Články&Eseje

Čas stmívání Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 35


Stmívá se
A nebe je rudý na západě
Stmívá se
A ty s ním ožíváš
Stmívá se
Čas běží do noci
a noc svítí hvězdami
a kočky křičí touhou

Stmívá se
A tvý kroky zní ulicí
Stmívá se
A ty vrháš stín na šedý stěny domů
Stmívá se
Ten čas máš rád
Vidíš padat mlhu
a déšť
a sníh

Stmívá se
A v očích se ti rozsvěcují hvězdy
Stmívá se
A tys už našel svůj cíl
Stmívá se
Tvá ústa se přibližují k ráji
a život padá na kostky ulice
a zhasíná

Stmívá se
A ty máš před sebou celou noc

Stmívá se
V ulici
a v tvé duši zase o kousek víc

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Zdravím,

no.. po pravdě řečíno, krom popisu mnoho není k vidění. Opakování vnáší dojem proměnlivosti básně v čase, kdy na jejím konci je opravdu tma.

S upírskou tematikou se nijak ozvlášťněně neoperuje - opět jen popisně, přičemž l. subjekt je v roli jakéhosi podvědomí, které nás informuje.

Líbil se mi verš: život padá na kostky ulice. (Do tej mlhy atd.).

Jak to uzavřít? No nemůžu říci, že to oslní - jazyk je alespoň jistým ozvláštněním, který dle mého docela dost může i určit dobu - tedy moderní město (rozsvícení hvězd - lamp v očích). Použití jazyka se mi líbí. Nemám vůči němu sebemenší výhradu.


 Uživatel úrovně 0

Kdybych řekl že se mi to líbí ... ani bych nevyjádřil to co ve mně tato báseň probudila ...
jaká lehkost smysl pro ... no prostě pro všechno.

Každé dílo co půvabná Lyrie splodí je skvost.

Moc se těším na další výtvor který bude stejně krásný a působivý jako předchozí.

Slávu a moudrost přeji vám všem!

Thomas von Hotto


 Uživatel úrovně 0

Mě se to vůbec nelíbí.


 Uživatel úrovně 0

Nebudu rozebírat, že v básni neumím najít rým. No a co? Vždyť spousta básní neobsahuje ani jediný. Nechci rýpat do autora, protože v díle je užito nespisovného jazyka. Co je na tom? Mně se to tak líbí.

Tohle dílo je mému srdci mnohem bližší, než-li ty v uvozovkách "obyčejné" básně, založené na rýmu střídavém (schéma a-b-a-b). Má to v sobě náboj. Něco, co donutí čtenáře přemýšlet. Ale musím uznat, že kdyby to v tom nebylo, asi bych nevěřila, že autorem je Lyrie - mistr v oboru psychologie textů. Možná je to jen můj pohled, ale vidím v tom příběh, nikoliv jen obyčejnou báseň. Kvůli tomuto hodnotím celou báseň tak, jak jsem uvedla.

Snad ani nemusím dodávat, že jsem hodnotila plným počtem...


 Uživatel úrovně 0

Toto je naprosto výborný text písně....


 Uživatel úrovně 0

Opravdu pěkná báseň. Sice krátká ale o to víc mě připadá hezčí. Nemám co dodat. za 5! ;)


 Uživatel úrovně 0

Velmi se mi líbí forma té básně, proti nespisovnosti a nepravidelnosti nemám námitek... čte se to dobře.
Přesto mi tam něco falíruje - je to obsah. Když se zamyslím nad tím co čtu, místy mi to příjde strojený a našroubovaný.
Použitelnost je dost sporadická, neboť navzdory tématu báseň postrádá cit, prožitek, postoj nebo hlubší smysl /myšlenku/.
Proto pochybuji, že by ji se zaujetím zpíval člověk, netož pak upír...


 Uživatel úrovně 8

Dobře, dobře.... já to chápu. Hodnotil jsem to, co jsem si z básně vzal já. Hodnotil jsem subjektivně. Jelikož se můj úsudek lišil o předešlích hlasování, bylo správné že jsem napsal proč jsem tak učinil *narozdíl od některých*
Některým se to může zdát strašně subjektivní, ale tato báseň strašně subjektivní je. Záleží na tom jak procítěně čtenář čte řádky, co si nechá pod těmi slovy zdát, jak si báseň nechá pustit k tělu a jak uvolní uzdu fantasie. U mě tyto prvky nepřišli, hodnocení bylo tedy podloženo skoro ryzím subjektivním vjemem. Nemusí se vám to líbit, ale já už tak prostě hlasuju. Zvláště u poezie. Báseň se mi zdála nadprůměrná, do kvalitní, nebo špičkové básně mi tam něco scházelo.

Marsia: Myslím že si uvědomujeme že archaismy a nespisovná mluva k básni patří, ale prostě tady mi to strašně bije do očí... vadí mi to.


 Uživatel úrovně 3

Ehm, nespisovný jazyk je básnický prostředek stejně jako každý jiný. Stejně jako verš, rytmus, jako používání neologismů, archaismů, expresivních výrazů či vulgarismů. Do poezie (ostatně i do prózy) prostě patří každá vrstva jazyka - pokud to autor s jazykem umí, vlastní silnou zbraň. Snad každé běžně užívané slovo má synonyma v různých vrstvách jazyka - a ač tato slova mají téměř stejný význam, citovým zabarvením do něj vloženým se tento význam může značně posouvat. Výběr vrstvy jazyka vypovídá jednak o vztahu mluvčího k věci, kterou pojmenovává, jednak popisuje mluvčího - ať už jeho vdělání, společenskou vrstvu nebo jeho postoje.

Zde bych řekla, že nespisovné výrazy dodávají básni jiný úhel pohledu, než je zdejší čtenář zvyklý u temného vampirického tématu. Zní to originálně. Je odstraněn obvyklý patos. A hlavně, těch pár nespisovných výrazů pomáhá utvářet atmosféru. Dle mě to činí báseň živejší - todle si dneska v noci zpíval mladý upír v Neumannovce - dává jí to takový "obyčejnější", prostější výraz, posouvá to dílo do běžného života.


 Uživatel úrovně 3

Nemam co bych vytkla. Vyborne a plne temne atmosfery.

Snad jen... Jedina vec co mi vadila je opet pouze muj subjektivni postoj, ktery s kvalitou dilka nema co docineni. Jsem zvyknuta na spisovnou gramatiku a memu oku vice lahodi slova a frazy spisovne nez hovorove. Napr. "tvy oci" a "rudy nebe".

To jest ode mne vse. S pozdravem Sanife