Hřbitov

Svět bez naděje Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 17

V krčmě U Hladového vlka bylo prázdno. Poslední lidé tu byli možná tak před měsícem. Tělo hospodského hnilo kdesi venku a v kuchyni viselo trochu zkaženého masa.

Largon opatrně pootevřel dveře a nahlédl dovnitř. Nikdo tam nebyl. Stejně jako v celém okolí. Jeho cíl byl tedy jasný. Přežít do dalšího dne.

Obhlédl celé stavení, pozavíral okna a dveře, zničil jeden ze stolů a hodil ho do krbu, ve sklepě našel sud piva, z kuchyně si vzal kus starého chleba potaženého plísní a z pokoje pro hosty si přenesl přikrývku až ke krbu. Když všechno znovu překontroloval, rozdělal v krbu oheň, pojedl, napil se a ulehl ke spánku. V teple se usínalo dobře, ale s nadějí jde všechno ještě líp. Škoda, že naděje už dávno vyhasla.

Largon zavřel oči. Zase to vidí. Svou ženu se svým malým synkem v náručí. Čas plyne. Tma zaplaví celou místnost, celé město. Syn umírá v náručí matky. Žena umírá v objetí muže. Muž již také nežije. Pouze přežívá.

Starší vousatý muž sebou prudce trhl. Otevřel oči. Oheň už dohořel. Jak dlouho asi spal? Venku je stále tma a zima. Nikdo nepozná zda je den, nebo noc. A nikomu na tom nezáleží.

„Nejen jemu to vzalo ženu a syna. Žádný člověk nezůstal bez újmy. Vzalo to slunce a měsíc, hvězdy a oblaka. Zůstala jen tma a zima. Není možné tomu odolat, ani se podvolit. Largon to věděl. Teď už jen čekal. Čekal na smrt. V krčmě došlo jídlo, pití, dřevo. Dlouhá byla cesta k dalšímu obydlí. Příliš dlouhá pro znaveného muže bez naděje. Padl na zem a těžce oddechoval. Znovu viděl svou ženu a syna. Pomalu se vytráceli do tmy. A s nimi se ztrácel i on. Žádné světlo v tunelu. Jen tma. Jeho tělo zůstalo ležet. Bez naděje, bez užitku. Na celém světě už zůstal jen jeden člověk. Ty.“

„Ale to není možné. Jsme tu přece dva.“

„Ne. Jsi tu jen ty. Já jsem „to“, a nyní vezmu i tebe.“

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Dílko je v podstatě taková črta, bez nějakého vývoje. I obrazy, které předkládá, jsou mírně omšelé častým používáním, stejně jako lehká pointa. Kromě zajímavého řešení, kdy druhá "postava" přejde do přímé řeči, nenabízí dílko příliš mnoho inovativního nebo alespoň neotřelých prvků.

Slabý nadprůměr.


 Uživatel úrovně 0

Mám opačný názor, než anarion. Vlastně mám jiný názor, než všichni předemnou.

Dle mého dílo dosahuje rubrikového průměru, což není špatné, ale neuchvátilo mě to.

Ona tam pointa je... pointa je v tom, že si ji musíš sám domyslet, anarione :-)

Řekl bych: Nadějné. Tenhle počin tak jak se na něj dívám je pěkný, ale ani zdaleka nevyčerpal svoje možnosti... Je to, jako bys měl možnost vytvořit v mých představách celý hřbitov, ale spokojil ses jenom s jedním náhrobkem.
Zkrátka navodils atmosféru, obrazy, dojmy... a potom přišel škobrtavý násiln přechod do rozhovoru dvou imaginárních bytostí, který skončil rychleji, než začal.

Jisté klady vidím.. vlastně se mi to docela líbí ale abych hodnotilkladněji, na to se mi to zdá moc odbyté, nebo spíš "nevyzrálé".


 Uživatel úrovně 8

Strejda Bobo: Víš, myslím si že delší pobyt v Moudré sově a postupné přepracovávání povídky by z této udělaly nejméně 3 hvězdičkový kolos... :)


 Uživatel úrovně 0

Anarion:
Máš pravdu, je to takový očesaný o vysvětlení a pointu. Jenže můj problém je, že když začnu psát, tak se rozepíšu a zamotám se do vysvětlování věcí, které se dějí okolo. Pak najednou zjistím, že jsem se příliš vzdálil od hlavní dějové linie a zdlouhavě se vracím zpět. Když si to po sobě nakonec přečtu, tak je to zdlouhavé a nudné. Proto jsem chtěl napsat něco opravdu krátkého. Doufám, že příští povídka se mi povede napsat delší, s vysvětlením a přitom bez nudy při čtení. Díky za příspěvek.


 Uživatel úrovně 8

Popsal jsi poměrně dobře pocity hlavního hrdiny...beznaděj, zhasínající víru, smutek....A to si mi na tom líbilo, dobře psané myšlenkové pochody a stínněnost okolí....jeho bezúčelnost a nemožnost cokoliv udělat, jen čekat, čakat na smrt jak píšeš...
Ovšem v povídce se mi echtělo uvěřit že všichni zemřely, zmizelo slunce i oblaka, prostě nechtělo...
Napsal jsi to tak rychle a bez dalšího vysvětlení, že jsem nechápal důvod, co by mělo za výsledek takovou globální katastrofu, ale mohl jsi to napsat i lépe...
Na půl stránce, kdy se příběh teprve rozjížděl, je utnut dosti rychle a já si ho neužil...Jen tak jsem proplul textem, usoudil že hlavní hrdina má pech a to je vše? Nadšení, zápal, čtivost, nebo pointa my tam chyběla a to mne mrzí...
anarion


 Uživatel úrovně 8

Veľmi zaujímavé. Neviem, či som to dielko pochopil správne, ale myslím, že zámer som rozhodne zachytil. Povedal by som, že sa jedná o zaujímavé riešenie smrti, ktorá už nie je v príbehu - ako by to malo byť na Hřbivě - motívom a vyústením, ale akoby priamo bola, akýmsi spôsobom vôľby prostredia a atmosféry, bola badateľná... možno až do tej miery, že by sme ju mohli považovať za onú tajomnú postavu postavu. Aspoň ja som mal taký pocit, podporený zopár indíciami.

Obvykle nepatrím k ľuďom, na ktorých by diela pôsobili v hlbšom duchu, než do akej miery dokážem odhaliť ich zámer. Músim povedať, že ani v tomto prípade o sebe nemôžem povedať, že ma to ovplyvnilo... pocitovo.

Rozhodne však musím hodnotiť originalitu a istý stupeň autorskej jasnozrivosti a "vypísanosti", pretože to veľmi dobre vidno. Takisto je badateľné, že autor má zaujímavé myšlienkové pochody. A hoci svet bez nádeje nie je nový motív, tak mám pocit, že autor nádej nechal umrieť tak, ako si zaslúžila - spolu so svetom, teplom a ohňom, pretože k nim patrí.

Nabudúce by bolo zaujímavé vidieť trochu dlhší počin, už teraz však môžem povedať - a asi nielen za seba - že sa na to nabudúce teším.


 Uživatel úrovně 0

Nechápu třetí odstavec od konce, proč tam jsou uvozovky, když je to pořád jen vyprávění a ne přímá řeč.
Moc krátké, ale zase kdyby to bylo moc dlouhé, tak je hůř.


S úctou Rotrigo.


 Uživatel úrovně 0

tento příspěvek se mi líbyl. bylo v něm spousty krásných věcí a dobře se to četlo.


 Uživatel úrovně 0

Krásne, ako už niekto spomínal, pri prvom čítaní boli úvodzovky metúce, ale vyjasnilo sa to , a to naozaj pekne, atmosféra je skvleá, a dá sa to prečítať jedným dychom.. YES!!


 Uživatel úrovně 0

Já bych tomu tááák rád něco vytkl, ale ono není co. Velmi dobrá povídka, i přes svou krátkost vystihuje vše potřebné. Navíc výborným způsobem.

Vytknu tak jen jedinou věc - ve třetím odstavci se Ti na třech řádcích třikrát opakuje slovo "krb". To třetí bych nahradil zájmenem nebo úplně vypustil.

Kvalitní je to správné slovo, které vystihuje mé hodnocení za neobvyklý děj, zabalený v téměř dokonalé obálce.

--Darn--