www.Dracidoupe.cz



Jídlo 1

Příprava pro tisk (tisknuto 2436x)
Autor:Robert Hooke
Přidáno: 18:14:45 02.11.2011
Hlasovalo: 19
Průměrné hodnocení: 4.32

Anotace: Nejen kančí kýtou živ je hrdina. V tomto příspěvku nahlédneme po pokličku v prosté vesnické kuchyni. Kdo nehraje na historické reálie a má ve svém světě brambory, bude potěšen dvojnásob.

Jídlo 1 – prosté pokrmy

Z sytosti břicha vítězství béře zadek.
-české přísloví

Nejen kančí kýtou živ je hrdina. A v hostincích ani v šerém dávnověku nenabízeli pouze jeden či dva druhy jídla. Tento spisek představuje seznam několik zcela autentických pokrmů, se kterými by se hrdinové mohli setkat v běžné obecní krčmě, případně v domácnostech vesničanů. Většina receptů zde uvedených byla autorem před lety sesbírána od hospodyň z Valašských Klobúků. Pokrmy podle nich připravené jsou nejen jedlé, ale mnohdy i velmi chutné. Družiny, které hodně dbají na roleplaying, si tedy mohou hru zpestřit autentickým kulinářským zážitkem.

Vydatnost a orientační ceny
Pokrm1 čen představujeOrient. cena (hostinec)
starý sýr 1 miska 5md – 1 st / miska
kyselica základní 2 plné talíře 1st / talíř
kyselica bohatá (s houbami, klobásou, vejcem…) 1 plný talíř 5 st / talíř
kyselica samorostlá 4 plné talíře velmi nízká či naopak vysoká, podle situace
podlesník na zelném listě 4 placky 1st / 1 placka
zapečené brambory s pohankou 1 plný talíř 2st / talíř
kontrabáš 1 pekáče 1 zl. /pekáč
vdolek zelňák 1 - 2 vdolky 2 - 3 st. / vdolek
ovocké knedlíky 4 knedlíky 1zl. 5 st. / porce
bramborové půlky 10 větších půlek 3 st. / porce
brambory na loupačku 5 větších brambor 6 st. / porce
pučálka 1 talíř 4 st. / porce

Recepty

Starý sýr

Stařák. Důkladně prozrálý je lesklý, žlutobílý, na povrchu květákovitý, konzistence hrudkovité. Výrazně páchne (jako tvarůžky).

  • tvaroh
  • sůl
  • kmín

Tvaroh se dá do misky, nebo hrnku, ochutí troškou soli a kmínu. Důkladně se prohněte vidličkou, přikryje čistým plátnem a nechá někde v teple (za kamny) zrát. Po několika dnech je místnost prostoupena typickou „vůní“ stařáku. Jakmile získá typickou kližnatou konzistenci a květákovitý vzhled, je připraven ke konzumaci.

Kyselica

Nakyslá, mléčně zbarvená polévka. Existují stovky variant. Každá hospodyně měla vlastní recept.

  • kyselé zelí
  • hladká mouka
  • 3-4 vařené brambory
  • smetana
  • česnek
  • sůl
  • kmín

Zelí povaříme v osolené vodě (ideálně ve vodě, odlité z kys. zelí), přidáme rozčtvrcené vařené brambory, utřený česnek, sůl, kmín a vaříme, dokud vše nezměkne. Potom zavaříme zásmažku z mouky a smetany.

Varianta – bohatá kyselica

Hutnější, vydatnější forma kyselice. Kromě základních ingrediencí obsahuje navíc hříbky, uzeninu, vejce, ...

Varianta – samorostlá kyselica

Nakyslá, řídká, mléčně zbarvená polévka. Jídala se za války a bídy.
Ve vodě, odlité ze zelí, se uvaří brambory, kmín, sůl a troška mléka. Toď vše.

Podlesník na zelném listě

Kulaté placky, připomínající vzhledem naše bramboráky. Ze spodní strany mají otisknutou žilnatinu zelného listu.

  • 6 vařených brambor (středních)
  • 4 syrové brambory
  • 1/2 l kyšky
  • zelné listy podle počtu porcí
  • 100g sádla
  • sůl

Vařené i syrové brambory se nastrouhají, osolí, a s kyškou se rozmíchají na těsto. Z těsta se udělají placky velikosti zelného listu. Každá placka se položí na omaštěný zelný listy a peče ve vyhřáté troubě několik minut.

Zapečené brambory s pohankou

Prostý pokrm, určený spíš k zaplnění žaludku než jako pochoutka. Mohl se podávat rovněž jako příloha.

  • vařené brambory (podle počtu osob)
  • pohanka (úměrně bramborům)
  • 1/4 l smetany
  • 1/4 l kyšky
  • 100g másla

Pohanku necháme ve vodě nabobtnat. Brambory povaříme ve slupce, oloupeme, posypeme pohankou a zalijeme smetanou a kyškou. Dáme zapéct co trouby. Po zapečení omastíme rozpuštěným máslem.

Kontrabáš

Honosnější varianta předchozího receptu.

  • brambory
  • pohanka
  • sůl
  • cibule
  • česnek
  • klobása/uzené maso

Uvaříme 1 kg oloupaných zemáků a zvlášť 1 hrnek pohanky. Uvařené zemáky rozmačkáme, přidáme pohanku, sůl, usmaženou cibuli, utřený česnek a drobně nakrájenou klobásu nebo uzené maso. Vše dobře promícháme, nasypeme na vymaštěný pekáč a upečeme v troubě.

Vdolek zelňák

Když se neurodilo ovoce a nedaly se dělat ovocné knedlíky, pekly se zelňáky. Zelné „koláče“. Vzhledem se trochu podobají pizze, ale jsou menší a co do surovin prostší.

  • zelný kvásek
  • zelí (hlávka)
  • máslo
  • krupice
  • cukr
  • koření

Ze zelného kvásku se vyválejí dvě placky. Čerstvé nebo kysané zelí se rozseká nadrobno a podusí na másle. Přidá se jíška z jemné krupice, másla a cukru. Jíška se smíchá s dušeným zelím, přidá se pepř, majoránka a podle chuti další koření. Směs se rozetře mezi obě placky, jejichž okraje se následně umačkáním slepí dohromady. Takto vytvořené vdolky se upečou v peci.

Jiná verze receptu: Vdolek se na pomoučeném plechu nechá před upečením ještě poněkud nakynout.

Jiná verze receptu: Směs se nezabalí dovnitř těsta, ale natírá se pouze na povrch placek, takže vznikne něco jako pizza. Do zelí se dá přidat rovněž slanina, nebo uzené maso.

Původní recept (doslovný záznam):
„Z řidšího zelného kvásku sa vzaly 2 kúsky těsta, natenko sa rozkůlaly válkem, byly cosi menší než včilší frgály. Hlávka zelá sa poťupala na sečku, anebo sa vzalo kyselé zelé, ale to se musélo nejprv umyť. Zelé sa podusilo na másle, nekdy enem na stařině, pěkně do červena. Z neosívanéj jemnéj krupice, másla a cukru sa udělala zátřepka, přidál sa pepř, marijánka, a jiné koření a všecko sa to dobře promíchalo a rozetřálo na pekáč, přikrylo sa druhým, kraje sa pěkně umačkaly a móhlo sa to nést do pece. Jeden zelňák sa někdy upékl aj při pečení chleba.“

Ovocné knedlíky

  • 250g tvarohu
  • 1 vejce
  • sůl
  • 50g másla
  • 170g polohrubé mouky
  • ovoce

Tvaroh, vejce a máslo smícháme, během míchání postupně přisypáváme mouku, až vznikne vláčné těsto. Z těsta vytvarujeme váleček. Z válečku se nařežou kousky a do každého kousku se zabalí po jednom exempláři ovoce. Knedlíky se uvaří ve vodě, nebo v páře (8 minut). Hotové knedlíky se na talíři polévají sladkou omáčkou, krajově zvanou ušípaný reglement.

Ušípaný reglement

  • hladká mouka
  • voda
  • sůl
  • povidla
  • máslo
  • cukr
  • skořice
  • mléko

Jedná se o omáčku, použitelnou k ovocným knedlíkům, ale například i k uzenému masu. Mléko se pozvolna ohřívá. Postupně se vmíchávají povidla, cukr, sůl, skořice a máslo, až vznikne jednolitá směs. Je nutno důkladně míchat a dávat pozor, aby se omáčka nepřipálila. Nakonec lze podle potřeby zahustit moukou, důkladně rozmíchanou v chladné vodě.

bramborové půlky

  • brambory
  • máslo
  • sůl
  • kmín

Brambory se rozkrájejí na půlky a vyskládají na omaštěný pekáč. Mohou se posypat kmínem. Pečou se pomalu, asi 1 hodinu. Do čerstvě upečených bramborových půlek se nadělají dírky a nahoru se položí plátek másla. Když máslo zateče do dírek, jídlo se posolí, případně lehce pomačká a je připraveno k servírování. Podává se s mlékem.

brambory na loupačku

  • brambory
  • máslo
  • tvaroh
  • sůl

Brambory se uvaří ve slupce a tak jak jsou se servírují. Současně se servíruje máslo, tvaroh a sůl. Jedlík si každý brambor oloupe, rozkrojí, namaže tvarohem, máslem, lehce posolí a konzumuje. Opakuje podle potřeby.

pučílka (pučálka)

  • hrách
  • máslo
  • sůl
  • kmín
  • cibule
  • škvarky nebo uzené

Hrách dáme do mísy s vodou a necháme v teple 2-3 dny klíčit. Po druhém dni doléváme vodu, ale jen tolik, aby se hrách potopil. Jakmile vyklíčí, opražíme jej s máslem (1 lžíce na větší hrst hrachu). Může se na konci posolit, okmínovat, přidat škvarky či kousky osmahnuté cibulky a uzeného. Chudé rodiny pražily jen tak, snad ani máslo, které bylo drahé, nepoužívaly.




Poděkování: Sccion, Andowero, a zejména dakeyras (za recept na bramborové půlky) a Ascella (za recept na pučálku)


Hlasování

Hlasování u tohoto příspěvku bylo uzavřeno.

Vidět hlasování jednotlivých uživatelů mohou vidět pouze přihlášení uživatelé.

Diskuze

Pro přidání příspěvku do diskuze se musíte přihlásit.

příspěvků. Řadit podle .
  [Předchozí]
Počet zobrazených příspěvků: 1-10 / 18
Ikonka uživatele Nathaka    [pošta] NEW     14:19:09 20.02.2014
Recept na ušípaný reglement jsem doplnil... :-)

Ikonka uživatele Robert Hooke    [pošta] NEW     14:17:17 21.12.2011
Oprava - zmizelý recept k ušípanému reglementu:

Jedná se o omáčku, použitelnou k ovocným knedlíkům, ale například i k uzenému masu.
Mléko se pozvolna ohřívá. Postupně se vmíchávají povidla, cukr, sůl, skořice a máslo, až vznikne jednolitá směs. Je nutno důkladně míchat a dávat pozor, aby se omáčka nepřipálila. Nakonec lze podle potřeby zahustit moukou, důkladně rozmíchanou v chladné vodě.

Ikonka uživatele Robert Hooke    [pošta] reputace: 1
Ascella: +1
NEW     14:04:34 21.12.2011
Děkuji za převážně pozitivní kodnocení.

Barbar Cohen:
Výběr pokrmů byl volen tak, aby jídelníček držel pohromadě i kulturně, ekonomicky a sociálně. To, co tu vidíte, je výběr prostých, vesnických jídel. Pro jistotu ještě jednou opakuji "se kterými by se hrdinové mohli setkat v běžné obecní krčmě, případně v domácnostech vesničanů". Tedy ano, uvědomuji si, že šlechta baštila jinak, než žebráci.
Jídlem pro šlechtu, žebráky (ale i selské a náboženské slavnosti, díky za typ) se budu věnovat v dalších dílech. Takže "hrozně málo žrádla" nebude (plánuju tak 3-4 díly) a pestrost pokrmů bude snad taky ucházející.


Samurai: etiketu kolem stolování jsem původně vůbec neměl v plánu, jsa rozhodnut zpracovat jídlo jako věc, nikoli jídlo jako činnost. Stolování se totiž bude lišit kulturu od kultury a většině PJ by se zrovna to moje pojetí nemuselo hodit. Ale bude-li zájem, můžu nakonec seriálu o jídlech sepsat nějaký text i na toto téma.

Na závěr bych rád upozornil, že se tu nesnažím nikomu nic předepisovat. Pokud chcete mít v krčmách svého světa jen 1 jídlo, nebo naopak 100 jídel, je to pouze vaše volba. Když to shodou okolností bude některé z těch, co jsem tu popsal, tím líp :-)

Ikonka uživatele Sccion    [pošta] NEW     16:52:24 10.11.2011

Ale jestli o něčem víš, Cohene, proč se nepodělit? Mě by to třeba docela zajímalo.


Ikonka uživatele Barbar Cohen    [pošta] NEW     18:28:07 09.11.2011
Taky jsem mohl sednout a napsat to rovnou celý sám, ne? A mimochodem, ta mínusová repka od tebe působí docela vtipně, když je hned nad ní "Souhlasím s Cohenem" od Samuraie. Nechceš mu taky strhnout, ať to tak nebije do očí?

Ikonka uživatele Folcwine    [pošta] NEW     17:07:43 09.11.2011
Cohene, taky jsi mohl napsat, co ti vyslověně chybý, přiblížit nám ostatním nevzdělancům nějaké recepty, které se dají použít ve hře i mimo ni .).
Pro ty co jídla zaujali, taky přidám pár svých oblíbených:

Boršť
maso, zelí, zelenina, smetana/mléko
Vydatná zeleninová polévka z ruska spíše nižší kasty. Ingredience měli přebít pachuť zkaženého masa.
http://www.toprecepty.cz/recept/1444-borsc-ii/ < br />Starým osadníkům, kteří bydleli v nově objevené kolonii impérie, jdem dal ruskou kulturu, jména a náturu, škoda že moc víc receptů než právě boršť neznám.

Fazole (Mexická pánev)
fazole více druhů, cibule, kečup, maso, kopa koření.
Opět jídlo nižší kasty, kde většina ingrediencí slouží k zamaskování pachuti nevábného masa.
http://recepty.vareni.cz/mexicka-panev/

Metyja
bramborová kaše, švestkové povidla, tvaroh nebo mák, máslo
Na sebe kladené vrstvy. Nic se nepromíchává, nakonec se zalije roztopeným máslem nebo tukem.
Jinde je metyja taky kukuřičná kaše se sýrem.
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3906

Ikonka uživatele Ascella    [pošta] NEW     20:12:00 07.11.2011
Ve svých naprostých začátcích jsem měla ambice stvořit hru naší středoevropské realitě podobnou, střídmou, jednoduchou, s minimem ras, velmi pohádkovou a čerpající z naší lidové slovesnosti. Rozhodla jsem se hráčům i dát poznat starou kuchyni a pučílku jsem dokonce na jedno sezení snad u úplně prvního dobrodružství připravila. Nesetkalo se to s valným ohlasem. Především proto, že hráči jsou moderní lidé, s moderními názory, rozhledem a nikdo z nás není historik, aby byl takový svět hratelný ke všeobecné spokojenosti.
Nicméně čas od času se mě i v magicky vyspělém světě a stylu, který preferuje hratelnost nad realističnost tu a tam někdo zeptá, co se v dané lokalitě jí, co si to vlastně v hostinci dává. Nebo když představuji novou kulturu, novou oblast, mít přehled o jídle dodává osobitosti, svéráznosti, zapamatovatelnosti. Takové ty drobnůstky, co pomohou atmosféře, i když pro samotné dobrodružství jsou zpravidla k ničemu.
I proto tento příspěvek shledávám velmi přínosný. Mimo to slohově velmi dobře zvládnutý, nápaditý. Jen více, jen více!
Nu a proto aby se mi dobře hrálo si to potřebuji dobře představit a pro (staro)českou kuchyni osobně slabost skutečně nemám, byť i z luštěnin a kořenové zeleniny lze připravit bašta všech bašt (když přidám dost koření ;-). Takže můj svět je inspirován co se geografie a tím i toho, co za suroviny je k mání, Blízkým východem a vysokohorskou Indií, kde již nějaké to koření je a dá se vykouzlit opravdu všelicos (byť po zkušenostech s pučílkou a s vydáním všeobecného zákazu mlaskání, žvýkání a jiných pazvuků hru rušících opravdu svou „orientální“ kuchyni hráčům předvádět nebudu :-)
Ode mne 5* za nápad, šmrnc, mimořádně kvalitní zpracování a inspiraci, kterou využije téměř každý (mimo to, když se indie přejí, hezký střídmý recept se taky hodí). A vyzpovídávat valašské paňmámy, autor mě dostal do kolen.

Ikonka uživatele Hamster    [pošta] NEW     18:56:00 07.11.2011
Koukám, že celkem vybočuju z hodnocení. V díle neshledávam chyb, zpracování je minimálně nadprůměrné, přesto mi nepřijde Jídlo 1 hodné vícera hvězdiček.

Ikonka uživatele Barbar Cohen    [pošta] reputace: 0 NEW     1:35:33 06.11.2011
Jako, na pravidla docela mrdám, nějaký čeny mě nezajímají - prostě to chci mít pestrý. Máš žrádlo ze zájezdního hostince, z vesnický miniknajpy, z městský hospody, od táboráku, máš žrádlo ze šlechtický hostiny, ze slavností vesnickejch, náboženskejch... je toho fakt kotel. A informacema myslím to, jak jsem už řekl, něco na styl toho co řekl Corwin, např. že zájezdní hostince měly zpravidla "menu" o jednom chodu, prostě to sežer nebo běž do hajzlu. Ale to všechno záleží na tom jestli chcete hrát podle pravidel (čeny ftw), nebo realisticky.

Ikonka uživatele Dakeyras    [pošta] NEW     21:12:00 04.11.2011
tak jedná se o českou kuchyni.. samozřejmě jsme v MS debatovali i o Hugysu nebo jak se typ lněné ovčí žaludky píšou, s tím ,že v anglii žrali doslova kde co, a ony kuřecí pařáty, kopýtka, krev, mozečky, žížale a jiný hnusy jedli běžně... ale autor se rozhodl, že to snad sepíše v dalším díle.

  [Předchozí]


Soutěže
O Hlavu Zlatého Draka


News
Aktuality
Novinky
Bugfix


Vzhled
Family Silver
Historic
Simple Ancient Dark
Simple Ancient Light
Simple Evolved Dark
Simple Evolved Light
Timmothy Gold


Komunikace
0 přihlášených uživatelů
 
Chat (0 online)
Moudrá Sova
Fórum
Ankety


Control
Registrace
Nick:
Heslo:
 
Zapomněl jsem heslo


Doupě jinde
Na PragoConu
last.fm
Facebook

Vygenerováno za 0.019205093383789 sekund.
© 2002 - 2009 Almad a James Timqui, design © 2002 by Almad.
DrD, Dračí doupě a Altar jsou ochranné známky společnosti ALTAR
Všechna práva vyhrazena. Žádná část těchto stránek nesmí být reprodukována, publikována ani jinak
využita bez svolení Redakce serveru DraciDoupe.cz nebo svolení autorů jednotlivých příspěvků.
Novinky je možné sledovat pomocí RSS kanálu. Toto je verze 1.
Verze 2 je v přípravě a vývoj můžete sledovat na informačních stránkách