Nové Rasy

Pouštní Elfové Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 28

Pouštní Elfové

O NICH:

Původ?

Pouštní elfové jsou odrůdou klasických elfů. Potomci trestanců, kteří byli vyhnání svými bratranci do pouště. Mysleli si že když se dostanou na tak nehostinné místo jako je Krystalová poušť zemřou. Oni se místo toho přizpůsobili. Mezi vyhnanými bylo i mnoho inteligence, elfové ke zrádcům nikdy zrovna tolerantní nebyli. Ačkoli jsou to potomci trestanců, dávno pro ně pojem „vyhnanci“ neplatí. Vyvinuli si vlastní subkulturu, založenou na přežití. Poušť je teď jejich, tak jako si elfové přivlastnili hvozdy. Jejich poušť – jejich stát.

Jak takový pouštní elf vypadá?

Pouštní elfové se vzhledem až zas tolik od původních elfů neliší. Dospělý pouštní elf je asi 160 – 200 coulů vysoký - velikost B. Je trochu svalnatější, přeci jen život na poušti není nic jednoduchého. Jejich pleť není sněhobílá, jako u vznešených elfů, ale díky pobytu na pouštním slunci je opálená do hněda. Většina pouštních elfů má rovné černé vlasy, ale najdou se i blonďáci. Oči mají hnědé, modré… to je vcelku jedno. V tom se dost podobají lidem – nemají přesně vyhraněné barvy očí. Jinak si zachovali všechny vlastnosti elfů – věková nesmrtelnost, krása. Pouštní elfové mají v oblibě drobné zlaté šperky – náušnice, piersing.

Jací jsou?

Pouštní elfové jsou vcelku mírumilovní. Nechovají se ani tak brutálně jako temní elfové, a zase to nejsou pacifisti jako elfové vznešení. Přesvědčení mají většinou zmateně zlé (ty „horší“ z nich = zloději atd.- samozřejmě že ne každý zloděj je zlý) – neutrální - zmateně dobré. Většinou se u nich jedinci se zákonným přesvědčením nevyskytují. -> Nic „nehrotí“.

Jak asi žijou?

Jak už jsem v původu naznačil, vyvinuli si pouštní elfové vlastní subkulturu. Původně to byli nomádi, cestující od jedné oázy v poušti k druhé. V pozdější době se začali u těchto oáz usazovat, a zakládat města. Přesto v nich ale trochu toho „nomádství“ zůstalo. Díky tomu jsou to zběhlí dobrodruhové a milovníci cestování. Mnoho z nich se v mládí rozhodne vydat se do světa, i když se v pozdějším věku většinou vrací domů. Dokonale ovládli vše co poušť nabízí = dokáží si obstarat vodu i tam kde není (obrazně řečeno), na okrajích měst mají zavlažovací systémy, a díky vodě z oáz tam pěstují obilí a jiné poživatelné rostliny (všechno co vydrží ten žár a neuschne) V poušti těží krystaly, podle nichž se ta poušť jmenuje. S těma pak obchodují a získávají tak vše ostatní. Většina „obyčejných“ pouštních elfů pracuje v krystalových a občas železných dolech. To je asi ta nejspodnější vrstva obyvatel, ale závisí na nich obchod celé říše. Jinak se samozřejmě dost elfů živí jako alchymisté, kněží, zloději atd. To je ale asi v každé kultuře stejné. Všemu pouštnímu elfstvu vládne král Dorelian Jagueiry s chotí, tzn. u pouštních elfů platí patriarchát.

KULTURA:

Jazyk a písmo:

Pouštní elfové jsou poměrně vzdělaný národ. Jejich jazyk vychází z klasické elfštiny, ale vyvinul se do zvláštního nářečí. Přesto jsou pouštní a vznešený elf schopni se domluvit. Dokonce by si mohli napsat i dopis, protože pouštní elfové stále používají původní elfí runy.

Architektura:

Z původních osad vyrostla obrovská kamenná města, konkurující původním elfím městům. Domy se staví vysoké a úzké. Okna jsou hodně podobná těm gotickým tak jak je známe my. Střechy jsou z pálených tašek nebo dřeva (slamy). Většina měst je na konceptu – uprostřed nejvyšší a nejkrásnější palác knížete, okolo je luxusní čtvrť a dál obchodní části města, tržnice, chudinské čtvrti a občas přístav, podle toho co je to za město. Ulice ve městech jsou dost široké, a hlavně kolem tržnice jsou po stranách stánky a nabízející co se dá. Občas narazíte i na malé náměstíčko, v luxusní čtvrti má uprostřed třeba i fontánku (holt luxus).

Vzdělanost:

Každý malý elf musí absolvovat základní vzdělání. Tzn. jako naše základní škola, až na to, že pouštní elfové si pod pojmem „základní“ představují opravdu dost. Proto v celé pouštní říši nenajdete jediného negramotného elfa. Většina jich má i celkové politické a geografické znalosti světa. Dokonce i kopáč v dole je schopen vám popsat minimálně geografii vlastní země. Škola je v každém městě, a v těch větších je pak i universita magie. Jsou to vlastně pobočky (fakulty) podléhající „Dračí universitě v Dol Karagste“ – tj. hlavní sídlo university. Je to takové malé městečko nedaleko hl. města. Celé město je universita.

Zvyky a obyčeje:

Pouštní elfové mají několik zajímavých zvyků a obyčejů, které dodržují a které mají velkou váhu. Třeba zkouška dospělosti – ve 20 letech (6. úroveň, pokut se nachází doma v poušti) je každý elf (muž) vyzván, aby složil zkoušku dospělosti. Pokut přijme, je zaveden na osamělé místo v poušti a tam je ponechám několik dní bez vody. Tedy, bez vody je relativní pojem, protože si ji může najít. S tím se počítá, a je to vlastně test, zda tuto dovednost ovládá a přežije. Pokut uspěje, může si zvolit nové jméno a je mužem. Pokut ne, může totéž opakovat příští rok. Každý má ale na výběr i odmítnout tuto zkoušku, tím pádem ale ztrácí veškerý respekt a pro všechny doma bude navždy dítětem. Další zvyky už jsou ryze individuální – když chce například elf dosáhnout na nižší šlechtický titul, musí sám do pouště a tam vyhledat a zabít pouštního draka. Je to téměř nemožné, proto se o to moc elfů nesnaží, ale ta možnost tu je.

STATISTIKY:

TABULKA VLASTNOSTÍ PODLE RAS

muž

Síla Obratnost Odolnost Inteligence Charisma
9-14 7-12 9-14 11-16 8-18
+1 +0 +1 -2 +1

žena

Síla Obratnost Odolnost Inteligence Charisma
8-13 7-12 8-13 12-17 9-19
+1 +0 +1 -2 +1
  • Základní pohyblivost je 12

ZBRANĚ POUŠTNÍCH ELFŮ

Název Síla zbraně Útočnost Obrana Délka Váha Cena
Elfí šavle 4 +2 +1 1 20 mn 45 zl.

Rodová zbraň = Elfí šavle

Téměř všichni dobrodružství hledající pouštní elfové nosí na zádech nebo u pasu elfí šavli, je to trochu remake klasické lidské šavle, až na to že je mnohem lehčí, užší, pevnější a ostřejší. Osobně si jí představuju jako šavle elfů z filmu Pán Prstenů.

Speciální vlastnosti:

  • Znalost pouště – jelikož v poušti žijí, znají jí lépe než kdokoli jiný.
    Hraničář, u pouštních elfů není nijak neobvyklé povolání, ale nenajdete tam druida. Každý hraničář na kterého narazíte je chodec.
  • Přírodní asketismus – díky pobytu v poušti, částečnému nedostatku tekutin atd, má každý pouštní elf dovednost Asketismus jako střední.
  • Schopnost nalézt vodu – zase, díky tomu v jakém žijí prostředí jsou odmala trénováni rodiči, že když se ztratí v poušti, jak mají najít vodu. Díky tomu má každý pouštní elf šanci najít vodu :
    • Poušť / skála – 06 %
    • Travnaté pláně a les – 10 %
    • Mokřady – 100% (autom. úspěch, tam se vody bude chtít spíš zbavit)

POZNÁMKY AUTORA:

Je mi jasný, že jsem třeba tou Krystalovou pouští porušil „zákon“ a diktuji PJ jeho svět. Jenže se na příkladu dá ukázat jak to asi vypadá, navíc jsem je vytvářel pro svůj svět – každý si je může libovolně upravovat. Dál si může kdokoli a jakkoli upravovat jména postav atd. to je samozřejmé. Jinak děkuji Foirovi, za to že mi při tvorbě trochu usměrňoval a doufám, že se vám moji elfici budou líbit. Icem4n (Sigmar)

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Mno nevim, ale Písky proroctví bo co jsem nečetl. Nějaký svět bo modul??? Každopádně jsem na to někde narazil s klukama při pokecu a hře, tak mě napadlo je vytvořit.


 Uživatel úrovně 0

Není to špatné, ale jak už bylo zmíněno pár chyb se najde. Bohužel nápad je opsaný z Písků proroctví, takže kdyby se ještě dalo hodnotit dal bych 3.


 Uživatel úrovně 0

Fengel: Ale jo, trochu zahořklej jo... nevim, nevadilo mi když mi někdo kritizoval tohle dílo, ale naštvalo mě, že sem nemůžu dát opravenou verzi, když u jiných autorů to tak být může... :-(


 Uživatel úrovně 0

Sigmar je zahořklej chlapec.. Takhle bys to neměl brát.. Každý je sice citlivý na první příspěvek, ale až takhle si ho bránit nemusí.

Reakce na:

Sigmar [pošta] 18:17:44 09.08.2006
Takže, jelikož mi přítel Suk opravenou verzi nepovolil (ač v rubrice najdete třeba dvě verze Půlelfů od DarKa) tak na další psaní a vymejšlení seru! Není to jen tím, prostě si svoje nápady nechám pro sebe a nebudu řešit to jestli mi je někdy někdo schválí, nebo ne.


 Uživatel úrovně 0

Podľa mňa je to dobré. Páči sa mi hlavne ten ich opis.


 Uživatel úrovně 5

Celkem vkusně napsané, ale přece jen bych ocenil nějakou u originalitu. S "elfy" jako by se roztrhl pytel.

U statistik mi nesedne, že žena může mít charismu až +4 to je jak lehce nadprůměrný lupič či mág.

Chybí mi tam alespoň průměrně originální nápad. A vymlouvat se na Suka taky není nejlepší ( nebyl jsem u vaší "při" tak nevím ). Nakonec jsme zapadli někde kolem šedého průměru...


 Uživatel úrovně 0

Snorch: Viz můj poslední příspěvek.


 Uživatel úrovně 0

Pouštní elfové jsou již popsaní v modulu ke světu Asterion, ale neboj. V mém hodnocení to nehraje takovou roli.

Nejdřív píšeš o jejich historii (jak je vyhodili do pouště) a pak nám vybalíš, že je to na nás. Dobrá, ale pokusil bych se to víc sjednotit. Buď to rovnou psát jako příklady, nebo udělat univerzální historii, která s menšími úpravami snadno zapadne i jinam.
Bývalý trestanci, jinka teď jsou mírumilovní? Pozoruhodné....většinou ZmZ, ale ne všichni jsou zloději? Později píšeš, že právě většina z nich jsou chodci! Píšeš, že zákoně zlý tam nejsou, o dobrých nic. Navíc tabulka přesvědčení by nebyla k zahození (aspoň orientačně, taky podle ní nehraju. většinou ani ne podle přesvědčení) pro někoho.
Elfové nejsou tak docela nesmrtelní, v dračím doupěti je i psáno že nejsou. Záleží na individuálním pojetí, ale dle mého by tak úplně nesmrtelní být neměli. Třeba jen dlouhověcí. To pro lepší hratelnost.
Na potomky vznešených elfů jsou nějak vysocí ne? Navíc žijí v poušti. Nevidim důvod proč by měli být vyšší.
Když už píšeš kdo vládne, nebo tu historii, tak by se stručný kalendář u této rasy možná uplatnil.
Nevyvážené statistiky, údaj o ženě zbytečný.
zvyky a obyčeje mi nesedí s předchozími údaji z kultury.

Prostě a jednoduše to je dosti slabé na můj vkus.


 Uživatel úrovně 0

Co se potravy týče, tak bych to možná trochu rozvedla, protože by mě zajímalo, jak je to s masem. Je to trochu, když už neví člověk co by, tak vymyslí další druh elfů. A taky mi přijde, že je to nejisté i s kovy, kde je získávali a jestli s nimi tedy vůbec pracovali i co se ozdob týká. A jestli pak používali velbloudy hm? No jinak to jako nápad nebylo tak zlé.


 Uživatel úrovně 0

Možná už někdo předemnou toto říkal, ale elfové na poušti je dost přehnané proto sem hlasoval tak jak sem hlasoval. Čekám že dostanu zápornou reputaci jsem na to připraven. Jen aby si Alký nemyslel, že to má něco s polečného s tím o čem sme mluvili.

Saul