Články&Eseje

Brána a smrť Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15


Brána a smrť

Pomaly odchádza, odchádza preč,
smrť prídi, masku si zvleč,
lebo až za posledným bojom,
zistíme čo bolo za tvojim závojom.
Čože si skrývala smrť jedna lakomá?
Každý mal z teba strach, bola si tajomná.
Čo skrývaš za krvavou maskou tak odvážne?
Ten chlapec vie, ten chlapec to už vie.
Otvára brány smrti, otvor aj nám!
Nech sa nebojíme, čo je za púťou,
lebo bojíme sa ničoho, je s nami Pán,
len neznáma čo je za smrťou.
Neboj sa ty! Ty, áno, ty!
Veď za krvavou oponou,
Za závojom čo čaká zavretý,
sú tisícky domovov.
Pre tých, čo sa hrdinsky
otvoriť bránu smrti nebáli,
česť tým, našli raj nebeský,
a za pánom pevne stáli.
Veď za tou bránou, čo sa jej bojíte,
sú veľké pláne a obloha žiari hviezdami.
Prestaňte tí, čo slzy roníte,
česť tým, čo šli tými cestami.
... česť tým, čo šli tými cestami...

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Hodně dobré,poezii sice nepíši(jako abbé dělám svému titulu ostudu),ale vidím,že na tomhle serveru jsou na to určitě lepší.Blahopřeji!


 Uživatel úrovně 0

Nejsem žádnej velkej znalec poezie, ale tohle se mi dosti líbí. i když mi tam nějak semtam nějakej rým nesedí, tak je to velice kvalitní. já dávám 4*


 Uživatel úrovně 0

Raynor, dost dobre, napis dalsie basne


 Uživatel úrovně 0

No, je to síce pekné. Ale pripadá mi to skôr ako keď sa nejaký ten bard snaží vliať odvahu do bojovníkov, ktorí sa smrti boja. Nie ako popevok pred bitkou, ktorý spievajú bojovníci. Ona má niekomu inému dodať odvahu. Preto ju skôr prednášel bard, ako vojaci.
Teda, podla mna...


 Uživatel úrovně 3

Mgr. Holger: Ano, (nemýláš se, i já), ale má to své meze. Ale mateník - k čemuž bych přirovnala několik prvních veršů - je matoucí a klopítnout při něm není těžké, a navíc některé publikum ho neocení a bude z něj zmateno - tudíž pro něj báseň/píseň ztratí náboj.


 Uživatel úrovně 8

Marsia - mnozí zde mne přesvědčovali (a myslím, že i Ty), že rytmika se dá lehce zakrýt stylem přednesu. Jsem přesvědčen, že právě plamenným přednesem tohoto dílka dosáhneš stejného efektu, jako zpěvem popěvku... zfanatizování davu. Ale to už je jen má terorie.


 Uživatel úrovně 3

Raynor: Osobně bych řekla, že "umění" do dílny nepatří. Je moc osobní, než aby mohlo být příliš pilováno za spolupráce s velkou skupinou uživatelů... Osobně si myslím, že by o něm autor nemohl tvrdit, že je to jeho dílo.

Apea: Určitě se tací našli. Volnost! Rovnost! Bratrství!


 Uživatel úrovně 0

Tak, som tu ja... začnem trochu netradične: práve som sa vrátil z dielne a to čo ma žerie je že tak nikto nič nehovorí k poézii a próze. Viem to pochopiť, každý má svoj štýl, a ja sa musím priznať že mne robí problém zasa porovnať ktorý z dvoch artefaktov je silnejší...

Som milo... teda veľmi milo prekvapený že sa to niekomu zrejme naozaj páči... lebo som si neveril a pamätám si ako sa my triasla ruka keď som klikal na to osudové tlačidlo. No možno to bola vina toho, že toto je moje prvé tu uverejnené dielko. No, nečakal som až 3-4 hviezdy.

Veľmi užitočné je podľa mňa napísať aj nasledujúce informácie: toto bolo napísane pred rokom, teda leto 2004, keď som začínal s "riadnym písaním", takže uznávam že aj namňa to teraz už pôsobí "odfláknute"... keď čítam čo robím teraz. Ale texty na štýl - Pearl Jam - mi tu zrejme nezverejnia.

P.S.: Som s každým kto píše :-)


 Uživatel úrovně 0

Marsia:
Myslíš? :-)


 Uživatel úrovně 3

Mgr. Holger: I já tuto básničku vidím jako básničku pro bojovníky před bitvou. Ale to nemění nic na tom, že se domnívám, že právě taková by měla strhnout i svým přednesem. Bard se nesměl při přednesu veršů zasekávat - to by mužstvo neocenilo -, z čehož vyplývá, že musela mít dobře přednesitelný rytmus - nejlépe písňová formu.

Apea: Takové písničky se nehodí ke všem národům. Ne každý umíral s cynismem, někdo umíral za ideály...