Články&Eseje

Fíííha deníček I - Blahé paměti jednoho démona Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 8

Příběh, který vám budu vyprávět se skutečně stal, ale někdy bych si přál, aby tomu tak nebylo. Odehrál se velice dávno v Sedarském knížectví za časů, kdy jsem byl ještě mladý démon, pln mých temných ideálů a černého srdce v požehnaném mladistvém věku šestsetišedesátišesti let.

Inu začalo to jako většina mých tehdejších akcí. Jedna určitá dívka si mě najala na vykonávání služeb ryze fyzického charakteru. Ano správně, zase jsem měl někoho zabít. Proč ne, byla hned má první myšlenka. Byla to má práce a čistě prakticky jediný zdroj obživy…

***

Blbost! Takovou nehoráznou kravinu jsem už nikdy v životě neměl zopakovat. Nejenže mě hned po příjezdu do knížectví neodradil chrochtavý smích mé zaměstnavatelkyně, ale dokonce jsem byl téměř okamžitě přetáhnut bičem po partiích poměrně citlivých. - Zadek mě bolel opravdu pěkně. Zdá se, že zdejší démonická paní si libuje v sado-maso chrochtavých hrátkách s kýmkoli je libo. Radši jsem rychle zjistil podmínky práce a rychle se vytratil, než se do mě stačila zakousnout svými zoubky, které neustále cvakaly mezi chrochtáním a prázdnými výhružkami.

***

Bylo nesnesitelné vedro, čím dál tím víc jsem si začal nadávat, proč pořád lezu v černém a s černým líčením na obličeji. Pravda, to líčení sice bránilo té veliké ohnivé kouli tvořené plyny, aby mi žhnula přímo do očí, ale zase jsem vypadal jak muž ražení několika málo procentního. Lépe řečeno homo sexualis, druh člověka vyvinutý z homo sapiens heterosexualis. To je přeci nepřípustné, když jsem démon.

Má cesta směrem do sídelního města Sedarského knížectví, jehož jméno mi nyní vypadlo, - přeci jen, mám už na to věk -, probíhala více než klidně. Pokud ovšem nepočítám hromady bodavého hmyzu útočícího na jakoukoli mou nekrytou část a horko pomalu mě grilující ve vlastní šťávě.

Těsně před hradbami, pokud se pár ledabyle poházeným klackům seříznutých do špičky dá tak říkat, jsem zahlédl skupinu několika ozbrojenců, kteří za hlasitého halekání svého nadřízeného zvedali svá alkoholem nasátá těla k rannímu sekýrování. Raději jsem se příliš nezdržoval a pokračoval dál. Přeci jen, mohli být agresivní a já nerad zabíjím hned po ránu.

Pokračoval jsem raději dál a už ve městě jsem na náměstí obdivoval nádhernou dřevěnou, novátorskou sochu plnou ostrých úhlů s provazovým motivem na konci. Něco na způsob smyčkového tématu. Opravdu nádherné umění a ten umělec, co jí zrovna stavěl, se zdál být více než pyšný na své dílo. Dodnes mi je záhadou, proč měl u pasu důtky a u jednoho špalku sekyru. Následně jsem se otočil.

Himl! Málem mě kleplo. Otočím se a najednou hledím do tváře jakési ženy, co se na mě drze ušklíbla. Řekněme, že do jemné dvorní dámy měla poměrně daleko, spíše bych jí tipoval na ráznou a svědomitou ženu, která nemá daleko k facce. Pohodila zrzavými vlasy a kývla směrem k nějaké masové konzervě, která držela halapartu. Po krátkém hovoru, neseném ve smyslu: „Dej prachy a my tě necháme být.“, jsem zjistil, že ta osoba je místní purkrabí, ten zaplátovanec velitel místní gardy a oba mají jako koníčka kasírování všech okolo. Jelikož jsem nepočítal s tak vysokou platbou, kterou si oni žádali, musel jsem se podrobit a nechat se od nich zaměstnat, dokud nesplatím dluh. Opravdu jsem nechtěl zabíjet.

Tak tedy začala má kariéra městského gardisty. Sice neměla dlouhého trvání, ale o to více jsem si jí užil. Jako první úkol jsem dostal to, že jsem šel s paní purkrabí za tou skupinkou opilého čehosi, co si říkalo žoldnéři. Chvilka buzerace, chvilka výhružek a byli naši. Pravda, purkrabčina něžná ručka musela jednoho zasáhnout, za silné řeči, ale zdá se, že to příliš nepomohlo. Co se dalo dělat, zakročil jsem svou vlastní jemností. Trochu jsem do něj strčil a málem ho zabil. Musím si zvyknout, že lidé prostě nic nevydrží. Dokonce toho chudáka museli hospitalizovat v proslulé HuSe. Ctihodný felčař a hostinský v jedné osobě, dal toho budižkničemu opět do kupy. Zábal z ponožek na hlavu, trochu lektvaru do pusy a lítal zas jak rybička.

Každopádně si mě, po ukázce mé jemnosti, purkrabí raději přidržovala u těla. Přeci jen, silné paže se hodí každému. Co si budeme nalhávat, já býval v té době smrtonosnější než většina živých. Dnes již mrtvých.

Inu, vydržel jsem to ještě pár hodin. Bohužel se po jednom menším incidentu s takovým zablešencem – ano, byl to vlkodlak – lehce provalilo, že nejsem tak úplně člověk.

Provalilo se to jen purkrabí.

Jak jsem čekal, úplatný a moci chtivý člověk toho hned využil a já si mohl lehce diktovat podmínky, abych splnil svou práci. Za slib větší moci a politického vlivu mi byla slíbena pomoc, abych se dostal tam, kam jsem potřeboval. Mimoto, začalo jedno z mnoha „Uhni pucfleku!“ za celý den. Ten gardista mě musel přímo milovat.

Podmínkou mé smlouvy byla jistá menší výpomoc, kterou byla, jak jinak, menší vraždička. Jak už to tak bývá, mé oblíbené paní purkrabí ve štěstí a hlavně v moci stála menší šlechtická rodinka. Navíc se zdál ideální stav, kdy tomu štěstíčku jít lehce naproti. Pan kníže se nacházel na nějaké výpravě, snad za děvčaty, snad za získáváním větší slávy anebo prostě si chtěl od své milované choti odpočinout. Každopádně byl pryč a já měl možnost pomoci kněžně zbavit se problémů, co si vzít druhý den na sebe.

Situace se měla následovně. Paní purkrabí odvedla stranou paladina, který mi snad mohl i překážet. Situace jsem využil a hrdinně jsem se postavil, v čestném boji pážeti. Podřízl jsem ho ze zadu. Nevím jak, ale kněžna si toho, naneštěstí, všimla. Nu což, sekl jsem jí přes hruď mečem a čekal, že na tak křehkou dívku bude jedna rána stačit.

Nestačila. Kdo měl sakra vědět, že je tak tuhá a navíc umí kouzlit? Inu, uspala mě nějakým kouzlem a byl klid.

Myslím, že nebýt purkrabí, měl bych namále. Nevím jak, ale probudil jsem se sám, venku a nikde nikdo. Dostal jsem ten nejblbější nápad, co jsem mohl. Vyrazil zpět do města, abych dokončil, co jsem začal. Ovšem cestou se stalo něco, co mi lehce zkřížilo plány. Zastavil mě poskok mé zaměstnavatelkyně a oznámil mi, že jí právě zabili lykantropové a zda bych nebyl té lásky a dobroty a nešel mu pomoci se pomstít. Co na to říct? Jsem prostě dobrák, tak jsem šel.

Razili jsme si to cestou směrem do lesa, když tu náhle! Vlkouš! Ajajajaj. Co se dalo dělat. Překvapení to bylo veliké, zvláště když jsem ho viděl, jak táhne mrtvolu upíra. Pohled to byl sice směšný, ale nebezpečný. Každopádně, když jsme se míjeli, vyměnili jsme si milé pohledy plné vzájemných sympatií a pochopení – takhle nenávistný pohled už jsem dlouho neviděl.

Samozřejmě nebyl bych to hodný démon, kdybych se okamžitě neotočil a nepomohl mu zbavit se toho břemena. Jeden přesný sek, ze zadu přes krk a náš milý vlkodlak se svalil na zem i s upírem a pokud nezetleli, tak tam hnijí dodnes.

Myslím, že můj příslib pomoci byl tedy vyčerpán a já mohl toho démona požádat o protislužbičku. Jednalo se veskrze o to, že by mi mohl pomoci probojovat se do města.

Nasadil se do toho opravdu s vervou, radost pohledět. Začali jsme s poctivou genocidou. Už jsme vybili ty žoldnéře, které jsem ještě dopoledne pomáhal najímat, tak do nás šla jejich elita. Lépe řečeno, velitel armád, paladin a dvě čarodějky. Hrdinně jsem tam toho démona nechal a rozhodl se pro taktické přeskupení sil směr les. Z dálky jsem pak pozoroval, jak ho zmordovali. Chudák, kdybych tam jen byl, abych mu pomohl…

Později, když už se situace uklidnila, jsem se navrátil do města. Nějakým zázrakem jsem se dostal až do vězení.

Koho jsem tam nepotkal. Bylo tam to elfí ucho, které jsem pomáhal zatýkat, když jsem ještě býval na straně gardy. Teď už jsem nebyl, a proto jsem ho osvobodil. Něco mi říkalo, že by se mohl ještě hodit. Navíc mne napadl přímo brilantní plán.

Byl následovný. Dorazíme k pevnosti. Podle se dostaneme dovnitř. Počkáme na paladina a já ho zabiju. Bezchybný plán a navíc velice jednoduchý, takový je prostě předurčen k úspěchu. Plnění bylo následovné. Využil jsem toho, že si mě někteří pořád pamatují jako městskou gardu. Lstí jsem se dostal dovnitř a v dalším čestném souboji – opět jsem ho podřízl – jsem zabil stráž a elf jí okradl. Jeho přístup se mi líbí. Pak se něco pokazilo a já, i s elfem, jsme zmizeli a objevili se někde v lese.

Mimo herní vsuvka: Prostě přišla Elohir a vypráskala nás.

Nuže, naše cesty se na čas rozdělili a já se vydal zpět do města, pokusit se dostat k paladinovi nějak jinak. Podlými triky a správnými řečmi, jsem začal vyjednávat s velitelem armád. Když tu náhle, mne zbaběle a ze zadu, podřízl vůdce vlkodlaků. Co naplat, mé tělo bylo ničeno a musel jsem bloudit jako temný duch do míst, kde mi temná magie znovu dovolí získat tělo. Díky šťastné náhodě to místo bylo nedaleko, tak jsem zas pln života vyrazil.

Cestou jsem natrefil na zvláštní skupinku, která mi byla příjemná. Sestávala se z kněze smrti a nějakého nemrtvého. Inu zapovídali jsme se a ten neřád nemrtvý ze mě vysál životní energii.

To je pech, musel jsem znovu navštívit ta místa.

Podruhé jsem si raději dával větší pozor.

Horší ale bylo, že jsem byl nyní sám, bez plánu a prostředků, jak vykonat svou práci. Bloumal jsem tedy krajinou, a co se nestalo. Zase jsem potkal toho kněze, ale tentokrát měl lepší doprovod. Zahlédl jsem s ním větší skupinu rozkládajících se, ale přesto krásně pochodujících těl v čele s jakousi dívkou s milým pohledem a v sado-maso oblečení. Jak se ukázalo, byla to nekromatka a ta skupinka tlejících fešáčků patřila jí.

Napadl mě další, přímo famózní plán. Přemluvil jsem tu skupinku a společně jsme se dali do útoku na pevnost knížete. Štěstí nám přálo, skoro nikdo tam nebyl, takže náš hrdinný boj byl sice pěkný, ale krátký. Náhoda tomu chtěla, že jsem se znovu setkal se svým elfím přítelem, který právě spoutal paladina. Nu což, paladin byl bezbranný a tak jsem ho zařízl. Stejně to byla má práce.

Dalším úspěchem bylo to, že jsme zajali kněžnu a tím jsem mohl dopomoci paní purkrabí vyšplhat po společenském žebříčku. Jenže něco se ošklivě pokazilo, ta potvora mě omráčila. Ze zadu! Už byla jak já, purkrabí jedna nedobrá. Pak použila jakési kung-fu na kamaráda elfa a hodila ho přes hradby. Zajímavé, že to přežil, asi fetuje helium.

Probudil jsem se. Úspěch, nikdo mě nezabil. Byli jsme stále v pevnosti a užívali si vítězství každý po svém. Já například tím, že jsem si zamačkával bouli po omráčení.

Uznal jsem, že má práce zde již skončila a chtěl jsem odejít, jenže se k pevnosti řítila další skupinka. Poznal jsem část té elity, co na nás zaútočila ve městě a dokonce sebou měli nějakého chlápka ve velkém honosném plášti s kápí staženou tak, že určitě nemohl vidět. Jak tedy chodil, že nezakopl a do ničeho nevrážel, mi byla opravdová záhada. Stejně mi to už prakticky bylo všechno jedno. Po krátkém tichém hovoru – hulákali jsme na sebe přes hradby - jsem je pustil dovnitř a nechal tam své předchozí společníky na pospas.

Opět jsem se zapovídal s velitelem armád a dohodl se s ním, že najdu a přivedu kněžnu, kterou předtím část nekromantčiny družiny odvedla. Našel jsem je rychle, jen mi bylo divné, že nebyla spoutaná, byla s ní čarodějka a městský gardista. Nu což, dohodl jsem se s nimi a radoval se z toho, jak se kněžna polekala, když mne opět zahlédla. Nevím proč se mě tak bála, vždyť jsem jí předtím nezabil a tvářil jsem se mile. Pomohl jsem jí eskortovat do pevnosti a nechal si svou eskortu od knížete náležitě zaplatit.

Krkoun jeden, myslel jsem, že si své manželky cenil víc. Nu což, stejně jsem dostal ještě peníze od kněžny za příslib, že už se jí nikdy nepokusím zabít.

Byl to velice bláznivý den a plno se událo. Už jsem si potřeboval odpočinout, a tudíž jsem vyrazil zpět do své domoviny, stejně už má práce byla hotová.

Ach jo, zas jsem cestoval v tom nesnesitelném horku a mohl se upéct. Nevděčníci to byli. Mohli mi dát aspoň koně, po tom všem, co jsem pro ně vykonal a co jim provedl. Dobře, tak za to, co jsem provedl ne, ale za mé dobré činy ano. No dobře, nekoukejte tak, za ten jeden dobrý čin, co jsem vykonal. To už sedí lépe? Víte co? Nebudu se hádat a už radši odcházím. Sbohem!

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Jo, musel to být asi povedený LARP :-)
Ich forma se k popisu určitě hodí, ale chtělo by to opravdu líp popsat ostatní postavy atp., nějak jsem se ztrácel, kdo je kdo. Taky trochu zapracovat na některých hláškách, nevím, možná jsem náročnej, ale myslím, že by to šlo podat i vtipněji (tím neříkám, že bych to dokázal). Ale je pravda, že spousta situací v psané podobě nevyzní tolik jako naživo), tak tu moji poznámku neber tak vážně. Tři, pokud napíšeš i to pokračování, určitě to bude lepší když si dáš víc záležet


 Uživatel úrovně 5

Emiel: Určitě pošli i další díl, rozhodně je to zajímavé, jen se vyvaruj zbytečných níže popsaných chyb. A napiš, co to bylo za LARP, spoustu lidí to bude zajímat.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím....

Abych řekl pravdu, a to mě asi za to setnete, ono ani ne tak, že by to nějakou korekturou prošlo.
Ono to tak nějak nějak je poslané tak, jak jsem to sepsal na kolenu a ještě v časové tísni. Tudíž je to nějak po slohové stránce a i gramatické trochu pokulhávající...
Jde mi hlavně o zhodnocení nápadu. Jak vidím, tak zatím kladný. To znamená, že pokud bych měl zveřejnit i druhý díl, tak na něm zapracuji i víc.


 Uživatel úrovně 0

Buď pozdraven Emiele,

Tvého dílka jsem si poprvé všiml při pohledu do čekajících děl a už tam mi cosi říkalo, že bude z trochu jiného soudku než ostatní. Čekl jsem, co z toho vyleze a on to byl literárně ztvárněný zážitek z LARPu. Nic podobného jsem tu ještě neviděl, tak jsem se do něj hned pustil. Příliš mě sice nenadchl, ale na druhou stranu ani neurazil.

Pro někoho, kdo tam byl a všechny ty situace prožil na vlastní kůži, je čtení tvého dílka určitě velmi zábavné a vyvolává v něm vlnu hezkých vzpomínek a emocí. Ostatní však budou mít při čtení nejspíš trochu problém s představením si vybraných situací, alespoň já jej občas měl. Na můj vkus byly některé pasáže napsány místy až příliš odlehčeně a "žertovně", někdy se v tomto duchu ztrácel i celkový smysl původních vyjádření.

O chybách se již zmiňovat nebudu, myslím, že Shelagh tuto stránku kritiky sepsala víc než vystižně. Pouze se vyjádřím, co týče posledního odstavce, jelikož jeho vyznění a neustálé opakování stejných slov (dokonce slovních spojení), mě částečně zkazilo dojem z jinak skoro průměrného dílka.

Ale abych jenom nehaněl... Atmosféra byla podle mého názoru utvořen dobře a docela k ní ladil i nevybíravý a strohý slovník hlavního hrdiny. Škoda jen, že se autor někdy nechal unést a sem tam se vyskytne výraz, který vůbec nezapadá. Ale jinak, za celkový dojem (až na ten poslední odstavec), docela chválím.
Suma sumárum, hodnotím jako podprůměr, ale tento počin měl určitě i navíc. 2*

S pozdravem,
Tuor


 Uživatel úrovně 5

Tak tu máme jeden popis LARPového konání, ve kterém se nám nahromadilo spoustu chyb. I přesto jsem se rozhodla dílko schválit (a přeřadit do kategorie popis dobrodružství) - vybočuje z řady běžné produkce rubriky povídka – poezie.

V první řadě mi chybí informace o tom, co to bylo za LARP, kdy a kde se konal – stačí větičkou se zmínit v anotaci či poznámce na závěr.

Dále je to zmínka o základním úkolu, na který byla postava najata a o kterém se nedozvíme nic, protože se zde popisuje epizoda zřejmě předcházející dalšímu ději.

Nelíbí se mi laciné (= trapné) homofobní narážky.

Špatně podané zmínky o konajících postavách: nejprve „Zastavil mě poskok mé zaměstnavatelkyně...“, a o kus dál „a já mohl toho démona...“ – čtenář je zmaten, jestli poskok byl démon (mělo to být řečeno při první zmínce o něm), nebo jestli myslí zas nějakou jinou postavu.

Příšerná je věta „Mimo herní vsuvka: Prostě přišla Elohir a vypráskala nás.“ – když už, tak mimoherní, a dál, kdo je proboha Elohir?! (připomíná mi to cimmrmanovské: „Smíšek Robert, který nás provázel celým dějem, umírá.“)

Spousta gramatických chyb (hrubky ve shodě podmětu s přísudkem, špatné psaní ji/jí, čárky, špatně psaná slova ze zadu – zezadu, na pospas – napospas).

Stylistické patvary – zaměstnavatelkyně (zaměstnavatelka), následovný (následující) „Nasadil se do toho opravdu s vervou“ (šel do toho s vervou), atd.

Co se mi líbilo, byla odlečenost a nadhled, se kterým to bylo psáno, pisatel se při LARPu evidentně dobře bavil. Vystihl atmosféru neustálého přelévání spojenectví jednotlivců i skupin, kde každý se snaží prosadit své zájmy a zrada je denním chlebem.

Pro příště: Nechat dílko přečíst někým, kdo umí dobře česky, kdo je nezaujatý, na místě pokud možno nebyl a má patřičný odstup, aby dokázal posoudit, co by mohlo chybět neznalému čtenáři.