Kouzelník

Lebka - kouzelníkův přítel Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 6

Ivan vstupoval do čarodějova domu opatrně. Říkalo se o něm, že je trošku švihlý. Přesto si Ivan dodal odvahy, protože se chtěl stát kouzelníkem. Sílu neměl žádnou, obratnost jakbysmet. Ale čtení ho bavilo. Čekala jej kuchyně s jídelnou a z jedněch dveří se ozvalo:

"Jen pojď dál Ivánku, už tu čekáme." ozval se kupodivu ženský hlas. Mladík to odhadl na nějakou stařenu. Ivan vstoupil do pracovny, kdy viděl ale jen starého muže, čaroděje Ignáce. Ženu však nikde nespatřil i když se rozhlédl. Všude nějaké knihy, svitky. Na stole byly i nějaké psací potřeby a lidská lebka. Trošku se zhnusil, ale řekl si, že to k tomu asi patří.

"Rozhlížíš se dobře. Tohle vše se budeš muset naučit." řekl Ignác. Ivan poznal, že tenhle hlas je opravdu úplně jiný a nemohl se splést.

"Já rád čtu." odpověděl nejistě Ivan.

"To je dobře. To budeš teď dělat často. A taky uklízet. Tady Ignác, co jsem umřela si ještě pořádně neuklidil." pronesl opět ženský hlas a lebka se zvedla ze stolu.

Ivan měl velmi živý pocit, že ty prázdné důlky se DÍVAJÍ. A nedokázal pochopit jak. Dostal strach a utíkal pryč za doprovodného "Áááááá"

"To ses předvedla Helgo. Takhle ho vystrašit." řekl Ignác směrem k lebce.

"Pche, chtěl být kouzelníkem, tak ať si na takové věci zvyká a ty si koukej uklidit ten nepořádek na stole, než začnem dál pracovat."

Krátkým příběhem jsem chtěl naznačit proč jsem tvořil tohoto přítelíčka a jak by měl fungovat. Lebka musí patřit osobě, která je kouzelníkovy blízká: partner/ka, mistr, rodinný příslušník (i přes nějaké to koleno) a musí s touto transformací souhlasit. Za života, nebo za pomocí "mluv s mrtvými" či přes nějakou kněžskou schopnost, je-li ve vašem světě možná.

Lebka samotná levituje, mluví a myslí sama za sebe. Nedokáže se vzepřít přímému rozkazu svého "pána", ale dokáže mu odporovat, hádat se s ním a pokud je dost chytrá i obcházet nějaké zákazy a příkazy (teoreticky je možné, aby pomohla družince jdoucí po jeho/jejím pánu, který v průběhu života sešel z cesty dobra a lebka s tím nesouhlasí atp.) Ve všech bytostech vyvolá jasný pocit, že se dívá (když se dívá) i přes to, že nemá oči. Takže i dvě vedle sebe stojící osoby poznají, kterou z nich sleduje.

Mysl a řeč patří původní postavě a pokud byla i kouzelník, zvyšuje to její kouzelnické schopnosti. A to i včetně znalosti kouzel. Počet kouzel před závorkou určuje, kolik kouzel může vybrat kouzelník "pán" ze svého repertoáru, jak je u přítelíčků zvykem a zbylá kouzla do počtu v závorce si může vybrat Lebka - kouzleník ze svého repertoáru, který měl před smrtí. Je možné tak získat třebas některá dávno ztracená kouzla (námět na dobrodružství - pra-pra-potomek slavného kouzelníka potřebuje získat jeho legendární kouzlo, jenž bylo zapomenuto)

Lebka je také velmi samostatná i co do existence. Nevadí jí větší vzdálenosti od kouzelníka, ale ani také čas. Bez pána vydrží = počet sáhů/10 roků.

1-56-1011-1516-2021- 2526-3031-36
Životaschopnost2334455
Útočné číslo(-1 +1/0) = 0/0 kousnutí(-1 +1/0) = 0/0(0 +1/0) = 1/0(0 +1/0) = 1/0(1 +1/0) = +2/0(1 +1/0) = +2/0(1 +1/0) = +2/0
Obranné číslo(+2 +4) = 6(+2 +4) = 6(+2 +5) = 7(+3 +5) = 7(+3 +6) = 9(+3 +6) = 9(+3 +7) = 10
Odolnost14
VelikostA
ZranitelnostHumanoid + E, N, P, ale H+, M 0, O 0
Pohyblivost10/ magický tvor
Vytrvalost16/ magický tvor
Inteligencejako původní osoba
Charismajako původní osoba
Magenerige481216202428
Počet kouzel(*)2(4)4(8)6(12)8 (16)10(20)12(24)14(28)
Vzdálenost od kouzelníka1001502504006009 001300
ZSMJako pán
PřesvědčeníJako pán
Zkušenosti10015021028036 0450550
*údaj v závorce platí pro lebku bývalého kouzelníka

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

JŮŮŮŮŮŮŮ!


 Uživatel úrovně 3

Jako epizodni zalezitost pak ano. Pro konkretni postavu s pribehem ci questrem bych s tim urcite nemel problem ani jako hrac ani jako PJ. Chtel bych zpracovat (osobni rest co bych chtel) bestier pritelicku aby to nemel kouzelnik ci bard apod.... tak jednoznacne. Lebka bude urcite jeden z nich
Z tohoto pohledu by byla moc silna. Ale pokud je to ryze indovidualni zalezitost pak OK. Uplne zase extra silna neni. Navic se mi libilo to kousnuti. Neco naprosto desiveho a naprosti neskodneho:)
U dablika si myslim ze vychazi z jeho teleportu kdy proste utocnik nevi jde se zrovna obevi..


 Uživatel úrovně 5

Akiros:
Jak jsem psal hned na začátku: jedná se o nestandartního pomocníka, kterého nedoporučuji pro běžnou hru, protože prakticky všechno co jsi popsal si uvědomuji. Vyvážením všech těchto věcí může být kupříkladu nízká pravděpodobnost jej získat, takže jej nemůže mít každý jen proto, že ji chce. Další nevýhodou je i ona vlastní inteligence a tak kouzelník, který potřebuje v nějaký okamžik pomoc se ji nedočká, protože s tím lebka nesouhlasí.
A samozřejmě máš pravdu, že "levitace" je ve skutečnosti létání. Pomalé ale přece jen.
A obrana - kupříkladu takový ďáblík má OČ vyšší. A zvyšuje se KZ - takže by se to dalo popsat, jako, že jí "tvrdne lebka".
A samozřejmě ta škála zlepšování odpovídá přítomnosti u čaroděje, tak jak to mají všichni ostatní přítelíčkové.


 Uživatel úrovně 3

Když jsme hráli za "skřety" měl jsem nemrtvého mága a jako přítelíčka měl Lebku - Hektora. Stejnou věc jsme pak aplikovali v larpu, kde si s lebkou divošský šaman často povídal... dílo je zpracované hezky ale mám několik výtek.
1) lebka schopná hovořit neskutečně zvyšuje schopnosti a hodnotu mazlíčka.
2) levitace lebky znamená, že může volně létat? Protože levitace v podání kouzla v Drd popisuje stav bez tíže, tedy sama o sobě neumožňuje pohyb pokud se osoba "neodrazí" alespoň co se týče oficiálního výkladu od Altaru
3) nejsem si jistý, ale myslím si že přítelíčkové u čaroděje se nevyvýjí tímto způsobem. Resp. mágův stagnuje, čarodějův se vylepší.... pokrok u "Lebky" je ale výrazný a dynamický. To hodnotím z hlediska pravidel a RPG jako dobrý krok, z hlediska vyrovnanosti vůči pravidlům Drd pro přítelíčky jako přesílené.
4) Identita majitele lebky je zajímavá a hravá myšlenka, ovšem opět neskutečně silná. Podle mě by bylo přirozenou reakcí odmítnutí, protože se jedná v podstatě o nekromancii...
5) v čem spočívá vysoká obrana? Lebka by měla být spíše slabší, nebojový společník

dílo se mi líbím ale přijde mi silné. Chtělo by to vyvážit nějakou nevýhodou, např. magenergii, kterou bude mít lebka k dispozici, by mohla vysávat z čaroděje. Obětuje tím možnost mít jiné pomocníky nebo tak něco...


 Uživatel úrovně 5

děkuji za rychlé schválení a přijetí.


 Uživatel úrovně 8

Adekvátně zpracovaný přítelíček, jakého by mohli ocenit třeba Morteho fanoušci ;-)

4*