Hraničář

Magník dlholistý Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 23

Výzor a popis:

Rastlina je tmavo zelenej farby. Nemá takmer žiadnu stonku a tak akoby vyrastali jej listy priamo zo zeme. Zriedka sa vyskytuje aj červená odroda magníka. Rastlina má malý, nevýrazný kvet uprostred. Kvet je slabo ružovej farby a nevýraznej vône. Okolo kvetu ktorý je v strede rastliny sa nachádza značné množstvo dlhých a pomerne hrubých listov ktoré smerujú súmerne do strán. Listy sú nasiaknuté vodou. Listy sú dlhé asi pol metra (len zriedka sú dlhšie alebo kratšie). Rastlina nie je jedovatá.

Výskyt:

Rastlina rastie najčastejšie v pralesoch, močariskách, lužných lesoch a prípadne vo vlhkých listnatých lesoch v subtropickom a teplom miernom pásme. Preto, že má rastlina pomerne dlhé listy a vyskytuje sa v miestach s vlhkým prostredím sú jej listy nasiaknuté vodou. Jej výskyt nie je zriedkavý, ale to závisí hlavne na PJ-ovi.

Využitie:

Rastlina má hneď dve základné možnosti uplatnenia:

1)

Rastlina obsahuje vodu a tak v nutných prípadoch po vyšťavení všekých listov rastliny sa dá získať aké také množstvo vody na ovlaženie (z jednej kompletne vyšťavenej rastliny tak 2 dcl. Rastline to stači, len človek potrebuje viac).

2)

Druhá a tá hlavnejšia výhoda rastliny spočiva v tom, že pod vrchnou vrstvičkou listu, ktorá sa dá ľahko stiahnuť, je vodnatá dužina, ktorá pomáha listom zadržiavať v rastline vodu. Hraničiari ale prišli nato, že dužina (podobná gáze) sa dá použiť ako obväz. Dužina je dosť pevná a pripomína primitívnu látku. Po priložení na krvácajúcu ranu sa postave zmierňuje krvácanie a neskôr aj zastaví. Pokiaľ postava mala priloženú gázu na rane aspoň 5 kôl (ale čas určí PJ podľa rany) si postava lieči 1k6 + 1 životov. Ale liečenie prebieha iba raz. Potom síce dužina stále zabraňuje krvácaniu, ale postavu už nelieči.

Zhrnutie:

Rastlina nie je magická, ale jej schopnosti by mal poznať každý skúsenejší hraničiar a mal by ju mať vo svojom herbári.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Jen se mi tam příliš nelíbí, jak je tam napsáno, že to vyrůstá téměř ze země. To je takový trochu divný popis.. ALe jinak to využití obvazu je vynikající nápad..


 Uživatel úrovně 0

tohle je dobre udelana ne psilimsuper rastlina s milion supr vlastnostmi to je na ni dobre


 Uživatel úrovně 0

Teilo: Myslím si, že co je napsáno naprosto stačí a je to dobré.


 Uživatel úrovně 0

Je to trochu krátké nevadilo by kdyby jsi to jeste s necim propojil nebo dale rozepsal.


 Uživatel úrovně 0

Skoro ke každé věci se dá napsat...dobré jen málo propracované...atd...a to samé= se dá napsat k tvojí práci...ale zas na druhou stranu,co chceš napsat k rostlině,viď? takže 1*


 Uživatel úrovně 0

Ctěný Alberto,

tak jsem se dostal až sem a co nevidím, diskusi ohledně hodnocení namísto diskuse ohledně příspěvku samotného. Nicméně, také přispěji svou troškou do mlýna, i když se to asi některým - a také tobě - nebude líbit ...

1) Tento příspěvek neměl opravdu být u hraničáře, jelikož nikde jsi v něm nenapsal, že tuto bylinu smí používat jen hraničář, naopak si dovedu velmi dobře představit, že takový válečník, jakmile se dozví o jejích účincích, bude jí využívat, jak jen to půjde. Takže špatné zařazení - mínus jedna hvězdička z hodnocení. A dávám za pravdu Megahuovi, mělo to být v předmětech - ostatní.

2) Popis rostliny, její vzhled a výskyt. K tomu mám také výhrady, není psáno, kdy kvete, jak vypadá podzemní část, zkrátka jak poukazoval Morter, jak ta rostlina vypadá z "botanického" hlediska. Nedovedu si totiž blíže dle tvého popisu tu rostlinu představit. Dále píšeš o jejích listech, že nebývají menší ani větší, ale to přeci není pravda. Menší budou určitě během růstu než dosáhnou této velikosti. Lze používat na zastavení krvácení i tyto menší listy z mladé rostliny? Informace jako nalezení musí být i kdybys měl napsat 100% (což ale žádná rostlina mít nebude), doporučuji v tomto případě přečíst příslušnou pasáž u alchymisty a té se držet. Čili mínus dvě hvězdičky z hodnocení.

3) Účinky rostliny nejsou nijak originální, ale to by nevadilo. Co mi vadí je fakt, že dle tvého popisu, jak již někdo říkal, ona "síťovina", která zadržuje vodu, bude dosti tenká, takže dělat z ní nějaké obvazy. Také nemáš uvedeno, co za látku, kterou rostlina obsahuje, zastavuje krvácení. Předpokládám, že nechceš tvrdit, že je to ta voda. Ta rostlina musí v sobě něco mít. Nemusíš to popisovat chemicky, stačí se o tom zmínit. A to tam není. Další věcí, která mne v této části "zaujala" je skutečnost, že lze z tropické rostliny získat vodu. To je tak nějak vzhledem k prostředí, kde se vyskytuje, přirozené. Daleko důležitější fakt, že ta voda není otrávená žádnou silicí nebo něčím podobným, co by rostlina obsahovala, jsi poněkud opomenul zdůraznit. Čili opět se jedná o nedokonalý a mylný popis, další hvězdička z hodnocení dolů.

4) Tím se tedy dostávám k jedné hvězdičce, ke které dospěl i Megahu a troufám si tvrdit, že velmi podobnou úvahou. Propříště doporučuji navštívit již zmíněný stůl Apatyka v putyce, kde Nathaelen, spiritusmortis a další přidávají mnoho zajímavých bylinek. Dále využívat Moudrou sovu kde se najde určitě alespoň pár lidí, kteří se vyjádří dříve, než to pošleš ke scvhálení.

S úctou deshi


 Uživatel úrovně 0

V podstatě souhlasím s Megahuem, má to až moc chyb i na průměrný příspěvek. Dám 2* a můžeš být rád.

Mimochodem, přidávám +1 k reputaci Megahuovi za jeho kritiky.


 Uživatel úrovně 0

Délku to má optimální , obsahově dejme tomu , ale jen nápad mi nepřijde zrovna dvakrát originální.Já to vidím , alespoň tedy podle mého hodnocení , na 3*.
A ohledně toho hodnocení: Tím , že sem dáš kakýkoli svůj příspěvek by jsi měl brát v potaz , že si tu přečteš chválu i kritiku , takže nepožaduj po ostatních , kteří plánují dát 1* nebo 5* aby se raději hlasování zdrželi.


 Uživatel úrovně 0

Alberto: Takze tvrdis, ze to urcite nema na 1*?! Fajn, dokaz to! Zatim jsi, co ja vim, nic z toho, co jsem rekl nevyvratil. Takze az si tu kytku obhajis, tak se pak muzeme bavit o nejakem podhodnoceni...
Co se tyce hodnoceni, tak to porad nechapes... Muzes hodnotit uplne jak chces, ale musi to mit logicke oduvodneni, ktere si dokazes obhajit. To ze ted nehodnotis je tvoje chyba. Utvrzuje to jen to, ze si sve nazory neumis obhajit. A ce ys tyce levelu, tak to sem netahej, protoze o to nejde a rikal jsem to uz Xkrat! Nevim jak si jinak uzivatel uvedomi, ze neco udelal spatne. Domluva nestaci...

Daller: To je sice hezke, ze sem nechodis casto, ale na veci to nic nemeni. Pokud mas hodnotit, tak to vyzaduje alespon nejakou objektivitu. takze vrele bych doporucil novackum, aby si nejdrive tak 50 prispevku pouze precetli (hlavne diskuse k nim) a pak teprve zacali sami hodnotit, ale to uz jsem odbocil. Dokud nehodnotili posledni dva uzivatele, tak mel prispevek prumer 3*. Poud hodnotim o dva stupne jakymkoluv smerem, tak uz je to docela dost neobvykle a mistni psana i nepsana pravidla pozaduji vysvetleni. Pokud je to bez vysvetleni, tak to beru jako chybu. Muzes si klidne dat 5* i 0*, staci to jen logicky oduvodnit a stat si za tim. Tzn., ze ti tvuj nazor neberu, protoze ho ani neznam. Pokud bys alespon neco napsal, tak by se uz dalo o necem bavit. Nerikej mi ale, ze pokud tu nekolik lidi poukaze na fakticke chyby, tak ti to prijde jako bezchybne.

Megahu


 Uživatel úrovně 0

Takže asi takhle : Megahu ja sem nechodim pořád a taky nemám pořád čas a když u se sem jednou za čas dostanu , tak se podívám do pošty , na válečníka jestli tam není něco zajímavýho a do hraničáře já vůbec nechodím , takže nemůžu srovnávat tuto rostliny s jinou !!! Až se zase někdy podívám na ňákou jinou rostlinu a bude lepší tak ju taky ohodnotim a takto budu získavat víc a víc zkušeností v ohodnocování dalších kytek . . , ale asi chápeš že když chodím na válečníka tak tam se toho o kytkach moc nepíše , takže nevím s čím bych toto měl srovnat . . . A taky nechapu proč mě tady říkáš že mě za mí ohodnocení strhneš repku ??? - každýmu se snad líbí něco jinýho , ne???