Rozvoj DrD

Magie skřítků Hodnocení: Vítěz soutěže Vítěz ZD

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 19

Den první Jsou to úžasná stvoření. V mžiku je vidíte a hned jsou fuč. A jen se smějí, jakoby ani neměli nic jiného na práci. Prý dokonce smích studují na odborné úrovni. To se mi však zdá poněkud přehnané. Velikostí se nemohou rovnat ani s hobitem, svým srdcem však převyšují i lecjakého elfa. Člověk by si pomyslel, že ty chudinky jsou bezbranné, odsouzené na milost a nemilost druhých. Šeredně se však mílí a oni jej obvykle rychle vyvedou z omylu a to tak, že na to ještě několik let bude neblaze vzpomínat, vzpomínat na to, jakou chybu udělal, když nevěřil v nebezpečnost lesních skřítků… Tak tohle všechno se povídá o tajemné komunitě skřítků. Ale je to pravda nebo, se staré legendy mýlí? Odhodlal jsem se proto se svým přítelem Porfinem, taktéž skřítkologem, proniknout nepozorovaně na jejich území. Oba jsme se chystali dát dohromady všechno vědění o této podivné rase, podivném národu a komunitě, která obývá převážně husté lesy, kde provádí bezesporu tajemné rituály a magické obřady nám dosud neznámé. Co se skrývá v jejich tajemných doupatech? Uchovávají tam snad lidské oběti? Věnují se nekromancii? Kdo to všechno zodpoví? Jsme to právě my dva, kdož se odhodlali přijít tomuto tajemství na kloub! Chceme už jednou pro vždy shodit z tohoto národa onu roušku tajemství a ukázat vše světu v nezměrné slávě nás obou. A nám se to podaří!

Den druhý Dnes nás konečně přivezli do jednoho zapadákova, jenž leží poblíž bájných Kikinových lesů, nechvalně proslulých díky mnoha nezvěstným, kteří do něj vkročili, ale už nikdy nevyšli. Staneme se i my jedněmi z nich? Na to získáme odpověď už zanedlouho. Už zanedlouho se těšte, neboť vám povíme, jak je to opravdu. Kdo jiný by měl takovou odvahu vstoupit do těchhle lesů, než my - já a Porfin!?

Den třetí Zítra konečně nastane velký den a my se vydáme vstříc ohromnému dobrodružství, vstříc nesmírnému nebezpečí v podobě tajemných a vražedných lesních skřítků z Kikinových lesů. Bude to tvrdý boj, a tak jsme si pořídili patřičné vybavení. Ani zbraně typu krátký meč nesmí chybět. Porfin sehnal navíc dva průvodce za výhodnou cenu, tedy zadarmo. Pořídili jsme si jídlo na celkem deset dní - je to moudré, nikdo totiž neví, jak dlouho tam budeme, a několik měchů s vodou. Jinak ale musíme jít hodně nalehko. Kupříkladu já si s sebou beru jen troje oblečení, dvě torny, dvě, raději tři křesadla, dva hrníčky, dva podtácky, spací pytel, deku, druhou deku, ubrousek, klobouk, hřebínek, zrcátko, peníze, několik kapesníků a jiné věci. Snad jsem na nic důležitého nezapomněl. Ta mrňavá verbež bude nejspíš hodně dotěrná, a tak si můj přítel pořídil ještě síťku na motýli. Určitě se budou klepat strachy, až vstoupíme do jejich rodného lesa a vyrveme jim jejich tajemství. Už se těším, panuje tu velká euforie, euforie naznačující blížící se vítězství!

Den čtvrtý Teď zrovna stojíme na pomezí lesa. Nebojte, jsme stateční. Jenomže se nemůžeme dohodnout, kdo půjde první. Na hlavu prvního se snese totiž ta největší sláva. Všichni volají mé jméno. Já jsem ale šlechetný a spolu s Porfinem pouštíme jako prvního Sccetu, indiánského průvodce, jehož včera najal můj přítel. Spolu s ním pomalinku vstupujeme do lesního šera… Je tu tak ticho, ani větříček nehýbe korunami. Já spolu s Porfinem si myslíme, že to způsobuje naše přítomnost. Jsme tu jako vetřelci, kteří vlezli někomu na pozemek. Nevím, ale jaksi se začínám potit, to bude tím vedrem. Pomalu se blíží noc, hledáme nějaké vhodné místo k odpočinku. No to byl tedy zážitek! Na to snad nikdy nezapomenu! Zrovna když jsme překonávali jeden strmější svah, na mě z protějšího křoví vyletěla strašlivá obluda. Její oči se rudě zaleskly, jak zastavila přede mnou. Její srst byla potřísněná oranžovo-rudou krví. Začal jsem ječet a…světe div se, ono to uteklo. Když pak ke mně přiběhli i ostatní a já jim řekl, co jsem zažil. Jeden z těch průvodců se zasmál z plných plic a řekl podivné slovo. Lička. Ten pitomý indián se mi smál dál a směje se i teď, co už všichni sedíme u ohně a jíme svou večeři. Já spolu s Porfinem zrovna řešíme, co budeme dělat, pokud tu bude těch Liček více. Přitom pomalu usrkáváme lahodný čaj ze severního Icova. Pořád to tu všude chřestí a šustí. Je to děs! Jak tohle může někdo vydržet. Oba naši průvodci se zase kdesi ztratili, prý šli obhlédnout cestu. Moment ale!… Rychle musím psát, je tu ON! Jeden z těch bájných tvorů - skřítků! Už vím, co to tu tak chřestilo. Stojí před námi a já teď zapíši náš rozhovor… ,,Běžte pryč, je-li vám váš život milý." zachrčel skřítek podivným, temným hlasem, ,,My víme, že jste sem přišli nám ukradnout tu věc…" ,,A-ale, p-pane," zakoktal statečně můj přítel, ,,my se toho od vás chceme hodně naučit, proto jsme…ééé…jsme vás vyhledali." Zakončil jaksi neobratně. ,,Nesnaž se mě oblafnout, lidský červe!" zabouřil hluboký hlas tak silně, až jsme sebou pořádně trhli, ,,Běžte pryč nebo se stanete součástí našeho rituálu a můžete si klidně tipnout, jakou roli byste asi tak hráli…" ,,J-já n-nevím!" rozbrečel se Porfin, na cizince to však nemělo žádný účinek, ,,My se nechceme zúčastnit vašich rituálů, my se chceme jen přiučit…" Zakvílel zoufale. ,,Ale my nemáme zájem vás učit." Usmál se skřítek temně, ,,My totiž nikoho neučíme naši nekromancii!" Poslední slovo řekl tak výhružně, až jsme oba zalapali po dechu. Pak začal něco mumlat a přitom ukazoval na opékajícího zajíce na ohni. Jakmile dokončil své mumlání, tak naráz zajíc vstal a vydal ze sebe silný mrtvolný zápach. On ho oživil! Nechávám psaní, utíkáme seč nám nohy stačí a přitom litujeme našich průvodců, kteří tam nalezli nepochybně smrt.

Den pátý Já to věděl celou dobu! Oni uznávají nekromancii! A vraždí, neboť ani jeden z indiánů se celé dva dny nevrátil! Já spolu se svým přítelem napíšeme knihu o tomto podivném národu, těchto stvůrách, které nás málem zabili a obětovali svému krvavému bohu a o tom, jak my dva jsme jim unikli ze spárů smrti a jen taktak přežili. Bude to ta nejčtenější kniha, to je nezpochybnitelné!

Skdr (skřítkolog) Tadeáš Mukk

…A zatím… Všichni se smáli a smáli, i ti skřítci, co se proměnili v indiány. Smáli se neskutečné hlouposti lidské, jejich namyšlenosti a zaslepené touze po bohatství na úkor pravdy…

Magie lesních skřítků

Magie skřítků je zvláštní formou magie kouzelnické. Její fungování a styl vyvolávání je totožný s kouzly kouzelníka. Obě magie vychází ze stejného prapůvodu. Obě měly stejného předka, stejnou původní magii, ale každá z nich se potom začala ubírat jiným směrem. Tak čímže jsou tedy navzájem rozdílné? Proč je pro většinu kouzelníků tahle magie tabu? Znají ji vlastně kouzelníci vůbec? Pokud ano, tak co si o ní myslí? To jsou otázky, které zde hodlám zodpovědět…

Nejprve bych chtěl upozornit, že název ,,magie skřítků" je hodně zavádějící. Je sice pravda, že ji používají dnes už většinou jen skřítci, ale kdysi to byla magie na úrovni dnešní kouzelnické. Dnes se jí tak říká právě kvůli oněm skřítkům. Je třeba vzít v potaz, že pomocí téhle magie se člověk nikdy nestává mocným a smrtícím protivníkem. Tahle magie slouží především ke zesměšnění a ztrapnění ostatních. Žádné kouzlo zde není schopné někoho přímo zabít. Kouzelníci, co ji znají, ji nazývají s oblibou ,,dětská magie" a považují ji mylně za něco okrajového, zbytečného a naprosto nehodného pravého kouzelníka. Tím ale dělají velkou hloupost, protože, jak se říká, smích prodlužuje život a látá rány na duši. Na tomhle rčení je více pravdy, než se na první pohled zdá. Kouzelníci, kteří se jí ale zabývají (není jich mnoho), v ní vidí ještě hlubší smysl. Člověk, který se směje, neválčí a nezabíjí. Pokud se směje jeden, bude se jich smát víc a čím víc se jich bude smát, tím míň jich bude plakat a tím míň jich bude umírat a válčit. Je to něco jako jejich přísaha - sloužit ku prospěchu míru. Existuje však i jisté kasty kouzelníků ovládajících tuhle magii, které v ní vidí i jistou škodolibost. Dá se pomocí ní lidem i hodně ubližovat, z čehož mají tihle kouzelníci nesmírnou a škodolibou radost. Takových kouzelníků, jenž ji znají a ovládají, je však poskromnu. Nejvíce se její učení udrželo mezi lesními skřítky (odtud i název). Ti ji postupem času vypilovali až do dnešní podoby.

Kouzla

Fungování magie skřítků hodně závisí na jejím oboru. Většina z těchhle oborů se nachází v pravidlech pro kouzelníka, některé jim schází a jiné jsou zde naopak navíc (jeden). Magenergie se získává stejně jako u kouzelníka - pomocí zaostření vůle.

Tuto magii je schopen se naučit i obyčejný kouzelník, avšak musí splňovat jistá kritéria. Jeho úroveň nesmí přesáhnout 5. úroveň, čili musí být stále kouzelník (ne čaroděj či mág). Platí, že čím dříve se ji naučí, tím lépe. Pokud se ji tedy naučí na 1. úrovni, tak si jako šanci na vyvolání počítá svou hodnotu z tabulky pro kouzelníka. Pokud je ale na vyšší než první, tak si od dané pravděpodobnosti odečítá 2 za každou úroveň nad první. Čili za druhou dva, za třetí čtyři atd. Pokud je tohle vše splněno, tak se daný kouzelník může tuto magii naučit. Jestliže znal nějaká kouzla z oboru EU, tak je okamžitě přestává umět vyvolat, protože se jaksi kříží s filozofií magie skřítků. Kouzelník se za každou úroveň naučí dvě z těchhle kouzel. Toto platí pro kouzelníky jiné rasy než je skřítek. Pokud jde o skřítky, tak ten má šanci na vyvolání vždy 99% a učí se také dvě kouzla za úroveň.

Obory:

Zde jsou jednotlivé obory, na které se tahle magie dělí.
  • Materiální (MA)
  • Iluzionistická (IL)
  • Psychická (PS)
  • Emoční (EM)

Materiální magie

Vychází ze stejné podstaty jako u kouzelníka. Pomocí téhle magie je kouzelník schopen ovlivňovat strukturu hmoty. Lze jí přeměňovat, dotvářet i vytvářet různé předměty. Kouzelníci znalí magie skřítků jsou experti na různé proměny či přebarvování. Libují si ve vytváření různých překážek, zavazují tkaničky, háží klacky pod nohy atd. Pomocí téhle magie dokáží člověku pěkně znepříjemnit život. Některá pravidlová kouzla z tohoto oboru patří i do magie skřítků:

Kouzla z pravidel: Metamorfóza I. a II., Vodní dech, Barevná změna, Zesměšni a Sprav. Tahle kouzla jsou pro tyhle kouzelníky o něco snazší a lépe je zvládají než jejich nabručení kolegové. Proto se pro ně snižuje jejich vyvolávací cena o 10% (zaokrouhleno nahoru) – platí, že vždy aspoň o jeden mag. Zbylá kouzla neznají. Nová speciální kouzla: Zde uvedu několik zástupců kouzel materiální magie patřící čistě jen pod magii skřítků.


Alkohol *zup pijus*
magenergie: 6 magů za litr + 2 magy za 10% alkoholu
dosah: 10 sáhů
rozsah: dle dodané magenergie
vyvolání: 1 kolo
trvání: stále
obor: MA
popis:

Tímhle speciálním a vysoce ,,nebezpečným“ kouzlem je možno zvýšit či snížit procento alkoholu v tekutině. Je jím možno třeba posílit víno, aby se král opil nebo zeslabit pivo, abys zvládl i dvacet kousků. Nejde o iluzi, změna hodnoty alkoholu je opravdová a trvanlivá. Těch šest magů se počítá jak pro jeden litr, tak i pro třeba 1 flakónek. Platí, že nejde takhle ,,barbarsky znehodnotit“ více než 10 litrů tekutiny a hodnota alkoholu se nesmí změnit více než o 50%. Pokus takového rozsahu vyjde naprázdno. Tohle kouzlo se s oblibou používá při různých slavnostech (pití piva) a hostinách (královských), kde se pro navození jisté nálady ,,přimíchá“ trocha lihu do vína.


Díra *loch* magenergie: 4(6) magů
dosah: 20 sáhů
rozsah: jáma o rozměrech 1x1x1 sáhů (d x v x š)
vyvolání: 1 kolo
trvání: 1 směna
obor: MA
popis:

Pomocí tohoto kouzla vytvoří sesilatel v zemi díru o daných rozměrech s cílem zdržení nebo pobouření protivníka. Oběť, která do ní spadne, si ubere 1K6 stínových životů a aby vylezla, musí obětovat 1 útok (akci). Kouzlo lze seslat i rovnou pod postavu. Ta si pak háže proti pasti obr – 7 – nic/ pád. Podmínkou ovšem je, aby se do díry daný terč vlezl. Za 6 magů kouzelník vytvoří navíc na dně díry řídké bahno, které má úžasnou schopnost lepit se na oblečení. Postava, která spadla do díry, se může pokusit vylézt. Háže si proto proti pasti obr+sil – 4 – vylezl/ nevylezl. Hodnota se ještě upravuje podle velikosti oběti o 1 dolů pro velikost A a o 2 pro velikost A0. Pro B se past neupravuje, pro C také ne (i když tam dotyčný nespadne celý, ale třeba jen jednou nohou, tak je to potíž se z toho dostat) a pro D o dva dolů. Tvor velikosti E díru téměř nepociťuje (i když může, nechám na úvaze Pj a umístěním díry pod určitou část tvora). Stejné kouzlo je i v pravidlech pro experty – PJ.


Kýchni *frr*
magenergie: 1 až 3 magy
dosah: 20 sáhů
rozsah: 1 kýchnutí (nos)
vyvolání: 1 kolo
trvání: ihned
obor: MA
popis:

Tímhle kouzlem stvoří kouzelník v nosu cíle extra hnisaví hlen, který hrozně šimrá a ,,chce“ jít ven. Nejde tomu nijak zabránit, prostě kýchne. Účinky takového kýchnutí závisí na vydané magenergii. Pokud je to za 1 mag, tak jde jen o obyčejný kýchanec s minimální sprškou sople. Jestli na to ale vydá kouzelník 2 magy, z jeho nosu vyletí nazelenalý chuchvalec sople, který má dosah 1 sáh. Za 3 magy vyletí z nosu strašlivá sprcha s plošným efektem. Tahle sprcha letí do vzdálenosti 2 sáhy, pak se rozplyne po okolí. Toto kouzlo se často používá na terče, kteří si zrovna podávají ruce s nějakou významnou osobností, z ničeho nic kýchnou a ochrstnou třeba krále a zalepí mu oči, ústa i vousy zelenkavým hnisem. Dá se to taky použít na někoho, kdo se právě muchluje se svou partnerkou. Tady místo erekce vyletí sopel z nosu. A pak má obvykle onen ,,Rómeo“ po ptákách. Je zde ovšem jistá šance, že se dotyčnému podaří dát si ruku před nos. Vyjadřuje se to hodem proti pasti: obr – 7 – stihl si dát ruku před nos / nestihl. PJ mu může dát různé bonusy i postihy (třeba při potřásání rukama bude mít nejspíš postihy).


Nutnost močení *prostatores*
magenergie: 8 magů
dosah: 20 sáhů
rozsah: 1 tvor
vyvolání: 1 kolo
trvání: viz níže
obor: MA + EM
popis:

Toto kouzlo vytvoří v močovém měchýři nadbytečnou moč nepřirozené barvy – barva může být jakákoliv dle kouzelníkova přání (vše je ale jinak totožné s obyčejnou močí). Vytvořená voda není pitná, naopak je silně dehydrující (toť pro ty, co by si mohli myslet, že tvořím ,,pitnou“ vodu). Po vyčarování začne terč pociťovat onen známý, tentokrát ale dosti silný pocit nadbytku tekutin a volání přírody. Začne mu cukat v podbřišku a bude mít problémy udržet moč v těle. Jeho první reakcí bude hledání vhodného místa ,,úlevy“ (WC), kde se bude snažit co nejdřív doběhnout. Trvání kouzla závisí na tom, jak dlouho terč dokáže udržet moč v těle. Jakmile se vymočí, kouzlo končí. První směnu po vyčarování dostane terč náhle pocit nutnosti vyprázdnit močový měchýř, stihne se zdvihnout a rozběhnout, pokud tedy může. Druhou směnu se dostaví první křeč – terč si háže proti pasti: odl – 5 – vydrží / nevydrží a pustí to (do kalhot). Pokud vydrží, tak může utíkat dál. Třetí směnu od seslání kouzla přijde další křeč, tentokrát silnější: odl – 6 - vydrží / nevydrží. Tak to pokračuje dál, dokud se postava nevymočí nebo nepomočí. Tohle kouzlo je rovněž výhodné začarovat na někoho při boji. Ten pak má postihy k boji –1 pro první směnu, -2 pro druhou atd.


Překážka *barikádus*
magenergie: 6 magů
dosah: 40 sáhů
rozsah: 1 překážka
vyvolání: 1 kolo
trvání: viz níže
obor: MA
popis:

Kouzelník pomocí tohoto kouzla stvoří nějakou překážku (klacek, hrbol, drát) a vhodí ji danému cíli rovnou pod nohy. Dotyčný musí být ale v pohybu, aby vůbec mohl o něco zakopnout. Pokud stojí, tak se mu nic nestane. Tohle kouzlo je výhodné proti pronásledovatelům – těm se to čaruje rovnou pod nohy. Zranění způsobená pádem a past na zakopnutí se liší podle rychlosti pohybu cíle:

  • Sprint: obr – 8 – nic/ 2K6 stínových životů
  • Běh: obr – 6 – nic/ 1K6 stínových životů
  • Chůze: obr – 4 – nic/ 1K3 stínových životů

Kouzlo končí, jakmile terč klopýtne. Ona překážka prostě zmizí. To se bude oběť nejspíš divit, když klopýtne, pořádně si natluče a přitom ani neví, o co. Bude hledat kdejaký drn na rovinaté pláni…


Strhni kalhoty *škubupulus*
magenergie: 3 magy + 1 za každou další věc držící kalhoty
dosah: 30 sáhů
rozsah: 1 kalhoty nebo spoďáry
vyvolání: 1 kolo
trvání: ihned
obor: MA

popis:

Tímhle jednoduchým kouzlem může kouzelník způsobit, aby někomu spadly kalhoty a tím ho zesměšnili po okolí nebo ho zpomalili. Uvedená základní magenergie (3 magy) platí pro kalhoty bez opasku, kšand a jiných věcí, držících kalhoty. Pokud ale něco z toho dotyčný má, tak musí kouzelník připlatit jeden mag navíc za každou takovou věc, jinak přijdou vynaložené magy na zmar. Kouzelník ale pochopitelně neví, jestli má dotyčný nějaké kšandy či opasek, a tak se zde postupuje jako u kouzel s neurčitou magenergií. Dodaná magenergie roztrhne opasek nebo kšandy, základní magenergie ony kalhoty strhne. Z toho plyne, že nelze strhnout kalhoty držené magickým opaskem či kšandami. Tímhle kouzlem lze strhnout i trenýrky či spodní prádlo – za 3 magy.


Svaž tkaničky *knutlus šňour*
magenergie: 2 – 4 magy (dle složitosti uzlu)
dosah: 10 sáhů
rozsah: 2 provázky (ne lana) ve vzdálenosti maximálně 1 sáh (musí na sebe dostat a překrýt se)
vyvolání: 1 kolo
trvání: 3 směny
obor: MA
popis:

Toto kouzlo umožňuje kouzelníkovi zauzlovat dva libovolné provázky (třeba tkaničky), které splňují výše zmíněné podmínky. Musí jít o neživý materiál, tvarem i rozměry připomínající provázek – čili žádné lano ani vlasy. U tkaniček platí, že se dotyčná osoba (terč) nesmí hýbat – lze je zavázat jen, pokud terč stojí a nehýbe nohama. Lze jím i zavázat i tkaničky dvou bot, nenáležících tomtéž člověku, ale musí splňovat dané podmínky. Pomocí tohohle kouzla lze zavázat i jiné věci, než jen tkaničky – například stužky, špagáty či kombinace jednotlivých věcí. Pokud se kouzelník naučí toto kouzlo, bude automaticky znát i kouzlo opačné – rozvaž. Cena zase závisí na složitosti uzlu. Jinak závislost dané magenergie na složitosti suku nechám na každém PJ. Takhle svázaný provázek nelze normálně rozvázat, jedině kouzlem opačným nebo rozptyl kouzla.

Iluzionistická magie

Tenhle obor (vedle psychické magie) je mezi kouzelníky ovládajícími magii skřítků velmi oblíben, neboť si v něm užijí patrně nejvíc srandy. Obyčejní, ,,nabručení“ a vážní čarodějové ho odsuzují, i když vůbec neví, o co všechno přichází. Dá se říct, že je mezi zdejšími kouzelníky nejpoužívanější. Většina zdejších kouzel totiž patří zároveň i do oboru emoční magie (co to je, viz níže), ze kterého pak dostávají některé výhody. Vhodnou kombinací těchhle kouzel dokáže kouzelník svým terčům pěkně zatopit, ti si pak ještě dvakrát rozmyslí mu nějak ublížit. I do tohoto oboru patří několik pravidlových kouzel.

Kouzla z pravidel: Jídlonoš a Šenkýř. Kouzelníci jsou zběhlejší v používání těchhle kouzel, a tak se jim jejich trvání prodlouží na 2xúroveň kouzelníka / 3. Zbylá kouzla zase neznají. Nová speciální kouzla: Zde jsou iluze náležící jen do magie skřítků.


Dračí dech *fujaron spiro*
magenergie: 1 - 4 magy za směnu + 2 za každou další
past: INT – 8 až 9 – prohlédnutí iluze / nic
dosah: 40 sáhů
rozsah: dech terče (ústa)
vyvolání: 1 kolo
trvání: dle dodané magenergie
obor: IL + EM
popis:

Název tohoto kouzla je poněkud zavádějící. Pochopitelně nepřičaruje dračí dech, ale něco daleko ,,horšího“. Po vyvolání kouzla se z oběti začne linout po každém vydechnutí neskutečný smrad odpuzující všechno kolem. Aroma zápachu si kouzelník může zvolit dle libosti ( čím silnější smrad, tím více magenergie). Může si říct, že mu bude páchnout z úst jeho snídaně (1 mag), hnijící maso (2 magy), zkažená vajíčka (3 magy) nebo pach jeho řitního otvoru (každý výdech je, jako kdyby si prdl; 4 magy). Přitom ale platí, že čím silnější pach, tím menší past. Čili za 1 a 2 magy je to 9 a za 3 až 4 magy je to 8 (případné úpravy nechám na PJ). Ještě bych si dovolil menší poznámku. Tímhle kouzlem se dá vyvolat pouze aroma daného zápachu, nikoliv už jeho případné negativní účinky (třeba u jedovatých plynů …). Pozvracet se však může každý…


Hloubka *žvatloblaf*
magenergie: 7 magů
past: INT – 8 – prohlédnutí iluze / nic
dosah: dotek
rozsah: 1 tvor umějící mluvit
vyvolání: 1 kolo
trvání: 3 směny
obor: IL +EM
popis:

Toto kouzlo mění danému terči hloubku jeho hlasu. Ta může být od vysokého piskotu až po hluboký, duniví mužský hlas. Kouzlo může kouzelník začarovat i sám na sebe a přičarovat si tak některý z výše uvedených hlasů. Pokud do toho přidá ještě 4 magy navíc, tak může terči (čili i sobě) do hlasu přičarovat ještě nějaký zvukový efekt – mluva jakoby pod vlivem hélia, hlas protkaný větrem, práchnivěním kostí nebo ozvěnou. Platí, že pro jeden hlas lze vyčarovat jen jeden efekt. Takový efekt navíc je ale možné snadněji prohlédnout. Past se proto snižuje o jedna.


Iluze slova *klamožvatl*
magenergie: 3(4) magy
past: INT – 8 (6) – prohlédnutí iluze / nic
dosah: 20 sáhů
rozsah: 1 slovo
vyvolání: 1 kolo
trvání: ihned
obor: IL +EM
popis:

Pomocí kouzla ,,iluze slova“ může kouzelník kdekoliv v dosahu nechat promluvit svůj nebo cizí hlas. Platí, že musí jít jen o jedno krátké slovo. Za dlouhé už by platil 4 magy a past by byla menší. Kouzlo se řadí mezi sluchové iluze. Kouzelník si určí nějaké slovo (nemusí znát ani jeho význam), přidělí mu nějaký hlas, který už někdy někde slyšel a nechá ho zaznít někde v dosahu. Jde o iluzi, a tak ti, co neuspěli proti pasti, ono slovo zaslechnou a ti, co uspěli buď nic neslyší, nebo ví, že jde o klam. Přesný účinek nechám na fantasii PJ (může třeba říct, že někteří to slyšeli, jiní ne a jen jeden moudrý bude tvrdit, že to byla jen iluze). Kouzelník může seslat tohle slovo třeba i do něčích úst nebo žaludku. Kouzelníci to obvykle používají proti svým sokům, kteří zrovna něco šuškají své milé. Dá se to i využít, když jejich rival hovoří třeba s někým důležitým a vysoce postaveným (král). Není zrovna lehké vysvětlit dotyčnému, že to ,,hňupe“ nebylo na něj. Ještě malá poznámka. Kouzlo samo neumožňuje měnit hlasitost slova – to je možné jen, pokud dotyčný kouzelník dané slovo slyšel i v téhle hlasitosti. Terč, který daný hlas zná důvěrně, má bonus k pasti 1 až 3 ( to, když ten hlas patří třeba jemu samotnému). Hodnota pasti klesá s délkou slova, přičemž 8 (vůl, hňup…) jsou slova jednoslabičná a 6 ta nejdelší (nejhrozivější, nenamalované…).


Iluze zápachu *klamofuj*
magenergie: 2 – 8 magů za směnu + 4 za každou další
past: INT – 8 až 9 – prohlédnutí iluze / nic
dosah: 20 sáhů
rozsah: kruh o poloměru 2 sáhy kolem oběti
vyvolání: 1 kolo
trvání: dle dodané magenergie
obor: IL
popis:

Tímhle krutým kouzlem kouzelník povolá na svého soka neskutečný smrad. Začne mu páchnout oblečení, pokožka i vlasy. Vzhledově je na tom normálně, jen odporně páchne. Zde ale nemusí jít jen o nějaká zkažená vejce nebo hnůj, zde může kouzelník využít svou fantasii ještě víc – může ho třeba převonět dámskou voňavkou nebo jinými vůněmi. Kouzelník může i naopak někoho krásně navonět a tím mu i pomoci. Všechna zbylá pravidla platí jak u dračího dechu – jen některé hodnoty jsou dvojnásobné. Toto kouzlo je možné začarovat i na neživé předměty (jídlo, meč, část podlahy…)


Iluze zvuku *klamokvák*
magenergie: 2 (3) magy
past: INT – 9 – prohlédnutí iluze / nic
dosah: 20 sáhů
rozsah: 1 zvuk
vyvolání: 1 kolo
trvání: ihned
obor: IL + EM
popis:

Na rozdíl od iluze slova, umí toto kouzlo utvořit ,,jen“ zvuk – třeba zlomení větve, krátké zasyčení hada, třísknutí kovu, kváknutí žáby… Zvuk musí být krátký, nepřerušovaný a jednorázově odbytý (žádná dvě cinknutí kovu za sebou ani přerušovaný hadí sykot). Co se ceny vyvolání týče, tak 2 magy stojí zvuky věcí – cinknutí zvonku, dupnutí…, za 3 magy se pak dá vyvolat všechny zvířecí i lidské projevy (ne slova) – zívnutí, mlasknutí, chrochtnutí, říhnutí, zacvrlikání… Každý takový projev by mělo být možné vyjádřit citoslovcem. O hlasitosti platí totéž, co u iluze slova. Kouzelník už musel někdy daný zvuk o dané hlasitosti slyšet a použít může jen ten stejný, nikoliv obměněný. Toto kouzlo se dá výborně kombinovat s dračím dechem i iluzí zápachu.


Život k snědku *esencial hami*
magenergie: 10 magů
past: INT – 9 – prohlédnutí iluze / nic
dosah: 40 sáhů
rozsah: 1 pokrm (musel být kdysi živý)
vyvolání: 1 kolo
trvání: 2 směny
obor: IL + EM
popis:

Tohle ,,záhrobní“ kouzlo dokáže oživit mrtvý pokrm na stole a přimět jej se pohybovat. Pokrm se snaží jakoby bránit se snězení. Vše je pochopitelně jen iluze. Ve skutečnosti pokrm neobživne a ani se nehýbe. Kouzelník na místo ,,mrtvého“ pokrmu stvoří svou iluzi a onen mrtvý nechá jakoby na chvíli zmizet. Lidé kolem pak vidí, že pokrm vstal a chodí jim po stole. Ti, kdo uspějí proti pasti, vědí, že jde jen o iluzi a spatří dokonce i onen zmizelý pokrm ležící na talíři. Po skončení kouzla uvidí přítomní (teda pokud ještě vůbec někdo zůstal u stolu), jak iluze mizí a objevuje se zase ten opravdový pokrm. Jak si to vyloží, záleží jen na PJ. Mohou být chytří a prokouknout to. Příště pak budou mít nějaký bonus proti pasti, protože už to někdy zažili. Kouzelník může ,,živou bytost“ i ovládat (její pohyby). Musí se ale na to soustředit. Pokud daná bytost na někoho zaútočí, tak kouzlo končí.

Příklad: Kouzelník Lapin, jenž je mistrem v oboru magie skřítků, sedí zrovna v hospodě a je hodně unaven a znechucen okolními poměry. Vedle jeho stolku, kde posedává sám, stojí velký stůl pro deset lidí, u nějž se zrovna koná jakási hlučná hostina nad opékaným kancem a spoustou kuřat na paprice. No a protože Lapina strašně bolí hlava a oni tak strašně řvou, hodlá si z nich trošičku vystřelit. Rozhodne se proto začarovat na toho kance uprostřed Život k snědku. Kouzlo se mu podaří (nikdo neuspěje proti pasti) a za 10 magů všichni dotyční ztichnou v němém úžasu. Lapin se jen pousměje a pokračuje kouzlem Iluze zápachu, kde volí aroma zatuchlé krve (Pj řekl, že je to za 4 magy - spadá to do kategorie ,,hnijící maso u kouzla Dračí dech, tam je to za 2 magy. U Kouzla Iluze zápachu je to dvojnásobné…). To jen zvýší strach všech přihlížejících a dvě ženy upadnou do mdlob. Jeden muž popadne hbitě nůž. Lapin ale pokračuje. Přidá ještě kouzlo Iluze slova, kterým způsobí, že ,,obživlý“ kanec promluví hlasem jednoho bojovníka, kterého měl už Lapin tu čest spatřit a slyšet. Kanec se obrátí na toho s nožem a z jeho tlamy se ozve ,,Smrrrrt!“. Lapin začne ovládat kance (soustředí se na kouzlo Život k snědku). Kanec vyběhne proti útočníkovi, ten po něm seká nožem (Pj rozhodne, že si všichni hodí znovu proti pasti o 1 nižší, ale neuspějí). Útočníkovi se tedy zdá, že do něčeho sekl. Kanec na něj zaútočí, ale kouzlo končí. Po hostině nezbylo nic víc, než hromada jídla a liduprázdno v hospodě. Aspoň je tam ale klid…

Psychická magie

Na rozdíl od pravidlových kouzel psychické magie, nejsou tahle kouzla tak mocná a často působí jen na jednoho člověka. Spolu s magií iluzionistickou patří mezi ta nejhravější kouzla. Spousta z nich patří i do emoční magie, ze které získávají jisté výhody. Pomocí tohohle oboru může kouzelník dostat spoustu lidí do neuvěřitelných trapasů a těžkých životních situací. Stačí jen vhodně zkombinovat pár kouzel po sobě. Do tohohle oboru patří i několik pravidlových kouzel. Zde jsou:

Kouzla z pravidel: Sugesce, Hypnóza, Vzpomeň a Zapomeň Tím, že je pro tyto kouzelníky psychická magie tak oblíbená, se zvyšuje účinnost těchhle kouzel – hodnoty pastí se zvýší o jedna. Nová speciální kouzla: A zde jsou některá speciální kouzla magie skřítků oboru psychická magie.


Pocení *perspirantimo*
magenergie: 4 magy za směnu
past: ROZ – 8 – 0
dosah: 40 sáhů
rozsah: 1 tvor
vyvolání: 1 kolo
trvání: dle dodané magenergie
obor: PS + EM
popis:

Tohle stupidní kouzlo nedělá nic jiného, než že jen zvyšuje hodnotu pocení u daného terče. Postava se jen nepotí, nýbrž i cítí jisté rozpaky a rudnutí, jakoby byl zrovna u výslechu (nebo maturity). Cítí vlastně všechny věci s ním spojené. Používá se obvykle na někoho, kdo zrovna přednáší před lidem svůj projev – obvykle ho to zasekne a dotyčný zapomene část textu nebo na někoho, kdo se třeba nachází ve společnosti nějaké dámy a chce na ni udělat jistý dojem – často ho to nepříjemně zchladí a dáma se mu začne chichotat, lze ale také úspěšně použít na přednášejícího učitele…Dá se říct, že reakce závisí hodně na charakteru a situaci. Pokud kouzelník špatně odhadne situaci, kouzlo je téměř neúčinné. Nicméně i tak se dá stále nějak použít (třeba lékař chce po šlechtičně, aby ležela, že je nemocná, ta se ale naopak cítí zdravě. Může na ní tedy nějaký lékařův pomocník seslat toto kouzlo a lékař samotný může argumentovat tím, že se potí a má tedy určitě horečku…).


Pohlazení *levanduló*
magenergie: 2 (4) magy
past: ROZ – 9 – 0
dosah: 20 sáhů
rozsah: 1 pohlazení
vyvolání: 1 kolo
trvání: ihned
obor: PS + EM
popis:

Zaklínadlo umožňuje udělat jednu věc. Uhádnete jakou? Správně! Pomocí tohoto kouzla může kouzelník ovlivnit mysl oběti tak, aby si myslela, že ji zrovna někdo krásně pohladil. Místo, kde ji kouzelník jakože pohladil, záleží jen čistě na něm. Musí se ovšem splnit jistá podmínka. Aby mohlo kouzlo úspěšně proběhnout, musí být v okolí oběti ještě někdo další na dosah ruky. Ono by to asi vyznělo blbě, kdyby oběť měla pocit krásného pohlazení na líci, otočila se, a tam nikdo. Vyžadovalo by to pro kouzelníka větší úsilí a tím i více magenergie (viz závorka). Takže to není nemožné. Toto kouzlo je velice efektní v davu nebo řadě. Třeba si představte situaci, kdy pohledný barbar stojí ve frontě na banány a prohlíží si chtivě krásné pozadí ženy před ním. Nějaký kouzelník v pozadí sešle na zadek ženy toto kouzlo, ta se vztekle otočí a…zbytek nechám na vás. Je možné, že se ženě zalíbí a vezmou se (malá šance) nebo mu jednou vrazí a otočí se zpět jako kdyby se nechumelilo (to bych chtěl vidět zase reakci barbara – ještě kdyby to byl někdo z družinky…). Podobně by se dala zrekonstruovat situace, ve které by roli barbara přebral nějaký homosexuál a ženy nějaký nervní člen družinky…nebo naopak. Terč si pouze myslí, že ho někdo pohladil, ve skutečnosti však ne (čili nejde o iluzi).


Polibek *muchl*
magenergie: 6 magů
past: ROZ + CHAR – 8 – 0
dosah: 60 sáhů
rozsah: 1 tvor
vyvolání: 1 kolo
trvání: ihned
obor: PS + EM
popis:

Toto hravé kouzlo vytváří u terče nesmírnou touhu někoho políbit. Pokud terč neuspěje proti pasti, tak neodolá a poddá se této touze. Popadne nejbližšího tvora (ano, i třeba psa nebo stejné pohlaví), který musí být ve vzdálenosti maximálně 5 sáhů od terče, a začne jej vášnivě líbat nedbaje okolních pohledů. Celá scéna trvá tak 1 kolo (deset sekund) a pak se naráz dotyčný terč jakoby probere z omámení a vše si uvědomí. Rozhodně bych nechtěl být v jeho kůži a omlouvat se, že to všechno bylo jen jakési nevysvětlitelné nedorozumění a že za to nemůže. Kouzelník ale nemůže ovlivnit, koho daný terč vlastně políbí. Ten si vybírá pouze nejbližší bytost. Pokud je nejblíže k terči zvíře (obecně něco jiného, než terči podobná rasa), tak se hodnota pasti se snižuje o 2. Je přece jen lehčí odolat pokušení políbit třeba tchoře. Hráč kouzelníka by si nikdy neměl být jist, kdo je nejblíže k terči a koho tedy políbí. Vše ví jen a jen PJ.


Štípni *číp*
magenergie: 2 (4) magy
past: ROZ – 9 – 0
dosah: 20 sáhů
rozsah: 1 štípanec
vyvolání: 1 kolo
trvání: ihned
obor: PS + EM
popis:

Tímto kouzlem kouzelník dokáže na dálku štípnout terč někde na těle a tím třeba vyvolat vlnu negativní reakce. Kouzlo je velmi podobné zaklínadlu Pohlazení, jen se liší účinkem. Kouzlo vlastně vyvolá, vsugeruje terči pocit, že ho někdo nepříjemně až troufale štípnul třeba do zadku. Všechny podmínky platí stejně jako u Pohlazení. Na místě, kde ucítil terč štípnutí, však není nic – žádný rudý flek ani otlak. Z tohoto důkazu je tedy jasné, že si onen štípanec terč pouze vsugeroval. Štípnutí lze začarovat pouze na kůži, čili ne na oko nebo na vnitřní orgány. Aby byl efekt kouzla účinný, je třeba jej, podobně jako u Pohlazení, přesně načasovat a je třeba si uvědomit, že na rozdíl od Pohlazení se lze pomocí tohoto kouzla dočkat spíše záporných emocí. Třeba scéna ve frontě na banány by dopadla podstatně hůř pro toho barbara (drzé štípnutí je přece jen troufalejší než krásné pohlazení).


Vzrušení *topořion*
magenergie: 6 magů + 3 za každou další směnu
past: ROZ – 6 - !
dosah: 40 sáhů
rozsah: 1 tvor (samec)
vyvolání: 1 kolo
trvání: 3 směny + dodaná magenergie
obor: PS + EM
popis:

Pomocí tohoto vysoce oblíbeného kouzla lze způsobit terči velké nepříjemnosti. Kouzlo způsobí vlivem psychických změn terče nadměrné vylučování testosteronu (mužský pohlavní hormon) do těla a následné nabuzení k pohlavní činnosti. Pokud z toho vyjmu všechny tyhle biologicko-psychologické zbytečnosti, tak z toho plyne jednoduchá věc. Terči se ztopoří úd. A to dokonce do takové míry, že s ním nelze téměř ani pohnout. Ztvrdlý úd obří velikosti mu čouhá přes kalhoty a ztrapňuje ho před všemi přihlížejícími. Terč není schopen tenhle stav nijak změnit (pomůže jedině ,,rozptyl kouzla“). Proti své vůli začíná dostávat sexuální choutky, sice z počátku slabé ( první směnu), nicméně postupem času sílí. Pokud kolem projde někdo opačného pohlaví, tak si musí dotyčný hodit proti pasti CHAR – 4 – odolá pokušení / okamžitě svádí k sexuálním hrátkám. Tohle ale platí pouze pro první dvě směny, kdy terč ještě není plně nabuzen, pro zbylých ,,x“ směn ( berou se i ty přičarované navíc) ale platí vyšší past: CHAR – 6 - odolá pokušení / okamžitě svádí k sexuálním hrátkám. Jeho počínání při svádění závisí na jeho charakteru. Může být galantní, ale i hrubián. Avšak i ten největší gentleman má své interní ,,já“, kde si myslí svoje, má tam své jisté sexuální obrazy a jinak potlačované touhy. Toto ,,já“ mu vyplave na povrch a ukáže se světu. A tak se i z toho největšího ,,slušňáka“ stane ten největší grázl. Pokud se ale dotyčnému terči podaří nakonec někoho ,,sbalit“ a jít s ním do postele, tak kouzlo jako naschvál končí. Úd jakoby naschvál zvláční a změkne – na jeden den ztrácí schopnost být sexuálně aktivní (prostě se mu nepostaví). Kouzlo si obvykle vybere tu nejmíň příhodnou chvilku. Jaká to bude, nechám čistě jen na fantasii PJ (ať i ten nám ukáže svou nejinternější schránku, své vnitřní ,,já“ :o) ). Ještě bych uvedl, že toto kouzlo nelze začarovat na ženu nebo hermafrodita. Na toto zatím magie skřítků kouzlo nevynalezla, ale člověk nikdy neví…

Emoční magie

Tak, tady se dostáváme k úplně novému oboru, jenž patří pouze do magie skřítků. Jak je známo, tak spousta kouzel magie skřítků dokáže způsobovat nesmírnou škálu různých emocí – smích, bolest, stud, blaho, nervozitu i naprosté emoční týrání. To platí nejen pro terč kouzla, ale i pro celé okolí. Všechny tyhle emoce tryskají ven a tím uvolňují energii, spousty energie.

A magie skřítků našla způsob, jak ji využívat, či dokonce získávat. Přišel na to kdysi jeden skřítek jménem Kikin, který z keře v lese pozoroval Daroshe, jak otravuje jednu družinku. A protože to byl velice chytrý a nadaný skřítek, tak i pochopil, že onen Darosh se jimi živí. Doslova hltá jejich proudící emoce, které ho udržují na životě. To si tedy alespoň myslel. Obrátil se zpět a vrátil do svého doupěte ve dubu k rodině. Začal hledat způsob, jak by mohl proudící energii uchopit. Narazil ale na problém. Darosh je magická bytost a on je tvor z masa a kostí, a tedy není schopen vnímat takové věci jako jsou emoce. Hledal a hledal, bádal ve starých učených knihách, ptal se svých mistrů na radu…až jednoho dne na to konečně přišel. Úmornou několikaletou prací se mu podařilo vyvinout kouzlo, které umožňuje vnímat sílu emocí, vyvolaných se záměrem určitými kouzly nebo nějakou vypjatou situací. Nedokáže vnímat všechny emoce, ale jen silné projevy – žádný letmý úsměv, ale řehot, žádná nejistota, ale rovnou rozpaky. Vynalezené kouzlo pojmenoval ,,Kikinova síť lidskosti“.

Jak jste si už určitě všimli, tak spousta zde ve výčtu uvedených kouzel patří mimo svůj i do tohoto zvláštního oboru. Jde totiž právě o ta kouzla, která jsou schopna vyvolat dostatečně silné emoce, aby to dokázala ,,Kikinova síť lidskosti“ zachytit a polapit. Kouzelník z toho těží jisté výhody a získává vcelku pádný důvod, proč dělat takové ,,blbosti“. Je to o zábavě, ale i o něčem daleko jiném, zvláštním.


Kikinova síť lidskosti I *Chapačkoinálestis enigmó*
magenergie: 12 magů
past: ŽVT + CHAR – 10 – chytne emoci / nechytne
dosah: 0
rozsah: jen kouzelník
vyvolání: 1 směna
trvání: 6 hodin
obor: EM
popis:

Pomocí tohoto kouzla kouzelník získá schopnost vnímat emoce vydané terči a okolím. Kouzlo vyvolá kolem kouzelníka slabounkou, nazlátlou třpytivou zář, jakoby mu jemně hořely chloupky. Záře nevydává téměř žádné světlo (nedá se jí svítit), spíš se kouzelník stává viditelnějším a tím i lehčím cílem třeba v neosvětlené jeskyni. Pokud ale kouzelník vloží do kouzla místo 12 základních 15, tak se tyto efekty ztratí. Probíhá to nějak takhle: Kouzelník na sebe začaruje toto kouzlo a tím získává schopnost vnímat okolní emoce a následně je i chytat a pohlcovat. Jak již bylo řečeno, musí jít o dostatečně silné emoce, aby je dokázalo toto kouzlo zachytit. O všem rozhoduje PJ. Měl by přihlédnout ke správnému načasování kouzel a vhodně zvolenému terči, pokud se mu to bude zdát na hraně, tak třeba zvýší past na zachycení. Pokud ale se zrovna v okolí žádné vhodné (silné) emoce nevyskytují, tak je může kouzelník vyvolat pomocí svých emočních kouzel (ta, co mají v popisu oboru EM). Platí ale, že jedním kouzlem lze vyvolat, pro zjednodušení, pouze jedna emoce, přičemž počítá se ta nejsilnější. Pokud se nějaká taková (záměrně vyvolaná či nechtěná) emoce v okolí vyskytne, kouzelník se ji může pokusit polapit…

No a co se vlastně stane, pokud se mi povede onu emoci zachytit a polapit? Jestli se kouzelníkovi podaří zachytit nějakou emoci tímto kouzlem, tak si kouzelník při příštím zaostření vůle počítá bonus + 1 mag navíc. Takhle bonusově lze získat maximálně ,,úroveň magů“. Pokud se ale kouzelník pokusí získat magů více, tak se mu každý mag pohlcený nad jeho úroveň, počítá jako záporný. Čili magy se mu budou odečítat. Každé pohlcení vyvolává u kouzelníka nesmírný pocit blaha a uvolnění. Pročistí se mu mysl a zklidní nervy. Je to jakýsi způsob relaxace a pohody. Získané magy hrají pouze jakousi vedlejší roli. Takto očištěn a svěží pak dokáže lépe myslet, dostává bonusy +1 k hodu na řešení různých rébusů a hádanek a proti nepovolené telepatii (platí, dokud nepůjde kouzelník spát). Tento bonus lze zvýšit na maximálně - ,,bonus za úroveň kouzelníka“.

Příklad: Skřítek Plkin se vydává na lov emocí do města. Potřebuje se připravit na zítřejší soutěž Smíchodávení, ve které se soutěžící rozdělí do měst, kde mají za úkol vymyslet tu nejbizarnější a nejvyhrocenější situaci – musí vyvolat ty nejbouřlivější emoce. Na to ale potřebuje hodně magů. Ráno tedy na sebe začaruje kouzlo Kikinova síť lidskosti I a vydává se na lov do městských ulic. Na konci ulice ,,Pekárna“ si nachází vhodné místečko pro úkryt a přemýšlí, co by začaroval. Před ním stojí nekonečná řada netrpělivých a neuvěřitelně nabručených lidí. Všichni čekají, až se otevře jeden postraní domek, asi pekařství. Nikdo nemluví, všichni se jen tiše mračí. ,,Tak to ne! Takto se ti zatracení šklebilové tvářit nebudou, já je naučím!“ Vytáhl svou hůlku a začal se psychicky připravovat. Hodlal použít jednu starou známou metodu, která se často používá v davu – kouzlo Štípni. Začaruje to na pozadí jedné nádherné barbarky, za níž stojí bezzubý dědek. Kouzlo se podaří a…odehraje se před zraky Plkina podivná scénka. Barbarka se prudce otočí a zahledí se na dědka, ten je jí učarován, tak jen tiše polkne. Barbarka ho hodlá udeřit, ale v tom na ni Plkin začaruje ještě kouzlo Polibek. Pj si hadí proti pasti, ale neuspěje, a tak barbarka z ničeho nic popadne staříka kolem krku a začne ho vášnivě líbat. Celý okolní dav na to strnule hledí…Pj rozhodne, že se zatím ještě nevyvolala dostatečně silná emoce, a tak musí skřítek pokračovat dál. Rozhodne se začarovat na dědu ještě kouzla Vzrušení a Strhni kalhoty. Toto už ale spolehlivě zabírá a celý dav se ve své špatnosti a škodolibosti může smíchy roztrhnout. Silná emoce je tu a Plkin ji okamžitě vycítí, tak se ji pokusí lapit. Háže si proti pasti žvt+char – 10 – lapí / nelapí. Pj mu dává bonus +1 za extra silnou emoci (to může, je to zcela v jeho pravomoci). Plkin si háže a nakonec se mu podaří hodit výše zmíněnou past. Emoci tedy lapil do své sítě. Cítí nesmírné uvolnění a čistotu na duši. Další den si pak při zaostření vůle může přidat o jeden mag více a jelikož je na 8. Úrovni, tak podobnou situaci může opakovat ještě 7 krát (o celkem 8 magů více)…Je vidět, že zde se skřítkovi moc nedařilo a kýženou emoci vyvolal až na 3. pokus. Lapit by ale mohl i emoci nevzniklou jeho zaviněním, jak už víme…

Kikinova síť lidskosti II * Chapačkoinálestis furió *
magenergie: 12 magů
past: ŽVT + CHAR – 10 – chytne emoci / nechytne
dosah: 0
rozsah: jen kouzelník
vyvolání: 1 směna
trvání: 6 hodin
obor: EM
popis:

Toto kouzlo je ve svém principu podobné, jako to první. Jen se liší co do účinků. Zatímco první přinášelo pocit euforie a uklidnění, tak toto odstraňuje psychickou i fyzickou únavu a pomohá se soustředit na okolí. Pokud tedy daný kouzelník lapí nějakou emoci a má na sobě začarovanou Kikinovu síť lidskosti II, tak mu toto kouzlo přemění 1K3 bodů normální únavy na stínovou za každou pohlcenou emoci a navíc si po dobu bdělosti (než půjde spát) počítá bonus +3% k postřehu (za jednu emoci) a to jak k náhodnému, tak k hledání. Únavu může přeměnit jen takovou, která není způsobena hladověním, kletbou nebo žízní. Pokud dotyčný sesilatel žádnou únavu nemá, tak těch 1K3 příjde nazmar (je to podobné, jako s léčivými lektvary – ty taky nepřidávají životy na víc a pokud má dotyčný plno, tak jejich účinek propadá). Jinak obě Kikinovi sítě lidskosti jdou úspěšně zrušit kouzlem Rozptyl kouzla od kouzelníka z pravidel.


Odolnost proti emocím *pavézios nálestis*
magenergie: 10 magů
dosah: 0
rozsah: jen kouzelník
vyvolání: 4 kola
trvání: 6 směn
obor: EM
popis:

Kouzelník se pomocí tohoto kouzla stane odolným proti vlivům emocí na něj doléhajících. Stane se jakoby emočně netečným vůči svému okolí. Nikdo jej nenaštve, nerozpláče, nerozesměje ale ani jen tak nezmámí. Tímto kouzlem lze dokonce i částečně zredukovat strach. Kouzlo dává kouzelníkovi proti takovým situacím jistý bonus. Ten ale závisí na Pj, který si určí, na co se má v dané situaci házet. Třeba u bojovníkova zastrašení se hází na k%, kouzelník tedy bude mít bonus 30% (já vím, že by ho podle pravidel nejspíš nezastrašil, ale jako názorná ukázka to stačí). Nebo pokud se někdo pokusí skřítka záměrně rozesmát, ten by si házel proti pasti na char a měl by bonus +3. Platí tedy, že když se hází na k%, tak kouzelník dostává bonus 30%, že zůstane netečným, a u hodu proti pasti zase bonus +3 proti ní. Kouzlo se hodí třeba při vyslýchání za použití zastrašovacích metod nebo při hádkách. Není ovšem tak silné, aby fungovalo i při těch nejvyhrocenějších situacích. Třeba když před kouzelníkem stane obrovský, nenažraný rudý drak – to by asi stěží zůstal klidný.

Kouzlo navíc dává bonusy +1 k hodu proti pasti u všech psychických kouzel (chodce i kouzelníka). Kouzlo působí i proti schopnostem některých nemrtvých (pohled zombie).

Magické obřady, hry a tradice

Pokud jsem výše uváděl, že se může tuto magii naučit i obyčejný kouzelník, tak zde to už neplatí. Tady se jedná pouze o Skřítky, jakožto tvůrce této magie. Jsou to právě skřítci, kteří ji povýšili na umění. Ostatní se od nich pouze učili. Skřítci si tuto magii tak oblíbili, že na její počest pořádají různé soutěže (Smíchodávení), společenské akce (bály a hostiny) a mohou se dokonce i vsadit, což je u nich, jak ještě uvidíte, jednou z nejsvatějších záležitostí…

Zde uvedu nejznámější a nejčastější soutěže a akce, pořádané na počest této ,,velké magie“:

Smíchodávení:

U skřítků se považuje za tu nejprestižnější soutěž a akci vůbec. Její vítěz je obvykle vynesen do nebe a okamžitě zabírá jedno z vyšších postů skřítkovské hierarchie. Avšak vyhrát může vždy jen jeden. Soutěž se koná každoročně jako uvítání konce zimy a návratu jarních radovánků a především smíchu s nimi spojeném. Obvykle se koná jeden celý den v kuse. O post vítěze hraje 24 soutěžících, znajících kouzlo Kikinova síť lidskosti I, a ti se snaží v jednom předem daném lidském (hobitím, krollím, trpasličím…) městě (osadě, vsi, táboře…) vyvolat tu nejbouřlivější emoci a tu vzápětí pohltit. Emoce může být vyvolána kouzly nebo i jinak. V tomhle má soutěžící volné ruce. Každý soutěžící má na to celkem 1 hodinu čistého času (proto 24 soutěžících). Na vše dohlíží velcí Cíťomilové, tj dvanáct rozhodčích, kteří společně dohlíží na pravidla a kontrolují sílu emocí, vyvolaných během soutěže. Vše jim to umožňuje jejich speciální kouzlo – Oko citu *detektorion*, které jim zaručuje bleskové a přesné určení síly dané emoce. Kouzlo vytvoří jakousi velkou modrou stěnu, připomínající plátno v kině, na které se pak vše promítá z pohledu skřítka-soutěžícího. Vše pak mohou sledovat i ostatní skřítci. Plátno má však ještě tu vlastnost, že zobrazuje i ,,vidění“ emocí. Jsou tam vidět určité linie, podobně jako u infravidění, spojující místa se stejným emočním potenciálem. To pak umožňuje určit sílu vyvolané emoce – na plátně se to podobá explozi. Cíťomilové mají na rozlišení síly emoce dokonce barevnou stupnici o třiceti různých barvách! Kouzlo se čaruje na každého soutěžícího zvlášť. Pokud by měli vyjít dva vítězové, tak vyhraje ten, kdo měl svou pouť dle publika zajímavější, přičemž obvykle nikdo nepodvádí…

Hvězdný bál

Zde jde, jak už název napovídá, o taneční večírek konající se pod korunami lesních stromů. Obvykle to pořádá jeden z těch výše postavených skřítků, ten zařídí vše potřebné – ať už jde o jídlo, přípravu místa, úklid, vhodné rozmístění stolů a nějaké to občerstvení. Hvězdný bál byl ,,vymyšlen“ zcela náhodou, když se na jedné velké svatbě, v níž si ženich z rodu Lesasměchů bral nevěstu z rodu Vypijvzteků. Vtip byl v tom, že šlo o staré rivaly. Každý rod chápal učení magie skřítků jinak a nesnášel, když si někdo myslí opak. Tato svatba je měla smířit. Svatba proběhla bez nejmenších komplikací, avšak mlčky. Nebyli by to ale skřítci, kdyby se nakonec něco nezvrtlo. Najednou z ničeho nic vyběhl na stůl mladý skříteček a pištěl něco o tom, že někdo jim snědl jejich pečeni. Rozpoutala se hádka mezi oběma rody, kteří sváděli vinu jeden na druhého. Nakonec se vše vysvětlilo a hádka umlkla, vztek ale ne. Započal svatební bál a hostina. Lesem se řinuly melancholické tóny a bál zaplnili první tanečníci. A pak to začalo… Stalo se to při druhém tanci. Naráz jeden z tanečníků upadl, protože mu někdo svázal tkaničky. Stal se obětí bujarého smíchu. Nehodlal ale zůstat pozadu, a tak útok opětoval tam, odkud si myslel, že přišel. Tentokrát upadl jiný skřítek. Zaplantal se do kalhot. A tak to šlo dál a dál, pod svitem hvězd se ozýval smích a zloba pomalu vyprchala. Později z toho vznikla perfektní hra, jíž se nyní baví všichni skřítci světa. Už jsou na to i pravidla. Jde vlastně o úmyslné navozování humorné atmosféry na úkor svých kolegů. Každý taneční pár hraje sám za sebe a každý člen nesmí seslat více než 1 kouzlo za tanec (těch je obvykle několik, ne jeden). Cílem hry je se pobavit, samozřejmě. Někdy se k tomu nejvýkonnějšímu páru dává i nějaké ocenění. Hvězdný bál se často a s oblibou kombinuje s Večeří ducha…

Večeře ducha

Všichni nepochybně známe to rodinné sezení doma u stolu a teplé večerní jídlo při svíčkách. Tak tomuto skřítci říkají Večeře těla, neboť zde baští a nabývá na síle právě tělo. Po Večeři těla ale následuje Večeře ducha a jak již říká název, tak zde se tělo krmit nebude. Zde se krmí duše. Jde, podobně jako u Hvězdného bálu, o vytváření humorných scének za pomoci kouzel magie skřítků. Skřítci si sednou ke stolům a začnou jíst (Večeře těla). Po jídle si ale dají ještě ,,dezert“ (Večeře ducha). Ten si však již skoro vůbec nejí. Funguje jen jako zmatení pro případné hosty z venku (třeba lidé všeho druhu) nebo jako terč pro případné vtipálky, kteří by se pokoušeli onen pokrm ,,oživit“. Proto jako dezert často bývají kraby, hadi, kanci či krocani. Ne, nemýlíte se, skřítci mají opravdu jako hlavní chod med a až na druhém místě maso jako dezert. Během jídla se čarují různá kouzla na různé terče. Každý skřítek, pokud se chce najíst, musí podstoupit i tuto večeři. Zde není stanoven počet kouzel…

Na Večeři ducha i Hvězdný bál musí dohlížet druidi, neboť magie skřítků zvyšuje probuzenost hvozdu (za 20 magů skřítkovských kouzel o jedna). Tento druid obvykle bydlí rovnou se skřítky a má pravomoci ovlivňovat chod těchhle her. Může je tedy i zastavit. Takový druid je zde však obvykle za trest, protože bydlet mezi skřítky a nebýt skřítek je vysoce rizikové. Nestává se však často, že by skřítek napadl druida svým vtipným kouzlem, to zase ne, ale takový druid se může stát obětí Sázky…Druidův magický střeh na magii skřítků působí stejně jako na kouzelnickou.

Sázka

Mezi lidmi je sázka jakýmsi ,,prokázáním druhému o svých kvalitách“. Čili pokud někdo něco nedodrží, tak se ve většině případů moc nestane. U Skřítků je to však jinak. Jelikož jsou skřítci nesmírně soutěživí, tak naprosto milují sázky. Nikdy ale nepodvádějí a mají vyvinutý smysl pro spravedlnost. Skřítčí sázka je pověstná. Pokud se totiž s někým skřítek o něco vsadí (musí ale jít o něco, co může ovlivnit, ne třeba sportovní utkání, kde o výsledku rozhodují výkony jednotlivých týmů.), tak obětuje vše jen proto, aby to splnil. Pokud to totiž nesplní, stane se obětí smíchu všech z jeho okolí, bude to pro něj nesmírná potupa, rodina jím bude opovrhovat atd. Z toho plyne, že se skřítci sázejí jen o jisté ,,lehké“ věci na splnění. Třeba:,,Vsadím se, že neštípneš toho druida do nosu a neuděláš u něj zvuk srně…“ Toto se považuje za výzvu a je jen na druhém skřítkovi, jestli příjme a řekne:,,No tak to se vsaď!“ nebo řekne:,,No, snad bych to i dokázal, ale ne teď.“ nebo ,,Ne, to bych opravdu nedokázal.“ Sázka je posvátná, a proto platí jen v případě, že oba dva jsou skřítci. Pokud se tedy vsadí člověk a skřítek, tak skřítek není povinen z hlediska posvátné Sázky skřítků onu sázku splnit. Prostě mu za to skřítci nic neudělají…

Dodatky:

Pokud by se našel někdo, kdo by chtěl tuto magii zakomponovat do svého světa, tak si musí uvědomit, že jde o magii vtipu, ne boje a ničení. Pro každý takový pokus o zneužití by se mělo z úst Pj ozvat ,,Magie selhala, je mi líto…“.

Ještě je třeba zdůraznit, že jde spíše jen o příklady možných kouzel, čili není třeba použít všechny (ty, co se mi nelíbí, jednoduše škrtnu). Na druhou stranu je zde spoustu místa pro vlastní tvorbu nových kouzel (přilepení, zašij řiť, změna gravitace, iluze neviditelnosti…)

Pokud by měl kdokoliv nějaký dotaz k dílu nebo určité nejasnosti, je možné, a to opravdu vřele doporučuji, zeptat se nějakého pověřeného skřítka, neboť právě skřítci jsou nejspíš jediní, co plně rozumí této chaotické magii :o)

Poděkování:

Díky

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Měl jsi dobrý nápad. Výborně jsi ho spracoval a to se cení, nedivím se že máš 5hvězdiček je to plně zasloužené. Navíc jsi přidal něco navrch skutečně výbornén dílko.


 Uživatel úrovně 0

zerafel - loool:)) jednim slovem sqělý, dal bych 5*, ale už nemůžu:(

Herka - jaktože se to nedá použít v boji? Strhnout kalhoty někomu v běhu, udělat pod ním jámu nebo ho oslepit kýchnutím mi připadá jako docela dobrý způsob, jak někoho při boji znevýhodnit. Takovejm lidem jako ty se řiká munchkini...


 Uživatel úrovně 5

Herka:

Jak vůbec můžeš říct takovou věc? Jen naprostý drd-ignorant nedokáže ocenit humor ve hře. To, že hraješ jen na čísla ještě neznamená, že můžeš odsuzovat ty, kdož na n nehrají. A nenadávej tu do kra***

To je mi vážně líto, že sis znepřátelil skřítky. Jsi to ale chudák - ani nevíš, co tě teď čeká - věčně svázané tkaničky, nestálé pocení a rudnutí při vyvolání ve škole, popíjení 65% piva (nechtěně), neustále chození na záchod (jen abys to stihl, neboť tě po cestě bude čekat nemálo překážek a děr) a spousty jiných ,,hrůzostrašných" věcí a příhod tě čeká. Není radno si nepřátelit skřítky :o))


 Uživatel úrovně 0

Kokso, akorat chystam jedno dobrodruzstvo, kde budu hlavne postavy skriatkovia, a zrazu tu objavim tuto vec. Dost vydarene, tie kuzla su fakt super, ziadne mega mocne, ale vynikajuce napady. Diki moc =)) uz sa mozu moji hraci tesit na "sprijemnenie situacie" =))


 Uživatel úrovně 0

Nechápu moc smysl těchhle kouzel, a také moc nechápu, proč ti všichni skoro dali 5*. Vždyť tato kouzla jsou téměř nepoužitelná! Kdepak bys je chtěl využít? V boji jsou na nic, nijak si s nimy nevyděláš, neochrání tě před kouzly ani ti neukážou cestu z podzemí....jenom tě zesměšní. Máme na to přece kouzlo zesměšni, tak na co vymýšlet takovou kupu kra***.

Kdybych hlasoval, dal bych ti hned 1*, protože bych tyto kouzla nikdy v životě nevyužil. Od této doby se mi zhnusili skřítci :-(


 Uživatel úrovně 5

Tímto bych chtěl poděkovat všem, kdo mi pomohli v dílně, všem, kdož mi pomohli tato kouzla utvářet hrou, a všem, kdož mi dali hlas v soutěži.

Děkuji


 Uživatel úrovně 1

zerafel:
gratuluji k vítězství OH já sám ,kdybych tedy měl možnost hlasovat, dal bych ti hlas. Je to totiž skvělý a vyčerpávající článek. Jestli dám někdy do dobrodružství skřítky jistě použiji tvá kouzla.


 Uživatel úrovně 0

Geniální, není co dodat. Škoda, že už nejde hlasovat (jsem z toho úplně na prášky:-), protože bych dal za 5. Za takovou postavu, co ovládá tato kouzla se musí parádně hrát. To je potom při hraní o zábavu postaráno:). Super. S pozdravem Krosos.


 Uživatel úrovně 0

Teda, nazvy kouzel jsou to neskutecne stupidni, primitivni (myslim muchl, toporion, pespirantimo, prostatores...) a hlavne vubec ne vtipne.

Ale zbytek dila me fascinoval, takze kdyz primhou rim oko a budu ignorovat mimo jine i "zasij rit" na konci, mohu prece jen dat 5*.

Ale tesnejch...


 Uživatel úrovně 0

Mě se to zdá dlouhé a dobré... :-). Ten úvodní deník je na místě. Líbý se mi také že žádné kouzlo nedokáže skutečně ublížit a tak to má u skřítků být. Jen nechápu proč se nějaké to kouzlo nemůže naučit normální čaroděj. Nešlo by třebas že čaroděj zachrání život nějakému skřítkovi a on ho za odměnu naučí nějaké kouzlo? Třeba jen jedno?

Kouzla: Jsou dobře promyšlené a když je má v rukou nějaký schopný skřítek dají se využít i v boji :-) ( viz čaroděj u yetiů )...

Jinakl nevím co bych vytknul ... Skřítkovská magie je pro spestření hry a Hlavně pro srandu - a to beru.