Rozvoj DrD

O krolloch a „srnách“ Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 36

O krolloch a „srnách“

Krollica stála nad ulovenou zverinou, hruď sa jej dmula, oči žiarili. Bola na seba hrdá. Doniesla nádhernú „srnu“, teraz ju ten sympatický kudúk určite bude chcieť. S pýchou mu popisovala lov: „Bubu Ti priniesť srna. Bubu uloviť srna. Bubu bežať, srna bežať. Bubu bežať viac, srna bežať viac. Srna už nemôcť. Bubu sa blížiť. Srna vbehnúť do krovie. Krovie husté. Bubu chytrá, v krovie môcť byť tŕne, Bubu krovie obehnúť. Bubu moc chytrá, že nevliezť do krovie, krovie magické, meniť veci, zmeniť srna na diviak..“, krollica pohliadla na mimoriadny exemplár svine divej pri svojich nohách, „ale Bubu sa nezmiasť, bežať za srna ďalej. Srna bežať, Bubu bežať. Potom už srna nemôcť, spadnúť. Bubu uloviť krásna srna. Bubu priniesť srna.“ Krollica pohliadla do očí vydeseného kudúka. „Ty vziať môj srna?“

Čo znamená rituál „dávania sŕn“?

Srny sú v živote krollov veľmi dôležité. Samozrejme, nemusí to byť práve srna hôrna, kroll vo fráze "Ja Ti priniesť srna, ty chcieť?" vyjadruje pomerne zložitý sociálny fenomén - od vyjadrenia sympatií, cez spečatenie dohody až po ponuku plodenia a výchovy spoločných detí.

Srna v tomto prípade je synonymum života a jeho pretrvania (jedlo) - a teda sa nemôžete diviť, ak vám kroll ako sľúbenú srnu prinesie sviňu divú. Opakujem, nie je to prejav ich nízkej inteligencie, ako je to často interpretované!

Rituál dania "srny" je teda vyjadrením bežných sympatií (nebudeme na seba útočiť), ale napríklad i spečatením obchodnej dohody (jedinec je ochotný za tovar – napr. zbraň - zaplatiť požadované, a teda nepoužije obdržaný tovar na zabitie obchodníka). Pritom na rozdiel od faktúr, ktoré na potvrdenie obchodných dohôd používajú iné kultúry, kroll obdržanú „srnu“ môže spotrebovať, alebo dať ďalej.

Záleží na kvalite „srny“?

Neinformovaný ne-kroll často uvažuje nad cenou prijatej/darovanej „srny“ a považuje ju za vyjadrenie postoja k druhej osobe (čím väčšiu srnu som dal, tým je vyjadrený postoj pozitívnejší). To nie je vo väčšine prípadov pravda, je jedno, či ste dostali ako „srnu“ tchora alebo mamuta – srnu ste dostali, ste priateľ. Na cenu sa nehľadí, preto sa kroll nikdy nestresuje, aká je jeho srna hodnotná a či si dostatočne uctil nadriadeného, svokru a podobne. Otázka je iba dal/nedal.

Výnimkou je „srna“, ktorú daruje kroll či krollica vybranému jedincovi za účelom pokračovania rodu. Vtedy záleží na kvalite srny – kroll, ktorý je schopný priniesť omylom zašliapnutého zajaca či tchora, samozrejme nemá pri dvorení prílišnú šancu. Vybraná „srna“ i spôsob jej ulovenia poukazuje na kvality lovca, ktoré sú signifikantné i z hľadiska jeho genetických kvalít ako rodiča.

Ako reagovať na ponuku „srny“?

Ak vám nejaký kroll ponúkne „srnu“, býva najrozumnejšie „srnu“ prijať a dať inú „srnu“. Opäť, „srnou“ môže byť čokoľvek, a teda i pivo*. Na cene nezáleží, pokiaľ nejde o „srnu“ ponúknutú ako to, čomu sa v iných kultúrach najviac približuje pojem svadobný dar (o takúto „srnu“ ide vo vyššie popísanom interkultúrnom stretnutí krollice a kudúka) – v tom prípade je samozrejme „srnou“ patričná aktivita smerujúca k plodeniu krollčiat.

V prípade, že „srnu“ prijmete (ono sa krollom občas ťažko odmieta), ale na oplátku nič („srnu“) nedáte, je kroll, podľa svojho chápania situácie, oprávnený si patričnú „srnu“ vziať (neuzavreli ste mier, teda výška „srny“ je na jeho uvážení, a „srnou“ v tomto prípade môže byť i váš život. A s ním všetko, čo u seba máte (mŕtvoly toho veľa nepotrebujú, že).

Variant, že „srnu“ odmietnete, si treba dobre premyslieť. Odmietnutá „srna“ sa v podstate rovná výzve na boj – pôvodne totiž fráza „srnu tebe“ znela „srnu alebo kyjakom“, pričom na rozdiel od zvykov iných etník – „peniaze alebo život“, kde si opýtaný smie vybrať, čo stratí, u pozitívne mysliacich krollov si vyberá, čo (čím) dostane.

Maris Belanivská, rektorka Krollej univerzity

*Autorka preferuje „srnu“ vo forme červeného vína, najlepšie kvalitného archívneho merlotu.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Slyšela jsem spoustakrát o dávání srn. Teď je mi to jasné. Jenže hodnocení už je uzavřeno.Dala bych 4.


 Uživatel úrovně 0

Dost často jsem tady na serveru slýchal o darování srn. Kdekdo se tak zdraví....prostě to na mě kouká ze všech stran. Nevěděl jsem, cože je to za nový módní trend, ale slyšel sem, že vše vysvětluje tento článek. Teď jsem se konečně dostal k tomu abych ho přečetl. A musím říct, že prokousat se tou slovenštinou (které jsem nikdy moc neholdoval) opravdu stálo za to. Konečně vím, proč si všichni nadělují srny a nejsem za totálního analfabeta.

Škoda jen, že jsem již prošvihl hodnocení, jinka bych hodnotil velmi vysoko.


 Uživatel úrovně 0

Na chatu moc času nepobývám, ale sem tam se tam objevím. Slova: “srnu tobě“ jsem tam slýchával (a slýchávám) pořád a neustále. Tušil jsem, že zvyk má svoji minulost a nějak (už si nevzpomínám jak) jsem se dopátral, že za to “může“ Maris. Neprahl jsem po vysvětlení, tak nějak jsem tušil (v jistých chvilkách i doufal), že to jednou vyleze napovrch. A stalo se tak..

Není to přesně tak, jak jsem si představoval. Tohle je živější, má to šťávu (promiňte mi za mé emotivní vyjadřování, ale tak to cítím)
Jsem i rád za slovenštinu použitou v příspěvku. Slovenskému jazyku jsem vždy sympatizoval (a to i přesto, že neznám po Slovensku skoro ani slovíčko) a navodilo to tu správnou atmosféru (mluvím jen a pouze za sebe)

Nejvíce se mi však líbí – Srna v tomto případě znamená synonymum života a jeho přetrvání (jídlo)… - je to super

A nakonec jak řekla Bre.ber.ka :
“...ech, lidi, nedělejme z toho politiku, je to server, který nás má těšit.“
Jsem tímto článkem velmi potěšen..


 Uživatel úrovně 0

Arfandix: ak sa k tomu môžem vyjadriť, tak by som sa vyjadril [:-)]:
v každom prípade si skús toto dielo prečítať ešte raz a potom sa nad ním zamysli ako nejaký úplne cudzí človek, prípadne - keby sa ti to náhodou nedarilo - tak to skús dať prečítať (najlepšie vytlačené) nejakému inému hráčovi DrD, ktorý tento server vôbec nepozná (svojmu PJ, bratovi, atď)... pevne verím, že sa tento článok tomu (cudziemu) človekovi bude páčiť a napriek nepozneniu KU ani žiadnych iných zdrojov na dracidoupe.cz sa mu bude páčiť... každopádne akceptujeme(e) tvoj názor a nebudem sa snažiť ti nanútiť svoj....
andros, theurg


 Uživatel úrovně 5

[14:31:30] [R] [Š+] Fábinka: už to chápu to s tou srnkou :o)

Tohle jsem našla, když jsem se před chvílí připojila na chat... a to tedy potěší mnohem více, než hodnocení... nebylo to psáno pro mně, protže jsem tam ještě nebyla... ale je to ta nejlepší srna, co autor může dostat...


 Uživatel úrovně 5

Maris: Jo tak nějak...ne, samozřejmě tohle jsem neměla namysli. Chtěla jsem to teď i rozvést, ale řádně bych se do toho zamotala....

...ech, lidi, nedělejme z toho politiku, je to server, který nás má těšit.


 Uživatel úrovně 5

Jinými slovy: nedávejte 5* Maris (nebo jakékoli jiné známé osobě, v tomto případě fakt nejsem vztahovačná), aby ste se nevystavili útokům a podezřením?

:-(


 Uživatel úrovně 5

Arfandix: jistě, konec konců jsem psala, že se snažíme pobavit, to že se to vždycky nepodaří je hold riziko, které podstupujeme všichni. Je pravda, že chápu, jak takové dílko musí působit na uživatele, kteří KU nejsou nadšeni. Zejména, když je tak vysoko hodnoceno. Nicméně jde prostě, jak psala Maris a konečně i já, o inspiraci. Ne každý musí nutně mít v oblibě například kouzelníky, ale inspirovat se u něj může. Protože víc hlav víc ví a může občas narazit na věci, které by jej nenapadly a lze je pozměněně aplikovat jinde.

Stejně tak trochu nechápu, proč je kolem toho takový poprask. Řekla bych, že je to přinejmenším svérázné a originální dílko, minimálně tematicky. A to že někdo dává málo *, proč ne, je to jeho názor. Jen mě trochu mrzí, že tu zaznívají i takové řeči jako: no jo, oni jsou kámoši, tak dílko dostalo zase pět hvězd...mrzí mě to především z toho hlediska, že je to mláceno o hlavu Maris, která za to může nejmíň. A to není namířeno proti kritikům, tedy jen proti nim. Opět totiž narážím na problematiku hodnotičů. Nedávejte 5*, abyste udělali radost. Nikomu tím nikdy nepomůžete...
Teď zas doufám, že se nedotknu těch, kteří hodnotili pěti*, je to jen pro zamyšlení, pro osvěžení. *Chytá se za hlavu* heh, diplomacie je vysoká věda:-))


 Uživatel úrovně 5

Arfandix: zdůvodnění, které jsi mi psal do pošty vyznělo ale trochu jinak...?

V každém případě upozorňuji, že tohle dílo není nutně vázané na svět krollí univerzity, jinak by se (podobně jako její ultrasilné artefakty atd.) vyskytovali pouze u jejich stolů. Pokládám ho za přenositelné do cizích her.

Tedy: dílo lze podle mě použít bez znalosti Putyky, KU atd.


 Uživatel úrovně 0

Jen taková poznámka. Upřímně, trochu mi vadí odvolávání členek KU na tuto instituci. Jistě je možná populární, je asi na serveru známá, ale toto je server o dračím doupěti.
Mluví se tu dost často o KU jako o naprosto neodlučitelné součásti serveru. Jenže to je asi pouze pro ty, kteří mají KU a její působení rádi. Já jsem jeden z těch, kteří se s KU nikdy nepobavili (jak píše B.B.K.) a proto si nemyslím, že by informovanost uživatelů o této instituci byla tak důležitá, jak píší její členky. Je to jen jeden z mnoha celků. Do svého hodnocení tedy vůbec nezapočítávám jakoukoli informační hodnotu. A jako takové podle mě dílo nestojí za více než jsem hodnotil.