Kouzelník

Světla čarodějovy hole Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 13

Jedinou možností, jak přímo beze ztráty užívat magenergii v čarodějově holi, je svícení. Mé dílko nastiňuje možné rozšíření této schopnosti hole. Vzal jsem v úvahu její základní možnosti "pochodeň" a "lucerna" a vytvořil na jejich základě obecnou schopnost Osvětlení. Dále jsem přidal dvě další - Tajné světýlko a Proud světla - vhodné pro jiné "podzemní situace".


Osvětlení

Čaroděj může použít svou hůl k osvětlení temného okolí. Rozsah takto vytvořené koule osvětleného prostoru se středem v hlavici hole je závislý na jí dodané magenergii. Na šest sáhů poloměru je třeba 1 mag, osmi sáhů lze dosáhnout za 2 magy. Dále stoupá velikost poloměru o jeden sáh za mag. (9 sáhů - 3 magy, 10 sáhů - 4 magy, 20 sáhů - 14 magů, atd.). Maximální velikost poloměru světelné koule v sázích je rovna dvojnásobku čarodějovy úrovně. Doba působení je jedna směna.

Toto světlo se zastavuje o stěny (neprůsvitné). Úzkými chodbami či dírami nebo šachtami, pokud nenarazí na překážku, prochází až po hranici rozsahu zamýšlené koule - není však schopno zdolat "zatáčky" (pokud zdi nějak neodráží světlo).

Hustota svítivosti se směrem k okraji koule poněkud zmenšuje, naopak při holi a kolem ní je velká; se středem v hlavici. Nejde však o žádný příliš rušivý ani pro oči bolestný zdroj, pokud se nedíváte moc dlouho přímo do středu.


- Risknu ještě trochu světla.
- Uf... to se teda jen tak nevidí...
- No... to ne, radši si ty sluje rychle prohlížej.

Tajné světýlko

Čaroděj je schopen rozsvítit v hlavici své hole velmi slabé matné světlo, které je pro potřeby družinky v podzemí prakticky k ničemu - lze tak maximálně navádět skupinu dobře se ve tmě orientujících postav na nějaké místo. Základní funkcí je však pro čaroděje možnost nenápadně si přečíst pergamen, svitek, vyrytý text v kameni nebo prohlédnout ornament na zdi, aniž by si okolí (především nepřátelé žijící v podzemí spoléhající na zrak) muselo všimnout, že tak činí.

Cena tohoto svícení je jeden mag za šest směn. Tvorové s běžným zrakem si Tajného světýlka mohou teoreticky všimnout od vzdálenosti 100 sáhů. Pravděpodobnost nepovšimnutí si ho je rovna právě této vzdálenosti. (Ale to jen ze směru, ze kterého si čaroděj Tajné světýlko například nezakrývá ze strany rukou či pláštěm, apod.)


- Píše se tam "Promluv příteli, a vejdi."
- Ne, čteš to špatně. Je tam "Řekni Přítel a vejdi."!
- No dobře, osvítím si to normálně...

Proud světla

Dále lze hůl využít k vyslání velmi silného proudu světla určitým směrem. Jedná se o kulovou výseč o úhlu 15 stupňů a maximální délce v sázích rovné čarodějově úrovni. Snadno v podzemí i na povrchu během dne na chvíli "přioslepí" běžného tvora nebo v horším případě zraní, oslepí či zažene podzemní bytosti nenavyklé světlu (a mající oči). Tzn. pro všechny zmíněné tvory v oblasti působení postih -3 k iniciativě a -1 k útoku i obraně na 1-6 kol při slabší variantě; při silnější to samé a navíc zranění za 1k6 životů a oslepení na 1-4 kola.

Proud světla si vyžaduje 1 mag za jeden sáh délky výseče, trvání je "pouhých" 6 kol. Svítivost je v celém rozsahu výseče stejně silná, za hranicí výseče síla světla prudce klesá, během jednoho sáhu je už prakticky nepatrná.


- Hleďte na Bílého jezdce!
- Proč si před sebe svítí? Dyť je poledne...
- Nevim...

Pro všechny uvedené schopnosti hole platí, že je lze na čarodějovo přání kdykoli ukončit. Pro nové rozsvícení je vždy zapotřebí nová magenergie. Magenergii lze dodávat již v průběhu působení nějakého druhu světla - prodlouží se tím doba trvání (v případě použití té samé schopnosti) nebo předpřipraví schopnost jiná, která začne působit po ukončení předchozí (např. Tajné světýlko poté, co vyprchá Osvětlení).

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Hmmm, jako nápad rozšířit možnosti čarodějovy hole - proč ne (u sebe jsem hůl zrušil).
Osvětlení holí na menší vzdálenost činí kouzlo světlo zastaralým.
Tajné světýlko by se mohlo jinak jmenovat Světlo vystrašených, anebo Paranoikova lucerna. Tvorové přirozeně žijící v podzemí se obvykle neřídí zrakem, buď zrak nemají vůbec anebo velice zakrnělý, tudíž zrovna jim oslnění moc vadit nebude, nejedná-li se o na světlo alergický druh. Problém s oslněním by se spíše týkal bytostí aktivních v noci, které mají oči uzpůsobené k využití toho mála světla co v noci je.


 Uživatel úrovně 0

Po prvním přečtení se mi dílko docela líbilo a tak mě velmi překvapily vcelku tvrdé kritiky z úst Fire Fanatica a Nathaky. Samozřejmě, není to dokonalé, ale nápad dobrý a myslím, že i ve hře se dají tyto kouzla dobře využít. Nechápu ty narážky na nízký potenciál a docela se mi líbí kurzívou psané vsuvky, odlehčeně dílo doprovázejí a to se pak hned lépe čte.

Jinak, na nevalnou délku nadprůměrné zpracováno. Váhal jsem mezi 3* a 4*, ale nakonec i díky některým drobným nedostatkům, na které upozornili ostatní, to budeš mít za lepší 3*.

Tuor


 Uživatel úrovně 3

Fafrin Vok:

K tomu snad jediné. Ten zatrachtilý úvod mě bude pronásledovat po zbytek života... "Přímo beze ztráty užívat"
Přímo: z vlastní vůle kdykoli, ne v závislosti na někom jiném nebo jeho útočném kouzlu.
Beze ztráty (ačkoli ses neptal): Ne v důsledku za dvojnásobek magenergie při jejím odebírání z hole.


 Uživatel úrovně 0

Čaroděj může magenergií ve své holi ještě beze strát odvracet zaklínadla, pokud se pamatuju.
Chování světla by šlo lépe popsat slovy "Chová se jako běžné světlo.", ale při čtení jsem měl pocit, že tohle je přesně to, po čem zdejší publikum touží.
Omezení úrovní je velmi rozumné, funkční a jednoduchý mechanismus.
Myslím, že dosvit mohl stoupat rychleji, 1mg=2sáhy, tak jak u základu, ale opět, nevadí.
Kurzívové hlášky jsou vtipné a potěší. Je to otázka správného smyslu pro humor.
Přidat postih pro ostnění pro tvory zvilé na tmu by nebylo chybou.
Pro lepší čitelnost cenu tajného světýlka uvést číslem.
Je mi hrozně líto, že kvůli drobným drobnostem strhávám 1*. škoda, při čtení jsem si říkal, že dneska budu sakra štědrý.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím autora

Dílo mi přijde jako zajímavé a inspirující rozšíření schopností čarodějovy hole. Pochopitelně družina, která nestráví příliš času v podzemí, ho nejspíš nevyužije, ale to by snad ještě neměl být důvod ke kritice.

Jediná věc, která mě trochu zarazila, je útočný charakter poslední schopnosti. Na oslepení na 1-4 kol a ještě k tomu zranění potenciálně velké skupiny tvorů mi přijde pár magů jako příliš malá cena. Takové světlo musí být opravdu velmi silné a po určité vzdálenosti nějak nepřirozeně mizí ... takový mechanismus se mi zdá podivný.

Nic dalšího se mi nezdálo vyloženě pobuřující.

S pozdravem,
Galwail


 Uživatel úrovně 0

Ivrin: Konečně jsem pochopil, jak jsi to myslel, bohužel nebyl jsem jediný, kdo to nepochopil... promiň, vrhá to na danou věc trochu jiné světlo a musím uznat že zde jsem se zmýlil, avšak ono to opravdu není napsané nejjasněji...

Jinak konec debaty, dál nemá smysl.


 Uživatel úrovně 0

K dílu už asi vše podstatné zaznělo, ale nedá mi to- nemáte ještě někdo pocit jako by tjcombo byl spíše něčí alternick? Jeho komentáře mi nepřipadají úměrné jeho věku...Pokud jsem vedle, tak se tjovi hluboce omlouvám...


 Uživatel úrovně 3

Jinak Soví oči jsou kouzlo (PPE), ale to je celkem nepodstatné pro nás.


 Uživatel úrovně 3

FireFanatic:
V úvodním odstavci píšu "přímo beze ztráty". To znamená, že mohu ty magy v holi přímo využívat. Není tam ztráta jedné poloviny, jako když je užívám na běžné kouzlo.

Toto nemá cenu - prostě jsem to tam preventivně napsal, myslím, že to není na zbláznění uživatele, to číst.

Ty s tím máš problém, tak si vyber.

Toto taky nemá cenu. Mohl ti přesně říct, co si myslím o tvém předchozím vypočtení, ale nikam by to nevedlo.

Necitlivost taky nemá cenu rozebírat. Ano, trochu se mě to dotklo.

Nepsal jsem, že máš chválit, ale positivně kritizovat. Vydím tam drtivou většinu kritiky negativní.


 Uživatel úrovně 0

Musím ti přiznat jedno. Zmátl jsi mě. Nemám ponětí, jak to myslíš. KDyž svícení stojí magy, tak o ně přijdu, ne?

Intenzita světla na okraji a uprostřed je něco jiného než rozebírání faktu, že když zeď není průhledná, tak je neprůhledná.

Já si mám vybrat?

Postihy při kouzlu? Kouzlo je u meče, soví oči jsou "lektvar" (mast).

Někde se prostě rozcházíme a nemá cenu to rozebírat.

Ve svém hodnocení používám slova jako průměr, nepříliš dobrý, nepříliš vysoká (použitelnost). Potenicál je dle mého názoru mizerný, což dílu hodně ublížilo (=phřbilo ze 3* na 2*). Celkově je tam víckrát průměrný, než mizerný... Ze slov "průměrný, opět průměrný, podprůměrný, mizerný" dostávám zcela regulérně závěr "podprůměrný"...

Necitlivost... pokud se tě to dotklo, pak se omlouvám, avšak nedomnívám se, že by to bylo tak útočné, vzhledem ke kvalitám díla označit jeden aspekt za mizerný myslím není "přílišná" kritika.

Že tě nechválím... a co bych měl chválit? Kromě toho, přečti si prosím ještě jednou komentář k jednotlivým apsektům hodnocení, opravdu ti to připadá tak strašně srážející a útočné?