Články&Eseje

DraCon 2001 - je poslední? Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 1

Letošní DraCon se konal v poněkud odlišných prostorách - a to hotelu Královépolská (stále v Brně).

Den první: přesuny, Asterion a spol.

Po počátečních starostech (sehnat peníze, přijít na server v době, kdy funguje přihlašování...) přišla další fáze: většina mých spoluconovníků se rozhodla, že je půjdou na Shadowcon...ale naštěstí díky NYXu se mi povedlo sehnat místo (u tabule odjezdů u pravého sloupu) a čas.

Po ukončení denních povinností přišlo zběsilé páteční balení (zapoměl jsem nožík :() a stejně zběsilý odjezd. Po příjezdu na hlavní nádraží jsem chvíli bloumal mezi davem, až jsem objevil skupinku podivně vyhlížejících individuí, která stála v kroužku, měla připraveny své meče a tvářila se nebezpečně. Mé tušení se potvrdilo: jednalo se skutečně o skupinku, organizjící odjezd na Con. Nebyla zde žádná známá tvář, ale za čas jsem se s pár lidmi seznámil (zdravím, oni ví o koho jde :) a nastala úmorná třihodinová cesta vlakem (a to ještě stíhaná mými obavami, zda stihnu chystanou besedu o Asterionu).

Do hotelu Královépolská jsme dorazili celkem bez problémů (díky průvodci mnou interně zvaným Dědeček Hříbeček), tam nás čekal první šok, kdy z úst všech dorazivších splynulo jediné: "Kde je fronta? Nejsme tady špatně?". Byli - fronta tedy byla vytvořena a započalo klasické přihlašování, dohadování ("Já to vážně zaplatil, tady je příkaz k úhradě!" nebo "Ne, já posílal dvě přihlášky, s ubytovánim a bez...a chci to bez."), po kterém jsem se zapsal jakožto přítomný uživatel serveru NYX (hned pod to vylepil plakát) a pak už pelášil na chystanou besedu o Asterionu.

Diskuze začla celkem včas za účasti jednoho z tvůrců Asterionu, Karla Makovského (Jiří Buchta (vám známý jako Jersey, tvůrce místních článků o Asterionu) dorazil až o den později) a asi dvou desítek účastníků. Diskuze, původně plánovaná hlavně pro vlastníky Asterionu, se poněkud zvrtla v představování, neb z přítomných lidí Asterion nikdo aktivně nehrál. I tak byla pro mě diskuze přínosem, naskytla se mi možnost kritizovat třetí část dobrodružství "Koruna moci", které jsem měl možnost hrát, mluvilo se o tvorbě světů, způsobech hry a RPG obecně, naskytl se důvod k oslavě: usnesli jsme se, že se jedná o první dopředu ohlášený produkt Altaru, který vyšel včas! Ještě jsme se dozvěděli něco o edičním plánu ("No...máme co vydávat zhruba dalších 10 let") a poté jsme museli uvolnit místo příchozivším příznivcům Workshopu.

Společně s Amarthem a Adriou, Pecou, Ulanbátárem a jinými jsme se odebrali do místní restaurace, kde jsme se trošku napojili (při místních cenách nic víc :). Po menší debatě o všem možném (překvapivě hlavně o RPG, Asterionu a podobných vymyšlenostech) se pár z nás přesunulo k Pecovi na pokoj, kde diskuze pokračovala v (pro mě zběsilém tempu) a to na téma programování. Pak už se ručička dostávala nebezpečně daleko za dvanáctku, tudíž jsme uvolnili místo Pecovu spolubydlícímu a šli přenocovat (na raději nejmenované místo).

Sobota, den druhý: tajný projekt a přednášky

Po relativně brzkém probuzení (asi v 7:30) jsme vstali, proklouzli okolo několika kamer a já jsem šel se porozhlédnout v přízemí. Do plánované schůzky v Pecově pokoji bylo daleko (plánována na 9:30), takže jsem se šel porozhlédnout po přízemí hotelu, kde jsem shlédl některé komiksy (parodie na Star Trek á la Simpsonovi) a plákaty (Windows NT: Neandhtertal Technology, Microsoft Titanic a parodie plakátu Star Wars s Billem Clintonem a Monikou Lewinskou) a poté se vydal kecat k místní skupině šatnářů, která vydržela přes noc a dělala si legraci z na nedalekém stole usnuvších Maďarů (uspořádali se jejich věci a přidal nápis "Prezentace"), než uplynul daný čas a já se vydal na schůzku v pokoji Pecy.

Diskuze byla velmi zajímavá, velmi přínosná a se zajímavými lidmi a týkala se jednoho prozatím víceméně tajného projektu (ale snad to vyjde a ještě o nás uslyšíte :-))) Ta se protáhla do pozdějších hodin a tak jsme nestihl besedu s Janem Kantůrkem o Zeměploše.

Chvíli jsem tedy věnoval snídani a bloumání po přízemí (do další přednášky o sáze o Beowulfovi se mi nepodařilo nacpat :-() a pak jsem se nastěhoval do salonku (podařilo se mi urvat místo v první řadě!), kde následovala debata/přednáška Františky Vrbenské o Ďáblu, jeho podobách v různých mytologiích a v průběhu historie - to bylo ještě okořeněno tím, že se zde vyskytoval člověk touto tematikou se zabývající již několik let a znalá katolička, což diskuzi dodalo nový rozměr (a dalo vzniknout i některým nepříliš obvyklým názorům, třeba: "Paní, z toho, co jsem pochopil, si Bůh vytvořil jakéhosi fiktivního protivníka a teď s ním hraje nějakou hru podobnou Warhammeru!"). Čas utekl jako voda a už zde byl Leonard Medek a jeho černá čítanka aneb výbor horroru z dějin české literatury. Člověk by doopravdy neřekl, co se u nás psalo.

Pak přistoupila Františka a oba se jali uvést svou novou knížku, Stín modrého býka ("Dobrá. Je tu někdo, kdo si tím aspoň nelistoval?") - mimochodem jejich snahy si cením už proto, že jde (IMHO) po dlouhé době o knížku, která vychází z jiné než anglosaské mytologie (zde jde o mytologii keltskou). Ke křtění byla použita velmi dobrá medovina (ale knížka se nepolívala, škoda papíru a medoviny :-)))

Zůstal jsem ještě na výklad se jménem "Pozvánka na večeři", jejíž obsah však ponechám tajemstvím (jen prozradím, že jsem byl jedním z mála, kdo neprodělali svých 15 Kč :-D

Den se chýlil k večeru, přesunul jsem se proto na vyhlášení výsledku soutěží IKAROS a následující tombolu SF&F Workshopu. Dále jsem chtěl vyslechnout něco na téma "Jak s námi chtějí ekologové manipulovat", ale nakonec jsem uvízl u šaten se skupinkou kecálků...chtěl jsem sice odjet vlakem ve 2.00, ale ve 4 jsem si všiml, že už to asi nestihnu :-). Nezbývalo tedy, než se vetřít na pokoj a pokojně přespat těch několik hodin, zbývajících do dalšího rána.

Neděle, den třetí: Odjeeeeeeeezd!

K neděli platí má hlavní výhrada DraConu, která se týkala velmi nabitého programu: plánovaná byla pouze jediná "přednáška" a to na desátou hodinu, kde jste si mohli nechat změřit IQ oficielními testy Menzy. Toto jsem si však s radostí nechal ujít a raději se zúčastnil hromadného odjezdu do Prahy. Cesta tentokrát kupodivu ubíhala velmi rychle (nedošlo ani na Mozek) a za chvíli už jsme se dívali na budovu Hlavního nádraží, kde jsme se rozloučili na cestu domů.

P.S.: A jaké je tedy vlastně moje doporučení? Jste-li z Prahy, nemáte zde domluvenou schůzku či nejste kandidáty na výhru v některé ze soutěží, asi si DraCon můžete nechat ujít - pokud nejste, jako já, závislí na fantasy&sci-fi a nedočkavě čekáte na každou přednášku...

P.P.S.: Omluvte sloh, ale podívejte se na čas, kdy jsem to psal. Co bych pro vás neudělal :-)

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

to akože... ?? no nič...


 Uživatel úrovně 5

Jo, jenom k oslovení - to je podle úvodníku, co byl v letáku...