Články&Eseje

Zdeněk Žemlička: Vlčice Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 16

Časopis Pevnost přišel s výborným nápadem: začal vydávat spolu s magazínem i knihu. A tak se jednoho srpnového dne objevila na pultech novinových stánků Pevnost s románem Zdeňka Žemličky Vlčice. V dnešní době přeplácaných kreseb zaujme obálka knihy svou jednoduchostí černobílé kresby s trochou té červené. Pokud na první pohled nezaberete na pěknou dívčinu, je na vás nachystán háček v podobě úžasné ceny – za 109,- korun českých časopis se 108 stranami a kniha s 288 stranami.

Jako prvního představitele své nové edice vybrali redaktoři poutavou fantasy českého autora, která potěší všechny milovníky příběhů z dob minulých a tajemných.

Děj románu není příliš spletitý – král Marobud potká krásnou a nebojácnou Bessanu, po které okamžitě zatouží. Ta však nemá zájem, a proč také, když její manžel sám je dávným králem dávného plemene vlkodlaků. Marobud nenechá takovou potupu bez odplaty – způsobí smrt Bessany a jejího muže. Jenže to by příběh skončil příliš brzy, kdyby tu nebyl někdo, kdo vraždy pomstí. A tím někým je dcera obou vlkodlaků Kroana, která přísahá, že Marobuda nezabije, ale zničí takovým způsobem, že smrt je proti tomu milosrdná.

Ač o tom Kroana nemá tušení, její cesta za pomstou je vlastně hledáním sebe sama, své cesty osudu. Mocnosti jí nabízejí jen dvě možnosti – buď se stane neúprosným zabijákem plodícím samoúčelné násilí, nebo z ní bude živořící oběť. Ale ona se ani jedním stát nechce. Až budoucnost ukáže, zda je možné nalézt třetí cestu.

Zdeněk Žemlička je zkušený autor - přestože čtenář dokáže odhadnout, kterým směrem se děj bude ubírat, o překvapivé momenty tu není nouze.

Charaktery postav jsou vystavěny poměrně dobře, zvlášť bych pochválila hlavní hrdinku, která je živou a plastickou postavou s uvěřitelným vývojem. Co bych vedlejším postavám vytkla, resp. jejich autorovi, že poté, co splní svou hlavní úlohu, jaksi z děje zmizí, případně jsou odsouzeni do role pasivních pozorovatelů či přisluhovačů.

Ještě jedna věc mi trochu vadila - při vysvětlování motivů postav a pozadí příběhu míchá autor genetiku se spirituálními záležitostmi. Vznik vlkodlaků odvozuje od prolnutí ducha spřáteleného vlka s člověkem – naproti tomu při vysvětlování zvláštních vlastností hlavní hrdinky se odvozeně odvolává na genetiku a evoluci. Není to upřímně řečeno chyba – ale vnáší to nesoulad do poetiky příběhu. Myslím, že v tomto případě by bylo příjemnější oprostit se od moderních trendů soudobých teorií a názvosloví.

V doslovu autor píše, že nepatří k těm, kteří si dovedou vymyslet zemi, její kulturu, náboženství, společenské poměry i dějiny. Raději čerpá z toho, co skutečně bylo a stalo se – proto mnohým budou jména jako Marobud nebo Katvalda či Karpaty a Železné hory známé. Pro mne osobně je zase tento způsob práce hoden obdivu, protože takový člověk musí mít více konkrétních znalostí- zasazovat příběh do ověřitelného kontextu je podle mne těžší než si „jen vymýšlet“.


Tedy závěrem: Kniha neobsahuje hlubokomyslné úvahy a dějinné zvraty, ale pobaví a potěší. Je zkrátka příjemným počtením, které vám zpestří cestu do školy, do práce a večery pod lampou.



Zdeněk Žemlička: Vlčice.Obálka a grafická úprava: Grigory Vyatkin. Odpovědní redaktoři: Tomáš Němec, Jiří Vlček. Vydalo Nakladatelství Jiří Vlček – Wolf Publishing, 2005. 288 stran. V edici Pevnost 60,- Kč, ve volném prodeji 85,- Kč.

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Protože časopis odkupuji ,a vlčici jsem četl. Musím uznat že se mi zatím ze všech sedmi knih líbyla nejvíce a recenze ji vystihuje. Alespoň někdo přišel s tím nápadem dát to do rubriky. No protože se mi recenze líbý a nevidím ,opravdu nevidím chybu ,nevím proč nedat za pěknou ,čtivou a věcnou práci pět hvězdiček. Ps. Oceňuji hlavně nápad.
Pss. Mimo jiné další knihy pevnosti :
Mořičvíl
Mise která musela selhat
Bestseller
2krát čaroděj v akci
Wetemaa
Bestseller
( za chvýli )
Wetemaa 2


 Uživatel úrovně 0

tato recenze je velmi svižná a čtivá a je vní vše podstatné, myslím, že už nemám co dodat...vše už bylo řečeno..;) skvělá práce


 Uživatel úrovně 0

Pro subjektivní pokus o objektivní hodnocení recenze bych musel mít knihu přečtenou (což nemám), ale myslím, že recenze splnila účel : lapila mě, knížku si seženu v knihovně a pokud bude stát za to, koupím si ji do svojí knihovničky.
V recenzi mi trochu chybí zmínka o případných záporech knihy, stálo by také za to více rozvést v jakém stylu je psaná (akční krvák - svižné tempo, hrdinsko-romantické vyprávění - zdlouhavé popisy apod.).
Autorce článku bych jen vytkl formulaci "způsobí smrt Bessany a jejího muže". Něčí smrt jistě lze způsobit, proč ale nenapsat přímo "zabije je," případně "nechá je zabít." Nebo, pokud by recenze měla lapit více zvědavých čtenářů, proč to kapku nerozvést : Marobud nenechá takovou potupu bez odplaty a podle se jim postará o krutou a bolestivou smrt... mělo by to víc švih (bohužel nevím, jak to v knize skutečně je, takže je to spíš jako takový podnět)
Jinak gut, už se na Vlčici těším


 Uživatel úrovně 0

"Být dávným králem dávného plemene" musí být nezměrně zajímavé - jednak mají vlkodlaci zřejmě velmi demokratický přístup k institutu krále, většinou se člověk stává králem neodvolatelně, pak ovšem je král, nikoli králem. A dávný král bývá obvykle král z dávné minulosti. Tož mne Shelagh nalákala, abych si Žemličku přečetla, jestli má ten chlap jen trochu cti v těle, určitě to napsal tak, aby obé, "jak být králem" a jak "být dávný král" sedělo. Přeci by svou vyprávěčskou neschopnosti nekompromitoval Shelagh :-)


 Uživatel úrovně 0

mylsím, že tahle recenze je stručná a dostačující, prostě tak akorát. Dle mého názoru by bylo zbytečné více prozrazovat děj, asi by mě to odradilo od koupi, knížka by mě potom nebavila, ale to jsou už jen moje subjektivní názory....


 Uživatel úrovně 0

Opět skvělá recenze. Ale možná bych tam viděl zlepšení v tom, že jsou vytýkány i zápory knihy. Ale jinak nemám, co bych dodal.


 Uživatel úrovně 0

Knihu jsem četl a vím tedy, o čem je řeč. Shelagh se celkem podařilo zachytit podstatnou část knihy a lehce ji nastínit ostatním uživatelům.

Samotný text by mě asi nepřesvědčil, abych si knihu koupil, ale jako několik informací o tom, že tato kniha vyšla, jaká je a co od ní čtenář může očekávat mi to stačí.

Ještě bych snad dodal, že by nebyl na škodu nějaký krátký úryvek, nicméně ten si zájemci mohou najít na www.wolfpublishing.cz , takže už nemám co dodat.

Findred z Celenu


 Uživatel úrovně 0

Jj, přesně taková ta kniha je - výborně Shelagh!

Doporučuji přečíst.


 Uživatel úrovně 0

Teda, já opravdu nemohu co dodat (ale, abych zase nepřechválil, kdybych knihu četl, určitě bych si na recenzantku něco našel :-)). Připadá mi to jako profesionální a věcná kritika hodná odborných časopisů nebo diskuzních serverů. Velmi dobře. Nemám důvod nedat 5*.


 Uživatel úrovně 0

Shelagh všechno dobře vystihla, nemám tomu více co dodat, něco bylo řečeno a s tím souhlasím (zvláště s Mgr. Holgerem).

Keydža