců, velitele. O úroveň níž jsou pak domy ostatních minotaurů. Domy jsou stavěny z kopce tak aby se z jejich střech dalo střílet a aby se v ulicích mohli snadno pohybovat vojáci. Ve městech jsou kromě hlavní brány, kterou tvoří masivní dřevěná brána a padací mříž, také tzv vnitřní brány, ty mají za úkol zastavit nepřítele na postupu městem. Kolem minotauřích měst stojí vysoké hradby, aby dobře ochránili budovy za nimi.

Minotauří stavby jsou tvořeny kamenem a dřevem. Často bývají dvoupodlažní a pokud jde o skalní nebo horská města, mohou být částečně vytesány do skály. Minotauři svá obydlí také staví jako dvouposchoďové budovy, které sahají jedno patro pod zem. Na střechách těchto budov roste tráva jež funguje jako přírodní izolace jak proti horku tak proti zimně.

Minotauři si také potrpí na různé ozdoby na svých domech jako jsou sloupoví, klenuté štíty a podobně. Vnitřní prostory jejich domů ovšem nebývají tolik zdobené. Mají přesně rozdělené místnosti ve kterých žijí. Jednou z nejobývanějších je pak válečný pokoj. Ten bývá zdoben zbraněmi a trofejemi z nejrůznějších bitev a šarvátek. Vnitřek domu tvoří masivní dřevěný nábytek občas bývá lehce čalouněný aby měli alespoň trochu pohodlí. Pokud je to jen trochu možné mají minotauři za domem dvorek, na kterém mladí mohou trénovat a staří odpočívat.

... ale co kdyby jsme ten dům postavili na okrouhlém půdorysu a uvnitř by mohlo být cvičiště, kolem by bylo sloupoví a dalo by se odsud dostat do kovárny a dalších částí domu.

To by bylo ovšem velice náročné na výpočty, co kdybychom ho postavili na obdélníkovém půdorysu a udělali tam částečnou kulovou klenbu?

To by bylo snad ještě složitější, takhle by to nešlo, měli by jsme zkusit ten kruh.

Já ti povídám, že obdélník je lepší!

Kruh!

Tvoje máma se křížila se zlobrem když porodila tebe.

Já tě zabiju!

-roztržka mezi dvěma minotauřímy architekty

Rodová zbraň, zbroj

Minotauři si mohou vybrat mezi čtyřmi rodovými zbraněmi. Jednou je Minotaurská sekera, druhou je Válečná palice, třetí zbraní je Meč trhač a čtvrtou a poslední zbraní je Bojové kopí. Ať si už vyberete jakoukoli z těchto zbraní vězte, že minotaurus je mistrem v jejich používání a velice ke své zbrani přilne. Minotauři jen neradi mění typ zbraně, který používají, ale je jasné, že když to jinak nejde zvyknou si i na jinou zbraň a snaží se jí ovládat jak nejlépe to jde.

MINOTAURSKÁ SEKERA

Síla 4
Útočnost +2
Obrana 0
Váha 60 mn
Délka 1-2 sáhy
Cena 10 zl

Jde o těžkou jednoruční zbraň. Minotauři jsou mistři v boji se sekerou a proto je jednou z jejich rodových zbraní (tou nejpoužívanější) právě sekera. Minotauří sekera je dvoubřitá majestátní zbraň. Minotauři do čepelí této sekery vrývají jména svých předků, kteří nad nimi mají v boji držet ochranou ruku a mají dohlížet aby jejich následovníci dodržovali pravidla cti.

VÁLEČNÁ PALICE

Síla 4
Útočnost +2
Obrana -1
Váha 55 mn
Délka 1-2 sáhy
Cena 16 zl

Jde o střední obouruční zbraň. Válečná palice je zbraň složená z pevného topůrka a z hlavice z těžkého tvrdého dřeva. Hlavice je okovaná a to na všech hranách a zpevněná okovy ve středu. V rukou minotaura jde o nanejvýš nebezpečnou zbraň. Do hlavice se stejně jako u sekery vrývají jména předků.

MEČ TRHAČ

Síla 5
Útočnost +1
Obrana +1
Váha 50 mn
Délka 1-2 sáhy
Cena 25 zl

Jde o těžkou jeden a půl ruční zbraň. Meč trhač je masivní meč, který minotauři považují za jednu ze svých nejoblíbenějších zbraní a minotauři se vyznačují jejím skvělým používáním. Do čepele se vrývají jména předků.

BOJOVÉ KOPÍ

Síla 5
Útočnost 0
Obrana +2
Váha 70 mn
Délka 1-2 sáhy
Cena 40 zl

Jde o střední obouruční zbraň Bojové kopí je mezi minotaury také velice oblíbené i když ne příliš používané. Minotauři jej používají pro boj Tvt a jsou v tom velice dobří. Toto kopí se dá používat jako sečná či bodná zbraň. Do rukojeti se vrývají jména předků.

Co se zbroji týče mohou minotauři používat všechny typy zbrojí, ale u zbrojí s helmou si musí helmu nechat upravit tak aby jim dobře seděla na jejich rohaté hlavě. To navyšuje hodnotu zbroje i o několik desítek zlatých ale přesnou hodnotu ponechám na každém Pj.

Jaké bývají povolání?

Válečník- drtivá většina minotaurů se stává válečníky a později bojovníky, ale pokud mají dostatečnou obratnost, mohou se rozhodnout i pro dráhu šermíře. Z řad minotaurů vycházejí ti nejlepší z nejlepších.

Hraničář- minotauři se hraničáři příliš často nestávají jelikož je jim proti srsti to, že hraničáři kouzlí. Nicméně jim hraničářská magie přijde poněkud přirozenější než kouzelnická, protot se mohou někteří otrlejší minotauři stát hraničáři. Pokud tak učiní, prakticky pokaždé si vyberou cestu chodců jelikož jim přijde nemyslitelné zůstat většinu života zavřený v lese a nebojovat.

Alchymista- někteří minotauři se mohou vydat i cestou alchymie a to pak cestou teurgů jelikož je láká vyrábění mocných zbraní, které si před tím samy vyrobí. Mohou se stát i pyrofory, ale není tomu tak často.

Kouzelník- Minotauři se nestávají kouzelníky kvůli svému odporu k magii. Je to pro ně prakticky nepřekonatelná psychická bariéra, kterou dokázalo prolomit jen pár jedinců. ( jde zde o past na int~ 11~ prolomil/neprolomil) a ty se pak stali štvanci a jak tomu u štvanců bývá nemohou dlouho chodit po světě bez povšimnutí a tak za minotaury kouzelníky jsou vysílány Výpravy cti.

Zloděj- minotauři se zloději prakticky nestávají, jelikož by se mezi ostatními rasami jen velice těžko uživili a mezi vlastními lidmi by museli být zloději supermani, aby je nikdy nikdo nedopadl, protože kdyby se tak stalo zřejmě by jej za živa stáhli z kůže, nebo by jim pomalu usekávali údy tak dlouho dokud by nevykrváceli. A ke všemu jsou minotauři dosti hřmotní a těžko by prováděli úkony jako tichý pohyb a podobně.

Jak nás berou ostatní

Pokud jde o to jak minotaury berou ostatní rasy, není to zrovna valné. Díky svému vzhledu si minotauři mezi jinými rasami získali pověst odporných zrůd bez citu, které zabijí každého koho potkají. Jediní kdo minotaury alespoň trochu přijal jsou trpaslíci a elfové.

Lidé- minotarů se bojí nechtějí je pouštět do svých měst a jen zřídka kdy s nimi obchodují.

Hobiti- pro hobity jsou minotauři jen další velkou rasou a pokud nemusí nechtějí s nimi mít nic společného i tak s minotaury občas obchodují a nejsou tak zarputilí co se vstupu do jejich měst týče.

Kudůci- jsou na tom prakticky stejně jako hobiti, ale minotaurů se bojí.

Barbaři- jsou s minotaury často ve sváru jelikož s nimi bojují o území. Nebojí se minotaurů, ale nemají je rádi a na minotaury většinou útočí.

Krollové- minotaurů se nevšímají nebojí se jich. Jednoduše s minotaury neudržují žádné vztahy a pokud se s nimi potkají většinou si jich nevšímají.

Elfové- berou minotaury jako jednu ze starších ras nebojují s nimi a ani minotauři na ně neútočí. Mohou s minotaury udržovat obchodní kontakty. Minotauři je berou jako nutné zlo, protože vědí, že elfové jsou jedni z nejlepších kouzelníku.

Trpaslíci- udržují s minotaury stálé obchodní vztahy a váží si jich díky jejich řemeslné zručnosti a především díky zručnosti v kování. Minotauři je berou prakticky stejně.

Výše uvedené informace jsou pouze obecné jistě existují i vyjímky a je absolutně individuální jak kdo minotaury bere.

Jdi pryč zrůdo a nepřibližuj se k našemu městu. Takoví jako ty sem nesmějí!

Ale no tak to je přeci minotaurus, který mi pomohl vyprostit vůz, když se mi polámalo kolo. Zeptejte se mejch chlapů. On není nebezpečnej.

Ty tu zrůdu znáš Koloskoku?

No ano a není to žádná zrůda. Vpusťte ho na mojí zodpovědnost.

Ne něco takového nepřipadá v úvahu, ale jestli chceš, můžeš jít za ním.

Taky, že ano.

Vyšel jsem před městské brány a promluvil si s minotaurem. Řekl jsem mu, že jestli něco potřebuje tak ať mi napíše seznam a já mu to opatřím.

Vřele mi poděkoval podal mi seznam psaný velkým a dobře čitelným písmem a já šel a sehnal mu co potřeboval.

Když jsem tak procházel městem říkal jsem si jak je naše rasa pokrytecká když odsuzují někoho kdo je ochotný a zřejmě i hodný jako ten to minotaurus...“

- obchodník Renard Koloskok -

Všechny topografické údaje v dílu jou pouze orientační nechám na každém Pj aby si Minotaury do svého světa zakonponoval tak jak to bude potřebovat.

Závěrem

Minotaura jsem se snažil vytvořit jako hratelnou rasu s rozvinutou osobností a ne pouze jako válečný kolos vzniklý z bláznivých pokusů teurgů či jako mutanta vzniklého křížením. Chtěl jsem vytvořit plnohodnotnou rasu a doufám, že si mezi vámi najde své příznivce.

Jako inspiraci jsem měl knihu Minotaurus Kaz a pokud jí někdo četl může v mém díle vidět některé podobnosti.

Děkuji všem kdo si mé dílo přečetli. Nechť vás provází Koa'jamero.

Ještě bych chtěl velice poděkovat Demonicovi The Lonely Warrior, který mi pomohl s pravopisem a s tagováním dílka a Shadowmage, který mi pomohl v základní verzi a upozornil mě na chyby. Děkuji moc vám oběma.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

super rasa pro alchymistu:) opravdu velká síla u alchymisty i obratnost a odolnost bude taky dobrá no a inteligenci ani charismu až tak moc alchymista nepotřebuje že:D

díky za super rasu... i když ji asi nevyužiju ve svých věcech, nevím mě příjde malinko přesílená hlavně na boj... pokud to bude alchymista tak opravdu ultra přesílená... horn hranice +3 síla +3 odolnost +3 obratnost ... no to mi příjde opravdu jako dobrá mlátička:D i když pokud PJ povolí člověku alchymistovi široký meč, tak tehdy je možná ten člověk větší mlátičkou už no:)


 Uživatel úrovně 0

Kuhy

No jak se to vezme skonpletování tady na servru bylo nejdelší, ale napsaný to bylo celkem vzato za 3 dny. Jak ovšem říkam kompletace a všechny korektury byli nejdelší.


 Uživatel úrovně 0

tak tohle muselo zabrat hodně času, je to hrozně dlouhé !!!


 Uživatel úrovně 0

Smycma

I když pozdě tak přece. Nevím co bych dodal velice si mi polichotil a jsem uřímě rád, že se ti moje dílo líbí.
vím opakování jednoho slova snižuje čtivost celého díla a já se to snažil, alespoň v dalších částí díla zlepšit.
Co dodat k původu. je to odemě trochu hloupé, ale samotný původ jsem neměl tak docela vymyšlený prostě mě nenapadlo jak takový Minotaurus mohl doopravdy vzniknout a proto jsem použil nejsnažší možnosti.

ještě jednou mnohokrát děkuji.


 Uživatel úrovně 0

Trochu pozdě ale přece...
Hned ze začátku mi trochu vadilo že u prvních asi 10 odstavečků bylo na prvním či druhém(za předložkou) slovo minotaurus.
Druhá věc je to že část o jejich původu by mohla být vzhledem k ostatním věcem rozpracovanější tohle mi přijde takové nehodící se k tomu ostatnímu.

Jinak: Líbily se mi příběhové vsuvky, přiložené obrázky rodové zbraně, celkem dobře propracovaná kultura způsob života.

Na to že minotaurus je rasa o které má snad každý nějaké to obecné povědomí
jak vypadá, jak se většinou chová atp. tak autor každému kdo si toto dílo přečte velice přínosně rozevře obzory o této majestátní rase, já osobně jsem byl spíš názoru že minotarus by se hodil spíš do bestiáře jako krvelačná bestie ale autor to pojal velice dobře, dílo se mi velice líbí po logické, gramatické i slohové stránce a když si dám 2 a 2 dohromady tak všechno to co je na díle dobré dalece převáží dvě jediné výtky které k němu mám hlasování se bohužel nezúčastním ale u mě 5* ale to není důležité protože výhra v OHyZDě mluví za vše.


 Uživatel úrovně 8

http://www.nathakovo.kx.cz/MINOTAUR_BROMM.jpg
Ilustrace na Brommovo přání


 Uživatel úrovně 0

Hulahu

to je fakt, že rytířský kodex je příkladwm jasné zákonosti, ale já ho uved jako příklad jelikož mi příjde podobnější než bushido. ovšem jinak máš velmi dobrou představu o jaký kodex jde.


 Uživatel úrovně 8

Rytířský kodex je typický příklad něčeho zákonného. Ale chápu tě. Soubor pravidel pro čestný souboj. Také chápu, že lze být čestný i bez toho, abych byl zákonně dobrý. A nakonec i někdo se zlými úmysly může těchto úmyslů dosahovat čestně.


 Uživatel úrovně 0

Hrdlodus

no představa je to pěkná. Bohužel bushidu se kodex moc nepodobá. to spíš nějakýmu rytířskýmu kodexu.


 Uživatel úrovně 0

Aha, já si kodex cti představoval jako Bushido.