Rozvoj DrD

Úchylky a odchylky Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 39

„Jsme jen lidé“ říkávala kdysi moje babička. Ve světě dračího doupěte to nemusí být vždy pravda, každopádně ale jsme každý jiný a u postav za které hráči hrají to platí dvojnásob. No a já jsem v mém příspěvku jenom dal jednoduše dohromady několik zvláštností lidských charakterů.

Pokud si hráč tvoří novou postavu, stalo se u nás takřka pravidlem, že si společně se základními vlastnostmi nahází i několik nepovinně povinných vlastností speciálních, léty vybroušených. Hází se na procenta která se ještě drobně upraví v závislosti na rase a povolání. Veškerá čísla jsou ovšem stejně velice nízká a pravděpodobnost tudíž malá, ale stane se občas že číslo padne a postava to má zpečetěné. Svoji úchylku musí zařadit do svého chování a nějak se s ní „chlapsky“ vyrovnat. Během hry má samozřejmě na přestupech možnosti se jí zbavit, nebo naopak získat jinou. Při tvorbě postavy není povinností hráče si házet stejně jako třeba u přesvědčení, ale dodá to hře nádech nebezpečí a přispěje to zformovat osobnost. Hází se vždy jen jednou, ale pokud se u někoho nějaká úchylka zjistí a není uvedené jinak, musí si na každém přestupu házet znova, jestli se jí nezbavil. Pravděpodobnost je velikostí úrovně na kterou přestupuje. Pokud se jí zbaví, hází si na dalších třech přestupech dál jestli ji znovu nezískal. Pravděpodobnost je zase úrovní. Pokud ne, nemusí házet dál. Pokud ale hráčovi jeho odlišnost vyhovuje, má právo se vzdát všech záchranných hodů. Ale pokud třeba je zcela normální (náhodou), měl by házet alespoň jednou za přestup na úchylku dle výběru PJ nebo po dohodě.

Vady těla

1. Šilhavost

Základní pravděpodobnost 5%
Hobit nebo kudůk +2%
Elfové -1%
Zloději +3%
Postava ovládající čtení +2%

Drobná vada očí která se ve hře projeví hlavně při komunikaci s lidmi. Může vést k problémům třeba při hrách v karty nebo v kostky, může ovlivnit nějakého žárlivého manžela, nebo třeba může vést k posměchu. Při nákupu v obchodech také nepůsobí postava příliš důvěryhodně, a pokud vás někdo hledá, může mu být šilhání vodítkem. Naopak zase by měl PJ čas od času umožnit šilhajícímu hrdinovi zahlédnout věci ostatním skryté. A v konečném důsledku pak šilhání může být i charakteristikou ve jméně : …“Byl jsem už skoro u pokladnice, ale najednou se jako z nebe objevil Šilhavý Jack. Jen se na mě podíval, ale já věděl že je zle“…

2. Kulhavost

Základní pravděpodobnost 2%
Krol +1%
Barbar -1%
Válečník a Druid +2%
Prodělané zranění 60ž na 1ž +2%
Prodělání obrny nohou +10%

Asi ne hned na prvních úrovních, ale vzhledem k tomu kolika „mlejny na maso“ postava, zejména válečník, za svůj život projde, by asi bylo k podivu aby zcela všechno přečkala bez následků. Kulhavost nebrání nijak v pohybu, nejedná-li se o vytrvalostní běh. Je ale vidět ještě lépe než šilhavost a vypovídá tak zřejmě o mnoha prožitcích. Mnoho lidí považuje kulhavce za směšné a to dává vzniknout nečekaným situacím. Výhodou kulhání je jen značné psychické podceňování hrdiny, a mnohdy mu to pomůže vyhrát iniciativu (bonus na první hod +1), ale zase to snižuje účinnost válečníkovo zastrašování.

3. Koktavost

Základní pravděpodobnost 3%
Trpaslík a Elf +2%
Hobit -2%
Hraničář +2%
Kouzelník -1%
Původ z vesnice nebo lesa +5%

Nedostatečným stykem s lidmi (myšleno bez podtextů) krní v člověku řeč a její používání pak mu dělá problémy. To vede ke koktavosti. A i když se to na první pohled nezdá, koktavost je velmi nebezpečná pro kvalitu hry a neměl by si na ní házet každý ale jen PJ. Není totiž vůbec snadné hrát koktavého (pokud ovšem nejste kokta od přírody). Znamená to totiž koktat dialogy a vysvětlující popis činnosti postavy vykládat normálně. Chce to někoho koho bude koktání bavit……samozřejmě neovlivnit hod, ale zase na druhou stranu …

Vady duše

Ano ano. Toto jsou postižení kterým se takřka nelze bránit. Asi se na ně při hře nemyslí, ale faktem zůstává, že o nich všichni podvědomě víme. Zkuste si je taky experimentálně dosadit do příběhu. My jsme měli teplého Krola, ale i hraničáře co se mu líbil vlastní pes. Nechci kazit morálku hraní naopak chci pozvednout fantazii hráčů. Jen si myslím, že o podobných věcech by se mělo mluvit.

1. Kleptománie

Základní pravděpodobnost 4%
Trpaslíci a lidé +5%
Kolové -2%
Zloději a alchymisté +2%
Původ z města +3%
Původ z vesnice -1%

Neustálá touha si přisvojovat cizí věci. Říká se že kleptoman nemůže proti svému postižení nic dělat. Jen snad se snažit aby ho nikdo nechytil. Jedna věc je ale podstatná. Ukradená věc nesmí být nikdy použita k vlastnímu obohacení (prodána, použita jako cenina), protože kleptoman není zloděj. A pokud je, má k vybírání kapes bonus jako by byl o úroveň výše. Naopak někdy se stane že spatří věc po které zoufale zatouží a nemůže si pomoci. Pokud to hráč nedělá a s podobným předmětem se setká (není důležitá jeho cena) PJ mu ho prostě určí sám.

2. Homosexualita

Základní pravděpodobnost 4%
Barbaři a hobiti +3%
Kudůci -1%
Šermíři a Sicové +2%
Zloději -1%

No nešklebte se. Homosexuálové nepociťují většinou stud za to co jsou. Jen o tom moc nemluví. V Drd postupujte stejně. Vrh by měl proto probíhat za přítomnosti PJ a nikoho jiného. Je už na hrdinovi, zda o tom někomu poví. PJ ale nesmí zapomenout, protože hráč zapomene snadno a rád. PJ musí v tomto případě čas od času mezi hraním doupat připomenout aby zjemnil hlas, nebo aby se více zajímal o „kamarády“. Ale nepleťme se. Indiáni tyto bojovníky nazývali „ženský muž“ a brali je stejně jako ostatní. Jediná výhoda je, že tento hráč působí jako fluidum na ženy….čehož ovšem nikdy nevyužije.

3. Arachnofobie

Základní pravděpodobnost 3%
Krolové +10%
Elfové -1%
Hraničáři -2%

Strach z pavouků. Jednoduchá věc, která bude znamenat jen to, že asi hráči častěji potkají pavouky. Platí jak na ty velké, tak i na ty obyčejné. Kdo se bojí pavouků má prostě smůlu a navíc nesmí nikdy pozřít pavoučí lektvar ani nosit prsten černé vodoměrky. Takový tvor bude pak před pavoukem panicky prchat jako před akutním ohrožením života.

4. Závratě

Základní pravděpodobnost 10%
Lidé, Barbaři a Elfové +5%
Trpaslíci -5%
Kouzelníci +2%
Zloději -3%
Původ z hor -5%

Máte někdy závratě? Jestli jo, tak víte o co tu kráčí a pokud ne….dokážete si to určitě představit. Protože se docela často stane, že se družina pohybuje po střechách, po stromech, létá na nestvůrách, šplhá po skalách je strach z výšek vážnou hrozbou. Výšku ve které může závrať vzniknout považujme za vzdálenost od pevného povrchu alespoň jako tři výšky postavy. Postava si v tomto případě hází na past kterou určí PJ. Použitelná vlastnost je inteligence. Pokud propadne své závrati, ztuhne na místě jako přikovaný a křečovitě se drží je-li čeho. Je ale zatím jen 5% pravděpodobnost pádu. Stav pomine po jedné směně, nebo použitím kouzla Uzdrav nemocného. Pohybuje-li se postava ve výškách dál, hází si pak na závratě každých 5minut herního času a každým ustrnutím se jí zvyšuje pravděpodobnost pádu o 5%. Závrať lze pominout jen v případě bezprostředního ohrožení vlastního života (pronásleduje li po střeše hráče hejno skřetů, ale už ne pokud se teprve na střechu chystají vylézt). Užijte si závratě…

5. Zoofilie

Základní pravděpodobnost 3%
Elfové +2%
Hobiti, krolové a kudůci -1%
Hraničáři +2%
Alchimysté -1%
Zvířecí přítel +2%

Co dodat, úroveň krásy i libida je zkrátka u každého jiná. Pokud PJ usoudí, že na podobné věci je jeho družina příliš mladá, měl by to asi vynechat, ale jinak je to vážně psina jak se vám ti koňové kočkují.

6. Nekrofilie

Základní pravděpodobnost 2%
Trpaslíci +2%
Lidé -1%
Mágové a Theurgové +5%
Druidové -1%
Přesvědčení N, Zmz, Zkz +1% +2% +1%

Nezaměňovat prosím s Nekromancií. Platí podobné jako u předchozího. Tato úchylka je ve hře dost nebezpečná, protože se s mrtvolami setkáte celkem často (jen mrtvoly humanoidů). V podobném případě si postižený hází na % kostce. Pravděpodobnost je asi 5% na mrtvolu plus postih za inteligenci (minus bonus za int.). Pokud postižený prohraje, zamiluje se do jedné z mrtvol a bude si ji chtít vzít sebou. Nemusí v žádném případě provádět nějaké prasečiny, jen cítí potřebu být s touto osobou v blízkosti. Pozor: není mu líto že je mrtvá, mohl ji třeba sám zabít a jedná se vždy jen o osobu opačného pohlaví (otázku kombinace úchylek nechávám otevřenou). Stav kdy ono toužebné chvění pomine je asi po 1-20 směn. Nelze zrušit žádným kouzlem, ale lze spoluhráče například uspat ale čas pro něj plyne dál. Na tuto úchylku se hází jen u max. tři dny starých mrtvol a řadí se k těm o které by měl (alespoň z počátku) vědět jen hráč a PJ.

Nemoci a alergie

Za nemoc čí alergii většinou nikdo nemůže. No, ale proč hráčům jenom nadržovat. Jen ať se s tím nějak vyrovnají. Konec konců, kdyby nebylo v Drd stále něco nového asi bychom ho přestali hrát všichni.

1. Suchý kašel

Základní pravděpodobnost 7%
Elfové +2%
Krolové a barbaři -4%
Válečníci -1%
Venkované -1%
Kouzelníci +3%

Takový ten druh kašle co nikdy nevyléčíte. Postihuje lidi křehké tělesné konstituce, většinou tedy ty křehké a vyzáblé. Pokašláváte kudy chodíte. Ve hře se to projeví hlavně tedy když to nejmíň potřebujete, tedy hlavně při ukrývání se, plížení, milostném polibku atd. Ono ani není čemu se divit, pokud spíte v lesích a jeskyních. Pomáhá pouze šípkový čaj, který pokašlávání zamezí na tři hodiny. Takže pokud chytnete podobný astmaťák nepohněvejte si alchymistu a hraničáře. Poznávací znamení suchého kašle je neusychající kapka u nosu.

2. Alergie na seno

Základní pravděpodobnost 9%
Lidé +5%
Hobiti -5%
Hraničáři a alchymisté -3%
Kouzelníci +3%

Jo alergie, to je věc. Při kontaktu se senem se dobrodruh osype pupínky, začne se dusit, nebo ztratí smysl pro rovnováhu. Pokud někoho postihne tato alergie, musí si nahodit jaký z těchto tří případů nastane. Každý má pravděpodobnost 33%. Stav trvá ještě dvě směny po tom co je ukončen kontakt se senem. Tato alergie má jeden vedlejší účinek. Dobrodruhovi se občas zdají krásné sny o hořících stozích sena nebo slámy (na ní se vztahuje též) a i v běžném životě považuje sušená stébla za přirozeného nepřítele. Sice z něj necítí strach ani respekt, ale zato se této alergie nelze nikdy v životě zbavit.

3. Epilepsie

Základní pravděpodobnost 5%
Barbaři +3%
Elfové -1%
Alchymisté +2%
Choleričtí hráči +1-3%

Tak zvaná posedlost satanem. Nemá to s peklem nic společného, ale vypadá to tak, a proto si to sprostý lid ve světě Drd spojuje. Může to být dost nebezpečné, protože podobní lidé jdou bez soudu na hranici. Je tedy třeba svoji nemoc skrývat dokud to jde. A v případě záchvatu přesvědčit kamarády že nepomáháte satanovi, ale že jste jen nemocní. A samozřejmě i ostatní lidi kteří vás vidí. Proto by PJ neměl o této úchylce hráčům vůbec říkat a hodit si na ní někde skrytě sám a oznámit to v případě zásahu jen postiženému. Jen ať se potrápí i spoluhráči. Epilepsie se dá vyléčit jediným způsobem a tím je vypití odvaru z Bubliníku Skákavého. O tom, že se jedná o unikátní a extrémně vzácnou rostlinu, kterou nezná ani leckterý Druid se nemusím ani zmiňovat. Ještě k projevům epilepsie. Je třeba si zvolit sílu epilepsie, tedy stupeň četnosti záchvatů. Ten se rovná úrovni plus 1k6. Toto číslo se nahazuje na každé úrovni, takže četnost záchvatů může mírně kolísat, ale nakonec se stejně neustále zvyšuje. Síla epilepsie je vztažena k jednomu měsíci tedy asi ke 30-ti dnům, kdy je její minimální projev. Příklad: Na 4-té úrovni pokud si hráč na přestupu hodí 2, bude síla epilepsie SE=6. To znamená, že se záchvat dostaví šestkrát za 30 dní (tedy jednou za pět dní). Při přestupu na patnáctou úroveň si hodí jen 1 (SE=16) a to znamená, že bude mít záchvat už asi jednou za dva dny. A na 29 úrovni pokud hodí 6 (SE=35) bude mít záchvat každých 19 hodin Hráč dostane záchvat na 1k6+3 kol kdy upadne do bezvědomí. V tento moment přebírá vládu nad postavou PJ a je jen na něm jak se projevuje (jestli vypadá strnule zahleděný, nebo sebou mlátí a plive pěnu). A teď ještě kdy k záchvatu přesně dojde. PJ musí být obeznámen se sílou epilepsie pro tuto úroveň a pokud v daný den nastane situace, která může přivodit epileptický stav oznámí to hráči. Jedná se o situace náročné stresově. PJ se ale také musí držet pravidel a neměl by záchvat vynechat v den kdy s ním hráč počítá, nebo mu ho naopak přidat v době kdy má být klid.

A nakonec jedna důležitá rada. Tyto druhotné prvky osobnosti jsou vytvořené jen pro větší zábavu a nikdo by k nim neměl být násilně nucen. Pokud se ale dohodnete na nahazování některé odchylky už nesmí v případě padnutí odstoupit. Nikdo nechce hrát zoofila, ale všichni bychom si přáli aby jím v družině kamarád byl takže se po tom mí hráči vždycky vrhnou. Tak přeji hodně skoro-zlomyslných úspěchů.


Stvořil vlastní rukou Vedro

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Perfektní, celkem to oživý hru. (Za takoveho nekrofila by byla celkem parádní hra) :-DD


 Uživatel úrovně 0

Tak tyhle prasečinky určitě zapojím do hry.Ať taky postavy mají nějaké úchylky, odchylky apod., pořád máme samí "dokonalí", a bude sranda.Hlasoval bych *****, ale nemůžu :-(.


 Uživatel úrovně 0

Neni to špatné, takových systémů jsem už viděl několik...Tuším, že poprvé snad v šavlozubé veverce. Je to fajn věc, ale asi neni pro každého...3*


 Uživatel úrovně 0

No, zdá se mi to realistické a promakané,ale přesto si myslím, že dobrý hráč si vytvoří postavu, která má určitě jednu nebo více těchto vad(úchylek, niancí,) a nepotřebuje k tomu ani tuto tabulku.
Jakou by měl pravděpodobnost,kdyby chtěl hrát homosexuálního šilhavého kudůka s epilepsií? Proto bych to nechal na samotném hráči.


 Uživatel úrovně 0

Konečně se někdo snaží udělat z DrD něco ke hraní!
5*


 Uživatel úrovně 1

konečne niečo vskutku kreatívne :)
to je paráda, hrať za epileptického rozklepaného zoofila :)
vedro: skús pridať fetišistu, exhibicionistu, tik v oku, chorobné slintanie, akné, extrémneho perverzáka....
Squellé, btw, kam na tie veci chodíš??
summa: *****
chaff.


 Uživatel úrovně 0

No aještě bych moh hlasovat že?


 Uživatel úrovně 0

No pravda pravda je to pěkný já už něco podobnýho někdy viděl ale bylo toho víc a nebylo to tak propracovaý.


 Uživatel úrovně 5

Jinak dobry akorat nesouhlasim s nekteryma bonusama za rasu .


 Uživatel úrovně 0

Stinny: JO... Ty me kamarad tayk pujcil, mozna z neho dostanu i adresu, MIMOCHODEM To byly dobre a spatne odchylky, a byla tam i obeza, a tak podobne proste to sezenu a adresu dam do putyky,...,