Články&Eseje

Nitrohraní Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 12

NITROHRANÍ (INTERNAL ROLEPLAY)

Nudíte se? Nekupujte si medvídka mývala (anebo tak učiňte a, až vás omrzí, pokračujte ve čtení). Osvojte si místo toho nitrohraní – rolovou hru určenou pro jednoho hráče. Ať už jste asociálové, kteří si nedokáží najít kamarády pro společné hraní deskových či počítačových her, anebo jen hledáte zábavu pro dlouhé cesty hromadnou dopravou či chvíle čekání na někoho, kdo se opozdil, odhalte nyní tajemství spokojeného života: Nudit se může jen ten, kdo nemá zábavnou mysl.

Základní premisou nitrohraní je, že pro dobrodružné snění (dnes známé pod termínem RPG) nepotřebujete složitá pravidla, tištěné deníky, rekvizity, kostky, ba ani spoluhráče. Tuto starou pravdu znají a postupně zapomínají děti po celém světě. Potřebujete jen trochu fantazie a tento pamflet (nazývat jej knihou pravidel čili rulebookem by bylo trochu přehnané), který vás k tomu navede.

Pokud vám stačilo navedení, dál už ani číst nemusíte a já vám přeji příjemné nitrohraní. Pokud oceníte nějaké rady a postupy, něco málo můžete potkat v dalších kapitolách.

TVORBA POSTAVY

Základem každého příběhu je hlavní postava, do které se coby hráč vžíváte. Nejjednodušší je hrát sám sebe, tím pádem si nemusíte pamatovat skoro nic. Složitější, ale o to zábavnější je vystupovat v příběhu jako někdo jiný. Pakliže si protagonistu svého příběhu představíte dostatečně živě, je poměrně snadné se do něj vcítit a jeho charakteristiky si pamatovat. Pokud máte v plánu na hru v budoucnu navazovat, nebo pokud vás baví tvořit komplikované, komplexní charaktery, můžete si samozřejmě své postavy zapisovat, ale pro jednoduché a rychlé hraní to není nutné.

Při tvorbě živé, důvěryhodné a zábavné postavy je důležité zodpovědět si základní otázky, které definují každého z nás:

  • 1) Jak se jmenuji? Jaká je moje identita? Čím se živím?
  • 2) Jaký jsem? Jak se chovám? Co si myslím?
  • 3) Jak vypadám, jak jsem starý, jaké jsou mé fyzické atributy?
  • 4) Jaká je moje historie? Kde jsem vyrostl, co jsem zažil?
  • 5) Jaké jsou mé motivace? Kam směřuji, čeho chci dosáhnout?

Nejste hloupí, však tušíte. Nutno však podotknout, že pro každou hru si stačí vyjasnit jen ty charakteristiky, které budou pro příběh relevantní, a postavu můžete dotvářet kdykoliv v průběhu hry.

BUDOVÁNÍ PŘÍBĚHU

Jakmile máte protagonistu, resp. jakmile se cítíte být někým jiným (dobrá práce!), je načase stvořit děj, do kterého se zasadíte. Je to nelehký úkol, neboť dobrý příběh se neobejde bez mnoha kvalitních ingrediencí. Zde nabízím výčet některých z nich. Je však jen a pouze na vás, z jakých prvků si vlastní hru sestavíte.

PROSTŘEDÍ (NEBOLI SETTING): Děj je často zasazen do specifického prostředí, které má svá žánrová pravidla. Svádění spanilé princezny v pohádkovém světě? Snaha o přežití v temných kobkách? Fantasy epika? Vojenská mise ve Vietnamu? Kolonizace nově objevené planety? Možnosti jsou nekonečné a neotravují vás spoluhráči, kteří by poznali, že žánru houby rozumíte, tak toho využijte.

ZÁPLETKA (ČILI KONFLIKT): Děj se neobejde bez konfliktu. Pokud o nic nejde, hra postrádá náboj. Můžete samozřejmě nitrohraní užívat i jako relaxační techniku, ale napínavé zápletky vás snáze vtáhnou.

ZÁPORÁK (PROSTĚ ZÁPORÁK): Kvalitní záporák dodá hře dynamiku. Je vhodné proti svému protagonistovi nasadit někoho, kdo mu bude rovnocenným soupeřem. V ideálním případě ho budete tak nenávidět, že pokud vás někdo zpozoruje v autobuse v momentě, kdy na něj myslíte, bude se vás bát.

ZVRAT (ANEB PŘEKVAPENÍ): Technika skutečných mistrů nitrohraní – překvapte sami sebe. Zaskočte se myšlenkou či událostí, která by vás nikdy nenapadla. Až na to, že napadla.

HUMOR (ANEB ODLEHČENÍ): V každém příběhu je místo pro smích. Čím vážnější a temnější děj, tím drsnější a černější humor. Vkládejte do hry humorné postavy, pobavte se dobrými hláškami, stvořte něco, co vás přiměje k úsměvu od ucha k uchu – zlepšíte tím svou hru i náladu všech případných pozorovatelů.

STRACH (ANEB PŘITÍŽENÍ): Pokud se váš hrdina během hry alespoň jednou necítí být v koncích a nemá obavy o šťastný konec, evidentně hrajete na nízkou obtížnost. Na tom není a priori nic špatného, ale zkuste si někdy připravit takovou výzvu, že strachy raději přestanete hrát.

CÍL (TEDY KONEC): Každý děj obvykle směřuje k nějakému uspokojivému závěru. Většinou se pokoušíte dosáhnout pro svého hrdinu co nejšťastnějšího konce. Také se však můžete masochisticky vyžívat v tom, že vaše příběhy končí špatně a co jste mohli podělat, to jste podělali. Kdo jsem já, abych vás soudil.

KOMPLIKACE A VYHODNOCOVÁNÍ

Žádný příběh, ať je to dobrodružná rubárna nebo usoplená telenovela, se neobejde bez komplikací, překážek a nástrah, které hlavní hrdina (tedy vy) překonává. Jelikož si tyto komplikace, překážky a nástrahy připravujete sami, je vhodné vnést do hry prvek tak důležitý i v klasických deskových hrách na hrdiny – tedy prvek náhody.

Při vyhodnocování každého konfliktu se musíte rozhodnout, zda se vašemu hrdinovi podařilo vyjít z něj úspěšně, anebo se něco pokazilo a děj se komplikuje. Věrný premisám nitrohraní, některé ze způsobů, jak prvek náhody do hry zapojit, jsem připravil tak, aby k nim nebylo potřeba rekvizit a nástrojů.

PTEJTE SE KOLEMJDOUCÍCH: Nejste si jisti, zda by váš hrdina strážného raději uplatil, anebo se kolem něj proplížil? Zeptejte se někoho, kdo stojí vedle vás. Chcete vědět, zda strážný úplatek přijal? Určete si, že modrá znamená úspěch a červená znamená neúspěch, a zeptejte se policisty na přechodu, kterou z barev má raději. Viděl vás někdo při uplácení strážného? Požádejte obsluhu v čajovně o náhodné číslo. Liché vám přináší smůlu, sudé zajistí hladké předání.

SLEDUJTE NÁHODNÉ UKAZATELE: Nastoupí do autobusu dříve žena, nebo muž? Kolik písmen obsahuje název prvního předmětu, který upoutá vaši pozornost? Má osoba po vaší levici světlé, nebo tmavé kalhoty? Kolik se ve vašem okolí nachází stromů/lidí/předmětů? To vše a mnohem víc může posloužit jako základ pro vaše zcela náhodné vyhodnocení situace.

Jakmile pochopíte, že v našem světě neexistuje nic jako úplná náhoda, můžete navíc nastavit kritéria svého náhodného ukazatele tak, aby pravděpodobnost úspěchu či neúspěchu odpovídala náročnosti vaší aktuální výzvy.

NENÍ-LI ZBYTÍ, POUŽIJTE KOSTKY: Ne vždy, když se pouštíte do nitrohraní, tu možnost máte, ale kostky, mince či aplikace v telefonu pochopitelně nabízí spolehlivější a efektivnější mechanismus vyhodnocování než náhodné události kolem vás – proto se ostatně používají. Takže pokud vám nevadí popírat premisu nitrohraní, že ke hře není třeba ničeho, noste u sebe třeba právě kostky. Jestli pak budete používat jednoduché ano/ne jako u mince, anebo z hodnoty na kostce odvodíte i míru úspěchu, je zase a opět pouze na vás.

PROSTĚ POUŽIJTE TU ZÁBAVNĚJŠÍ VARIANTU: Jeden ze způsobů vyhodnocování, na který se často zapomíná i u klasických papírových RPG, je vyjasnit si všechny možné postupy a jejich výsledky a posléze vybrat tu alternativu, která je pro příběh prostě zajímavější. Je vhodné tuto metodu kombinovat s prvky náhody, neboť je-li nějaký příběh poskládaný ze samých zajímavých a unikátních prvků, tak se nakonec rozpadne v nevěrohodný guláš.

SLOVO ZÁVĚREM

Teď už opravdu nezbývá než vám popřát mnoho zábavy a intenzivních prožitků s vašimi niternými příběhy. Pamatujte, že nitrohraní vám může zpříjemnit pětiminutové čekání stejně jako dvanáctihodinovou cestu z Prahy do Londýna. Ať už váš příběh začne přesně v místě a čase, kde se skutečně nacházíte, a skončí téměř okamžitě, anebo se přesunete do zcela jiného světa a strávíte týdny promýšlením kulis a vedlejších postav, pravdou zůstane jedno: Vlastní představivost je nejmocnější zbraň proti nudě. Zejména když není nic jiného po ruce.


Poznámky pod čarou: Nitrohraní je také dobrý nástroj pro PJ-e, kteří chtějí otestovat připravenou hru, anebo pro pisatele, kteří při hraní svého příběhu mohou odhalit logické nedostatky či přijít s novými nápady. Variantu pro tisk ve formátu .pdf můžete stáhnout ZDE. Doporučuji vytisknout oboustranně a zalaminovat, získáte tím elegantní pravidlový letáček neboli ruleleaflet.

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

*úsměv


 Uživatel úrovně 8

To je dobrý, hodnocení není zas tak důležité. Už se vyjádřilo víc než dost lidí, aby se mi potvrdilo, že jsem se někomu přece jen do vkusu trefil a myšlenku se mnou mnoho lidí sdílí. Že se najde pár lidí, kteří to pochopí a hodnotí po svém, už je jejich problém. Na výsledku už stejně nic moc nezměníme. :)

Takže kálíme na hodnocení, daleko víc si vážím vašich příspěvků a jsem moc rád, že to s některými vidíme podobně. Pokud vám můj příspěvek vykouzlil na rtech alespoň malý úspěch, mise je splněna.


 Uživatel úrovně 8

Akiros: Jen to hlasování pěkně potvrď. :)

Skutečně neexistuje nic takového jako "nespravedlnost vůči ostatním příspěvkům". Resp. možná i existuje, ale také v tom případě existuje i něco jako "nespravedlnost vůči autorovi", že ho o hodnocení připravuješ. :)


 Uživatel úrovně 3

Jo tady jsem to viděl:) Musel jsem se vzdát hlásování. Chtěl jsem dát 5 hvězd, ale věděl jsem, že by to bylo nespravedlivé vůi ostatním příspěvkům. Jakékoliv nižší hodnocení bych ale považoval za urážku nitrohraní. Sice to někde v návodu může hraničit se schyzofrenií, ale protože si myslím, že mám velmi hravou mysl, tak se mi to moc líbilo. A protože mám doma 2 malé děti, výklad jsem si mohl ihned spárovat se skutečnými situacemi:) Nedávno mimochodem děti (2,5 a 4,5 roku) vynalezli larp. Jiřík byl evidentně válečník a karolínka čarodejka s kouzelnou hůlkou. Zabíjeli neviditelné "příšery" které se náhodně generovali po celém bytě, nejčastěji v blízkosti Karolínčiny nohy. Jiřík příšeru zmasakroval a Kája pak pozvedla čarovnou hůlku (která hraje kousek z ledového království, vlastně je to fantasy mikrofon) a řekla "A teď kouzlo!" Mám to natočené, bylo to boží:) Když si ale nehrají spolu, dalo by se to navázat na Nitrohraní, protože vymýšlejí podobné věci:)


 Uživatel úrovně 0

Děkuji, líbí se mi to :)
Zaujalo mě vyhodnocování situací - vnesení prvků náhody - sledováním okolí.


 Uživatel úrovně 5

Dobrý den
Po dlouhé době první příspěvek, který mne opravdu zaujal. Nechodím sem hledat perfektní sloh či vyváženost názvu vůči napsanému textu. Hledám nové nápady a myšlenky abych nezamrzl. Někdy nitrohraní útržkovitě používám a vzpomínám na své dětství kdy jsem si dokázal vlézt do koruny jabloně a jen tak přemýšlet a snít. Od té doby co hraji dračák mám kompenzaci, ale ještě dnes si to po letech zase vyzkouším. Nejlepší na celém nápadu se mi jeví fakt, že nemusím nikam chodit a hru můžu kdykoliv přerušit či v ní zase pokračovat. Zkusím to pořádně.

Z mé strany byl toto velmi přínosný příspěvek
Děkuji
Napsal VEDRO


 Uživatel úrovně 8

Nathaka: Ohledně formy kritiky... věc se má následovně. Pokud se mi dílo líbí, napíšu to. Pokud ne, zvážím, zda má smysl reagovat. To odhaduji podle toho, zda autor je sám aktivní v diskuzi. Forma pak závisí na autorově projevu. Pokud je zjevně plachý a nejistý, píšu zcela jinak, než pokud tvrdě reaguje na kritiku (to mu pak bez uzardění vracím).

A pokud jsem tě nepochopil (což je docela možné), je otázka, co z toho vlastně vyplývá... :)


 Uživatel úrovně 8

Sniper: To, že na mě v reakci vytahuješ cosi o vědeckých termínech, jen dokazuje, že jsi mě nepochopil.
Tvoje kritika byla zkrátka zbytečně tvrdá (kdybych byl nováček, tak i sprostá, nad tím se trochu zamysli, ty jedno "plahočení pouští" a "dlouhé nic") a přitom irelevantní. Ničemu z toho se ale nedivím a tvůj opačný názor ti neberu (i to jsem napsal).

Sargold: Není pravda, co říkáš, tedy že jsem se netrefil do vkusu čtenářů serveru, některým se příspěvek líbil. U některých, kterým se velmi nelíbil, jsem zachytil prvky nepochopení a nevhodného přístupu k textu, takže jsem se snažil dílo obhájit. To vše mi připadá naprosto normální. Že dílo obhajuji, přece neznamená, že vidím chybu výhradně na vaší straně, tady si do mě projektuješ své vlastní představy. Ve své obhajobě se necítím být nijak zvlášť uraženecký nebo ješitný, což, zdá se mi, naznačuje tvoje poslední reakce.


 Uživatel úrovně 5

Nathaka: Pokud se čtenářům něco nelíbí, je v drtivé většině případů chyba na straně autora. Čtenář na základě názvu, anotace, stylu, jakým je dané dílo psáno, získá nějaká očekávání. Pokud nejsou naplněna, je zklamán a to se odráží v hodnocení. Nezvolil jsi vhodné komunikační prostředky, aby ti (včetně mne), co se jim nelíbí Tvé dílo, Tě pochopili. Kdybychom se o to ani nepokusili, tak Ti ani jeden z nás nenapíše nic ke Tvému dílu.

Vím, že je to těžké, mnohokrát jsem sám v tomhle selhal, ale jako tvůrce čehokoliv (organizátor, vypravěč, spisovatel, manažer, učitel...) v případě, že jsi právě neuspěl, máš jen 2 možnosti, jak se posunout dál, přičemž každá vede k jinému výsledku:
1. Rozebrat, co se nepovedlo, z toho se poučit a vytvořit si nástroje (mentální či fyzické...), jak ve stejné situaci stejnou chybu neopakovat.
2. Najít si jinou cílovou skupinu a ověřit stejný (naprosto identický) postup na ní. Pokud bude to fungovat u ní, můžeš na základě rozdílů mezi skupinami udělat krok 1., chceš-li sám sebe někam posunout. Jestliže to nebude fungovat, zase máš 2 možnosti...

Celkově, tady ses zvolenými prostředky, obsahem, tématem (co přesně, si musíš analyzovat sám), netrefil do vkusu čtenářů serveru. Co s tím uděláš, je na Tobě. Ale rozčilování nad naší marností, že Tě nechápeme, tomu moc nepomůže.


 Uživatel úrovně 8

Nathaka: článek nemusí být jen hlod, nemusí být jen pravidlový, nemusí být jen krátký a výstižný. Tyto tři věci jsem hodnotil a zmínil proto, že jsem v tomto konkrétním viděl náznaky že jsi se o dané aspekty snažil, ale ani jedno se podle mého nepovedlo.

Ostatně teď v tvé obhajobě "napůl prázdná napůl plná" je vidět jak máš růžové brýle - ty víš jak vše dobře smíchat a napsat, ostatní jsou ale neschopní a nevidí to. Nediv se, že ostatní mohou mít přesně opačný názor.

----

To že někdo není stylista a nedokáže ti pěkně napsat kde přesně jsi udělal chybu v gramatice, semantice a já nevím v jaké další -tice ještě neznamená, že jeho názor je nevalidní. I bez toho máme cit a dokážeme porovnat které články "sednou", čtou se jedním dechem a s radostí a které to mají naopak. Pokud ti nestačí toto hodnocení dojmů, ale potřebuješ být zavalen tunou vědeckých termínů, asi opravdu jsi na špatném serveru.