Články&Eseje

On Stage aneb SSChBKNP, aneb DaDa DrD Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 16

(...věnováno E. Bondymu)

Svítí slunko...
Už zase svítí slunko.
Poledne bije do helmy...
Horký drát v oku....
Skřetu se chce blít.
Vlčí se tropikem k večeru...
Vypocená krev zmariášila
červené osmičky na úroveň póvlu...
Je semaforem.

STŮJ!

Skřetu se chce blít krev na patník.
Roztáhla křídla a doptačila se naň.

* * *

Jako ortodoxní mnich na večírku,
jako pečená škorně pod přístřeším,
jako ohnivá holina pod poklicí,
jako zkamenělá veverka na lodi,
jako mírotvorce v očistci,
jako přiožralý monarcha s kyticí antikoncepce,
jako hovno na předních kolech dvoukoláku,
jako bezkonfliktní básník s nevolnickou centurií,
jako žebravec ve čtvrtce chleba,
jako lípa ochcávaná pokojovým psíkem,
jako palcát na sněhu,
jako tuna zlata pod botou,
jako pirátova dřevěná matka,
jako nečekaný dotaz: Kolik?
jako trhovec pod čepicí svinství...

* * *

A ona se mezitím vsákla do uší trávy...
A bylo
po VŠEM...



Poznámka: tento příspěvek byl přesunut do kategorie Ostatní redakcí.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Zjistil jsem, že se to přece jen musí člověku rozležet v hlavě, na druhej pohled to už neni tak hrozný a pochybuju o správnosti svého ukvapeného rozhodnutí. Bohužel jsem neměl dost času si to v hlavě porovnat. Bohužel hvězdičky už nejdou změnit, ale teď bych se rozhodoval mezi 3 - 4*.


 Uživatel úrovně 5

Mám ráda sem tam nějaké to dada. Tady vím, že nejde o myšlenku ve formě poselství, ale jen o nápad, jak spojit různá slova do vět, veršů, odpočinout si od hlubokomyslných paralel, prostě si hrát.

Jednou jsem viděla jedno amatérské dadaistické divadelní představení a bylo tak úžasné, zábavné a vtipné, že jsem na něm pak byla ještě dvakrát. No a při tohle dílko mi ten pocit pobavení připomnělo. Takže proto mé vysoké ohodnocení.


 Uživatel úrovně 0

Na tomto príspevku aspoň dosť dobre vidno, kto ak hodnotí. Či si cení viac originalitu (alebo skôr netradičnosť), alebo konvenčnosť. Nestáva sa to často, že by bolo hodnotenie natoľko rozdielne. Ale keď sa na to tak pozerám, to hodnotenie sa u mnohých pohybuje v medziach, kde by som ho zhruba čakal.


 Uživatel úrovně 0

Já osobně si taky pod dadaismem představuju něco krapet jinýho. Podle mě by to měla být taková hříčka myšlenek a slov. Mě tohle k tomu moc nesedí, ale někomu jinýmu třeba jo, to je na subjektivním názoru. Nevim, podle mě má prostě mít poezie aspoň náznak nějaký myšlenky. Zezačátku to vypadalo slibně, ale pak nevim, nevim. A jesli to má bejt ten nesvázanej tok myšlenek, tak mi k tomu tim pádem nesedí, že je to celý svázaný do fantasy...
Elvisův duch: Víš že většina tvejch výtvorů se mi líbí, ale tadytomu musim dát jen 2*, přece jenom si to za originalitu, odvahu a snahu vnést sem něco jinýho zaslouží...


 Uživatel úrovně 0

Dadaizmom by som to skutočne nenazýval, ale to už sa tu preberalo, takže to len tak na okraj. Vcelku to na mňa ale pôsobilo dosť dobre, nebál by som sa povedať že možno lepšie ako dosť veľa poézie čo vychádza tu na serveri. Lebo tá klasická fantasy poézia mi už príde strašne ošúchaná, už t tu bolo tisíckrát napísané, ja viem, dá sa to napr použiť v nejakom dobrodružstve, ale inak tam nevidím absolútne žiadny progres.
Možno toto dielo nie je dokonalé, ale tá odlišnosť mu pridáva na kráse, aspoň ja to tak vidím. A tiež nemám dojem že by išlo len o zopár vulgarizmov pozliepaných dokopy ostatnými obrazmi.
Chcel som nehodnotiť, ale niečo mi hovorí, že by som predsa len mal. Chcem oceniť dobrý dojem, ktorý to vo mne ako celkom zanechalo. 4.


 Uživatel úrovně 5

Hm, Elvisův_duchu, že ty pečeš s Barvínkem?:-))
nene, teď vážně, mně osobně přijde tahle věc jako příjemná změna. Je to jiné, asi to sem moc nepatří, ale je to jako čerství závan větru.
Možná že by to sneslo větší vÿhranění. V tuto chvíli mám dojem, že to není ani dadaistické ani fantasy, ale někde mezi, tak znepokojivě, ale ne dost znepokojivě. Působí to trošku nudně. Ale jako nápad dobrý....divím se, žes to nedotáh do většího extrému, prospělo by to tomu....


 Uživatel úrovně 0

Alcator: Občas je však skřetí blití na patník krásné jako setkání deštníku a šicího stroje na operačním stole...


 Uživatel úrovně 0

Mě to přijde DIVNÝ- ato neber jako urážku, ale prostě tomu nerozumím, tak se mi to nelíbí.A souhlasím s Alcatorem, že ne vše ke se vyskytuje skřet(nebo trpaslík nebo kozelník nebo troll..) musí být hned fantasy.


 Uživatel úrovně 3

Ne vše, kde se vyskytuje krev, je horor.
Ne vše, kde se vyskytuje objetí, je pornografie.
Ne vše, kde se vyskytuje skřet, je fantasy...


 Uživatel úrovně 5

NAVRHUJI PŘESUNOUT TUTO DISKUSI KE STOLU UNDERGROUND ANEB REVOLTA V ČAE V PUTYCE.