Články&Eseje

Stařec a Strom Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15



Strom

Uprostřed pláně stojí starý strom
s korunou ze zlámaných větví.
Kdysi bělostná kůra
šedí se zbarvila a popraskala.
Z puklin valí se bílá pryskyřice.
Kdysi stříbrné listí
opadalo a tlí u jeho kořenů.
Do kmene kdosi bez milosti
vyřezal svoje iniciály.

K tomu stromu
čtyři strašlivé saně
každou noc přilétají.

První rudá jako zapadající slunce
v jehož záři přilétá.
Chrlí oheň a spaluje strom nesmírným žárem.

Druhá s šupinami temně modrými
jako noční obloha po níž přilétá.
Ničivou povodeň sesílá.

Třetí je průhledná jako svit měsíce,
s jehož východem přilétá.
Strašlivý vichr rozpoutá,
jenž snaží se strom z kořenů vyrvat.

Však strom stále stojí
a přes den vrhá stín...


Stařec

Ve stínu stromu leží stařec.
V rukou zlámaných
svírá rezavý meč.
Na sobě zbroj tisíckrát zohýbanou.
Z očí slzy mu kanou.
Z ran prýští mu krev.
Kdosi jizvu věčnou zanechal v jeho srdci.

Pohled slepý upírá do dály.
Tam do ohnivé země.
Tam na pláně vichru.
Tam k říši vodních hlubin.
Hledí k domovům těch bestií,
jež pokaždé v noci přijdou.

Zas hasit bude pekelný požár,
který další noc vypukne znovu.

Zas stavět bude pevnou hráz,
která se opět protrhne.

Zas svaly bude napínat a podpírat kmen,
který se ve vichru ohýbat bude.

Až ráno padne vyčerpáním,
odměnou mu bude stín,
jenž strom vrhá.
V něm zas sílu nabere
k dalšímu boji.

Možná poslednímu…

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

K tomu, proč se k básni nevyjadřuji:
Uvedu zcela názorný příklad- jenom se podívejte na tuhle diskuzi. Kdybych napsal už předtím, o čem tahle báseň je třeba do anotace. Myslíte, že by se tu objevilo tolik úvah a návrhů na využití básně? (příspěvky od uživatelů: Shadowmage, Legar, Nekroskop). Myslíte, že by uživatelé tohoto serveru uvažovali sami o básni? Nebo by srovnávali báseň s mým popisem a nad dalším významem a použitím by se nepozastavovali? Možná ano možná ne. Já se to rozhodl udělat takto se všemi riziky s tím spojenými a trvám si na svém. Podle mě je to ku prospěchu věci.

Jestli někdo bude vyloženě chtít znát mé stanovisko a můj osobní pohled na samotnou báseň, ať mi napíše do pošty. Rad mu odpovím a o básni podiskutuji. Avšak nebudu tak činit veřejně zde v diskuzi z důvodů již zmíněných.

grimsladea: Arogantní přístup? Možná. Rozhodně nehodlám měnit svůj postoj pod pohrůžkou ztráty několik hvězdiček v hodnocení. Dílo jsem dal do rubriky s tím, že si z něj někdo něco odnese a ne proto, abych za něj dostal co největší počet hvězd. I když přiznávám, byl by to hezký bonus a systém tohoto serveru je takto motivačně nastaven.

A uražen se teď cítím ještě víc. Když ti napíši, že jsem na čtvrtou saň nezapomněl a ty mi na to odpovíš, že lžu. Tak proč ti psát nějaké zdůvodnění, když mi zase odpovíš, že jsem lhář a zdůvodnění jsem si vymyslel.

Skorp: Tvoje stanovisko respektuji a své hodnocení jsi patřičně zdůvodnil. Takže nemám, co namítnout. Mě se také spousta děl netrefila do vkusu a podle toho jsem také hlasoval.


Jinak děkuji všem za komentáře. K ostatnímu se vyjádřím později…

+A-


 Uživatel úrovně 0

Trochu z jiného soudku:
- "První rudá jako zapadající slunce v jehož záři přilétá." - tady by měla být čárka. Oddělení hlavní věty od vedlejší.
- "odměnou mu bude stín, jenž strom vrhá." - zde je správně "jejž", protože to zájmeno je ve čtvrtém pádě (strom vrhá koho co).
- a pak zmiňovaná dál - je dál bez dáli, ne dála bez dály.
Nechci tím nijak prudit, ani nebudu báseň hodnotit. Jenom bych byl rád, kdyby autor (a nejlépe ani nikdo jiný) už takovou chybu neudělal. Myslím si totiž, že gramatická správnost je základním předpokladem kvalitního díla.


 Uživatel úrovně 4

Zdravím všechny.
Toto dílo je, zdá se, natolik kontroverzní, že si nemůžu odpustit vyjádřit se k němu také.
Obě dvě básně se mi líbí, oceňuji, jak se (alespoň pro mě) vhodně doplňují, jak jedna jemně odkazuje na druhou. Myslím si, že by bylo ukvapené přistupovat ke každé básni zvlášť. Autor je jistě ne bez rozmyslu vložil do jednoho příspěvku, a tak bychom je měli i my hodnotit.
Rád bych vysvětlil, proč mě dílo zaujalo. Myslím, že nejvhodnější bude, když půjdu postupně a budu zmiňovat, co mě při čtení napadalo. Možná se to bude zdát jako snůška někdy i protichůdných názorů, věřím ale, že nejsem sám, koho při čtení napadalo leccos:

Začátek Stromu popisuje apokalyptický obraz světa/přírody, zde zastoupené Stromem. Napadla mě symbolika Stromu světa (Yggdrassil nebo podle tohoto vytvořený Strom světa ze světa Warcraftu), který je ničený silami živlů, zde reprezentovanými saněmi. Tady vidím další možnou symboliku: Strom světa coby Axis mundi (osa světa) - symbol řádu a vesmírného systému proti Saním, symbolizujícím ničivé síly Chaosu. Řád prohrává, ale dosud Strom stojí, dosud saně své dílo zkázy nedokonaly. Jedna saň není zmíněna - k tomu se dostanu níže...

Stařec odolává jako poslední. Je boji unaven, ale nevzdává se. Kdysi nepochybně zažil jakousi křivdu, ale přesto (nebo právě proto?) bojuje dál. Není to on, kdo vyjadřuje lidskou vůli po životě? Nebo je to poslední z lidí, kdo ještě nepřijal svůj úděl a nesmířil se s novými poměry ve světě a dál se upíná k již překonanému? Saně mohou zobrazovat lidstvo, které lačně natahuje dračí pařáty po přírodě a samo se staví do pozice těch, kdo určují pravidla, která tu přitom jsou odjakživa. Jeden člověk je ale proti. Neznamená to, že dokud bude alespoň jeden, kdo si uvědomuje, co všechno lidé při svém vítězství ztratí, saně/lidstvo nemohou zvítězit?

Čtvrtá saň: odkazujete často na živel země. Třeba ano. Země, která živí kořeny Stromu a chrání je před ohněm, vodou i větrem, to může být sám Stařec. Mohl patřit k ostatním lidem/saním, ale prozřel a teď stanul proti nim. To on, Stařec, mohl být první, největší z pánů lidí, kdo se pokusil zlomit věčný starý Řád. Kdo pyšně svým mečem vyryl svoje jméno do nedotčené kůry. Kdo pak ale poznal skutečnou moc Stromu a stal se jeho ochráncem. Končí vysílený, dokud však bude v sobě chovat víru, bude mu Strom dávat stín - sílu k boji. Proto každou noc hledí vzdorně do ohnivých a vodních zemí, domovu saní. Vydrží to ale navždy? Nebo ztratí svou zbraň, svou víru a nechá Strom padnout. Kdo ví...
________________________________

Tolik ode mně k obsahu. Báseň má podle mého silný filosofický podtext, je dobře napsaná (když odmyslím onu hrubku a fakt, že jedna ze saní přilétá za rudého slunce, přestože výše se praví, že všechny saně přilétají s nocí) a JE využitelná v DrD.

Omlouvám se všem, kdo se museli probírat haldou pseudofilosofických rozborů vět, ale takováto tajuplná poesie k tomu alespoň mě vybízela. Veršovaných prostých proroctví můžu vymyslet kopu, ale něco, nad čím bych se jako hráč skutečně zamyslel, už tak snadné vytvořit není...
Hodnotím vysoko.

S úctou, Shadowmage


 Uživatel úrovně 0

Legar: "Grimova poznámka sice může být pravdivá, ale s největší pravděpodobností to tak nebude." To se trochu pleteš v číslech. Je přesně padesáti procentní šance, že je to tak jak říkám já, vycházejíc z toho, že se k tomu autor nijak blíž nevyjádřil. (Když samozřejmě pominu názory ostatních a beru v úvahu jen svůj a autorův)


 Uživatel úrovně 1

Už jste toho řekli dost, ale na mne to tak kladně jako na vás většinou nepůsobilo.

Napíšu, co zrovna mě vadilo a naopak potěšilo nejvíce, možná se budu opakovat, ale nevadí.

Tak především DO DÁLI je naprosto odporný. Gramatické chyby se snést dají, ale v básni, a ještě ne příliš dlouhé, tady to je opravdu e-e. Příště trochu víc pozornosti.

Bylo taky řečeno, že saně jsou čtyři a popsané byly jen tři, to je naschvál? Taky už třeba někdo zmínil.

Jinak na mě zase ale dobře působí volba slov, krásný výběr.
Naopak čtivost z díla příliš nečišela. Občas kostrbaté.

A co se týče použitelnosti, kam jste, jak pod toto okno koukám, zabrousili: Pro mě za mě to použitelné být nemusí a nepožaduji to, já požaduji pouze spojitost s fantasy či podobně, kterou jsem tu viděl, tím spíš, že v poezii by to mohlo být trochu volnější. To mi nevadí.

Ale tak jako tak dávám za tři. S úctou ---<NatH>---


 Uživatel úrovně 0

Vím, co je to proroctví, Lagare, neboj.

"Básně jsou příliš osobní věc, abys to mohl po autorech takovýmto způsobem požadovat." --> Koukni se na adresu tohoto serveru. www.DraciDoupe.cz Tohlew je server o DrD a já prostě v poezii chci, aby použitelná pro DrD byla (proto jsem své svě básně Proklínám tě a Odpouštím ti dělal použitelné pro DrD, i když mají silně osobní podtext). Je sice hezké, že autor ventiluje své pocity z reálného světa, já proti tomu nic nemám, ale vyžaduji, aby to bylo použitelné i pro DrD. A tohle, jak už jsem napsal, z mého hlediska není.

Dál se o tom nehodlám bavit, hlasoval jsem, jak jsem hlasoval. Nejdu s vámi v jednom proudu, neříkám, že váš pohled je špatný, ale nenuťte mi ho. Zamyslel jsem se nad tím a nezměnil jsem názor. Prostě se neshodujem, to se stává.


 Uživatel úrovně 0

Skorpion: V tom případě nemáš příliš dobrou představu, o tom, co je to proroctví. Když si vezmeš nějaká proroctví z našeho světa: Apokalypsu, Nostradamova proroctví a tak dále a tak podobně (také na to nejsem odborník), tak jsou jen málokdy veršovaná (ve smyslu nějakých rýmů).

Chápu, že se ti to nelíbí, zase se ti líbí jiné věci, které mě ne, ale prostě jsem nepochopil, proč tak tvrdě stojíš za tím, že je to (objektivně) špatné a nutíš autora do vysvětlování něčeho, do čeho se mu nechce a vysvětlení ostatních odmítáš.

Grimova poznámka sice může být pravdivá, ale s největší pravděpodobností to tak nebude. Je totiž hrozně snadné to nějak okecat nebo se přiklonit k nápadům kritiků a tak mi spíš připadá, že Aramir nechce lhát ani říct pravdu, pro což má možná dost dobrý důvod - v rubrice jsem našel pár děl, u kterých se autoři přiznali, že je psali v těžkých životních situacích, co když je tohle také ten případ? Kdybych teď napsal nějakou báseň (což však neumím), rozhodně se tu nebudu veřejně bavit o svých pohnutkách a významech jednotlivých veršů.

V pravidlových rubrikách se od autora rozbor díla a odpovědi na otázky očekávají, ale tady? Básně jsou příliš osobní věc, abys to mohl po autorech takovýmto způsobem požadovat. A také by mohly vysvětlením ztratit svoje kouzlo - Aramir třeba opravdu zapomněl na čtvrtou saň, ale kdo by ji pak hledal? Možná některé věci vypadají nepřirozeně, ale dodávají tu potřebnou dávku tajemnosti těm, kteří ji vyhledávají, kteří se nad tím zamyslí... Ti ostatní se spokojí s konstatováním, že "Je to divné." Škoda je, že takovýto názor je většinou slyšet nejhlasitěji.


 Uživatel úrovně 0

Legar: Já jsem se k básni vyjádřil a trvám na tom. On je totiž problém v tom, že jako proroctví beru pouze a jen básně, které se rýmují, ty s volným veršem se mi prostě a jednoduše nelíbí. Tobě možná taková díla sedí, já ti to neberu. Mně se prostě nelíbí a jediné, co s tim můžeš dělat, je opravdu jen mě litovat...
Prostě pochop, že mi taková díla nesedí, svět se z toho nezboří...


 Uživatel úrovně 0

Osobně shledávám tuto báseň o mnoho využitelnější ke hraní než většinu těch, které lze na serveru najít. Nikdo přeci neříká, že se musí báseň použít celá a první sloky obou částí mi přijdou jako perfektní hádanka. Napadlo mě to hned, protože jsem neodolal a po první sloce "Stromu" jsem zbytek přeskočil a přečetl první sloku "Starce". A kdyby někdo na celé básni trval, tak jako proroctví, úvodní slovo k dobrodružství, úvod k celému světu, kde se o čtvrté sani (která má nejspíš něco společného se zemí) nesmí ani promluvit... Možností je mnoho a je mi líto Skorpiona, že ho nic podobného nenapadlo. Volný verš se mi zde zdá velmi vhodný, zvlášť pro hru, kdy PJ může přečíst třeba tu první sloku jako popis. Znít to bude skvěle ale každého hned nenapadne, že se jedná o protikus ke kousku básně, kterou už předtím postavy viděly někde napsanou.

Nebudu nikomu radit, jak má hlasovat, to je věc každého z vás, ale sám nikdy nehlasuji, pokud se mi zdá, že jsem něco opomenul, přehlédl nebo nepochopil a svou vlastní chybou nebo nedostatečnými schopnostmi bych pak autorovi přitížil.

Teď trochu z jiného soudku: Část s příletem saní mi velmi připomněla příjezd čtyř jezdců Apokalypsy, je to psané dokonce podobným stylem i když význam saní je jiný. Zajímalo by mě, jestli to byl účel, ale budu respektovat Aramirovo právo udržet své myšlenky skryté. Drujá část sice začíná velmi pesimisticky, ale přejde v srdnatý boj za záchranu něčeho, co má smysl, i když stařec neví, zda nakonec nebude jeho námaha marná. A to mě snad i trochu povzbudilo. Díky, Aramire.


 Uživatel úrovně 0

Ad využití v DrD: Každý z vás určitě slyšel o knize jménem Pán Prstenů. A pokud jste ji někdy otevřeli a zalistovali v ní, určitě jste si všimli, že je protkaná spoustou básní. Jak jsou podle vás tyto básně, byť napsané snad největším autorem a použité takřka v základní knize fantasy, využitelné v DrD? Nejspíš každý řeknete, že si je mezi sebou povídají elfové, hobiti, obyvatelé Středozemě. Já se ptám: proč by si TUTO báseň nemohli taky povídat? Protože je napsaná volným veršem? No a co?
Nic proti, ale vsadím se, že kdybyste četli jakoukoli knihu od trochu známějšího autora a narazili tam na báseň, která by byla psaná volným veršem, říkali byste si, jak je to zajímavý počin. Možná se mýlím, jestli ano, tak mě jednoduše opravte.
Já osobně nevidím důvod, proč (teď mluvím o básni samotné) by se nemohlo jednat například o nějakou zamotanou radu či proroctví? Vždyť to vidíme všude...Proč to nechcete přijmout?

Doufám, že jsem svoji myšlenku vyjádřila správně, jestli ne, pravděpodobně se to z vašich reakcí dozvím. :)