Nová Povolání

Lucistnik, obor valecnika Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 41

Lučištník je válečník, který dal na 6. úrovni přednost boji na dálku před bojem na blízko. Smí tedy používat všechny druhy zbraní a zbrojí, ale níže se dozvíme, že ho některé zbroje omezují při střelbě. Zkušenost a náklady na přestup na vyšší úrovně má tedy stejné jako válečník.

Vícenásobné útoky
Pro luk:
od 8. úrovně dokáře z luku vystřelit 2x za kolo ( +6 k iniciativě )
na 14. úrovni už umí vystřeli 5 šípů za dvě kola ( +9 k iniciativě )
na 20. úrovni vystřelí 3 šípy za kolo ( +12 k iniciativě )
a na 27. úrovni již 7 útoků za dvě kola ( +15 k iniciativě )
Pro kuši : od 12. úrovně má 2 útoky za kolo ( +6 k iniciativě )
na 20. úrovni vystřelí 5 šipek za dvě kola ( +9 k iniciativě )
a na 29. úrovni vystřelí z kuše 3 šipky za kolo ( +12 k iniciativě )

Pro vrh :
od 14. úrovně dokáže vrhnout 2x za kolo ( +6 k iniciativě )
od 28. úrovně dokáže vrhnout 5x za dvě kola ( +9 k iniciativě )

Bonusy při střelbě
Na šesté úrovni dostane lukostřelec bonus +1 k ÚČ proti všem nemagickým tvorům.
Na deváté úrovni se bonus zvyšuje na +2 k ÚČ, ale pouze proti zvěři a humanoidům.
Na dvanácté úrovni dostane +1 k ÚČ i proti magickým tvorům.
Na patnácté úrovni dostane +2 k ÚČ i proti ostatním nemagickým tvorům.
Na osmnácté úrovni se bonus zvyšuje na +3 k ÚČ, ale pouze proti humanoidům.
Na dvacáté první úrovni se bonus +3 k ÚČ vztahuje i proti zvěři.
Na dvacáté čtvrté dostane +2 k ÚČ i proti magickým tvorům.
Na dvacáté sedmé úrovni dostane +3 k ÚČ i proti ostatním nemagickým tvorům.
Na třicáté úrovni získává bonus +4 proti všem humanoidům.
Na třicáté třetí úrovni se zvýší bonus na +4 i proti zvěři.
Na třicáté šesté úrovni získá bonus +4 i proti všem nemagickým tvorům.

Všechny bonusy k ÚČ se vztahují pouze na střelbu z luku. Výjimku tvoří pouze šestá, patnáctá, dvacátá sedmá a třicátá šestá úroveň, kde se bonus uplatní i při vrhu a střelbě z kuše.

Nemagický tvor: tvor se zranitelností humanoid, nebo zvíře a dále dle úvahy PJ .
Zvěř: tvor se zranitelností zvíře.
Humanoid: tvor se zranitelností humanoid.
Magický tvor: tvor se zranitelností drak, lykantrop, nemrtvý a neviděný. Popřípadě dle úvahy PJ.

Bonusy na obranu proti projektilům
Lučištník má už nějaké zkušenosti a dokáže odhadnout, kdy a kam nepřítel vystřelí. Proto má od 7. úrovně bonus +1 k OČ proti střelným a vrhacím zbraním. Od 15. úrovně se bonus zvýší na +2, ale pouze proti střelným zbraním. Na 19. úrovni získá bonus k OČ +2 i proti vrhacím zbraním.

Zvýšení dostřelu
Na 6. úrovni dokáže s lukem, prakem a vrhacími zbraněmi dostřelit (dohodit) o 5% dále, než kdokoli jiný. Na 12. úrovni se dostřel zvýší o 10%, na 18. úrovni o 15% a na 24. úrovni o 20%. To je jeho maximum. Na kuš se bonus nevztahuje, protože se dá napnout jen omezeně.


Střelba šípem na velmi krátkou vzdálenost
Pokud se protivník dostane blíž, než na 1 sáh, tak už postava za normálních okolností nemůže střílet. Lučištník však díky této dovednosti střílet může. Poprvé se to naučí na 8. úrovni a má přitom postih –4 k ÚČ. Na 16. úrovni se tento postih sníží na –3 k UČ. Dále se snižuje na 24. úrovni na –2 k ÚČ a na 32. úrovni již tento postih činí pouze –1 k UC.

Krok a střelba
Lučištník může od 10. úrovně udělat krok a útok i se střelnou (vrhací) zbraní. Tato akce se trochu podobá akci „krok a útok“. ( za dvě akce stihne udělat krok, nabít a vystřelit ). Přitom v první akci nabíjí zbraň a dělá krok (to je důležité hlavně pro RSS) a v druhé akci v klidu střílí. Jak víme, výstřel trvá dvě akce (první akce nabití, druhá výstřel - RSS). V základním soubojovém systému je situace jednoduší. Prostě může udělat za kolo tolik kroků, kolikrát vystřelí.

Střelba a brnění
Jak už jsem se zmiňoval výše, tak na kvalitu střelby má také vliv typ zbroje, kterou lučištník nosí. Aby neměl postihy při střelbě, tak musí nosit pouze vycpávanou, nebo koženou zbroj. V šupinové zbroji má při střelbě postih –1 k UČ. V kroužkové zbroji to je –2 k UČ, v plátové –3 a v rytířské –4 k UČ. Lučištníci proto obvykle nosí maximálně kožení zbroje.

Šípy
Lučištníci používají i různé specielní šípy. Pokud má (měl by mít) dovednost výroba šípů, tak je může, až na vyjímky, vyrábět.


Obyčejný šíp
Útočné číslo: normální
Cena: 1zl / 100ks
Váha: 1mn / 1ks
Klasický šíp s kovanou špičkou.

Šíp se zpětnými háčky
Útočné číslo: 0/+1
Cena: 1zl / 1ks ( ilegalita )
Váha: 2mn / 1ks

Klasický šíp má jen malé, nebo vůbec žádné zpětné háčky. Tyto šípy s hrotem zepředu vypadajícím jako x, mají konce hrotu (směrem k letkám) protažené, takže dostávají efekt rybářského háčku. Po proniknutí do těla v něm mohou uvíznout a pak je obtížné je vyndat. Dle pravidel, které jsou popsány níže (Pravidla pro šípy - obecná) PJ zjistí, jestli šíp prošel, nebo zůstal v těle. V případě, že hrot projde, je situace jednoduchá. Hrot se ulomí, šíp vytáhne a rána standardně ošetří.Pokud hrot uvízne, měl by se vytáhnout, neboť hrozí infekce.Vytlačení je bolestivé a postižený by měl být znehybněn (pokud si šíp nevyndává zasažený sám). Šíp je nutno buď protlačit skrz nebo ránu rozšířit a šíp vytáhnout. Ošetřující si hází proti pasti Obr – 7 – vytažen + zranění za 1-6/vytažen + zranění za 1-10. Hraničáři, lučištníci od 6. úrovně, chirurgové (včetně nekromantů) a léčitelé (včetně některých kněží) mají k pasti bonus +2. Pokud šíp vyndává sám zasažený, má naopak –2. Pokud by ošetřující přehodil i past 10, je zranění jen 1-3. Pokud by nepřehodil ani past 3, je zranění 1-10 a šíp zůstává v těle.

Infekce: Při zásahu hází oběť Odol – 1 – infekce/ zatím nic. Dokud není šíp odstraněn hází oběť každých 12 hodin, přičemž past se pokaždé o 1 zvyšuje. Po propuknutí postavě ve spánku nepřibývají životy, stoupne teplota (horečka) a infikovaný si háže každých 12 hodin na past odol – 6 – ztráta 1-3/1-6 životů. Při vhodném ošetřování (odborníci, bylinky,…) klesá nebezpečnost na získání infekce o 6. Kouzlo uzdrav nemocného infekci do hodiny zastaví. Může jí také zastavit vhodné ošetřování, bylinky, nebo lektvar bílé hvězdy (a lepší).

Poznámka: Tyto šípy jsou ve většině civilizovaných zemích zakázané. I ve válkách jsou zakázané. Problémy s toulci (aby šly šípy vyndat, aniž by se zničil toulec) řeší každý po svém. Žádné speciální toulce se kvůli zákazu používání šípů nevyrábí, jediná možnost je na zakázku a nebo vlastnoruční výroba.

Otrávené šípy
Útočné číslo: zvl.
Cena: podle použitého jedu
Váha: 1mn / 1ks
Jsou šípy s otráveným hrotem. Pozor! Ne všechny jedy se dají použít na zbraně a jed (po napuštění šípu) vydrží pouze omezenou dobu.

Zápalné šípy
Útočné číslo: -1/zvl.
Cena: 1zl / 5ks
Váha: 15mn / 10ks
obyčejné šípy schopné zapálit střechy doškových domů atd. Vypadají tak, že hrot šípu je omotaný hořlavou látkou (tkaninou), která je namočená v hořlavé kapalině. Pro použití je typický olej a smola. Olej ale za několik směn vytěká, nebo vyschne a šíp je tak nepoužitelný. Obvyklejší jsou smolové, které vydrží téměř neomezeně dlouho Zápalné šípy mají kvůli zvýšenému odporu vzduchu o 15% menší dolet. Popálení trefeného bych nechal na PJ a pravděpodobnost zapálení také.

Průrazné šípy
Útočné číslo: +2/-1
Cena: 1zl / 5ks (dle úvahy PJ)
Váha: 2mn / 1ks
Je to šíp s velmi ostrou a tvrdou špičkou. Jeho šipka je užší než normálně a proto při zásahu dokáže proletět naskrz. V některých zemích (hodně civilizovaných) není povolený.

Trhavé šípy
Útočné číslo: -1/+2
Cena: 1zl / 5ks
Váha: 2mn / 1ks
Je to šíp s hrotem zepředu vypadajícím jako X. Po krajích hrotu má vroubky jako pilka a zásah tímto šípem je velice bolestivý. Frekvence výskytu je o něco horší, než u průrazného.

Šípy se skleněným hrotem
Útočné číslo: -2/ zvl. (bez ohledu na obsah; přesnost – tedy útočné číslo se u hmotných obsahů může dále snižovat)
Cena: 2zl / 1ks + obsah
Váha: 4mn / 1ks + obsah
Tyto šípy mají velký skleněný dutý hrot (objem flakónku – 1/10 čtvrtky ). Tento hrot je vytvořen tak, aby neměl takový odpor větru při letu. Přesto má však o 20% menší dolet (bez ohledu na obsah – upravuje PJ). Při vytahování šípu z toulce (pokud je má v toulci a nemá je položený) si lučištník hází na past obr ~4~ poškození hrotu/nic. Pokud lučištník lahvičku poškodí, tak se obsah vysype, popřípadě vylije. Lučištník si také může nechat vyrobit toulec na zakázku, u kterého nebude hrozit rozbití. Pokud se šíp trefí, hrot praskne a kapalina, či prášek (nebo i pevná látka – třeba fosfor J) se vylije, vysype, nebo vypadne.

Čoudící šíp
Útočné číslo : -3/zvl.
Cena : 2zl /1ks + dým
Váha : 5mn /1 ks
Tento šíp se liší od předchozího pouze obsahem hrotu (prášek citlivý na vzduch), v tomto případě šíp po dopadu vytvoří kouřovou clonu. Typ kouře závisí na druhu plynu. Dýmavé prášky vyrábí alchymista (pyrofor) a sám je také plní do hrotů. Váha prášku je 1 mn., což už je zahrnuto v postihu k UČ.
Obyčejný dým - vytvoří neškodlivý černý dým ( neprůhledný ) 2x2x2 sáhy, cena : 5 st
Barevný dým - vytvoří neškodlivý barevný dým ( neprůhledný ) 2x2x2 sáhy, cena závisí na barvě dýmu : červený 7 st, modrý 9 st, zelený 4 st, hnědý 6 st, žlutý 7 st, pokud bude chtít nějakou neobvyklou barvu sečte cenu těch barev, z kterých vznikne tato.
Bílý dým - vytvoří neškodlivý bílý dým ( lehce průhledný ) 2x2x2 sáhy, cena : 3 st

Dýmové s větším objemem
- 3x3x3 sáhy : 4x cena
- 4x4x3 sáhy : 6x cena
- 5x5x3 sáhů : 10x cena
- 6x6x3 sáhů : 15x cena
- 7x7x4 sáhů : 25x cena
- 8x8x4 sáhů : 35x cena
Je také možné zakoupit jedovatý, omamný a slzný dým (viz alchymista).

Výbušný šíp
Útočné číslo: -3/ zvl.
Cena: 30zl / 1ks
Váha: 6mnl / 1ks
Tento šíp (hrot šípu) si Lučištník nechává vyrobit u alchymisty. Na hrotu šípu je připevněna ohnivá hlína, která při dopadu na cíl exploduje. (mimo běžného zranění připočítejte zranění explozí s UC 12/ 2 ). Při proražení (viz níže) se terči nepočítá proti výbuchu zbroj. Při manipulaci s tímto šípem musí být lučištník obzvláště obezřetný! Jakákoli nepatřičná manipulace by mohla způsobit nechtěnou explozi. Externí speciální toulec (vycpaný – tlumící nárazy) je v tomto případě vítaný. Kvůli většímu odporu vzduchu a hlavně váze je dolet výbušného šípu o 30% nižší. Životnost tohoto šípu je 7-12 dní, pak může samovolně explodovat. Jedna ohnivá hlína vystačí na dva takovéto šípy.

Pískací šíp
Útočné číslo : -1/0
Cena : 2 zl / 10 ks
Váha : 1mn / 1 kus
Tento šíp má převážně funkci na odpoutání pozornosti, po výstřelu začne díky cirkulaci vzduchu v speciálně vyrobeném hrotu docházet k pískavému zvuku. Tento hrot může dělat pouze kvalifikovaný výrobce (někdo, kdo byl o vzhledu a propracovanosti hrotu poučen ). Nápadnost hluku je 10 –100%, podle prostředí a výroby.

Tupý šíp
Útočné číslo : -3/0
Cena : 2 st / 10 ks
Váha : 1mn / 1 kus
Obyčejný šíp, ale s tupou špičkou (třeba kamínek omotaný plátnem), lze s ním útočit na plocho (stínové zraň.). Nelze s ním omráčit tvory v rytířské zbroji (chrání celé tělo).

Světlicový šíp
Útočné číslo: -2/-2
Cena: 7 (12) zl./1ks
Váha: 3mn/1ks
Popis: šíp, který není přímo určený k přímé střelbě. Vypadá velmi podobně, jako zápalný šíp, ale v látce je nasypán velmi prudce a výrazně hořící prášek. Prášek musí vyrobit Alchymista. Po zapálení trvá 1 kolo, než prohoří zápalná směs a poté začne pronikavě zářit - trvání asi 3 (4) kola. Šíp není určený pro přímou střelbu, ale dá se s ním střílet i na cíl. Dokáže ozářit kouli o poloměru 30s (40s) a tvory citlivé na světlo může i na čas oslepit. Past na oslepení je : odol ~ 6 (7)~ nic / slepota na 1 – 6 kol. dostřel tohoto šípu je o 15% menší. Čísla v závorce jsou pro vylepšenou verzi.

Rybářský šíp
Útočné číslo: -1/+1
Cena: 1zl/10ks
Váha: 1,5mn/1ks
Popis: šíp určený k lovu ryb a menších zvířat. Je sice možné použít harpunu, nebo jinou zbraň, ale proč ne šíp? Jeho maximální dostřel je krátký dostřel luku. Na konci šípu není pírko, ale očko na malý provázek. Na obzvlášť bojovné kousky se používá tenká struna. Délka závisí na úvaze střelce a druhý konec bývá přidělán na opasku lovce. Pokud lovec strefí oběť (zranění alespoň za 1 život) a nezabije jí, tak začne boj. Zvíře začne bojovat a základní past je zranění, které lovec způsobil. Dále si hází lovec na past Rozdíl Sil - 5 - ztráta 2 bodů únavy zvířete/ ztráta 1 bodu únavy zvířete a možnost vyproštění oběti – past Rozdíl Obratností – (3+základní past) – vyproštění/ nic (hází si PJ). Proti pasti se hází každé kolo (dokud se oběť neunaví). Lovec tím neloví žádné žirafy, ale tvory velikosti A0, maximálně A. Větší kousky je tímto stylem lovit nebezpečné.

Sečný šíp
Útočné číslo: -1/+1
Cena: 9st/1ks
Váha: 2mn/ 1ks
Popis: zvláštní šíp zakončený jako sekera. Místo hrotu je na konci čepel natočená ostřím do směru letu. Je široká asi 5 coulů a má čtvrtkruhový profil. Používá se výhradně k přesekávání lan a řemenů (apod.) na větší vzdálenosti. Pravidla pro to má PJ (viz níže: Pravidla pro šípy – Pro sečný šíp). Dostřel tohoto šípu je o 20% kratší.

Pravidla pro střelbu:

Obecná
Střelec si hodí na UČ a terč na OČ. Terč si do OČ počítá obratnost, štít a zbroj.
Případ 1: Pokud by se terč ubránil šípu pouze se svou obratností a hodem na 1k6+ (nepočítal by KZ a štít), tak útočník mine svůj cíl.
Případ 2: Pokud by se útočník ubránil pouze s obratností, hodem na 1k6+ a štítem (nepočítal by KZ), tak šíp zablokuje štít terče.
Případ 3: Pokud se útočník ubrání jen když započítá všechny čtyry čísla, tak šíp zablokuje zbroj.
Případ 4: Pokud nestačí terči ani tyto čtyry čísla, tak šíp projde skrz zbroj a způsobí patřičná zranění.
Případ 5: Pokud by se terč neubránil, ani kdyby si počítal svoje KZ dvojnásobnou, tak šíp proletí naskrz.
Pokud šíp proletí naskrz, tak může zranit postavy, které stojí v jeho další cestě. Útočné číslo se ale zmenší o 2 X KZ terče kterým prošel. Dostřel, který by měl ještě urazit se zmenší na ½. Takto může PJ sdělovat Lučištníkovi, jak se trefil.

Pro sečný šíp
Nejdřív je třeba spočítat OČ provazu. Není možné přeseknou více jak 5 coulů tlustý provaz. Střelec se taky nikdy netrefí do stejného místa (nebo…, je to možné?). Základní OC zjistíme z tloušťky provazu. 1 coul tlustý má 10, 2 couly tlustý 8 … a 5 coulů tlustý 2. Základ ještě vynásobíme KZ. Obyčejný provaz má KZ 1, kvalitní 2. Ocelový něco okolo 5 (nechám na PJ). Pokud se provaz pohybuje nějakou rychlostí, tak navíc za rychlost 1 sáh za kolo se OČ násobí 2, 2 sáhy za kolo 3 atd. Provaz má také svoje životy. Pokud o ně přijde (musí to být 1 útokem), tak je přeseknut. Obyčejný provaz má na každý coul tloušťky 2 životy. Lepší (kvalitnější) má na každý coul 4 životy. Ocelový něco okolo 10, takže je prakticky nepřeseknutelný. Když se do něj někdo trefí, tak mu stejně nevezme všechny životy.

Přiklad: Máme 3 couly široký obyčejný provaz, který je zavěšen z hradby (nehýbe se). Jeho OČ bude (6*1) = 6 a bude mít 6 životů. Máme 2 coulový lepší provaz, na kterém se někdo houpe rychlostí 1 sáh/kolo. Jeho OČ bude (8*2*2) = 32 (pohybuje se, je tenký a těžko přeseknutelný) a bude mít 8 životů. Máme 5 coulový lepší provaz, který se nehýbe. OČ bude (2*1) = 2 (lehce se zasáhne) a 10 životů (těžko se přesekne).

Střelba v lese
V lese by se měl snížit dostřel díky špatné viditelnosti na 25 sáhů. V hustším lese, nebo džungli se pak ještě více sníží. Lučištníkovi se dostřely v jakékoli formě lesa zvýší o 5 sáhů (normálně tedy 30 s).

Zbraně pro lučištníka

Jak již bylo řečeno. Lučištník smí používat všechny zbraně. Tak se teď na některé nové střelné zbraně podíváme. Toto je pouze můj typ…

Tabulka luků

jméno síla útočnost dostřel váha cena použití
přímý krátký luk 4 0 10/20/30 30 4 zl vál, hra, alch, zlo.
přímý dlouhý luk 5 +1 15/30/50 40 16 zl vál, hra, alch, zlo
deflexní krátký luk 5 -1 8/16/25 35 6 zl vál, hra, alch, zlo
deflexní dlouhý luk 6 -1 12/27/45 45 20 zl vál, hra, alch, zlo
reflexní krátký luk 4 +1 15/30/50 40 15 zl válečník, hraničář
reflexní dlouhý luk 5 +2 20/35/55 50 25 zl válečník, hraničář
kladkový luk 6 +2 25/40/60 60 60 zl válečník

Popis luků
Vycházel jsem z PPZ 1.5, protože mi luky podle verze 1.6 přijdou velice lehké. Od každého luku se vyrábějí dvě varianty, krátká a dlouhá. Vyjímku tvoří pouze kladkový luk, který se vyrábí pouze pro velikosti B a větší. Tím již narážím na jejich odlišení. Dlouhý luk kteréhokoli typu smí používat pouze postava velikosti B a větší. Nelze z něho střílet za jízdy (na koni apod.), ale z plošiny přidělané na hřbetu slona už ano. Přesněji řečeno se z těchto luků střílí pouze ze stoje.

Přímý luk: je luk z pravidel. Označení přímý jsem mu přiřadil podle tvaru ramen v nenapnuté podobě. Tento typ luku je nejjednodušší. Dlouhá verze tohoto luku je rodovou zbraní elfů.

Deflexní luk: je druh luku v pravidlech nezmíněný. Někdy se mu také říká hloubkový. Na rozdíl od přímého jsou jeho ramena v nenapnutém stavu (bez tětivy) vychýlena za svislou osou luku. Vzhledem to může trochu připomenout bumerang. Tento druh luku má menší sílu a dostřel, než přímé luky. Na druhou stranu je střelba z něj klidnější a tím i přesnější.

Reflexní luk: je vzhledově opakem deflexivního luku. Někdy se také nazývá jako zvratný luk. Jeho ramena jsou v nenapnutém stavu vychýlena před svislou osou luku. Pokud chceme na luk natáhnout tětivu, tak musíme ramena zvrátit proti jejich přirozenému pohybu. Síla tohoto luku je větší, než u luku přímého. Na druhou stranu se při výstřelu jeho ramena rozkmitávají, což vede k nepřesnosti.

Kladkový luk: vzhledem trochu připomíná deflexní luk s kladkami na konci obou ramenou. Lze ho zjednodušeně specifikovat tak, že potřebná síla k natažení luku je zmenšena pomoci kladkové soustavy. Základním prvkem u těchto luků je tedy kladka. Konstrukce kladek ušetří 60 - 85% síly, která je třeba vynaložit při natahování. Tak jako kladky, tak i pomocná lanka jsou důležitou součástí kladkového luku. Pomocí těchto lanek dojde k přenosu energie s výsledkem překonání odporu síly ramen luku. Výhybka pomocných lanek se používá k zabezpečení prostoru pomocných lanek a k jejich vychýlení mimo výstřelovou linii tětivy. Pomocná lanka se spolu dotýkají a kříží v určitém bodu, čímž omezují pracovní prostor šípu. Jak je vidět, tak střelba z tohoto luku je vcelku náročná a zvládnou jí pouze válečníci. Tento druh luku se vyrábí pouze pro postavy velikosti B a větší. Menší si je možné nechat udělat na zakázku, ale velmi draho. Tento luk však umí vyrábět pouze několik málo mistrů z technicky nejvyspělejších částí světa, kteří si svoje tajemství výroby střeží. Dostupnost této zbraně je proto velmi malá.

Bohužel mě nenapadli žádné smysluplné kuše. Snad si s tímto problémem nějak poradíte….

Tabulka vrhacích zbraní

jméno síla útočnost dostřel
krátký dýka 2 0 5/9/13
dlouhá dýka 3 -1 5/1015
sai 3 0 4/9/11


Tabulka krátkých jednoručních zbraní

jméno síla útočnost obrana délka váha cena
krátká dýka 2 0 -2 1 8 3 zl
sai 3 +1 0 1 12 50 zl
šíp 1 0 -3 1 1 1 st


Krátká dýka: normální dýka z pravidel. Dlouhá dýka: o něco delší dýka (kupodivu). Dále snad není co dodat. Sai: neobvyklá a těžko sehnatelná zbraň. Pokud jí postavy získají, tak za docela vysoký obnos. 4/9/11. Vypadá, jako když dýce přidáte dva rovnoběžné kratší hroty (nějak to neumim popsat). Snad víte, jak vypadá. Používaly ji ninjové.

Šíp: ano, proč by se nedalo útočit šípem? Inu dá se, ale problém je v tom, že šíp není na takovéto zacházení dělaný. Při útoku je 60% šance, že se šíp zlomí. Při obraně se zlomí na 90%. Pokud máme šípy s jinými hroty (třeba průraznými), tak se SZ patřičně změní. V tomto případě to bude 2/-1. Nezapomínejte, že se jedná o boj nablízko (do UC se počítá síla, nevztahuje se k tomu bonus k iniciativě pro střelbu)!

Závěr

Nevím, jestli lučištník dělaný jako odnož válečníka je to pravé, ale jeho absenci v obratnosti jsem nahradil jinými bonusy. Doufám, že se líbil. Díky všem. Megahu <úp>

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Nápad to byl dobrý, líbili se mi ty šípy .. ty byly fakt dobrý. ALE chtěl bych vidět jak rychle by luksotřelec střílev v takové rytířské zbroji... myslím že moc ne.


 Uživatel úrovně 0

Proč by nemohl bejt válečník lučištníkem, jí mám např. elfa válečníka s obratností 15. Samozřejmě na lučištníka nepůjde nějaký barbar nebo trpaslík. Hodí se jen pro elfy a lidi. (až na výjmky)


 Uživatel úrovně 0

Mně se tohle povolání líbí


 Uživatel úrovně 0

Ďakujem autorovy príspevku, dúfam, že ho môžem použiť!


 Uživatel úrovně 0

Dobrá práce. Ty šípy mi akorát připomínaj thiefa jinak opravdu dobrá dávám 4


 Uživatel úrovně 0

Podla mna sa tu nachadzaju aj lepsie spracovany lukostrelci, ale zaujalo ma tvoje rozdelenie sipov.

S uctou Chesus


 Uživatel úrovně 0

Dobrý par much, ale dobrá práce.


 Uživatel úrovně 0

Je to zatraceně dobré, ale měl by mít postihy k boji na blízku, když se specializoval na dálku.....jinak paráda...


 Uživatel úrovně 0

Velice zajímavé pojetí lučištníka, ale aby vycházel z válečníka je divný to spíš z hraničáře, havně jsou divný ty bonusy na vrhací zbraně a taky se zdá dost silnej...dávan 3*


 Uživatel úrovně 0

Zdá sa mi to veľmi silné.A zložité. Ja neviem... Tak dám...2*