Kouzelník

kouzelníkův přítel- netopýr Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 24

Parametry:

úroveň kouzelníka: 3-8, 9-16, 17-26, 27-36
životaschopnost: 1/2, 1+2, 2+2, 3+2
magenergie: 7, 13, 20, 26
počet kouzel: 4, 7, 11, 15
útočné číslo: (0+2)=2, (+1+2)=3, (+1+3)=4, (+1+4)=5
obranné číslo: (+7+1)=8, -//-, -//-, -//-
odolnost: 5, -//-, -//-, -//-
velikost: A0, -//-, -//-, -//-
pohyblivost: 12/okřídlenec, -//-, -//-, -//-
vytrvalost: 8/okřídlenec, -//-, -//-, -//-
inteligence: 14, -//-, -//-, -//-
charisma: 16, -//-, -//-, -//-
váha: 1-2 mn, -//-, -//-, -//-
přesvědčení: jako jeho pán, -//-, -//-, -//-
poklady: křídla (1-2 magy), -//-, -//-, -//-
zranitelnost: zvíře + M, N, P, -//-, -//-, -//-
ZSM: jako jeho pán, -//-, -//-, -//-
zkušenost: 50, 100, 200, 300

popis:

Netopýr je malý noční hmyzožravec, tvarem těla podobný okřídlené myši, obyčejní netopýři jsou v hojných počtech zastoupeni v jeskyních a jiných podzemních prostorách, odkud vylétají pouze v noci za učelem shánění potravy. Netopýr má malé zavalité tělíčko. Toto tělo je pokryto krátkou srstí, která se pohybuje od černé přes hnědou až po ryšavou barvu, velmi vzácní jsou netopýři bílí, nebo netopýři s magicky upravenou barvou srsti. Výše zmíněné tělíčko je dlouhé přibližně 4-5 coulů a je zakončeno zakrnělým ocasem.

Zadní končetiny netopýra jsou krátké, opatřené pěti prsty s drápky. Tyto drápky slouží hlavně k tomu, aby se netopýr udržel na stropě sklepa či jeskyně. Přední končetiny jsou naproti tomu velice dlouhé a opatřené rovněž pěti prsty - čtyřmi dlouhými a jedním krátkým zakrnělým s drápkem. Mezi dlouhými prsty je napnuta kůže, která slouží jako křídla, tato křídla nejou porostlá srstí a jejich rozpětí se pohybuje mezi 15 a 20 couly. Zakrnělý prst slouží jako jakási úchytka, kterou se může netopýr zachytit třeba i na zdi. Tyto stěny ovšem musí být alespoň trochu spárovité, jinak se na nich netopýr neudrží.

Netopýr je velice užitečný při likvidaci obtížného hmyzu. Živí se hlavně mouchami a komáry, které vyhledává pomocí echolokace (viz. dále). Těchto komárů a jiného hmyzu musí denně spotřebovat asi polovinu své tělesné hmotnosti, to znamená přibližně 0,5 - 1 mn, což je poměrně velké množství a dokáže tak uchránit celou družinu před pobodáním, nebo ustavičným bzučením kolem hlavy, což je pro většinu lidí (pro mě rozhodně) lepší služba než kdyby netopýr sám vyvraždil tlupu skřetů.

Mezi netopýrovými smysly rozhodně vyniká sluch a čich. Jeho sluch dokáže zachytit i frekvence, které lidské ucho není schopné slyšet, na této schopnosti je postavená echolokace: Netopýr vyšle ultrazvukový signál (= zvuk, který není lidské ucho schopno zachytit) a tento signál se od překážek, které stojí v cestě odrazi zpět k netopýrovi, který pak přesně ví, kde se nachází potrava, nebo překážka. To je velice užitečné při průzkumu, neboť netopýr je schopen určit druh překážky i v naprosté tmě a může o tom telepaticky zpravit kouzelníka a navíc nemá žádné postihy pro boj poslepu. Netopýr dokáže echolokací určit, zda se před ním nachází pevná nebo kapalná překážka, není však schopen určit, zda se před ním nenachází plyn, protože od plynu se neoudrážejí zvukové vibrace. Díky echolokaci netopýr v podstatě nepotřebuje zrakové orgány a proto jeho zrak, a tak vidí velice špatně, dalo by se říct, že je slepý jako.... no, jako netopýr. Jako všichni přátelé rozumí lidské řeči, ale neumí mluvit. Pokud se vzdálí na déle než 12 hodin dál než 200 sáhů od kouzelníka, začíná mu ubývat magenergie rychlostí 1 mag za směnu, když se vrátí do vzdálenosti do 200 sáhů od kouzelníka, začnou mu magy postupně doplňovat rychlostí 1 mag za směnu. Netopýrovi se magenergie doplňuje vždy o půlnoci. Šance na vyvolání netopýra je 75%.

Poznámky

Netopýr nesedí svému pánovi na rameni, ale létá kolem něj (v noci), nebo spí zavěšen na okraji jeho klobouku, popřípadě spí v batohu (přes den) Kroll dokáže zachytit netopýrovi ultrazvukové signály bez toho, aby se soustředil na naslouchání. Tyto sygnály ovšem nic neznamenají, takže z nich kroll bude mít jenom pořádnou migrénu.

Pokud někdo sešle ticho, s netopýrem se stane totéž co s člověkem při seslání tmy. Tzn. narazí do každé překážky která mu stojí v cestě. Postupem po úrovních se zlepšuje komunikace mezi netopýrem a jeho pánem. Na první úrovni se kouzelník pouze dozví, kde se co nachází, ale na vyšší úrovni už to vypadá, jako by měl kouzelník echolokaci sám.

Netopýrův sonar sám o sobě slyšet není, ale vydává zvuky plácáním svých blanitých křídel a také dělá kravál vysokým pištěním, kterým se dorozumívá s ostatními netopýry.

Netopýrů a podobné havěti je více druhů, tento příspěvek se zabývá klasickým netopýrem vyskytujícím se i v našich končinách. Každý si ale může vytvořit nějakého jiného, například upíra, který se místo hmyze živí krví savců. Nebo kaloně (než se mě na to zeptáte, vím, že kaloň není netopýr, ale je to v podstatě to samé a proto si zaslouží abych ho uvedl jako příklad), který je větší a živí se ovocem a nektarem.

Diskuze

 Uživatel úrovně 1

netopír je vhodný přítel pro kouzelníka a ještě hodnější pro nekromanta


 Uživatel úrovně 0

Tohle je dobré ale ve falešné apokalipse je vyřešený lépe.


 Uživatel úrovně 0

hodilo by se pro nekromanta!


 Uživatel úrovně 0

gugílek: Ale ještě k tý obratnosti- ta částečně vyvažuje netopýrovu celkovou fyzickou slabost


 Uživatel úrovně 0

gugílek:

Hm no dobře. Mě to taky nebaví. Necháme toho


 Uživatel úrovně 0

Chrochtal:

1) k té obraně - Jsem si vědom netopýrovi nadprůměrně vyvinuté obratnosti... Vždy jsem si myslel, že vlastnosti, kterým můžeš přitknout nálepku nadprůměrné jsou něco okolo 17-21(21) u hum.,proto se mi nechce zdát, že by okřídlená myš měla +7, prostě mi to nějak nejede přez cestu! A když jsme u toho obranýho, zaco má to +1?

2) To jsem asi špatně podal... Netopýra jako čáryfukova kámoše jsem, také nezmerčil, a to už jsem toho "viděl" dost... : )
Myslel jsem pravidla která s tím souvisí, telepetie, vzdálenosti,... Neříkám, že to neni správně, ale znovu podotýkám, "Změníš čísla a jeto..."

Nechci se s tebou hádat, ale takhle to je, alespoň z hor. pohledu mýho křesla a mě v něm....


 Uživatel úrovně 0

gugílek: Já ti to neberu, je to tvůj názor, ale chtěl bych podotknout že:

1) No jo, to útočný číslo sem trochu přepísk, ale na druhou stranu bych chtěl vidět někoho, kdo použije netopýra s 1 životem k útoku na férovku- tzn. problém s ÚČ odpadá (btw. to ÚČ je stejně nejnižší ze všech přátel).
OČ je ze všeho nejvíc otázka obratnosti a rád bych tě viděl, jak budeš sestřelovat netopýra kuší, nebo srážet mečem na zem. Takže OČ považuju za více méně za odpovídající.

2) Pokud dělam nějakej příspěvek, potřebuju obsáhlej popis a já nemůžu za to, že netopýr v DrD vypadá úplně stejně jako ten u nás :-). Jinak DrD hraju už docela dlouho a nikdy sem netopýra jako přítele neviděl. No nevadí

S tou "suchostí" nevim a i kdyby, přece nepřiznam, že je můj příspěvek suchej :-).

A koukej si to přečíst

chrochtal


 Uživatel úrovně 0

Milý Chrochtale, důkladně jsem si přečetl ,a to dvakrát, tvůj příspěvek výše. Můj celkový názor na tuto problematiku je plně v souladu s mým hlasováním a to z následujících důvodů:

1.už jsem zde zaslechl něco o přehnaném útoku a já jako hráč DrD tento názor sdílím a zastávám! Jen pro srovnání, útočné číslo hraničárova válečného psa je 5 : ), mám takovýho tucha že je velikosti B, trochu divný ne? Obrana totéž!

2. k popisu: Je velmi obsáhlý a podrobný,to je perfekt! Nicméně musím podotknout že tohle nejdeš v každé učebnici přírodopisu pro ZŠ (?šestá třída?), a to co se týká DrD je již použité a ohrané, neže by to tam nemělo být,ale chce to nějak oživit... + netopýru je opravdu hafo, hodně, moc, ale to už je jen malá poznámka(neovlivnila hlasování)

Celkově mi to připadne docela"suchý"...
Promiň, ale nemůžu si pomoct - takový je můj názor


 Uživatel úrovně 0

Omlouvám se těm, kteří mi pomáhali s vyladění příspěvku v MS, zapomněl jsem napsat poděkování. Proto zde děkuji dodatečně uživatelům: Alcator, Hamster, Jehuwa, Joshi, Zaklínač.
Pokud by si toho někdo nevšiml, jsou seřazeni v abecedním pořadí, nikoliv podle významu jejich pomoci


 Uživatel úrovně 0

Fafrin Vok atd.:
1. Pokud ti 1 život na těch prvních úrovních přijde moc, tak teda opravdu nevim, kolik bych mu měl dát :-). Díky tomu, že má netopýr odolnost 5/-3 si opravdu nemyslim, že by měl nějak moc životů. Na prvních úrovních má tedy míň životů než obyč krysa.

2. ÚČ: Kousnutí od netopýra bolí jako svině. Věř mi, já to zažil. A když se ti všechny ty zuby ostrý jak skalpel zahryznou do ruky, tak to neni příjemnej zážitek.

3. Já si nemyslim, že "ubívání mágů je mymo mísu"

4. Na vrápence sem sice zapomněl, ale ten je až na jiný vzhled v podstatě totožný s normálními netopýry, ať v sídlištích, nebo v druhu potravy (tj. létající hmyz). Příklady které jsem uvedl se buď výrazně odlišovali vzhledem, velikostí, nebo potravou.

5. Zimní spánek je fakt zajímavá myšlenka, ale myslim, že kdyby netopýr čtvrt roku chrápal byl by hodně znevýhodněn

6. Nesmíš zapomínat, že je to přítel kouzelníka. Tzn. magický netopýr. A ten se prostě postupem času vylepšuje. I tak je netopýr z přátel které znám fyzicky bezkonkurenčně nejslabší.

7. Doufam, že si to aspoň přečteš

Chrochtal