Hraničář

Druidské runy Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 22

Magická runa je magická značka, která je po své aktivaci schopna seslat nějaké kouzlo.

Runy níže popsané vyrábějí druidi výlučně k ochraně svého hvozdu. Runa jinak použitá (např. postavená na lesní rozcestí, tak aby přizabila každou srnku, která projde kolem) může probouzet hvozd (závisí na PJ).

VŠE NÍŽE POPSANÉ SE MUŽE ODEHRÁVAT VÝLUČNĚ VE HVOZDU, NEJEDNÁ SE TEDY O FUŠOVÁNÍ DO ALCHYMISTICKÉHO ŘEMESLA.

Tento typ run mohou vyrábět pouze druidi, a to tesáním do živého dřeva stromu, který je alespoň 30 let starý. Věk je zde podmínkou hlavně kvůli určitému vzrůstu stromu a u různých druhů si ho může PJ upravit (toto číslo platí pro nám velmi dobře známý smrk ztepilý). K tesání se používá dláto, které ovšem stejně jako druidské zbraně musí být z materiálu, který hvozdu nevadí.

Druidské runy umějí sesílat pouze tři kouzla, a sice Úder varování, zloby, nenávisti. Mají sloužit pouze k ochraně hvozdu. Druidovi je při výrobě runy partnerem samotný hvozd. Ten dodá magenergii nutnou k udržení runy v takovém množství, v jakém si druid přeje. Respektive, dodá ji, pokud ji v dané chvíli má, ale pokud je runa aktivována, o dvojnásobný počet magů se probudí (o výpočtu magenergie runy níže. Hvozd dodá vždy CELOU magenergii, druid se s ním nikdy nedělí).

O něco výše je napsáno, že se runa musí aktivovat. Jak to probíhá? Při výrobě runy druid stanoví podmínky, za kterých se runa spustí. Pro výpočet magenergie runy je důležitý jejich počet.

Věc, kterou může rozlišit jakékoli stvoření s Int 0 zpracovaná jako podmínka, se počítá jako jedna podmínka (nějak jsem se v té větě nedokázal vyhnout opakování slova podmínka). Jedná se o podmínky typu: světlo-tma, zima-teplo, mokro-sucho...

Věc, kterou může rozlišit jakékoli stvoření s Int 1 se počítá jako 2 podmínky. Jedná se o podmínky typu: rozeznání cíle (zvíře, humanoid, jeho velikost), fáze měsíce, roční období, počet bytostí (do určitého počtu), rozeznání barev.

Věc, kterou může rozlišit jakékoli stvoření s 2 a více se počítá jako 3 podmínky. Jedná se o věci, na jejichž rozeznání je již potřeba myslící bytost.

Příklad podmínek: Runa se má spustit v přítomnosti jakéhokoli humanoida, ale jen když bude světlo. Celkem se jedná o 3 podmínky.

Magenergie nutná pro výrobu runy je následující: za základ se bere magenergie kouzla, které má runa umět sesílat. K tomu se příčte magenergie nutná pro zachování všech podmínek (za 1 podmínku 2 magy, za dvě 4, za tři 8, atd.)

Konečná magenergie runy ještě závisí na tom, jak dlouho chtějí tvůrci mít runu v pohotovosti. Runa každý den bez ohledu na to, jestli byla spuštěna spotřebuje 1 mag (o půlnoci). Každé spuštění spotřebuje 2 magy. Sesílání kouzla spotřebuje tolik magenergie, na kolik bylo napsáno.

V případě zničení runy nastane výbuch o poloměru 1 sáh za každých 30 magů, které v okamžiku byly v runě přítomny a zraní všechny v dosahu za 1k6, životů za každých 10 magů v runě přítomných.

Kamenné oltáře

Též jednodušeji menhiry. Kamenné bloky na nichž jsou vytesány runy (nejčastěji používána diamantová dláta). Menhiry se berou jako speciální případ run.

Menhiry mají své značné výhody. Nepotřebují žádnou udržovací magenergii a mohou dokonce kromě úderů sesílat i Velká lesní kouzla, kromě těch, která by způsobila hvozdu újmu (Rychlé vadnutí).

Ovšem kde jsou výhody, jsou i nevýhody. Hvozd dodá do menhiru magenergii pouze jednou v roce, a to o letním slunovratu. Jindy tedy menhiry stavět nelze. Rovněž je nutné, aby runové nápisy na menhiru tvořil více, než jeden druid. Hvozd jednoduše vyžaduje od takto mocné zbraně, aby nebyla stavěna pouze jedním člověkem, čímž se snižuje nebezpečí různých trucpodniků a žabomyších válek.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Mno, vše již bylo napsáno, tak jenom toto: Runy by měl používat někdo jiný, než Druid, třeba Zaklínač, pokud se najde v tvojí hře pro něj místo, pravidla, atd....:)


 Uživatel úrovně 0

Lííbí se mi provedení těch run. Trošku možná upřesnit tu magii menhirů, ale jinak je tzo dobrý. Aspoň by to mělo být svázáno s magií dle svitu měsíce, roční doby, ale to tam je. Pak to nevypadá tak obyčejně a dá se to v pořádku využít..


 Uživatel úrovně 0

Nelíbí se mi, že runy jsou omezeny jen na Údery. Měly by mít rozšířenější pole působnosti.


 Uživatel úrovně 0

Ardett: ja umim z hlavy runy


 Uživatel úrovně 0

Je to dobrý, ale co vím já, první runy vymysleli Trpaslíci a Elfové. Nevíte o někom, kdo umí z hlavy Runové Písmo?


 Uživatel úrovně 0

Nápad je to dobrý, ale jeho kvalita bohužel končí s posledním písmenem nadpisu. Škoda.


 Uživatel úrovně 0

škoda,. Mohlo to být ještě zajímavější. Jinak je to ale docela dobrý


 Uživatel úrovně 0

Velice zajímavýnnápad ale zklamalo mě zpracování.Další chyby podemnou!Hasiel


 Uživatel úrovně 0

Tesání do živého dřeva?
Je to zajímvý nápad, chtělo by to ale rozepsat


 Uživatel úrovně 0

Aratan: To je schválně. Zcela úmyslně jsem volil stejné formulace v oněch třech odstatvcích, protože se jedná o podobné definice. Myslím, že tohle je místo, kde by mělo jít literární cítění stranou před důsledným pořádkem fakt.