Články&Eseje

Vrah Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15

Stříbrný měsíc ozářil zašedlý práh,
avšak v ulici temné neviděls na sáh.

Tam u popelnic
prošla postava mlčky
skor nedýchajíc.

Šla tiše
do své skrýše.

Tam u popelnic
zkryla se postava mlčky,
skor nedýchajíc.

Však znenadání objeví se postava druhá
v hávu lesknoucím se jako sama duha.

Tam u popelnic
zastavila se však mlčky
skor nedýchajíc.

Rozhlíží se sem a tam,
cítí, že je sledován.

Tam u popelnic
roztřásla se postava mlčky
skor nedýchajíc.

Pak ten černý z temnot vystoupil
a do očí duhovému pohledil.

Tam u popelnic
setkali se oba mlčky
skor nedýchajíc.

Duhový se však táže kdo je On?
Odpověď je svistot dýky, rychlý skon.

Tam u popelnic
padl k zemi Duhový mlčky
skor nedýchajíc

Stříbrný měsíc ozářil zašedlý práh,
potichu, nehlučně odchází vrah.

Tam u popelnic
zůstala postava ležet
...nedýchajíc...

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Duch: někdy jsou horké jehly ty vůbec nejlepší...


 Uživatel úrovně 5

Marigold: No, je to jedno. Přece jen jsem to psal na soustředění deset minut před treninkem - je to trochu znát...


 Uživatel úrovně 5

ED: dám jen tři..neber si to osobně a vím, že si to tak ani brát nebudeš..
Tvá báseň má jistě zajímavý název, zajímavý j i formu...i mě se svým způsobem líbí, ale řekl byc, že te refrém to tak trochu kazí..takže proto tři, ale věřím, že časem se tvá poezie zlepší..vždy je to jeoázka času...


 Uživatel úrovně 0

Jednoduché, zajímavé, pěkné. Ty občasné špatné tvary slov, jsou při čtení sice poněkud nepříjemné, ale to není až tak hrozné.

S přáním nekonečné inspirace ObrLuda


 Uživatel úrovně 0

rozhodne originalni pojeti...nezasazene do zadneho obdobi..muze to byt vlastne kdykoliv..jelikoz sam nejsem dobry basnik,neprislusi mi,abych kritizoval...


 Uživatel úrovně 0

Je to zajímavě pojaté. Není to sice úplně ono, ale za ten pokus a invenci trochu přivřu oči, neboť nápad je také zajímavý.


 Uživatel úrovně 5

Mr Holger, Kublar: Mno, každopádně duhová barva byla vybrána s tím úmyslem, že člověk, jež je obětí vraha v černém se cítí naprosto bezstarostně a ani ve snu ho nenapadne, že by ho mohl někdo zabít. Takhle nějak sem to chtěl říct. Každopádně děkuji za hodnocení a za zajímavé rozebrání básně ze všech úhlů, na které jsem ani nepomyslel.


 Uživatel úrovně 0

Mgr. Holger:
Zajímavé zamyšlení. Škoda, že nemůžu udělovat reputaci. :-)
Ovšem podle mne byla duhová vybrána prostě jen jako kontrast k černé, bez nějakých "postranních úmyslů". Ale možná, že autora podceňuji.

Co se týče přechodníků, zkus internet. Třeba
http://www.sweb.cz/vojta9a/Data/Html/prechodniky .htm
Ale musíš si označit všechen text na stránce myší (nebo zmáčknout Ctrl-A) je to totiž (nevím proč) psáno bílým na bílém. :-)


 Uživatel úrovně 8

Pro určitou jednoduchost lze toto dílo velmi rychle odsunout ze stolu a nezabývat se jím, ale to byste udělali velikou chybu! Diskutovali jsme záměr nasazení dvou postav do děje – Černého a Duhového… Může se samozřejmě zdát, že je příběh bez vysvětlení, co zmíněné barvy znamenají, vytržený z kontextu, nicméně já v právě v tom shledávám největší přednost této básně. Zbytečným vysvětlováním autor nesnižuje kvalitu sděleného a ze čtenářů nedělá hlupáky, navíc s příchodem Duhového na scénu vyvstávají některé otázky, co vlastně tato metafora znamená. Osobně chápu tuto osobu i s jejím zabarvením jako hlavní motiv básně, která nám servíruje základní otázky: „duhová – která to je vlastně barva? – může to být jakákoliv… lze tedy poslání básně chápat jako určitou neblahou předzvěst, varování ve stylu – může to potkat i vás, stejně tak by mohla být použita všední šedá barva … (v elfí poezii též rituální assassinská výzva – zde však nejde o elfí poezii) Duhová barva oběti může být také chápána tak, že černému nezáleží na barvě – zabil by svou oběť, ať by měla jakoukoli barvu. Nakonec mne napadl ještě jeden význam duhové barvy, který zdůrazní rozdílnost obou aktérů – duhový může být také ten, který poznal mnoho barev – krás života, které černý se svým nazíráním nikdy nepoznal a nepozná, jediné co totiž umí je to barevné zničit, ukončit… A právě v této hře barev a významů jsem ve Vrahovi nalezl to, co v poezii hledám – myšlenku lehkou a hravou.

P.S.: Požádal bych tímto Kulbara, zda by mi nemohl poslat, správné tvary přechodníků i s vysvětlením, na čem tvar záleží – doma nemám žádná pravidla a tuto látku jsem již dávno zapomněl a vím, že v tom sám chybuji.


 Uživatel úrovně 0

Tak tahle báseň, mě nijak neoslovila. Je to zajímavě napsané, ale nebudu hodnotit.

S pozdravem Terátor