Hraničář

Pes kupovaný Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 13

Hraničář si může koupit psího společníka se základním nespecifickým výcvikem, s tím že na první úrovni ho získává zdarma (jinak se cena tohoto psa pohybuje zhruba kolem deseti zlatých).

Tento pes má následující parametry:

Žvt.: 1
ÚČ: (+1 + 3) = 4 (tlama)
OČ: (0 + 2) = 2
Odolnost: 8
Velikost: B
Bojovnost: 5
Zranitelnost: Zvíře
Pohyblivost: 13/šelma
Vytrvalost: 12/šelma
Inteligence: 1
Poklady: nic
Zkušenost: 10

Tento pes, kromě toho, že poslouchá základní povely (sedni, lehni, k noze, trhej...) nemá žádný speciální výcvik.

Následují dvě možnosti:

A) Záleží na tom, k čemu má pes talent

  • Hraničář si na první úrovni nebo při společném přestupu na vyšší úroveň hází k% dle pravidel, a podle toho určí, v jaký druh psa se jeho "základní psí společník" vyvine (Jediný rozdíl oproti pravidlům je v tom, že hraničářův pes se nebere "odnikud", ale koupí se jako normální pes - hod pak nerozhoduje o tom, jestli hraničář má psa nebo nemá, ale o tom, jestli hraničář má obyčejného psa, nebo psa s hraničářským výcvikem).

B) Záleží na tom, co chce hraničář

  • Hraničář si na první úrovni nebo při společném přestupu na vyšší úroveň volí, jakého psa si chce vycvičit. Dle volby si pak hází na k%, jestli se mu podařilo psa obdařit daným speciálním hraničárským výcvikem. Šance jsou následující:
  • Pes hlídací: 60%
  • Pes lovecký: 45%
  • Pes válečný: 15%

Pozn.: V obou případech pak platí, že jakmile pes získá speciální výcvik, zlepšuje se v něm podle pravidel.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Nathaka: Fakt, tak to bych rad znal Tve argumenty pro to. (do posty by to asi bylo vhodnejsi, co?)


 Uživatel úrovně 8

Gonzáles: Pes není žádný komenzál.


 Uživatel úrovně 5

Zdenále protože doma chovám kočky, občas jsem něco pochytil i o chovu psů. A můžu to jen upřesnit - ještě na počátku tohoto století psi žili průměrně 8 let, v dnešní době je to díky lepší stravě, péči, částečně i šlechtěním se dorůstají těch 15 let... u koček je ten rozdíl větší, ty se dožívali 6-7 let a tyk se nyní dožívají okolo 15 let...


 Uživatel úrovně 8

Myslím, že z toho, co pravidla neřeší, by vznikl opravdu dlouhý seznam... :)

Jinak v realitě by podobnou trvanlivost jako psi vykazovali dost možná i dobrodruzi samotní. ;)


 Uživatel úrovně 5

Co třeba pravidla neřeší je to, že pes žije tak 15 let, použitelnej je z toho tak 10-12. A to v dnešní době. V DrD kde má horší výživu a tvrdší styl života tak se opotřebuje dřív. Prvně je to štěně a pak je zase starej. Htraničář by za svou kariéru mohl klidně vystřídat 3-4 psy.


 Uživatel úrovně 8

Jak jsem psal níže, sice jsem tomu nikdy nevěnoval moc velkou pozornost, ale čistě podle pravidel není existence psa odvislá od "lusknutí prstů".

Pravidla totiž počítají s tím, že přestup na další úroveň trvá alespoň 2 měsíce. Pokud k tomu připočteme větu u hraničáře, která tvrdí, že "Hraničáři ... jejich pomocníci a přátelé. Ale ne každý má svého psa hned od začátku - někdy se musí dobrý pes dlouho hledat," pak situace nalezení psa při přestupu a nízká šance na úspěch není tak nelogická, jak by se mohlo zdát. To, že na to viditelně málokdo hraje, je už ale věc jiná. ;)


 Uživatel úrovně 0

Mě se to líbí, ačkoliv to v zásadě nic extra neřeší.
Na druhou stranu tím zmizí řešení deus ex machina - hodil sis na psa a ten se tak nějak vyskytl - a ideálně vlastně není ani nutné, abychom věděli, co to je zač. Což jistě mnohým lidem, kteří četli pravidla a neměli "cit pro reálno", mohlo připadat.

Ale přijde mi zajimavé zjištění, že všichni tak nějak předpokládají, že se v každém světě vyskytují stejné rasy těchto zbytečných komenzálů* jako v dnešním světě 20/21. století ;-).

*komenzál je druh, který se "nalepil" na jiný druh, kterému ovšem nepřináší výhody ani nevýhody, ale sám z "nalepení se" má výhody, což psi dokonale splňují.


 Uživatel úrovně 5

no samotnýho mě pár dní před zveřejněním tohoto napadlo rozepsat výcvik zvířete jako dovednost, kterou může mít každý, jen hraničář s výhodou.
Jako další tam měli být rozepsané druhy psů (nechci říkat přímo rasy) které se dají koupit / jinak pořídit, ale nejen psů, ale i nějaká ta kočkovitá šelma, dravci, jiná zvířata (možná i koně) a k tomu ještě i různé druhy výcviků...


 Uživatel úrovně 5

No, možná by nejsmysluplnější bylo do DrD zpracovat několik typických ras psů a to jak se postupem času zlepšují. Ono i hlídací, lovecký, bojový je takový hrozně divný. Nepokrývá to dost spektrum toho co vlastně psi umí.

Četl jsem třeba o psovi který umí dokonce šplhat po skalách - má nějak originálně vyvinutý lopatky nebo co.

Navíc taky v podstatě každý pes zvládně stopovat nebo aportovat, ale prostě každý má na to jiné vlohy, nemluvě o těch speciálních jako to šplhání.

Dokonce neni důvod aby se nedal koupit libovolný pes na libovolné úrovni výcviku, ale jde o cenu.

Dokonce není od věci ani smečka, proč by měl mít hraničář jen jednoho?

Každopádně to je věc která musí bavit a nebude určitě pro každýho.

Jako takové první cvičení by byl fajn nějaký ohař nebo vlčák, s parametrama, rozsahem asi jako hráčské povolání válečník.

Unknown je dost magor aby do toho šel, tak to píšu přímo jemu - ozvi se jak to budeš mít v dílně, něco ti k tomu napíšu.


 Uživatel úrovně 0

Myslím, že příspěvek vlastně nic neřeší, akorát upravuje hodně špatný mechanismus na "o něco méně špatný".
Připomínky bych měl zhruba v rozsahu Morterova příspěvku.
Když předělat psy, tak dát možnost výběru jakého psa chci - když chci psa válečného, pořídím si bojové plemeno, když loveckého, tak plemeno šlechtěné k lovu...
Teď co se pisuju svoje pravidla základních povolání jsem hraničáři dal obecnou volbu zvířecího průvodce - když chce medvěda, tak třeba medvěda. Předpokládám, že když si hraničář takové zvíře pořídí, tak si ho i vycvičí v oboru, pro který má dané zvíře talent (asi toho medvěda nebude učit cirkusová čísla). Za zvíře pak zaplatí tolik bodíků jak užitečné a obtížně vycvičitelné takové zvíře může být. Dokonce si těch zvířat může pořídit i víc (za tu cenu, že se nenaučí jiné věci, proč ne.
Ono brát si spoustu zviřátek za body povolání je dost na pováženou - zvíře může umřít a body jsou v pr..., to tak naučit se pořádně stopovat, to mu jentak nikdo nevezme.