Nová Povolání

Specializace Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 32

SPECIA... CO? SAKRA TO UŽ JSEM NĚKDE SLYŠEL

Každá postava (hráč) si na počátku svého putování po světě vybírá jedno ze základních povolání (např. zloděj). Potom při řechodu na šestou úrověň musí provést jedno velmi důležité rozhodnutí. Vybírá si obor, ve kterém se bude zlepšovat a zlepšovat až do své smrti.

Specializace jsem napsal pro hráče, kteří se nechtějí spokojit pouze se základními povoláními a jejich obory, ale chtějí něco víc. Pro hráče, kteří chtějí ze své postavy udělat jedince, kterých na světě není tolik jako běžných šermířů, bojovníků, zlodějů a kouzelníků.

Každá postava se tedy může specializovat. Znamená to, že se zaměří na určitou část svého řemesla a tu bude rozvíjet. Příkladem takové specializace může být např. assassin. Takový assassin bude dozajista specializací pro lupiče a sicca, specializací, která se zaměřuje především na tiché odklízení nepřátel.

Z toho vyplývá, že specializace nejsou plnohodnotná povolání (ani obory) a proto nebudou tak propracovaná (dobře... propracovaná budou, tedy aspoň tehdy, budou-li pocházet ode mě), nebudou mít tolik schopností a nejvyšší úroveň (stupeň) specializace nebude určitě rovna 36ti.

A taky z toho vyplývá jeden zásadní fakt. Systém specializací se přímo nevrtá v pravidlech a nenarušuje jejich strukturu. Můžete je prostě používat nebo ne, hra sama o sobě se jenom nepatrně změní, ale doufám, že k lepšímu.

JAK SE SPECIALIZOVAT

Důležité je, aby se tvá postava o určité specializaci nějakým způsobem dozvěděla. Můžeš najít ve starém poničeném chrámu knihu, ve které jsou zaznamenány legendy o legendárních divokých čarodějích, kteří před mnoha mnoha lety ovládali tu nejsilnější magii, a ve které jsou popsány některá kouzla těchto čarodějů a třeba i obřad, při kterém se z obyčejného čaroděje stane divoký.

Můžeš být přijat řádem rytířů Svaté hvězdy, kteří tvou postavu sledují už několik let a pozorují její skutky.

Můžeš zabloudit v jungli a tam se mezi Stínovými šamany naučit ovládat primitivní (leč mocnou - jak se později ukáže) magii.

Můžeš na specializaci přijít téměř jakkoliv, ale musí to mít hlavu a patu. Pokud chceš specializace používat dohodni se na tom se svým PJ a ten bude tak velkorysý, že ti něco vymyslí.

Některé specializace mohou být tak běžné (nebo alespoň v některé oblasti světa běžné), že se v ně tvá postava může specializovat aniž by předtím prošla nějakým druhem obřadu, přijetí, zvláštního výcviku, apod.

Navíc, získávání informací o dané specializaci a snaha specializovat se může být docela dobrým námětem pro dobrodružštví.

SPECIALIZACE

Konečně jsme se dostali k tomu hlavnímu, k podrobnému rozebrání specializace.

STUPEŇ

Specializace se nepočítají v úrovních, ale v tzv. stupních. Nicméně i tyto stupně jsou závislé na zkušenostech tvé postavy a s přibývající zkušenostmi se zvyšuje i velikost stupnů. Kolik bodů zkušenosti potřebuješ pro přestup na další stupeň nalezneš v Tabulce zkušenosti a stupňů. Tato tabulka je obecné vodítko pro specializace - naučit se některé specializace může být těžší, ale i lehčí. Jak se ale níže dozvíš, tak specializace lze udělat i bez tabulek zkušenosti, ale byl by k tomu třeba hodně dobrý PJ (kterých je na světě málo, pozn. edems).

Ovšem tuto zkušenost si musíš zapisovat jinde než k celkové zkušenosti své postavy (je to tak především pro přehlednost a má to i svůj účel, jak se dozvíš níže). Neznamená to ovšem, že by jsi měl dostávat méně zkušenosti - zkušenost, kterou ti PJ přidělí, se v žádném případě nedělí mezi zkušenost v povolání a zkušenost ve specializaci. Po zdařené či nezdařené akci (dobrodružství) dostaneš od PJ zkušenost a on ti přidělí ještě tolik zkušenosti ke (každé) specializaci, kolik uzná za vhodné (podle toho, co postava při dobrodružsví vykonala, jak přesvědčivě jsi ji hrál apod.).

Pro nastínění uvedu příklad.

Zloděj Katoo je už assassinem na 3.stupni a chce se dostat výše (jeho snem je být tak dobrý jako jeho mistr, ne-li lepší). Vydá se s družinou do nedalekého lesa, kde vůbec nepoužije žádnou svou assassinskou natožpak zlodějskou schopnost, jenom několikrát vrhne dýku.

Po skončení dobrodružství přidělí PJ hráčům zkušenost. Dá jim takových 5 000 zt (+ bonusy za individuální akce apod) každému za splnění úkolu a dalších možných 5 000 zt (+ bonusy za individuální akce apod) na každou specializaci, podle toho, jak hráč (jeho postava) jednal při dobrodružství. Hráč Katoa dostane pouze 200 zt na specializaci, protože téměř nevyužíval své schopnosti. PJ to okomentuje slovy: "Když něco neděláš, tak se v tom logicky nemůžete zlepšit." Hráč je sice smutný, ale jako každý rozumný hráč to pochopí a nebude se hádat.

Následující den dostane družinka od svého nadřízeného další ůkol. Jedná se o přepadení ve městě. Tam konečně assassin Katoo využije své schopnosti, zavraždí několik lidí, otevře několik zámků a po dokončení dobrodružství bude podle toho odměněn.

Jinými slovy, praxe je nejlepší výcvik.


ZKUŠENOSTI A STUPŇĚ
výcvik zkušenost hodnost
1 3 000 zt učeň
2 6 000 zt
3 10 000 zt
4 20 000 zt
5 60 000 zt
6 80 000 zt
7 120 000 zt učitel
8 160 000 zt
9 200 000 zt
10 260 000 zt mistr
11 320 000 zt
12 400 000 zt velmistr
POČET STUPŇŮ

Jelikož je nejvyšší úrovní v Dračím Doupěti 36.úroveň, tak jsem se u specializací rozhodl pro maximální hranici 12 stupňů (prostě 36:3 = 12, nějak mě to napadlo a vůbec mi to nepřipadalo jako špatný nápad). Postava může mít nanejvýš takový počet stupňů ve specializacích (celkově), jaký je roven stávající úrovni postavy.

Postava na 21.úrovni může například ovládat dvě specializace, z nichž jednu na stupni 12 a druhou na stupni 9 nebo třeba i tři specializace jejichž celkový součet stupňů je 21 (úroveň postavy).

Postava může tedy ovládat nejvýše tři specializace na 12. výcvicích, ale v takovém případě by musela být postava již na 36.úrovni.

NEJVYŠŠÍ MNOŽSTVÍ SPECIALIZACÍ

Postava může ovládat jen určité množství specializací. Kolik specializací může v závislosti na povolání ovládat je shrnuto v tabulce Množství specializací v závislosti na povolání. K číslu z tabulky ještě připočítej polovinu bonusu za inteligenci postavy, abys zjistil celkový počet specializací, které tvá postava může ovládat (má-li tvá postava postih za inteligenci, tak nic k číslu z tabulky nepřipočítávej).

Tento údaj si zjistíš na začátku hry, na první úrovni, a poté se tento údaj již nemění, ani když se změní stupeň (bonus) inteligence postavy.

Mohou nastat i různé případy, kdy jedna specializace vylučuje druhou. Namátkou uvedu specializaci Nekromanta, která ti znemožňuje učit se bílou magii, tedy specializaci Světlonoš. Takových nepředvídatelných situacích může nastat mnoho a nelze je tady všechny vypsat, protože pořád mohou vznikat nové a nové. V takovém případě platí vždy to, co je uvedeno u konkrétní specializace.

KOLIK SPECIALIZACÍ SE ZVLÁDNU NAJEDNOU UČIT?

Tvá postava se může najednou učit více specializací. V podstatě jedinou věcí, která ji v tomto směru omezuje je nejvyšší množství specializací (viz výše).

Ale, výjimka potvrzuje pravidlo. Některé specializace je tak namáhavé pořádně ovládnout, že se nelze učit zároveň ještě jinou.


MNOŽSTVÍ SPECIALIZACÍ
V ZÁVISLOSTI NA POVOLÁNÍ
Povolání Počet specializací
válečník 3
hraničář 3
alchymista 3
kouzelník 2
zloděj 4
kněz* 2
šaman* 2
paladin* 1

Jak jste si zajisté dobře povšimli, poslední tři povolání (s hvězdičkou) nejsou v pravidlech DrD. Tyto povolání prostě nejsou oficiální a nikdo se ani nesnaží je zoficiálnit, ale co není může být :)). Zatím je to tady jenom pro přehled.

HODNOST

Údaj "hodnost" z tabulky Zkušenosti a stupně hrubě (slovně) udává, jak dobře danou specializaci ovládáš. Hodnosti učeň, učitel, mistr a velmistr jsou základní, obecné, nejběžněji používané. Některé specializace mohou mít i jiné druhy hodností.

Postava s hodností učitel může nadějné osoby zasvětit do tajů dané specializace. Pod jejím vedením mohou učňové dosáhnout až 3.stupně, ale vyšího ne. Podmínkou téměř každé sec

Dále si musí najít mistra nebo se vydat vlastní cestou (která není o nic horší).

Hodnosti zatím nemají žádný hlubší význam, ale v budoucnu mít určitě budou.

FORMÁT SPECIALIZACE

Každá specializace obsahuje (V IDEÁLNÍM PŘÍPADĚ BY MĚLA OBSAHOVAT) určité množství informací, které jsou uspořádány do určité formy, formátu. V následujících řádcích jsou uvedeny některé běžné pojmy, se kterými se ve specializacích můžete setkat. Některé tady ovšem chybí - ty budou uvedeny přímo u určité specializace.

Jako první informace je většinou udáno jedno nebo více povolání (základní povolání nebo obor), kterého musí postava být, aby se mohla danou specializaci začít učit a ovládat ji. To zamezuje tomu, aby se s kouzelníka stal mistr drakobíjec s obouručákem a podobným šíleným kombinacím (které jsou možné snad jen v Diablu). Mezi specializacemi bude asi v budoucnu několik bojových mágů či kouzelníků apod. ale žádný extrém.

Dále následuje krátký, obvykle spíše "knižní" popis specializace.

Následují tzv. "předpoklady", které zahrnují určité hodnoty, stupně vlastností, přesvědčení apod., které musí postava mít, aby se mohla danou specializaci začít učit a ovládat ji. Když postava nevyhovuje předpokladům tak má hold smůlu. Lze to snad vyřešit po dohodě s PJ.

Po předpokladech následuje detailní popis specializace. Popis schopností, výhod, omezení specilizace, apod. U nových schopností je obvykle někde napsáno, na jakém stupni je tvá postava získá a ne kterých stupních se zlepšují (zlepšují-li se).

Schopnosti specialiaczí mohou mít různý formát, takže je zbytečné tady vypisovat nějaký "běžný" formát pro specializace, protože nic běžného v tomto případě neexistuje.

ZÁKLADNÍ FAKT, KTERÉHO SE DRŽTE

Systém specializací je zatím ve vývoji a tak ho používejte jen jako předlohu. A tímto vás taky prosím, pište specializace, je to dobrá alternativa mezi základními povoláními a obory. Já se této možnosti budu držet za každou cenu, protože nic lepšího mě nenapadlo a už mě nebaví dělat jenom "sady" nových schopností nebo nové obory, kterých se musí hráč držet do konce kariéry postavy. Až někdo napíše něco lepšího, tak jsem ochoten se na tohle vykašlat, ale do té doby jsem věrný specializacím.

Všechno, co je napsáno výše platí tehdy, není-li přímo u dané specializace uvedeno jinak.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Příde mi to jako slušnej nápad, celkem i dobře provedený, jen, když si čtu tu tabulku s povoláníma: kněz, šaman, paladin, napadá mi jeden text: Shaman or priest, it's all the same, the magician is my name... (šaman, nebo kněz, všechno je to to samé, kouzelník je méno mé) nevím, jestli by mělo valný smysl tyto povolání zavádět...no, ale to do týhle diskuse nepatří.


 Uživatel úrovně 0

To je kurna dobry napad :p


 Uživatel úrovně 0

Je to dobrý a já si myslím, že bys v tom měl pokračovat.....


 Uživatel úrovně 0

taky souhlasím je to skvělí


 Uživatel úrovně 0

Plne suhlasim s panom LodLoskutakom, ktory presne vystihol podstatu tohto prispevku.


 Uživatel úrovně 0

Podlě mě je to výbornej nápad...


 Uživatel úrovně 0

V tomhle tě plně podporuju5*


 Uživatel úrovně 0

tak jsem do Moudré sovy přidal jednu specializaci - štitonoše :o)


 Uživatel úrovně 0

zelgaris: Nomusím uznat, že článek je to dobře napsaný. A myšlenka? Také dobrá, ale hodně to záleží na domluvě PJ a hráče.

all: Jak bylo psáno, tohle je dělané pro Dračí doupě a ne pro plusko či jinou hru. Takže vymyslet nové povolání snad ani nelze a když, tak na stejném principu jako stávajících pět základních. Když se podívám kolik se od uveřejnění tohoto článku vylíhlo specializací, musím zkonstatovat, že jde spíše o nové obory, než specializace.

zelgaris: a teď ještě k tomu článku. Maximální počet specializací bych dal u všech stejný a to roven třem. Specializaci se může začít učit postava kdykoliv, takže je to vlastně taková, řekněme dovednost, jako třeba plavání, takže začíná hezky od nuly a je jedno, jaká je její skutečná úroveň.

Přestup na vyšší stupeň specializace: stupeň se jaksi zvyšuje během hry, nechodí se nikam přestupovat. To je zajímavé zpestření. Ale právě proto bych dal maximální součet stupňů specializace pouze 12.

Dále bych omezil stupně u jedné specializace na 6+1 a to takto. Do stupně šest může dojít každý. Ten, kdo se však rozhodne jít "za hranice možností" a oželí další dvě možné specializace, se může dostat na sedmý stupeň v dané specializaci, který by měl být něco extra.

Takže abych jen nepovídal, zkusím vyrobit něco, co mám jako povolání, jako specializaci podle tvého článku a dát to sem.

S úctou deshi


 Uživatel úrovně 0

Zelgarisi podle me si sjeste s Errikem nejlepsi vymysleci ras fakt jen tak dal!!!