Hraničář

Sdílení smyslů Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15

Sdílení smyslů je rozšíření telepatie. Jakmile Hraničář ovládne telepatii, ovládne i sdílení smyslů. Pokud Hraničář neovládá telepatii, nemůže ani sdílet smysly.

Alternativa: Sdílení smyslů může stát stranou jako samostatná mimosmyslová schopnost, pro kterou platí tabulka telepatie, ale učí se zvlášť.

Sdílení smyslů umožní hraničáři buď vidět, slyšet nebo cítit přesně to, co vidí, slyší či cítí terč telepatie, anebo propůjčit terči telepatie své vlastní smysly. Může také vyměnit své smysly za smysly terče. Nelze ale sdílet více než jeden smysl - zrak, sluch, čich, hmat nebo chuť.

Sdílení smyslů navíc nahrazuje ostatní telepatické úkony. To znamená, že pokud chce hraničář sdílet nějaký smysl, nemůže při tomtéž pokusu o telepatii s terčem mluvit ani číst jeho myšlenky.

Sdílený smysl nahradí původní smysl, takže např. po dobu sdílení zraku uvidí hraničář totéž, co vidí terč telepatie, ale neuvidí nic z toho, co zachycuje jeho vlastní zrak. Na sdílení se musí neustále soustředit, ale nic mu nebrání v hovoru nebo pomalém pohybu.

Dosah sdílení smyslů se nemění a platí tabulka telepatie. Past na selhání je ale 3 při povoleném sdílení a 8 při nepovoleném sdílení. Past na odhalení a uzavření je stejná (4 a 6). Smysly se dají sdílet i s tvory s inteligencí 1, třeba se zvířaty.

Sdílení smyslů se dá využít různě. Je otázkou, co vše zachytí čtení myšlenek, ale přímé sdílení smyslů je často efektivnější. Než někoho prosit, aby myslel na umístění tajného vchodu, který vidí, je šikovnější prostě se dívat jeho očima. Hraničář - sokolník může sdílet zrak svého létajícího průzkumníka, jiní nenápadní tvorové mohou Hraničáři posloužit jako štěnice pro odposlech. Pokud hraničář propůjčí terči svůj sluch a poté bude mluvit, je to jako kdyby mluvil přímo k němu, navíc ale terč uslyší i ostatní postavy účastnící se rozhovoru. Takto by se dalo pokračovat.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Zdravím,

tak po dlouhé době opět něco napíšu (kdo by to čekal, že...).

V dračím doupěti se již dlouho nepohybuji (myslím v systému, ne v serveru, i když i to jest pravdou), takže se omlouvám, pokud budu mluvit trochu z cesty. Mám však pocit, že telepatie funguje v systému doupěte od jeho začátků (jestli ne, nezabijte mě, prosím), tedy i tohle by mohlo přežít. :)

No, když jsme u sdílení smyslů... Ten nápad je dle mého velmi dobrý, líbí se mi třeba sdílení zraku s létajícím zvířetem - proč jsem si vzpomněl na Eragona? :D

A teď už trochu vážněji. Telepatie, pokud si dobře vzpomínám, je možna k užití pouze na určitý druh živočichů - humanoidů a inteligentních bytostí, je to tak? Proto by se dle mého neměl hraničář naučit sdílet smysly společně s telepatií - ono i myšlenkové, zrakové, sluchové, ... všechna tato centra jsou umístěna v mozku na odlišných místech. Myšlenky nemůžeme získávat od každého, smysly má však většina organismů, se kterými se dobrodruzi setkají (nepočítáme-li, že se družinka setká s chřipkou...). :)

Ale ono je to jedno, autor udává, že je mu vlastně jedno, jak to kdo užije, tohle byla jen má poznámka k tomu, co si myslím já.

Padla tady Fafrinova myšlenka, že někdo občas přemýšlí v obrazech, vůních apod. Já si nemůžu pomoct, ale když mluvím, pouze vůně, obrazy apod. vyjadřuji slovy, ale ještě jsem nezažil, že bych myslel v něčem jiném, než v obrazech, obecně ve vjemech. Tedy s Fafrinem plně souhlasím v tom, co napsal.

Dávám tedy plný počet hvězdiček, protože si myslím, že leč dílo přichází s něčím, co je postavené na něčem, co již existuje, tak to něco doplňuje a dává hraničářovi do hry možnost úplně nového poznání. Co se mi líbí i na díle, které jsem teď přečetl, je to, že jsem schopen si myšlenku tohoto díla představit i v systému, který nyní hraji já - ale to už do hodnocení nepatří. :)

S pozdravem
Jimmy


 Uživatel úrovně 0

jasně napsané... s nezaváděním zbytečních pravidel a pomůže to k využítí této mymo smyslové schopnosti, která mi přišla tak nějak poslabší... hodnotím 4*, protože je kvalitní (na špičkové mi tam ještě něco chybí...)


 Uživatel úrovně 0

Stručně, jasně, výstižně, jednoduše.
Děkuji, už sice nepotřebuji, ale jen tak dál.

Do diskuze: Jsem pro připojení k telepatii - vzhledem k tomu omezení co tu je (pokud vysílám zrakové informace, nemohu vysílat sluchové či "hlasité" myšlenky) tu žádné výrazné posílení nevidím.
A nevím jak vy, ale v nikdy nepřemýšlíte v obrazech, vůních, zvucích? Zakázat sdílení/sdělování takovýchto myšlenek v rámci telepatie by bylo divné. No, a v tom případě, co vám brání sdílet myšlenky, které právě teď máte?
A obráceně - co vám brání, pokud umíte nepozorovaně číst aktuální myšlenky, číst aktuální vjemy?
Kdybych chtěl být zlý a oddělovat to, bubu maximálně vyžadovat opětovný hod při "přepnutí" z jedné formy sdělování do jiné.

Takto můžete místo toho, aby jste někomu podstrkovali myšlenky podstrkovat vůně, či vize, což je pravda silnější. Na to třeba myslet. Ale na to, aby jste podstrčili tu vizi, kterou potřebujete, musíte ji mít sami před očima. Kombo - kouzelník před hraničářem vytvoří vhodnou iluzi a ten ji podstrčí cíli nedobrovolného sdělování. Imho je možná odměna za námahu odpovídající.


 Uživatel úrovně 0

Abych pravdu řekl,tak hraničář je pro mě španělská vesnice.
Nikdy jsem se o něj nějak nezajímal.
Ale je to smysluplné a (dokonce i pro mě :-)) jasné.


 Uživatel úrovně 0

U mě je tohle součástí systému psioniky. V rámci pravidel DrD ale hodnotím toto řešení jako zajímavé a jednoduché. Pokud by to někdo chtěl v tomto rámci použít, pak by asi byla vhodnější ta varianta samostatné schopnosti, protože jinak by se stala telepatie ještě výrazně výhodnější než zbylé schopnosti.

Co se týče námitky, že se to kříží s kouzelnickými kouzly, tak tady bych podotknul, že takový je celý hraničář - umí něco od všeho a jeho schopnosti jsou často alternativou schopnostem jiného povolání - bojovat umí hned po válečníkovi nejlépe, umí léčit - což jinak umí alchymista, má kouzla a magenergii v hlavě - jako kouzelník, a mimo město dokáže fungovat jako zloděj (maskování nenápadnost).


 Uživatel úrovně 0

Mě se to líbí, ale určitě bych dal nějakou hranici, od které úrovně to hraničář dokáže...já bych dal od 16. úrovně (je to poměrně mocné) a na zvířata by to mohl používat jenom druid, chodec pouze na svého psa (jiného přítele).


 Uživatel úrovně 8

Nathaka:

- No jo, ty oči už hold nejsou co bývaly... (a nebo máš přístup ke kódu stránek, tajně jsi to tam dopsal, a teď děláš chytrýho :-D) ;-)

- Připouštím že dva zraky jsou o něco komplikovanější než třeba dva sluchy, ale coby ne. Bohatě by to stačilo na podobné úrovni, jako když si něco velmi intenzivně představuješ. Nezastírá ti to vidění, ale v duchu to vidíš. Ostatně, čtení myšlenek někoho jiného také nepřehluší tvoje vlastní myšlenky (alespoň podle zažitých projevů čtení myšlenek).

V té souvislosti bych třeba i zmínil v podstatě neřešenou možnost sdílení smyslů s tvorem, který má nestandardní počet očí, nebo se všeobacně dívá na svět dost jiným způsobem.

- A teď mě tak napadá, že s těmi variantami to bude jako s "Třemi mušketýry"... Taky jsou nakonec čtyři, i když podle míry šílenosti by jich klidně mohlo být i mnohem víc. Tou čtvrtou by bylo současné čtení a vnukávání u jednoho cíle... I když vlastně od té obousměrné komunikace výš už se podle mého pohybujeme ve sférách, které by měly být vyhrazené specializovaným psionikům... Když si představím, že bychom se nakonec dostali třeba k takovým hraničařským telepatickým konferencím... :-D


 Uživatel úrovně 8

Dakeyras: Mně osobně teda Telepatie moc složitá nepřijde. Máš tam jen tabulku, která se dá přinejhorším zapamatovat, a pasti, kterých je pár (a které mají své opodstatnění). V každém případě díky za hodnocení.

UnknowN: Tak vnuknutí tam je - je hned na začátku řečeno, že může hraničář buď sdílet smysly terče, anebo promítnout terči ty svoje.
A jak si představuješ dva zraky současně, to fakt netuším. :-)
A ty tři varianty v podstatě tak i fungují.


 Uživatel úrovně 8

U této schopnosti bych já osobně povolil následující:
- Současné používání vlastních i cizích smyslů
- Použití i v opačném směru (tzn. vnuknutí)

Ostatně telepatie i toto její rozšíření by vlastně mohlo mít celkem tři varianty použití:
- Vnuknutí (Jednosměrný provoz směrem od hraničáře)
- Čtení (Jednosměrný provoz směrem k hraničáři)
- Sdílení (Obousměrný provoz)


 Uživatel úrovně 5

mě se to taky líbí. pro mě jasná 5. za prvé to dovoluje obousměrnou možnost, což kouzla ne. Za druhé to používá stávající mechaniku, která je možná složitější, ale když se chce... Nová mechanika by byla přínosem, jen pokud by byla jednodušší.