Rozvoj DrD

Obsahové pravomoci Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 12

-Co je to?

Obsahová pravomoc je totiž něco, co pomůže lépe vykreslit charakter postavy tak jak by to PJ nikdy nedokázal. Je to akt, kdy PJ s důvěrou předá část svých pravomocí hráči a věří, že hra bude díky tomu lepší a barvitější. A do třetice je to věc, kterou PJ může zakázat, ukáže-li se že poškodila hru.

-Jak přidělit obsahovou pravomoc

A) Utajená vlastnost

PJ během hry sleduje své hráče a tyto pravomoci uděluje jako odměny. Jsou tedy tajné a mimořádně ceněné. Startovací okamžik pro udělení vlastnosti musí přímo herně s danou vlastností souviset. Hráči tím mnohdy začnou odhalovat část své historie ostatním v družině.

B) Zrod postavy

Postavy dostanou tři pravomoci hned na první úrovni a lépe jimi charakterizují svoji postavu. Další dostanou stejně jako u předchozí volby jen za odměnu. Toto je jen pro nejdisciplinovanější hráče.

C) Kariérní postup

Obsahovou pravomoc si hráč vybírá pravidelně při přestupu, první získá hned na první úrovni. Záleží na dohodě PJ s hráči, jak často by to mělo být. Doporučuji každou šestou úroveň, tedy celkem maximálně sedm pravomocí

-Není to moc silné?

Je, …ale je to legrace

-Některé termíny jsem už někde četl…

Inspiroval jsem se v pravidlech Drd2, na kterých jsem pomáhal. Asi tři jsem tedy přímo opsal.


1. Vizionář
Díky studiu hvězd může nositel určit na den dopředu pozitivní dopady vedlejších dějů a ty se skutečně vyplní.

2. Na má slova dojde
Je velmi známý skeptik. U dějů, které přímo neovlivní hlavní zápletku ani nikoho nehohrozí na životě, může určit na den dopředu negativní následky, a ty se skutečně vyplní.

3. Náměsíčný čaroděj
V noci vstává z lůžka a prochází se po okolí. Ráno je sice pak zcela vyčerpaný, ale zato si srovná myšlenky a může díky síle měsíčního svitu pro dobro družiny provést malé kouzlo dle své fantasie a zdarma.

4. Pravdu má náčelník
Je zcela oddaný svému vůdci. Dokáže při situacích, kdy se hlasuje o směru cesty, taktice, nebo strategii tak horlivě podporovat svého vůdce, jako kdyby měl dva hlasy.

5. Buran
Je natolik neotesaný a neomalený ve své řeči a chování, že mu šokované obecennstvo nebo lidé kteří jej neznají, odpustí i jinak neodpustitelné. Díky tomu vyřeší nejedno zašmodrchané jednání.

6. Věže a chrámy
Určí, že se v blízkosti nachází náboženské, nebo kouzelnické sídlo, o kterém kdysi četl.

7. Tady se těžilo
Pokud věrně popíše v blízkosti dolů, co a jak se zde těžilo, stane se to skutečností.

8. Znám zkratku
Pokud prohlásí v městském prostředí, že zná zkratku, dostane se družina k cíli o 1/3 času rychleji.

9. Styky
Ve skupině alespoň deseti lidí náhle pozná svého dávného přítele, ale jen v případě, neuvede-li ho tím do nepříjemností.

10. Styky s podsvětím
Dokáže určit, zda je ve městě černý trh a čím se převážně zabývá.

11. Dvojí život
Často jedná za zády ostatních členů družiny a na ulici jej pak nečekaně oslovují lidé s podivnými žádostmi, splátkami, výhrůžkami nebo i s vděčností, kteréžto ostatní členy družiny naprosto mate. ( Je vhodné pro hráče si dopředu vymyslet, co vlastně potají podniká) Nemá to ale vliv na hru.

12. Komplikace při porodu
Má fyzický rys, který si sám zvolí a který mu zvedne Odolnost o +1 (ne bonus). Musí za to však těžce platit nějakou zjevnou dobře viditelnou a vysmívanou deformací, kterou musí často vysvětlovat a za kterou může být mnohde i pronásledován.

13. Skrytý mstitel
Pokud někde uvidí bezpráví na neviných a neovlivní tím hlavní zápletku, dokáže určit že se do druhého dne dostane tyranům nepříjemné a zesměšňující pomsty dle jeho fantasie, ale evidentně rukou nějakého mstitele.

14. Teoretický balistik
Je naprosto dokonalý v odhadování dráhy letu. Sice mu to nepomáhá v jeho vlastní zručnosti, ale pokud kritizuje, komentuje konání ostatních dokáže určit, kam dopadnou vržené předměty nebo střely z velkých strojů.

15. Filosof
Pokud při jednání vymyslí citát nějakého známého mudrce, vztahující se k právě řešenému sporu, značně ovlivní nebo zvrátí výsledek ve prospěch družiny.

16. Právník
Řeší spory tím, že řečí paragrafů cituje z práva. Dokáže si v méně závažných situacích stanovit nějaký absurdně znějící zákon.

17. Tajný policajt
Vlastní univerzální sadu odznaků tajné policie z mnoha zemí a v pravou chvíli je dokáže použít. Negativem této schopnosti ale zůstává fakt, že se použití odznaku vždy brzy rozkřikne.

18. Student víry
Studiem religionistiky takřka pokaždé určí význam náboženských symbolů.

19. Pacifista
Je známý svým voláním po mírových řešeních. Plameným proslovem dokáže uklidnit běžné hádky a sousedské třenice a všeobecně spory mezi humanoidy kde nebyly vytažené zbraně, nebo kde doposud nepadla rána. Výjímkou jsou spory z rasové nesnášenlivosti.

20. Nadšený geolog
Dokáže určit u obecně neznámého minerálu nebo horniny nějakou jeho zajímavou a netradiční vlastnost. Nemá ale naprosto představu o ceně.

21. Neklidný spánek
V noci se často převaluje, chrápe a hlukem ruší ostatní. Ráno je ale dokonale odpočatý ať byl jakkoliv unavený a ještě nevrlým spoludružiníkům vypráví své divoké sny.

22. Výstředný
Pokud se postava obléká výstředním a provokativním oblečením, potká vždy někoho, kdo mu za zajímavou historku zaplatí pivo.

23. Suverén
Je zvyklý se chovat, jako by mu patřil svět. Při vstupu do méně důležitých ale přesto hlídaných prostor dokáže sebevědomím chováním přesvědčit hlídku, že má vlastně vstup povolený. (musí být logicky zdůvodněné). Nevstahuje se ale na jeho družinu.

24. Válečná zranění
V místech kde je alespoň 10 žen, dokáže uchvátit jednu vyprávěním o svých válečných zraněních natolik, že podlehne jeho kouzlu a on se od ní dočká malé pozornosti.

25. Inženýr
Studiem získal znalosti o základech hybnosti a mechaniky. Pokud se setká s neznámým technickým zařízením, dokáže určit (buď sám, nebo díky PJ) k čemu slouží a odkud se ovládá.

26. Poslední přeživší
Přijde-li řeč na nějakou bitvu, válku, ozbrojený střet nebo obléhání, umí ostatní přesvědčit, že se toho zůčastnil a byl posledním přeživším té či oné strany. Díky tomu jako jedinný nejlépe ví, jak to vlastně bylo a jeho slovo v této věci má největší váhu.

27. Jsem přece ze vsi
Ve věcech spojených s venkovem mu není rovno. Mládí strávil na vsi a tak nejlépe ví jak funguje život na statku. Každý v okolí i přes mírný despekt k venkovanu naslouchá jeho rad.

28. Důvěryhodný svědek
Určí, že právě on se stal svědkem nějakého nekalého činu a stanoví jak se věci vlastně semlely. Ten kdo soudí mu, ale nemusí dát vždy za pravdu.

29. Volavka
Je zvyklý dělat ostatním návnadu a je v tom nejlepší. Při podobných akcích má vždy úspěch a svoji oběť naláká. Bezpečí mu to ale nezajistí.

30. Ponocný
Díky brigádě u ponocného v mládí je odborníkem pro odhadování času v noci a to i když nevidí hvězdy.

31. Studovaný astrolog
Pokud věrně popíše hvězdu nebo souhvězdí, smí stanovit jméno a chování na hvězdných drahách. Také vždy podle hvězd určí světové strany.

32. Kapitánské frčky
Neumí sice ovládat loď, ale dokonale se vyzná ve velení na lodi a v námořnické mluvě.

33. Přístavní povaleč
V každém přístavu ihned ví kde je jaká hospoda a dokáže zajistit neuvěřitelně nízké ceny pro celou družinu.

34. Šibeničník
Je známý svými sklony ke zločinu takže smí označit nějaké chování za nekalé a stanovit proč. Bohužel jeho vysvětlení musí poodhalit část jeho vlastních nezákoných praktik.

35. Zrozený pro smrt
Pokud se bezhlavě vrhne do životu nebezpečné situace, smí si stanovit jednu věc v okolí, která by mu mohla pomoci.

36. Lovec skalpů
V batohu neustále nosí zatykače na hledané osoby. Dokáže v pravou chvíli zatykač použít, pokud ovšem neobviní někoho, kdo vykonává společnosti prospěšnou práci. Ze zatykače by neměla vzejít odměna za dopadení.

37. Známý sukničkář
Dokáže lichotkami, které uznají ostaní hráči jako dostatečné přesvědčit jakoukoliv ženu, aby jej políbila.

38. Proletář
Má politické cíle a v každé hospodě dovede alespoň jednoho člověka přetáhnout na stranu svého politického smýšlení.

39. Karetní kibic
Pokud pokukuje ostatním do karet a kibicuje hru, dokáže všechny vynervit natolik že smí stanovit, kdo vyhraje. Je to ale samozřejmě pak velmi neoblíbená pozice.

40. Tohle nepij
Při pití a testování neznámých látek a nápojů může jednou denně určit, co by se stalo, kdyby to někdo vypil.

41. Paličák
Nedá si nikdy poradit. Pokud udělá přesný opak toho, co mu někdo radí, jeho akce bude úspěšná.

42. Dítě štěstěny
Zvykl si spoléhat na šťastnou minci. Při hodu jakoukoliv mincí mu vždy padne strana, kterou si stanoví.

43. Se závazky
Má potomky, kteří jsou po něm a kterým léta předával své vědomosti. Pokud postava umře, může pokračovat ve hře jako vlastní potomek. Za to ale musí celý život pravidelně platit alimenty, které určí PJ. O svých dětech také musí často mluvit.

44. Veverka
Pokud se rozhlíží z koruny vysokého stromu, může stanovit zda v dálce neuvidí ořechovou alej, nebo jabloňový háj.

45. Vandrovník
Na dlouhých putováních divočinou se naučil životu pocestných. Vždy najde nějaké palivo na večerní oheň.

46. Koňský handlíř
Dokáže určit přesnou cenu a schopnosti jakéhokoliv koně

47. Floutek
Svým vzhledem stále připomíná puberťáka a to mu dovoluje snadno proniknout mezi dospívající aniž by vzbudil pochybnosti o svém věku.

48. Dubová hlava
Smí určit, že zraňující úder od nepřítele, který jej zasáhl, byl vedený do jeho hlavy, a že se mu tím rozsvítilo. V ten moment si smí vyžádat od PJ cenou nápovědu v dobrodružství, které právě řeší.

49. Šéfkuchař
Při vaření na sebe dokáže odlákat a strhnout až hypnotizující pozornost všech kolem díky svému fascinujícímu vyprávění o jídle a názorným ukázkám. Dokáže se při tom přizpůsobit všem kulinářským zvyklostem.

50. Vždy ve střehu
Má velmi lehký spánek a při přepadech spící družiny určí, že je na nohou první už v prvním kole. Musí ale vykřiknout „Vždy ve střehu“.

51. Palič
Je známý svojí zálibou v pálení alkoholu. Do druhého dne dokáže v civilizaci komukoliv z ovoce udělat nějaký druh alkoholu.

52. V okovech
Dětství prožil na otrokářské lodi a tak ví o okovech své. Pokud někde vidí neznámé okovy, pouta nebo řetězy začne se chvět strachy intuitivně určí nejlepší únikovou cestu, najde tajnou chodbu nebo vymyslí plán útěku.

53. Hrobník
Je jedničkou při práci s lopatou. Potřebuje-li vykopat jámu smí si jakýkoliv předmět v okolí určit jako vhodný pro kopání.

54. Skřetí jazyk
Je mistrem v používání nadávek. Z každého jazyka zná ty nejšťavnaťější výrazy a urážky, přestože se ostatním zdá, že ho snad nikdy nemohl slyšet.

55. Pálivá paprika
Vždy má po ruce dostatek mleté pálivé papriky a to i v situacích kdy je to vysoce nepravděpodobné.

56. Měkká páteř
Nemá pevně ukotvený vlastní názor, to mu ale dává výhodu se ve vypjatých situacích rozhodnout až jako poslední podle ostatních. Je-li to pro něj výhodné smí si stanovit v boji jednou denně že bude mít nejnižší nezápornou iniciativu.

57. Vzteklina
Pokousal ho nakažený pes a teď trpí slintavkou. Na druhou stranu pokud to stanoví, nikdo se ho dobrovolně nebude dotýkat ani jej prohledávat.

58. Hlásí se šprt
Pořád se ve škole hlásil, aby ostatní viděli jak je chytrý a všechny tím otravoval. Pokud si to přeje, dokáže během řeči způsobit, aby ten s kým mluví raději otráveně odešel.

59. Veselá kopa
Pokud řekne vtip, dokáže rozveselit, koho si zamane.

60. Žonglér
Dokáže si pohazovat takřka čímkoliv a upadne mu jen to co sám chce.

61. Stažený ocas
Zbabělost není špatná věc, zvláště když si smíte určit že při útěku z bojiště budete vždy rychlejší nežli váš nepřítel. Musíte to ale nějak zdůvodnit vlastní zbabělostí.

62. Soptík
Otec uhlíř ho nutil pálit milíře ale on vždy snil o tom že jednou bude požárníkem. Vždy dokonale zná způsob jak uhasit jakkoliv velký oheň.

63. Medik
Studiem lékařství dokáže dobře stanovit co které neznámé léčebné prostředky vlastně dělají.

64. Když to bolí, tak to žije
Vyznává neortodoxné metody diagnozy a pokud způsobí pacientovi silnou bolest, může určit za jak dlouho se uzdraví.

65. Taneční mistr
V každé civilizaci určí, kde a kdy se může konat taneční slavnost.

66. Pekelný zaprodanec
Upsal svoji duši peklu, tedy studiu pekla. Na každou otázku o pekle má odpověď.

67. Kronikář
Pokud se podívá do jakékoliv kroniky, dokáže z historie a z náznaků mezi řádky určit co se v jednom konkrétním případě vlastně v minulosti doopravdy stalo.

68. Sběratel
Je fanatickým sběratelem jedné věci. Pokud ji nalezne, sám smí popsat o jaký druh či typ se jedná. Celou svojí sbírku ale musí vždy nosit sebou.

69. Milovník
Je úžasným partnerem v posteli a to mu dává právo přemluvit svůj protějšek k významné pomoci druhý den.

70. Miláček bohů
Bohové se na něj shůry dívají s pochopením a s podporou. Kdykoliv se k nim modlí, může určit, co po něm bohové toho dne žádali a čeho se mu za to dostane.

71. Kontejner
Dlouhým životem na ulici si vypěstoval zvláštní zálibou ve vybírání odpadních nádob. Pokud na tento fakt často upozorňuje, nemusí řešit stravování postavy.

72. Elvis
Je známým zpěvákem se speciální schopností prohlásit se v daném městě za mrtvého a pod cizím převlekem ze sebe setřást své pronásledovatele. Smrt musí být ale efektní.

73. Muž z pohraničí
Po návratu z divočiny dokáže popsat situaci v pohraničí tak, že je zcela reálná i s malými změnami v celkovém příběhu.

74. Zlatokop
Dokáže pětkrát za život najít zlatou žílu, ale neumí ji sám využít. O síle žíly rozhodne PJ a může se jednat o žilku, ale i o zlatý výron, který spustí horečku po celém kraji.

75. Voják míru
Za práci u mírových sborů obdržel dekret, který nade vší pochybnost prokáže jeho mírumilovnost, zásluhy a čisté úmysly. Pokud je ale kdykoliv chycen při nekalé činnosti, jsou pro něj důsledky vždy fatální. Dekret je pro ostatní natolik bezcenný, že mu ho raději nikdy nebudou chtít zcizit.

76. Prospektor
Po letech strávených hledáním cenných zdrojů v pohraničí, je schopen zcela bezpečně určovat ceny u drahých kamenů, které družina nevlastní.

77. Tlusťoch
Na stáži v cukrářství poněkud přibral, ale jeho vytříbený jazýček pozná bez problému veškeré ingredience, které byly do jídla přidány. Nevztahuje se na nápoje a lektvary.

78. Vyžírka
Naučil se šikovně manipulovat s city celé družiny, a pokud pravidelně střídá její členy, pokaždé najde přesvědčivý důvod, aby mu jeden den jeden z družiny zabezpečil jídlo.

79. Čertovo kopýtko
Tragickou nehodou při porodu ve stáji kombinovanou s výjimečně nepovedeným poporodním zákrokem má místo chodidla kopyto. Díky tomu ale je pro čerty a ďábly kámoš, který je skoro vždy dokáže přesvědčit o své pravdě.

80. Brouk pytlík
Obyčejné lidi dokáže snadno přesvědčit, že je zrovna on ten pravý na práci, kterou zrovna potřebují udělat. Pokud by ji ale měl opravdu zvládnout sám, nikdy se mu nepovede.

81. Mac Gywer
Je-li jeho popis věrohodný, dokáže z okolních použitelných předmětů konstruovat i bez nářadí věci, které ho dostanou z bezvýchodných situací. Navíc má vždy po ruce kus speciální lepící pásky.

82. Slunečník
Z polohy slunce dokáže určit ve dne, kolik teď je vlastně hodin. Musí s tím ale předběhnout PJ.

83. Měsíčník
Z polohy měsíce dokáže určit v noci, kolik teď je vlastně hodin. Musí s tím ale předběhnout PJ.

84. Větrník
Pojídáním hrachu v enormních dávkách si vypěstoval schopnost povznést vlastní plynatost do umělecké roviny. Dokáže v nebojových situacích dávat družině zvukové a pachové signály, kterým její členové ač s nechutí porozumí.

85. Mrakomor
Jednou odpověděl na inzerát pána nečasu a bouří a asistoval mu při tvorbě mraků. Přesně určí podle mraku, zda či za jak dlouho začne pršet.

86. Zubař
Členstvím v cechu stomatologů může odborně zhodnotit, komentovat či určit stav chrupu všech NPC postav.

87. Dryjáčník
Umí namíchat z čehokoliv různé směsi a vydávat je za všelék. Pokud přesně každému popíše žádoucí účinky všeléku, dostane se mu od zákazníka drobné odměny, nebo rady.

88. Kovadlina
Při zajetí ve skřetím táboře mu nezvládli sundat zbroj, a tak ho jskřetí kovář využíval jako živou kovadlinu. Jeho zbroj je vždy prapodivně zohýbána, ale pro každého kováře, se kterým se setká to je natolik poutavá historka, že mu jednorázově poskytne slevu, pokud to podá přesvědčivě.

89. Pan paštika
Milovník paštik a masných krémů je na dotyk mastný, takže snadno vyklouzne každému, kdo se ho pokusí chytit za ruce. Při stravování musí ale neustále se ptát na paštičky a vůbec hrát labužníka.

90. Kvítko
V okolí tohoto dobrodruha neustále někomu praská naříznutá židle, spadne na hlavu květináč, šlápne někdo do nočníku, nebo se prostě stávají veselé nehody častěji než kde jinde. Hráč musí tuto pravomoc použít alespoň třikrát za dobrodružství jinak o ni přijde.

91. Urozený
Je stavově nadřazený díky svému rodu. Vyzná se tedy lépe než kdo jiný ve všech titulech dědičných či udělených a funkcích moci zákonodárné či výkonné. Popíše je namísto PJ.

92. Vyslanec
Roky působil po boku známého emisara a není mu tedy cizí lež či přetvářka. Dokáže věrně napodobit chování vyslance z kterékoliv země, a pokud o ní mluví dostatečně přesvědčivě, detaily které popisuje, jsou pravdivé.

93. Druhorozený syn
Jeho otec ho roky zanedbával a upřednostňoval staršího sourozence. Pokud dojde ke sporu kde se má rozhodnout mezi dvěma kandidáty, uvádí fakta které z něj dělají toho vhodnějšího.

94. Principál
Často zaskakoval v dětství za věčně opilého principála v manéži. To ho předurčilo pro moderování čehokoliv a ostatní mu v tom nikterak nebrání. Věci, které o lidech v takových případech říká, jsou pravdivé.

95. Zásadový
Rákoska v mládí ho naučila neuhnout od svého přesvědčení za žádnou cenu. Je-li mučen fakta, která hráč vysloví jsou pravdivá a překvapení až šokovaní trýznitelé jim většinou uvěří.

96. Exorcista
Zná vše o démonech posedlosti, vymýtání a domácích strašidlech. Určí problém a vymítačský postup, ovšem neumí samotné vymítání provést.

97. Renegát
Má za sebou opravdu temnou minulost, která je zahalena rouškou tajemství. Občas se díky hráčově popisu stanou situace, ve kterých ho jeho dávné skutky pronásledují dodnes. Někdy mu to dokonce může pomoci.

98. Inkvizitor
Pokud někomu vyhrožuje a barvitě mu popíše postupy tortury, které ovládá, většinu lidí přesvědčí. Navíc většinou z kapsy vytáhne nějaký děsivě zahnutý nástroj pro hrůzyplné mučící techniky.

99. Pošťák
Dokáže z kapsy vytáhnout dopis pro většinu NPC a převyprávět co v něm stojí.

100. Beduín
Díky dlouhým cestám s karavanou velbloudů, získal tajuplnou schopnost prakticky kdykoliv odkudsi vytáhnout hromádku suchého trusu na podpal.

Napsal Vedro

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

No, nechtěl jsem být negativista, ale je to podle mne potřeba. Dílo má v mých očích dvě potíže, které výrazně snižují jeho potenciál.

1) je ho jen polovina. Naprosto chybí ta těžší na napsání, totiž jak s těmito prvky pracovat k prospěchu hry. Osobně věřím, že aktivní obec zde na serveru co ji znám s tím spíše nebude mít problém, ale i tak to asi nebude fungovat jak by mohlo. Soudím posle svých zkušeností, načetl jsem si Fate/DrD2/Příběhy imperia/Wilderness of Mirrors a něco v nich i ryze zjednodušených systémech odvedl i zahrát a vím že to není úplně jednoduché a pro mnohé hráče klasického DrD to nefunguje.

Dobře si vzpomínám na vyprávění Kikiry jak vedla hru Příběhů impéria s hráči hrajícími čistě na výhru a nadávala že se vůbec nesnažili použít své schopnosti k doplnění příběhů - ano, to je pochopitelné, oni na to prostě nebyly nastaveni. Možná by pomohlo dobré vysvětlení a bylo možné je nadchnout pro jinou hru, možná ne. Někdo má rád jen pop, někdo jen klasickou hudbu a někdo si umí užít oboje, na to není nic špatného.

Dále pak v systémech co znám, mnohem volnějších než DrD, je stále nějak používání těchto dovednosti omezeno - není to jen pro vyvážení, ale jak jsem poznal, tak mnozí hráči potřebují externě stanovené mantinely aby se při hraní cítili bezpečně. Tady mi to úplně chybí.

2) Samotný seznam je pro mne prvotním seznamem nezpracovaných ideí, jsou velice nevyvážené a mnohé mají vyšší riziko že hře uškodí než pomohou. Když vezmu "Věže a Chrámy", to je velice otevřená a volná pravomoc, která umožňuje zpestřit svět hráči, ale dává zpětnou nekonfliktní kontrolu PJi nad hrou. Hráč popíše že slyšel že blízko je chrám prastarého boha slunce, někde v lesích na sever od vesnice. PJ má pak volnost jej použít jak uzná za vhodné pro hru - zda je to již jen ruina, aktivní svatině, nebo zástěrka pro cech vrahů- Proti tomu vezmu v seznamu hned následující "Tady se těžilo", jeho použití je podmíněné (za poslední rok mé kampaně kolem dolů ani nepáchly) a extrémně konkrétní, skoro vždy vede ke stejným výsledkům.

Takže i když si myslím že dílo je přínosné, je na něm ještě hodně k dodělání.


 Uživatel úrovně 3

Pro inspiraci dobré, trochu mi to připomíná veverku nebo nějaké perky. Ale než jako automatický mechanismus kompletně převzatý bych si dokázal představit opravdu jen lehkou implementaci v závislosti na charakteru či historii při tvorbě postavy či po nějakých dobrodružstvích. Pokud bych to přejal celé jak to je, spíše by mi to hru narušovalo. Jinak se musím ztotožnit s Plžem, mnohé věci již mají a pokud by hráč projevil zájem, pravděpodobně bych mu nebránil.


 Uživatel úrovně 1

Přijde mi to jako fajn mechanismus, který rozhodně pobaví a ozvláštní hru.
Některé schopnosti/vlastnosti mi přijdou opravdu super a použitelné, jiné zase spíš na pobavení, ale dá se tam rozhodně vybrat :)
S Plžem musím souhlasit, že PJ může dát spoustu věcí do rukou hráčům, aniž by měl tento mechanismus...
Obecně se mi moc líbí, když postavy dostávají nějaký dobrý základ, se kterým mohou pracovat a nebo důležité informace z jejich minulosti, které se postupně derou na povrch.. Toto beru jako pěknou možnost inspirace :)


 Uživatel úrovně 4

Přečteno, ale jinak tak nějak nevím co říci. Dokáži si představit hry kde se budou podobná dílka hodit. Například pro začínající PJe kteří netuší, že spousty věcí mohou dát směle do ruky hráčům to může být vhodné.

Na druhou stranu když to srovnám s tím jak hraji já a co vše hráčům dovolím tak vlastně ani nepotřebují podobný seznam a stejně mnohé věci z toho mají. stejně tak mohou věci si klidně mohou říct hráči sami bez toho aniž by měli nějakou podobnou vlastnost.

Nehodnotím.

Plž


 Uživatel úrovně 8

Tady se hodnotí těžko, ale není třeba váhat. Nemám pochyb, že materiál svůj účel umí splnit. Za sebe mohu říct, že jsem se pobavil jen u čtení samotného a nejen sebe, protože takové klenoty člověk prostě musí rozšířit někam dál. A stejně tak nemám pochyb, že herně to bude ještě lepší.