Rozvoj DrD

Úprava pohyblivosti Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 9

Pohyblivost postavy

Tento navržený system vyplývá z trochu jiných pravidel než je DrD. V těchto pravidlech uvažujeme vice atributů a větší číslený rozsah. To mějte prosim na paměti, myslim ale, že tento systém lze velmi lehce upravit pro pravidla DrD. Zmíněná pravidla najdete na stránkách Srdce Erinelu, adresu již všichni určitě notoricky znáte :-).

Pohyblivost je vlastnost, která se počítá z atributů rasy a charakteristiky postavy. Lze využít dva stupně zjednodušení:

1) Nejjednodušší je použít pro všechny postavy jedné rasy přímo koeficient pohyblivosti dané rasy bez jakýchkoli úprav (značně nereálné).

2) Druhý zjednodušený systém už zohledňuje sílu a obratnost postavy. Výpočet je velmi jednoduchý: sečteme koeficient pohyblivosti rasy, sílu a obratnost postavy a vydělíme číslem tři (spočteme průměr). Dostaneme tak základ pohyblivosti postavy.

U obou způsobů je potřeba dále určit pohyblivost pro mírné, střední a velké zatížení - viz kapitola Nosnost a zdvih.

Pokud chcete využít co nejvěrnější systém, můžete vzít v úvahu ještě váhu a výšku postavy. Pro každou rasu je potřeba zpracovat samostatnou opravnou tabulku (my uvedeme pouze tři příklady pro tři rasy, zbytek si musíte udělt sami :-), ve které si hráč vyhledá opravu dle váhy a výšky jeho postavy. Tuto opravu přičte (odečte) k pohyblivosti, kterou si spočítal podle výše uvedeného druhého zjednodušení. V zásadě vycházíme z toho, že nejvyšší pohyblivost v rámci dané rasy bude mít ten jedinec, který bude nejvyšší a mít ke své výšce přiměřenou váhu. Naopak nejnižší pohyblivost bude mít silně obézní mrňous. Dále je potřeba určit pohyblivost pro mírné, ... naložení - viz kapitola Nosnost a zdvih. Příklad opravné tabulky pro člověka:

Váha/výška 160-170 171-180 181-190 191-200
50-60 -2 -2 -2 -2
61-70 -1 -1 -1 -1
71-80 -2 0 0 0
81-90 -3 -1 +1 +1
91-100 -4 -2 0 +2
101-110 -5 -3 -1 +1
111-120 -6 -4 -2 0

Příklad: mějme dvě lidské postavy s naprosto stejnými základními atributy (tj. síla, ...). Jedna bude měřit 200 cm a vážit 100 kg (v opravné tabulce si najdu, že těmto hodnotám přísluší bonus +2) a druhá bude měřit 160 cm a vážit 120 kg (v opravné tabulce si najdu, že těmto hodnotám přísluší postih -6). Z toho tedy vyplývá, že větší pohyblivost (a bude tedy pohyblivější) bude mít první postava (200 cm, 100 kg) - to je celkem logické a reálné.



Myslím, že tato úprava je velmi jednoduchá a její aplikování nezabere mnoho času. Použitím tohoto pravidla docílíte ještě větší rozdílnosti postav. A konečně bude mít výška a váha postavy nějaké rozumné využití, a myslím, že je to i logické – vyplývá to z příkladu. Vždyť v jednoduchosti je krása! :-) Paskal

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

ÚPRAVA POHYBLIVOSTI: *
Tento příspěvek (když už nic jiného) poukazuje na to, že pohyblivost nereguluje pouze síla a obratnost, nýbrž ji ovlivňuje také tělesná konstituce (postava) - výška a váha - a to se mi na něm líbí, protože je to pravda.

Nicméně zpracování stojí celkem za howno. Když už jsi to tu uveřejnil, Paskale, tak jsi neměl být líný udělat tabulky i pro ostatní rasy. Ale stejně ani ta tabulka pro lidi, která tu je, se mi ňák nelíbí - tedy ty numera.

Rozhodně si nemyslím, že ideální váha v kilogramech (u člověka) je výška v centimetrech minus 100, jak vyplývá z tvojí tabulky. Muž, který váží 80kg na 180cm už má mírnou nadváhu - je "plnoštíhlý".

Zda máte skutečně ideální hmotnost vypočítáte moderní metodou BMI [Body Mass Index]: Svou hmotnost v kilogramech vydělte druhou mocninou své výšky v metrech [kg/m*m].
BMI < 16,5 ............... kritická podváha
BMI < 17,5 ............... vychrtý
BMI < 18,5 ............... hubený [podváha]
BMI < 19,5 ............... štíhlý
BMI < 22,5 ............... atletický [ideální]
BMI < 24,5 ............... standardní
BMI < 26,5 ............... plnoštíhlý [nadváha]
---- VÍCE ---- ............... tlustý [obezita]
[Platí pouze pro postavy velikosti B (lidi, barbary, elfy)]!

Tahle metoda taky neni úplně stoprocentní, protože uvažuje pouze tzv. "mohutnost" těla, ale neřeší už otázku skutečné tělesné konstituce (poměr a rozložení tuku, svalů, kostí, ...). Viz[Maratova první reakce]

Vemte si třeba již zmiňovaného Arnolda Schwarzenegra, který měří 185cm a váží přes 90kilo. Podle BMI je tedy "plnoštíhlý" až "tlustý", ale všichni víme, jaký Árný skutečně je. A myslíte si, že je dobrý běžec? Možná. Žádnej zázrak, řekl bych. Ale pořád lepší, než kdyby tam měl místo svalů tuk (vážil by pořád stejně).

Jiný příklad: Já měřím 191cm a vážím 64kg. Podle BMI jsem "hubený" skoro až "vychrtlý" (nojo, je to tak). Svou sílu odhaduju asi tak na 7/-2 a o obratnosti se raději nebudu vyjadřovat (protože si nechci lichotit ;). Podle Paskalovy tabulky bych měl k pohyblivosti postih -1, ale ve sprintu (a běhu vůbec) jsem byl vždycky dobrý (i na těch přiblblých školních olympiádách).

A všiměte si běžců na delší vzdálenosti - většinou mají velmi útlou postavu. Sprinteři už jsou o něco narubanější - viděli ste někdy Morrise Greena v "elasťákách"?

Epilog: Všechno je to strašně relativní a proto by bylo nejlepší vytvořit univerzální tabulku pro všechny humanoidní rasy, která by obsahovala pouze dva sloupečky: Figura a Oprava pohyblivosti. Tu si můžete doplnit individuálně dle vlastního úsudku.


 Uživatel úrovně 0

1: Ta chyba za bod: no, řekl bych, že je jich tam víc :-), hlavně to souvětí je trochu divný, nemyskíš? --- Nemusíš my psát, že je to ----. No, ale to tu nebudu rozebírat ...:-)))

2: Abych to upřesnil ... já neříkám, že můj názor je nejlepší - to proboha ne! :-) Ale jen tlumočím to, na čem se dohodlo asi 6 lidí, kteří fantasy hry hrají víc než 5 let, píší pravidla a dva znich více než rok pracují na vlastním modulu :-) To je trochu mimo, že Marate.

Určitě na tom tvém nazoru něco bude :-). V podstatě mi v tomto článku šlo pouze o to, poukázat na určité nedostatky pravidel (kterých je moooc hooodně). Pokud dva lidé mají STEJNÉ artibuty, váhu a výšku, mají podle této úpravy stejnou pohyblivost. Úplně srejně roste a klesá. Pokud mi ty tvrdíš, že ji mají odlišnou, je to pouze další úprava této mojí, naší, úpravy, nic véíc. To už potom do toho zahrnuješ samotné individum. Pokud má např jednu nohu kratší, sníží se pohyblivost. To ano, ale to zž je příliš podrobné. Nicméně si myslím, že i tato tvoje úprava by šla v praxi použít.

Abych řekl pravdu, už mne nebaví se kolem tohoto tématu furt bavit ... snad jsem to vysvětlilk dost jasně, aspoň jsem se o to snažil :-) žádné pravidlo není bez chyb a vždy je lehčí být v opozici, sám to dobře vím.

Stále si však myslím, a to nám asi nikdo mevyvrátí, že tato úprava je dobrá a hodně reálná. Diskuze je však možná vždy.

V zásadě ale platí, že každé pravidlo, ať je sebelehčí, kvalitu kry zhoršuje. Hraní fantysy je přeci o něčem jiném než o pravidlech - s tím s vámi plně souhlásím.

Age: myslíš, že svalnatá postava poběží naprosto stejně jako ten mrštný a hbitý? to si teda nemyslím ... už jsem to tu snad zdůvoďnoval. svaly jsou plus, ale jen do určitého okamžiku ... pak jsou spíše na obtíž. Přiměřeně silná postava určitě poběží stejně rychle jako maratonec, s tím souhlasím. A možná ještě rychleji. A silnou postavu taky zbržďuje vzduch, má větší odpor :-))) - to byl jen nejapný vtípek an konec této interpelace .-)


 Uživatel úrovně 0

Milý Paskale hodila by se vejška/váha pro krolla a pokud má člověk svaly namakaný anabolikama může bejt třeba klidně stejně rychlej jako ten tvůj maratonskej běžec, rozdíl je akorát v tom, že postava s větší svalovou hmotou běží pomocí svalů a dynamiky těla, ti druhý díky svojí mrštnosti a lehkosti.


 Uživatel úrovně 0

A fuj, ještě jsem tam napsal hrubku, kdo ji najde, má bod...


 Uživatel úrovně 0

Paskale, moc se mi líbí, jak odstřeluješ všechny názory ostatních, když si myslíš, že máš pravdu. Já nikde nepsal, že Arnold je pohyblivější než maratonský běžec. To jsi napsal ty. Já pouze poznamenal, že dva lidé mohou vážit a měřit stejně - a přesto by u nich postih měl být zcela rozdílný. A proto tohle pravidlo moc neupřesňuje. To, že hned potom, co jsem to napsal, to Fidel s Dartem potvrdili, nepovažuji za přejímání názoru (pouze si nechtějí nechat vnutit názor, který máš ty), ale jen za potvrzení toho, že na tom mém asi něco bude:-) Nemusíš my psát, že je to lehká úprava (to už je v článku), ani nemusíš psát, že jsi to vysvětlil, protože píšeš o něčem jiném, než na co jsem upozornil.


 Uživatel úrovně 0

A ještě poznámka: vezmuli to drsně do naší doby, svaly se dají vypstovat určitýma alkaloidama a dalšímo heterocyklickými látkami - je to však pouze efekt. Skutečnou sílu takto nabrat nelze .... a tedy ani zvýšit pohyblivost :-)


 Uživatel úrovně 0

Ale no tak Marate, co mi to tady namlouváš? Chceš snad říct, že Arnold Schwarzeneger, nebo jak se jmenuje, je mnohem víc pohyblivější než maratonský běžec jenmom proto, že má svaly? Ne, není to jenom o síle. Síla se tam určitě promítne, ale přínosem je jen do určitého okamžiku, příliš silné postavy (více svalnaté podle tebe) pak mají spíše postihy. Není to jen o obezitě, ale když to vezmem detailně, tak vliv na pohyblivost (a tedy i váhu, vezmem-li to zpětně) má i typ kostry - někdo má s\"ilnější kosti\", to je geneticky zakodíváno v každém jedinci. A to teˇ\'d mluvím jen o rase lidí. Prostě a jednoduše, hmnotnost postavy nejsou jen svaly, i když tvoří asi největší podíl na ní. A přílišná síla nemusí být vždy výhodou, to platí ttrojnásob u pohyblivosti.

Fuj, to si mě ale vyprovokoval! :-))) Ale aspoň, že jsem to vysvětlil. A úprava je to velmi lehká, stačí udělat jen tabulky pro rasy.

Jo, a Marate - pokud pozorně koukneš do názorné tabulky a prostuduješ si jí a promítně si jí do naší reality, zjištíš, že je to pravda.

Ave :.-)

A vy ostatní - nepřebírejte jen cizí názory, přemýšejte o tom sami. Až to vymyslíte, pak si přečtete komentáře. Ono je lehčí říct :\"Marat má pravdu\". Nemám pravdu Darte a Fideli? :-)

Ale už fakt končím ...


 Uživatel úrovně 0

Radši bych to nechal na pravidlech, tam je to docela výstižné a ne zas tak obtěžující, a že by to nějak výrazně kazilo hru se také říci nedá.


 Uživatel úrovně 0

Upravovat ještě podle váhy a vzrůstu je vcelku dobrý nápad, ale Marat to již vystihl. Není to jen o tom.


 Uživatel úrovně 0

Má to jednu chybu - váha nespočívá jenom v obezitě - a právě proto je dost jedno, jestli používám tohle pravidlo, nebo to z drd, protože chyby vyjdou tak nastejno- dva lidé mohou vážit oba osmdesát kilo a měřit stosedmdesát, ale jeden bude tlustej jako prase a druhej jenom svalnatej. Můžeš namítnout, že to je zase odraženo v síle, ale tak tomu úplně není - rozdíl je být silný a mít pvné svaly na nohou. Zkrátka - pravidla pro pohyblivost se dělají velmi špatně a nejsem si jistý, jestli je tohle nějak upřesní.