Hraničář

Hibernace Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 18

S použitím této schopnosti se druid umí během pěti kol uvést do stavu hibernace. To probíhá tak, že se naprosto uvolní a zavře oči, a pokud ho po pět kol nic nevyruší, začne hibernovat. V tomto stavu jsou veškeré jeho tělesné pochody zpomaleny, takže spotřebovává jen minimum vzduchu a vody a taktéž jeho trávení je velmi zpomaleno. Druid dokáže hibernovat nejdéle tolik dní, kolik je jeho úroveň. Po ukončení hibernace se jednu směnu "probírá" (postihy -2 k ÚČ i OČ, kouzlí dvakrát pomalejí, poloviční pohyblivost). Druid nedokáže znovu hibernovat, pokud od jeho předchozí hibernace neuplynulo alespoň třetina dní (zaokrouhleno nahoru) po které hibernoval. Druid může hibernaci na krátký čas (méně než jednu směnu) přerušit aby se najedl/napil/vyprázdnil apod. a pak znovu začít hibernovat jakoby k přerušení nedošlo.

  • Pro hibernaci je charakteristický nesmírně pomalý srdeční tep a nulový pohyb. Během hibernace se druidovi nezdají žádné sny.
  • Zatímco hibernuje, druid stále podvědomě vnímá své okolí, tudíž se může - pokud chce - v případě potřeby probudit.
  • Během hibernace druid neregeneruje své životy ani body únavy jako během spánku - kvůlki zpomalení tělesných pochodů.

Kdy hibernaci použít:

  1. Pokud se druid dostane do situace, kdy nemá dostatek vzduchu/vody/potravin. Spotřeba vzduchu během hibernace klesá na 5%, jeden čen jídla bude druid trávit jeden týden, stejně jako čtvrtku vody.
  2. Hibernovat může začít i pod vodou nebo i v dalších případech, kdy je mu znemožněno dýchání. V tom případě vydrží nedýchat dvacetkrát déle. Zadržování dechu během hibernace je v těchto případech reflexivní (dojde k němu nezávisle na druidově vůli). Pokud by však druidovi nic nebránilo normálně dýchat (tzn. pokud by například v okolí byl jen jedovatý plyn), dech zadržovat nebude.
  3. Je-li druid otráven nějakým pomalu působícím jedem, je možné takto jeho působení oddálit. Během hibernace se účinky jedů dostavují desetkrát později.

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Pokud bychom se na pojem "Hibernace" podívali do naučného slovníku, potom bychom skutečně nejspíš nalezli něco o medvědech a nepravém zimním spánku... Zásadní problém je asi v tom, že říkám "hibernace" něčemu, co vlastně hibernace jako taková není a je to prostě "zpomalení životních pochodů"...


 Uživatel úrovně 0

add Hibernace
Corwn45A a Firefanatic - 2) Spor, ač špatně formulován je o tom, jestli se může druid v případě vyrušení rozhodnout, zda ukončí hibernaci či nikoliv. IMHO by se měl minimálně probudit do stavu obdobného tomu ve kterém vylučuje/jí/pije a pak se teprve svobodně rozhodnout. Toto probuzení ovšem bude pravděpodobně trvat tak dlouho, že pokud byl oním vyrušením vraždychtivý chlapík s mečem, už je nejspíš pozdě.


 Uživatel úrovně 0

Popis hybernace samotné je poněkud nedostatečný. To, co je zde popisováno je vlastně nepravý zimní spánkek jako používají medvědi, křečci a veverky. (Takže nikoliv želvy, netopíři a ježci, kteří spí pravým zimním spankem a pro které vyrušení může znamenat takový vydej energie, že prostě poté umřou.)
Mechanismus mi příjde poněkud spatný, rychlý, nedostatečný. Jelikož člověk (druid) nemá k hybernaci uspůsobený metabolismus, očekával bych něco jako směnovou meditace a drobné použití magie. Také bych doporučil tuto schopnost zařadit jako velké lesní kouzlo (jako drakomluvu či půst). Rozhodně néní možné začít hybernovat jen tak lusknutím prstu během jedné minuty. Postihy k postřehu, schopnostem, a vůbec všemu možnému během hibernace by rozhodně nebylo od věci zpracovat. Hibernace pod vodou je fakt úlet. Vždyť hybernace je prosím pěkně spánek! Musíte pomalu a pravidelně dýchat.
Takže nápad a vyváženost, možná. Krátkost se mi líbí, ale co je moc, to je příliš.


 Uživatel úrovně 8

Firefanatic: Budiž tedy, moje poslední reakce, další případné komentáře budu směřovat do tvé pošty. Abych nevzbudil mylný dojem, opravdu se nedomnívám, že tě přesvědčím k souhlasu, o to mi ani nejde. Jen bych rád případným čtenářům diskuze ukázal, že zmíněné závažné vady a nepoužitelnost nejsou zase tak závažné.

1) Mluvíme přece o tom jak rychle se do daného stavu dostane, ne jak dlouho v něm pak setrvá.

2) Řeknu to jinak. Jediné povědomí o hibernaci lze mít od zvířat, která spí zimním spánkem, jiný případ hibernace mi znám není. Zvířata jsou schopna se při vyrušení (hlukem, vibracemi, změnou teploty ...) probudit. To znamená, že jejich smyslové orgány musejí zaznamenat, že se něco děje, předat tuhle informaci mozku a ten pak může začít dělat něco, aby se organismus probudil. Jestli je to vědomá nebo nevědomá činnost nedokážu rozhodnout, nemám čím se řídit - ale každopádně jde o mozkovou reakci na vnější podnět, proč by to tedy nemohl druid vyhodnotit vědomě? Nota bene když v DrD je vědomí zcela zjevně celkem nezávislé na mozku.

3) Nechápu - teď vůbec nerozumím co tím chceš říct. Hibernace jednou přirovnáváš k soustředění při sportu, jednou podmiňuješ vysokou aktivitou mozku a jednou říkáš, že s mozkovými schopnostmi nesouvisí? Ono srovnání lepší/horší se pravděpodobně vztahuje ke zvířatům - v tom případě tě mohu ujistit, že druid je na tom s hibernací hůř než zvířata, ta to hlavně vydrží podstatně déle a bez jakéhokoliv výcviku.

4) Teď už opravdu nechápu o co ti jde - Pravděpodobně píšu příliš nesrozumitelně, za což se omlouvám. Předpokládám, že druid zpomalí ty pochody, nad kterými má nějakou kontrolu. Nepředpokládám, že by zpomalil běh času v těle a s ním veškeré další děje. Z toho mi vyplývá, že šíření jedu tělem se zpomalí, ovšem ne o tolik o kolik se zpomalí životní pochody - některé děje budou probíhat nezávisle na nich. Samozřejmě jediný správný postup by byl udělat tabulku všech jedů, prozkoumat jak se tělem šíří a jak působí, navrhnout jak přesně hibernace změní tělesné pochody a pak ke každému jedu dopočítat změnu - spousta zbytečné práce, mimo jiné i proto, že mechanismy DrD se detaily ohledně fungování jedů nikdy nezabývaly. Prohlásit, že jed sice pracuje, ale o něco pomaleji považuji za rozumný kompromis.


 Uživatel úrovně 0

Corwin45A: Bojím se, že další diskuse nemá smysl, ale pokud si myslíš opak, nebráním se...
1) V mých pravidlech meditace hraničře trvá 3 směny...
2) Ano, to "vědomí" mi vadí, protože to znamená, že druid musí být "při vědomí", aby se mohl rozhodnout, což je jednak v rozporu s klidem mozku, jednak s faktem, že nemá sny... a vůbec, při hibernaci by člověk neměl být při vědom, je to v rozporu s obecným povědomím o ní.
3) Já si opravdu nemyslím, že mozkové schopnosti jsou důvodem domnívat se, že druid by měl být schopen lépe hibernovat... možná je tato schopnost stejná, možná horší (mozek má větší spotřebu energie než ostatní tkáně, ať už to hraje roli nebo ne), ale velmi pochybuji, že by byla tato schopnost lepší. ke stolu se rád podívám.
4) Ale ty pochody jsou zpomalené 20x i když difuze stále probíhá...


 Uživatel úrovně 8

Firefanatic:
1) - Pravidla obsahují meditaci (mimochodem, ať už si pod tím představíš cokoliv, meditaci v sobě až na několik výjimek zahrnuje i zpomalení životních pochodů) a zaostření vůle - tedy duševní cvičení, které postavu naprosto odřízne od okolí. Dobu, jakou zabere samotná úvodní koncentrace neřeší, z tohoto hlediska je tedy třeba ji brát jako nulovou (hráč řekne "teď medituji" a okamžitě se na něj vztahují příslušné mechanismy). Jde o jedinou techniku z pravidel podobnou tomuhle, takže považuji za rozumné že pracuje podobně. A znovu opakuji, podle mých zkušeností s koncentrací to docela odpovídá realitě.

2) No a? O to přece jde, probudit se, ne? Jestli ti záleží na slůvku "vědomě", bylo by nejprve třeba uvést nějakou vhodnou definici vědomí a pak rozhodnout, jestli je proces u zvířat vědomý nebo ne. Vzhledem ke svým chabým znalostem problému vědomí u různých druhů bych se do podobné diskuze raději nepouštěl, nebo lépe nemohu zaručit, že mé odpovědi budou něco lepšího než pouhý názor.

3) Skutečně? V tom případě si projdi diskuzi ještě jednou :-). Pokud jde o vysvětlení kouzel, rád tě pozvu ke svému stolu Praktická magie (2121), u některých kouzel by mě vysvětlení a důvody skutečně zajímaly, tady to ale roli nehraje. Mozek potřebuje kyslík a cukr, svaly potřebují cukr a bílkoviny a tak dále, hibernace tuhle potřebu nemění, jen ji výrazně snižuje (jinak řečeno, mozek se tiše fláká a zase tolik kyslíku nebaští). Proč by měl neustále běžet naplno a tím udržovat orgány zpomalené, když cílem je dosažení pravého opaku? V mnohem menším měřítku se lidé o něco podobného pokoušejí relaxačními a koncentračními cviky a světe div se - omezení zběsilé činnosti mozku obvykle doprovází i pokles dechové a srdeční frekvence.

4) Je, jenže k tomu aby probíhala, tělesné pochody nijak zvlášť nepotřebuje, funguje i v mrtvém těle.


 Uživatel úrovně 0

1) Umím/ neumím / umím napůl. Věc nelze "umět napůl", avšak to je teď vedlejší... probíhají olympijské hry, takže to přirovnám ke sportu - všichni na olympiádě "to umí", přesto to někdo umí lépe, někdo hůře. A v mnoha sportech jde o psychiku HODNĚ... Od první úrovně rovnou? Já mám tedy pravidla verze 1.5, tam meditace rozhodně není zpomalením fyziologických pochodů... a pochybuji, že v 1.6 kách je...

2) Jenže druid se může na základě těchto podvědomých věmů zcela vědomě probudit.

3) Nebyl jsme to já, kdo začal s mozkem... Avšak poměrné zpomalení životních pochodů u mozku - mozek potřebuje kyslík a když ho mít nebude, tak umře, a čím větší mozek, tím víc kyslíku potřebuje a tím méně můžeš zpomalit životní pochody zajišťující kyslík, ne? imho kouzla by měla být nějak vysvětlena, v rámci světa dokonce dobré vysvětlení lze považovat za fyzikální.

4) A difúze není součástí žádného tělesného pochodu?...


 Uživatel úrovně 0

Ithildur: Naprosto správně, tohle mě vůbec nenapadlo, i když je to celkem logické, děkuji...

s úctou
smycma

PS: V tomto případě nemám výhrady.


 Uživatel úrovně 0

Smycma:
Druid odpočíva, ale odpočíva celé jeho telo, teda aj "časti" zodpovedné za regeneráciu poškodených tkanív, obnovu starých buniek, dopravu čerstvých živín, atď. Pri normálnom spánku tieto procesy prebiehajú, vtedy je telo len v akomsi "safe mode", kedy sa odstavia/spomalia nedôležité procesy.

Dúfam, že to vysvetľujem správne...


 Uživatel úrovně 0

Nevím proč by druid během hibernace nemohl regenerovat alespoň z části své životy nebo body únavy, vždyť při tom vlastně odpočívá, ale jen tak to tam unknown nenapsal a vy mi to určitě vysvětlíte, hodnotiti budu potom.

s úctou smycma