Články&Eseje

Dračí hold Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 19

Dračí hold
(báseň markýze Sfinxe ze sbírky Drak sta srdcí
věnována Arien´r´hod, „dračí“ královně lórindelské)

Tři draci prastaří teď leží před svou paní,
Jsou žárem zarudlí, zlatí ve své černi.
Tři hlavy mohutné – to před Tebou se klaní –
V duchu se zachvěješ - zdali jsou Ti věrni?

Až Slunce vyhasne a zem zahalí stíny,
Tváří v tvář věčnosti vše obrátí se v prach,
Zaplaš tu myšlenku na jejich hrůzné činy,
Z těch tvorů posvátných Ty nemusíš mít strach.

Vždyť stačí kývnout jen a každý z nich rád padne
Pro paní překrásnou, jež i drakům vládne,
Svým mocným rozpětím oblohu překlenou.

Až Tvoji zbrojnoši na márách ponesou Tě
Ze země zničené jak hrstka smetí v koutě,
Věz – draci jediní Ti věrni zůstanou.


Pozn.: Královna Arien´r´hod, zvaná též Arien – Drakobijce, je svrchovanou vládkyní Lórindelu, jednoho z šesti elfích království Severu. Pochází ze starobylého rodu r´hod, který proslul zejména svými liberálními postoji k lidem. Její otec král Galhalad´r´hod byl zavražděn riáhskými assassiny – Černými růžemi po svém vystoupení na všeelfím sněmu, kde prosazoval poskytnutí tajemství některých výrobních technologií lidem (šlo především o hedvábí). Lórindelská společnost je na rozdíl od ostatních elfích království, díky politice vládnoucího rodu, mnohem více podobná lidské, má např. stálé pozemní vojsko těžkooděnců. Arien je všeobecně oblíbena lidem pro svou neústupnost vůči nepřátelům, kteří se ji již několikrát pokusili zavraždit. Její obliba prudce stoupla po jejím útěku z riáhského zajetí, po kruté tortuře a otravě stříbrným trnem. V očích vlastního lidu představuje mučednici, která je ochotna za stát položit život. Ti, kdo ji znají blíže, vědí, že je to skutečně pravda.

Královna nosí odznaky Drakobijce (tvrdí, že je výsadou elfích králů lovit draky, tak jako lidští panovníci mohou lovit např. jeleny), zda-li však zabila nějakého draka není lidem známo. Její vášní jsou muži (zejména lidské rasy), a tak není divu, že se brzy setkala i s markýzem Sfinxem, se kterým měla a má dlouhodobý poměr (což je takovým veřejným lórindelským tajemstvím).

Markýz Sfinx, ač slouží jinému státu, je jejím nejobávanějším assassinem. Právě pro Sfinxovu neuchopitelnost (tedy spíše nestálost v jediném vztahu) podezřívala několikrát markýze ze zrady (bezdůvodně – jak jinak).

Markýz Sfinx nemíní patřit pouze jediné ženě – i kdyby to byla královna.

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Mgr: ups..takl to sem nedal..tak jo..ještě si to tak stokrát přečtu a snad to pochopím...
Jinak ta věrnost..věrnějšího už nenajdeš:-))


 Uživatel úrovně 8

Marigolde - měl by ses jí v tomto ohledu vyjádřit, že to je něco s čím se musí počítat - a hlavně Ty s tím musíš počítat, aby ses podle toho zařídil a vyhodnotil preference :o) Jsi z toho moudrý? Já taky ne.


 Uživatel úrovně 0

Co dodat? Získal jsi si mě tím. Dobrá práce zasluhuje i dobrou odměnu.

S přáním nekonečné inspirace ObrLuda


 Uživatel úrovně 5

Vskutku úžasné dlko...

jina k té věrnosti..který muž by chtěl???(doufám, že to nebude číst Makri:-)))


 Uživatel úrovně 5

Kulbar: Samozřejmě, že v každé kultuře je to jinak. Tihle elfští assasini se považují za tak dokonalé, že si výzvu mohou dovolit, že splnění jejich úkolu nedokáže nikdo a nic zabránit (a mohou si to dovolit i jiní elitní zabijáci, jako je markýz Sfinx). Také to souvisí s určitým kodexem, který se mezi nimi vyvinul, a jemuž jsou zavázáni. Je to něco podobného, jako vyhlášení války, jen tady je to mnohem osobnější. Samozřejmě, že také existuje „uzavírací klauzule“, kdy je podobným způsobem výzva ukončena (např. po smrti oběti, po smrti assassina, dohodou za určitých podmínek …).


 Uživatel úrovně 8

Kulbar) zde se pracuje s psychologií - oběť třeba potom udělá chybu. Navíc - je přeci správné, máš-li zabít někoho, koho si vážíš, mu dát najevo svou úctu tím, že jej vyzveš.


 Uživatel úrovně 0

Mgr. Holger, Shelagh: Děkuji za vysvětlení. Ani jsem nevěděl, že posílat někomu "upozornění", že ho zabiju, je takové běžné. Není lepší, když to oběť neví předem?


 Uživatel úrovně 8

cipisek) to je věcí osobního cítění, a pokud se Ti nějaká spojení nelíbí budiž, já je však měnit nebudu, protože si za nimi stojím.


 Uživatel úrovně 0

Mrzi me to,ze zkazim, i kdyz jen drobne, prumer, ale musim rict, ze prestoze to neni obycejna basen, ale obtiznejsi sonet, tak prvni dve sloky, prave ty jednodussi, maji hodne nepresne rymy. To by nevadilo,kdyby byly tak dobre slovnimi obraty jako ty druhe dve, ale jsou trochu ... obycejne.
Kvuli tomu ve me zanechala zezacatku spatny pocit, ktery byl sice prebit temi druhymi slokami, ale te horkosti jsem se uz nezbavil...:(

4****


 Uživatel úrovně 5

Kulbar: Assassinové v elfích královstvích používají rituální výzvy k otevření assassinského boje. Takovou výzvu by použil markýz Sfinx.
Jako vyzývací formule byly (a jsou) používány básně či jednotlivé verše básní mistrů, které sloužily jako poznávací znaky soupeřících škol. Tyto výzvy pak byly v průběhu doby ritualizovány a upraveny do jednotné formy, která svým obsahem obvykle sdělovala účel výzvy, vyzyvatele i způsob boje.

Rituální výzva assassina Nolindoron

Slyším, jak tětivy třeskly
o kožené manžety
statečných mužů –
teď, teď jim vrchní velitel
nařídil vyrovnat štíty …

Z této výzvy je patrné, že bude veden útok na vysoce postavenou osobu, skrytým způsobem, zbraní a že nepomůže ani stovka ochránců.