Články&Eseje

Měsíčňan Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 21


Sedím tu v paprsku
úplně sám.
A lev skrytý v náprstku
strážcem je nebeských bran
do světů, kde toulám se já
zasněný Měsíčňan.
Pronikám prsty Velkého vozu
v Tvé lože vystlané Jitřenkou
a Večernicí.
Z Orionu
dám Ti polibek.
Zahalím jej do indiga
a stříbrné knoflíky přišiji na klopu
střelcem.
Na ploutvích ryb,
na ocasu štíra,
na rozích býků,
v miskách vah
pošlu ti jej
v obálce šarlatu.
A pak
na křídlech bělásků
sestoupím k Tobě,
svléknu svůj šat
a svrhnu jej
z luny.
Zvolám "Plameni!
Kdes?
Zažehni mne!"
a opit rými
námořnické modři
zasnoubím Tvé rty
s mými...

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

V jednom bych souhlasila s MAATOHOU - že forma vítězí nad obsahem. Ale i přesto (nebo možná je to proto) je dílko hravé a lehké a osvěžující...


 Uživatel úrovně 0

Elvisův Duchu,, předně: BEZ URÁŽKY!

Pokud se týká klišé nejhrubšího rázu, myslím, že je třeba se zamyslet nad originalitou tvého příspěvku. Tam skutečně vidím klišé velmi hrubého rázu.
Dále: Nikdy jsem neřekl, že chci vidět výkřiky, které zmiňuješ. Jen mi jde o to, abych ti uvěřil, že skutečně při psaní té básně něco (cokoliv hlubšího) prožíváš. Nevěřím. Tady jde těžko poradit něco konkrétního. Je to spíš o citu autora. A nezlob se na mne, že to říkám tak nepříjemně, ale tady jsi to tak nějak "neucítil".
Píšeš, že je ti forma a rytmus ukraden. Nemysllím si, že by ti kdokoliv ukradl formu a rytmus. To jsou totiž věci, které mne na Měsíčňanovi zaujaly,, a které bych snad i pochválil. Takže bych ti znovu zkusil doporučit odlehčené téma. Na něčem lehčím můžeš krásně natrénovat veršování, rytmus atd. Potom, když se rozhodneš psát "vysokou" poezii, už to nebude vypadat tak křečovitě a snaživě.
Doufám, že mnou teď hluboce neopovrhuješ. Nesnažím se tě poosílat do prdele. Chci ti poradit, protože v tobě bez debat kousíček básníka dřímá a tím, že tvé nezralé pokusy budu slepě hodnotit jako dokonalé, tím ten básník v tobě jen zakrní a rozhodně nikam dál neporoste. Což by byla škoda. Proto tu rýpám a jsem nepříjemný...

Naposledy co se týče sporu forma/ obsah:
Spousta hlavně začínajících básníků se domnívá, že poezie je především o pocitech a tudíž není třeba se s formou jakkoliv zatěžovat. TO JE KATASTROFÁLNÍ OMYL!!!!!!!! Pokud chcete vidět čisté emoce bez formy, nabídnu vám manželskou hádku, dceru plačící na poohřbu svého otce, zamilovaného uhrovitého mládence. Ale to není poezie! K tomu teprve musí přijít básník a dát tomu formu (například formu volného verše). Proto musí, MUSÍ básník ovládat formu, jinak nedokáže ze surových emocí vytvořit báseň. Ani od formy ani od obsahu se nemůžeme distancovat, jelikož jedině OBOJÍ DOHROMADY tvoří umělecké dílo. Howgh.


 Uživatel úrovně 5

MAATOHA: Je to tvůj názor... jinak já jsem jeden z těch, kterejm je forma a rytmus uplně ukradenej, proto píšu často volnym veršem. Nicméně ta báseň má být taková - žádné moc silné emoce na každém rohu. Spíš jen taková... no zmatená - jako Měsíčňan, on taky neví, co si o jejím chování má myslet, neví, co říct a co dělat... mimo jiné vykřikování planých a silných slov jako miluji tě či láska považuji za klišé hodně hrubého zrna, pročež se tomu vyhýbám. Místy to kazí dojem. Ovšem je to jen čistě můj názor.


 Uživatel úrovně 0

Znovu tady zmíním Andílka. Nebudeme diskutovat o jeho pravopisných kvalitách (je to běs), ale o míře UVĚŘITELNÝCH emocí. Neříkám, že se těším, až mne někdo svojí láskou a vášní způsobí popáleniny na obličeji, ale tady jsou veškeré city (které dle mého do milostné básně ROZHODNĚ patří) poněkud nedůvěryhodné a snad i umělohmotné. Myslím,, že v básni Měsíčňan zvítězila forma nad obsahem, jelikož ten jsem v podstatě nenašel žádný (nemám na mysli děj). Nedůvěryhodný dojem navíc poodtrhují poněkud nedospělé rýmy (nebudete si o mě všichni myslet, že jsem svině?)
K pozitivům bych zařadil minimum hrubek (ale ty rými!) a zajímavou práci s rytmem. Toho bych se do budoucna držel a nezkoušel psát o vzletných tématech. Do tooho se dle mého mohou pustit jen ti nejzdatnější machři. Spíš bych si představoval nějaké světštější téma. Tam by se mohl nádherně ukázat onen kvalitní rytmus (pokud to byl záměr) bez toho, aby si báseň hrála na něco víc.


 Uživatel úrovně 5

MAATOHA: A co si představuješ pod pojmem sálání vášně a lásky?


 Uživatel úrovně 0

Vlastně je to pravda. Myslím, že ani vášeň už tohle dílko nezachrání.


 Uživatel úrovně 5

MAATOHA: Proč by z toho kruci měla sálat vášeň?


 Uživatel úrovně 0

No a mě to připadne jako průměrná zamilovaná rýmovačka zabalené do Nerudových písní kosmických. Je v tom moc vidět snaha nacpat tam ta souhvězdí...
Taky bych čekal, že z toho bude sálat láska, vášeň,... a nesálá. Pro inspiraci doporučuju "povídku" Andílek. Formálně je sice Měsíčňan na tom lépe, ale Otheloo dal do Andílka hromadu emocí a je to znát.


 Uživatel úrovně 0

Rytmus je sice na můj vkus trochu divoký, nepravidlnost k tématu moc nesedí, ale k básni samotné se nedá nic moc vytknout, autor si pěkně pohrál se slovíčky, někdy ne dokonale, avšak s mírou fantazie, dobré.

Popravdě řečeno báseň je podle mne průměrnjší , také díky tématu, už má plné zuby básní , které metaforicky popisují, jak si to dva lidé rozdávají, nebo tomu spějí, takových jsou hlady a nejsou téměř nikdy moc objevné, využívají jen již použitýc frází a metafor, hnus.

Tahle báseň je takový výkřik do místnosti přeplněné souložícími metaforami. Možná vám to přijde drsné, vzhledem k mému předchzímu hodnocení, ta báseń není napsaná vůbec špatně, volba slov vypadá zdařile, ale jak opakuji téměř vždy jde jen můj názor.

PS: "a opit rýmy"


 Uživatel úrovně 0

Dovolím si zatím jen několik postřehů, rozeberu celé až později ...

1) velká a malá písmena

Povšimněte si, že "Velký vůz" je velký, ale "lev, střelec, štír, váhy, ryby, býk" jsou malými. Jistě vidíme, že jsou to všechno souhvězdí, ale Velký vůz nepatří do zodiaku.

Dále "Jitřenka a Večernice" jsou velkými a "luna" malými. Proč, zamyslele jste se nad tím?

2) to phoenicks

Právě to, že si báseň můžeš vyložit mnoha způsoby z ní dělá krásnou báseň a nemyslím si, že by to bránilo tomu, říci svůj názor. Psát, že dáš 4* abys nekazil průměr je to samé jako dál 0* a neříct nic. Zkus se zamyslet nad svým hodnocením ...

S úctou deshi