Články&Eseje

Robert Holdstock: Les mytág Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 16


Dlouho jsem chtěla napsat recenzi na tuto knihu. Začínala jsem stále znovu, ale vůbec se nedařilo vytvořit smysluplný a poutavý text. Kniha se mi vzpírala, úplně stejně jako se Ryhopský les, „les mytág“, vzpíral lidskému zkoumání. Přestože jsem podlehla Holdstockově imaginaci stejně, jako podléhají hrdinové knihy mýtické síle lesa, nešlo mi vtisknout do slov právě to nesdělitelné, co z knihy čiší - sílu, touhu a naději rodící se z mýtů. Tak se tedy smiřte s mou zlomkovitou recenzí, pro úplný zážitek si musíte knihu přečíst sami.

Co to vlastně je, to „mytágo“? George Huxley, který záhadný les zkoumal téměř vědeckými metodami, označuje tímto termínem „imaginaci mýtu“ či „mýtické imágo“ – zhmotnělou archetypální představu, která dostává svou materiální podobu právě v Ryhopském lese. Ten je prvotním lesem, který zůstal po poslední době ledové a díky starobylé síle je schopen „vytáhnout“ z lidské mysli mytologické postavy a krajiny a dát jim život. Ne sice život „z masa a kostí“, pouze „ze dřeva a kamení“, přesto však dokáže ovlivnit lidské osudy.

Do děje vstupujeme ve chvíli, kdy se Steven, syn George Huxleyho, vrací po válce domů, do Dubového srubu na kraji Ryhopského pralesa. Tady ho nepříliš nadšeně vítá jeho bratr Christian, který srub po otcově smrti již nějakou dobu obývá. Christian nedlouho po Stevenově návratu mizí v lese hledat svou mrtvou lásku, a k vysvětlení záhadných jevů a událostí tedy Stevenovi zbývá jen otcův deník. Z něj vyplývá, že středobodem otcova snažení a výzkumů byla dívka Guiwenneth, mytágo keltské bojovnice, které vstoupilo do života nejen jemu, ale i Christianovi, a posléze ovlivní i Stevenův život. Do příběhu zasahují hrdinové dalších mýtů zhmotnělých lesem, včetně mýtu prvotního – divokého a nebezpečného kančího muže Urscumuga stvořeného otcem obou bratrů. Nakonec i sami bratři se při pouti lesem stávají součástí legendy a svými úlohami musí les zachránit.

Robert Holdstock dokáže svým psaným projevem úžasnou věc: s minimem efektů vytvořit opravdovost a syrovost popisovaného děje a prostředí. Nenajdete zde mnohastránkové popisy bitev, ani zabíjení nestvůr čtyřnohých či dvounohých, nenajdete efektní kouzla a barvitá místa, přesto se s ním dostanete k jádru té nejčistší fantasy. Vykreslená atmosféra vás pohltí, budete se bát, co najdete na další stránce a budete se bát, zda zlo a zbytečné násilí nevychází náhodou z vás a zda právě ve vašem podvědomí se neskrývají takové mýtické bytosti, které byste si zhmotnělé nepřáli v lese potkat…

Robert Holdstock: Les mytág. Z anglického originálu Mythago Wood přeložil Petr Kotrle, obálku namalovala a ilustrovala Zdeňka Boušková, vydal POLARIS, Frenštát p. R., 1994, cena 69,- Kč)

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Drahá Nathaelen!
Odhalila jsi mě, protože jsem recenzi psala s úmyslem upoutat natolik, aby si čtenář přečetl knihu - proto jsem kritickou stránku recenze v podstatě vypustila :-) (a drobnosti k vytknutí mi nepřišly natolik podstatné, abych se jimi v tomto krátkém textu zabývala). A možná jsem i trochu očekávala polemiku od těch, co ji četli a nelíbila se jim...


 Uživatel úrovně 5

Ctěná paní Shelagh,
Tvá recenze splňuje vše, co se od recenze očekává - tedy charakteristiku autora i samotného díla. Jenom mi některé obraty přijdou trochu moc strojené, až frázovité (např. vytvořit opravdovost a syrovost ) - je to spíše redakční upoutávka...ale je otázkou, jestli by mé požadavky nespadaly spíše do žánru kritiky (tuhle debatu už jsem vedla mnohokrát, takže znám pro i proti).

Opravdu nejsem ovlivněná názory jiných, protože to bych raději nehodnotila. Je to výborná práce, jen trochu moc zaměřená na to, aby si knihu čtenář přečetl a plná pozitiv. To je tedy má výtka, kvůli které hodnotím na 4*


 Uživatel úrovně 0

Myslel jsem tím že recenze je spíš jen obyčejná (ale stále kvalitní), není tam nějaká extra upoutávka nebo tak.
Na ten článek se pak rád mrknu.
Já se možná chystám zpracovat Feista, tak uvidíme.
dám 4*


 Uživatel úrovně 5

obsidian: Myslíš jako, že Ti chybí překvapivé prvky v recenzi? Nebo v knize? Nemůžu přece předem vyzradit překvapení, která se v knize vyskytují, to se v recenzi nedělá. A pak, myslím, že román je sám o sobě dost zajímavý, než aby bylo potřeba lákat čtenáře nepodstatnými perličkami. Pokud Tě zajímá spisovatel, tak mohu prozradit, že chystám o něm článek - tam snad bude zajímavostí dost...


 Uživatel úrovně 0

Jó, je to pěkně napsané. Docela to asi vystihne i zaujme.
Chybí mi tam ale nějaké takové překvapivé, nebo neočekávané prvky, prostě nějaká zajímavost, nebo tak.


 Uživatel úrovně 5

Nevím, jestli se do knihy ponořím, ale recenze se mi líbí a jelikož její napsání považuju za docela fušku, tak dám 5, protože tahle je skutečně kvalitní.


 Uživatel úrovně 5

Holger: Zase ta skleróza, zítra by to tam mělo být, Marigold slíbil...

All: Děkuji všem za reakce a všechny, co mají rádi Les mytág a Holdstocka obecně, zvu do Putyky ke stolu (jak jinak) Les mytág.


 Uživatel úrovně 0

Stručné, výstižné. Mé hodnocení bude stejné.


 Uživatel úrovně 8

Nebudu hodnotit Holdstocka, ale tu recenzi... kde máš zasejc tu tiráž, nebo jak se tomu jenom... ?


 Uživatel úrovně 0

Asi si to přečtu. četl jsem Merlinův les, Fantoma a teď mam rozečtenou Keltiku. Holdstock je nejlepší!!!!!!!