Články&Eseje

Bim bam Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 28

Bim bam

Bim bam...
Teskně bije srdce zvonu
v prostřed temné noci
rozhoupáno tajemnou mocí...
Bim bam...

Bim bam...
Sepněte ruce a k nebi vzhlédněte.
Za ztracenou duši lidskou se modlete...
Zemřel vůdce lapků, strašný lesů pán.
Bim bam...

Bim bam...
Včera král, dnes prázdná schránka.
Krví nasákla poslední deníku stránka...
V zádech dýka, ve stínech zmizel vrah...
Bim bam...

Bim bam...
Dnes vrah a včera kamarád...
Dnes zacinkalo zlato, včera byl chudý rád...
Pro pár žlutých mincí zradil, sebe a už nechce žít.
Bim bam...

Bim bam...
Nad hlavou se srdce zvonu houpá,
duše zrádce k poslednímu soudu stoupá...
Po zlatém schodišti před stolec nejvyšší...
Bim bam...

Litovat pozdě je...
Černá brána zeje...

Zabil pro zlata třpyt...
Nelze se vykoupit...
... ani vlastní krví.

Pozdě je na slzy...
Chřtán pekel se sevře brzy...

Bim bam...

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Jediný co se mi tam nelíbí je to bim bam, v tom smyslu že je tam toho moc, sloka tím končí i začíná a mám z toho pocit jako by to tam zadrhávalo. Jinak je to v pohodě.


 Uživatel úrovně 5

Mě se tohle prostě líbí, nebudu se v tom snažit babrat a hledat chyby, tentokrát ne: líbí se mi to celé: formou i obsahem...

bim bam, bim bam...


 Uživatel úrovně 3

Mgr. Holger: Otázka je, kolik snaha o zvýšení kvality změní vyznění... Ale je samozžejmě jen na autorovi, jestli chce něco ve svém díle upravovat a měnit...


 Uživatel úrovně 8

Marsia - máš pravdu v tom, že některé korekce mohou básni ublížit - v tom s Tebou souhlasím. Sám jsem však musel některé své výtvory opravit, protože byly úděsné - taková je moje zkušenost. Důležité je, proč to opravovat - zda chceš dosáhnout vyšší kvality, nebo jiného vyznění. V druhém případě se spíše dopustíš přečinu než v prvním.


 Uživatel úrovně 3

Lord Loskuták

Mimochodem, nemluvila jsem o předělávání, ale úpravě básní...

Píšu, co cítím, jak cítím. A taky jak se cítím. Pokud se stane, že někde něco skřípe, tak to skřípe...

Hádat se můžeš.

Kdo mi dává právo posuzovat, kdo je básník? Já. Dávám si výhradní právo na posuzování věcí, tvorů a jevů kolem sebe. Nehodlám svůj úsudek nikomu vnucovat, ale např. "báseň" udělanou podle dadaistického návodu nebudu nazývat básní, ani kdyby ji kritika vyhodnotila jako to nejlepší dílo všech dob (tedy pokud náhodou nespadne do mé představě o poezii).

Ne, nenapsala jsem podle sebe skvělou a krásnou báseň. Napsala jsem básničku, vcelku se mi líbila (a líbí), a říkala jsem si, že by se mohla líbit i někomu jinému. Nepovažuji se za básníka, jen mám občas silné nutkání něco tvořit, ať básničku, písničku, obrázek nebo kytičku z papíru.


 Uživatel úrovně 0

Marsia - To jsem myslel pouze obrazně ...

K předělávání básní - o tom jsi začala mluvit Ty, já jsem nic takového neříkal. Ale dobře, k Tvé básni - koukni se třeba
na poslední strofu:
"Pozdě je na slzy...
Chřtán pekel se sevře brzy..."
Nejen, že to tahá uši, ale (a o tom tady mluvím) bys to mohla vyjádřit daleko lépe, volněji ... Jinak, řekla jsi, že píšeš, co cítíš - a na rovinu - vážně to cítíš skutečně takto?

No, o tom bych se hádal. Volný verš je (a už jsm to tu asi párkrát říkal) stejně jako vázaný, básnický prostředek. Člověka, co píše básně, ať si je píše čím chce (koneckonců, kdo Ti dává právo soudit, co je a co není básník?), klidně budu považovat za básníka, jen když jeho vyjádření bude mít smysl ...

Zeptám se Tě na něco. Napsala jsi zřejmě podle sebe skvělou a krásnou báseň, řekl bych skoro symetrickou ... považuješ se tedy za básníka? Vidíš, to by mi mohlo přijít jako urážení "velkých básníků minulých století" ...


 Uživatel úrovně 3

Lord Loskuták: Kde žiju? Ehm... myslím, že už jsme se párkrát viděli, to, co nosím na sobě, není pouhé vnější image... ;)))

Obávám se, že jsi nepochopil má slova, předěláváním básně jsem nemyslela nic, co by souviselo s radikální změnou formy básně. Ale nahrazování slov, vypouštění a nahrazování veršů a podobně... To, dle mě, sebere básni duši. Samozřejmě, že úplná změna formy by zabila tu duši zcela...

A ani netvrdím, že za básníka považuji každého, kdo napíše něco ve verších, ale že básník, který v pevném verši není schopen napsat jedinou dobrou báseň, není, dle mě, básník.

A jen tak mimochodem, co společnost považuje za báseň, to už je její problém, já mám na básně svůj názor. To znamená, že je docela dost básní, které bych básněmi nenazvala, už jen proto, abych neurazila některé z mrtvých velkých básníků minulých století...

Mgr. Holger: Jste opravdu tak naivní, že si myslíte, že Mácha Máj zpětně nekorigoval? Ať si básníci korigují, co a jak chtějí, je to jen jejich rozhodnutí a jejich věc, můj názor je, že korekce něco básni seberou... Mimochodem, tuším, že Petr Bezruč upravoval Slezské písně tak dlouho, že se ty pozdější úpravy staly úpravami k horšímu...


 Uživatel úrovně 0

Mgr. Holger: Plně s tebou souhlasím. Vázaný verš básníka nedělá stejně tak jako verš volný.... Já neodsuzuji ani ten ani ten a ani by mě nenapadlo rozmetávat zařazení volného verše do rubriky nějakými pochybnými argumenty,ale myslel jsem si, že Losky naznačil, že vázaný verš je forma vhodná už jen pro dinosaury... tak jsem na to reagoval.
Hold myslet je ho...dně málo vědět....:-)

S pozdravem Fergus


 Uživatel úrovně 8

Fergus - problém je v tom, že Loski přesně neformuloval - opravdu se s ním musím ztotožnit v jeho myšlence, že básníkem není ten, kdo píše ve vázaném verši, protože je mi jasné, kam tím míří. Jde o to, že samotné užití vázaného verše básníka nedělá.
Osobně - jsem schopen ve vázaném verši psát poměrně obstojně, pokud tedy vyjdu v měřítek servšeru. Přesto bych se asi neoznačil za básníka ("natolik je mi dědečkova památka drahá").

Zařazení volného verše do poezie bys nemohl rozmetat argumenty, protože je všeobecným básnickým prostředkem; ani Loski se nesnažil tvrdit, že vázaný verš není poezie, třebaže jeho závěrečná formulace může při povšechném zkoumání tento výklad připustit.

Každopádně určité postupy, které byly prezentovány v průběhu vývoje poezie byly později opouštěny a lpění na formě v modernějších pojetích poezie ustupuje snaze po vyjádření obsahu. Nicméně formální básně ať již jsou to díla psaná vázaným veršem (sonety se svou "přísnou" skladbou) nebo východní poezie vázaná pravidly např. v počtu slabik ve verších jsou v moderním pojetí poezie zcela rovnocennými s volným veršem.


 Uživatel úrovně 0

Nechce se mi věřit, že jsi to psala právě Ty.

Je to opravdu hodně podprůměrné dílko, alespoň dle mého soudu.
Nebudu jej hodnotit

Roland K.