Články&Eseje

:: Drd caught in the web :: Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 17

:: úvod do situace ::

Před prázdninami mě napadlo, že projedu české stránky o Drdu a vůbec hrách na hrdiny. Do dnešního dne jsem prozkoumal odkazy na Seznamu a zhotovil z nich průvodce na http://rpg.webzdarma.cz Při brouzdání jsem ale narazil na hromadu stránek, které jsou špatně udělané, nic na nich není, nebo porušují ta nejzákladnější pravidla typografie a srozumitelnosti. Napadlo mě, že pro všechny, kteří se chystají nějakou stránku udělat, napíšu několik rad, aby jejich web nedopadl jako některé, které můžete na netu nalézt.


Tohle téma je ale dost rozsáhlé a uvedu jen několik zásadních rad. Ani je nebudu moc zdůvodňovat, protože tu na to není místo. Kdbych se tomu měl věnovat pořádně, stačilo by to na pěkný seriál.



:: první krok ke štěstí ::

Takže za prvé - rozhodněte se, co na stránky vůbec umístíte. Myslíte si, že to bude ostatním k užitku? A že to budou vůbec chtít číst? Na tyto otázky se dá snadno odpovědět. Zamyslete se nad tím, co vy sami na cizích stránkách nejradši čtete a co naopak nesnášíte. Když podle toho postavíte svoje stránky, budou se líbit lidem, kteří mají na hraní Drdu stejný názor jako vy. To není tak špatné, ne? Samozřejmě se čeká, že nabídnete nejen to, co nabízí ostatní, ale i nějakou specialitku, díky které se váš webík stane oblíbeným. (Nikde nemají tak vychytanou mapu světa, jako na www.... ^_^) Taky doporučuji sestavit si velikou část webu ještě doma a uploadovat ho už skoro hotový. Pokud se ho rozhodnete mít na síti co nejdřív, ale za cenu, že většina odkazů povede jen k prázdným stránkám s ikonkou "in construction", návštěvníky, kteří na něj zabloudí, to odradí a navíc tu je nebezpečí, že vás psaní pro web za chvilku přestane bavit a se sitem už nepohnete. A ten vám pak bude pěkně dlouho dělat ostudu. Ani se nespoléhejte, že vám budou přispívat čtenáři. Ti píší na jiné servery... ^_-


:: vidět znamená věřit ::

Grafická stránka webu je nesmírně důležitá. Prosté stránky s Timesem a ošklivými "Windows" stínovanými tlačítky byly standardem před pěti lety, dneska jsou spíš k pláči. Prvních deset vteřin je důležitých nejen při prvním kontaktu s cizím člověkem, ale i s novou webovou stránkou. Tohle téma je hrozně rozsáhlé, tak jen ve zkratce - text musí být výborně čitelný, jinak se s ním lidi ani nebudou obtěžovat. Mezi Drdisty oblíbená červená (žlutá) na černé je ve většině případů katastrofa. Sice vypadá "pekelně" a tajemně, ale číst moc nejde. Co takhle v tomhle stylu udělat jen nadpisy a zbytek textu už čitelněji? Ostatně v textové části platí: co nejméně grafiky. Obrázky na pozadí text často rozbijí, tapety většinou vypadají příšerně - je na nich hrozně znát, že to je jeden stále se opakující motiv. Nehledě na to, že, pokud používáte framy, tapeta v jednom framu scrolluje a v ostatních ne, takže si vzorek pěkně rozsekáte. A ačkoliv je často Times New Roman v editorech přednastavené písmo, na obrazovku se vůbec nehodí; je špatně čitelný. Ten používejte, když píšete referát, ale na web se hodí Verdana, nebo její maminka Tahoma. Přehlednost je opravdu důležitá. Když umístíte na první stránku pět anket, tři framy, počítadlo a ještě se tam nacpou bannery vašich webhostitelů, ze všeho nejvíc to připomíná dort pejska a kočičky. Alespoň s tou první stránkou si dejte práci, ať je přehledná, jinak se vaši návštěvníci ztratí dřív, než vás stihnou navštívit.



:: obrazně řečeno ::

A teď něco k obrázkům. Předně bych chtěl poznamenat, že animované gify se sekajícími rytíři a chodícími příšerkami jsou neskutečně profláklé. Stejně jako točící se červené pentagramy a hořící ohně. Čili jestli chcete originalitu, ruce od nich. ^_^ Tak, to jen tak na okraj a teď se vrhneme na galerie. To, že někde stáhnete deset obrázků, přilepíte je na svoje stránky a nazvete to galerie, není moc dobrý nápad. Přinejmenším to je zločin. Co jsem procházel české stránky, točí se na nich asi 150 obrázků pořád dokola. Navíc většina lidí k nim vůbec nic nenapíše. Ani jméno autora. Budete se divit, ale malířům to celkem vadí. A dokonce to je prvotřídní příklad počítačového pirátství. Říkám to dost nerad, ale je to pravda. Všem bych doporučil, aby galerie nechali na lidech, kteří galerie na netu provozují. Když už nic jiného, oni o tom aspoň mají trochu ánunk. A vás taky nezabije, když na své oblíbené obrázky jenom napíšete linky. Jasný? ^_^ Mnohem raději mám "amatérské" galerie. Umí někdo z vaší družiny trochu kreslit? A kreslí? Pak je webová stránka s jeho díly výborné zpestření vašeho situ. Ona i hra Drdu s tím, že víte, jak vaše postavy opravdu vypadají, je trochu jiná, než když je nemáte nakreslené. A podělit se o tom s ostatními? Určitě zahřeje, když vám do guestbooku někdo napíše "...a ten tvůj barbar má opravdu hodně vymakaný brnění...", nemám pravdu? Soukromé galerie na netu projíždím rád, najdete na nich spoustu inspirace.



:: nakonec japonec ::

Sečteno podtrženo - snažte se, aby vám stránky vypadaly dobře, aby byly hezky čitelné. Volná místa ve framech můžete využít k obrázkům a ornamentům, aby měly stránky nějaký styl. Nesnažte se na web toho dát co nejvíc, vybírejte to nejlepší. Mohlo by se stát, že se výborné doplňky k pravidlům ztratí mezi (třeba) hromadou nepotřebných magických předmětů. A zkuste si nejdřív rozmyslet, jak webík uspořádáte (jaké kolonky budou v hlavních odkazech atd.) Nikdo by se u vás neměl ztratit!

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Almad: Musíš shánět, já měl štěstí hned napoprve :-)


 Uživatel úrovně 5

Naprosto souhlasím, všechny designy dracidoupe.cz jsou děsivý (bude to tim, že jsem je dělal já jedné noci, kdy jsem si hrál s CSS)...taky se snažim sehnat nějaký normální designery, ale bohužel je jich poskrovnu (nebo aspoň těch ochotných to udělat zadarmo, neboť nejsem schopen zaplatit tisíce za design pro tuhle stránku)...

Souhlasím s deshim, jde hlavně o tu formu...

Nejde o pravověrný fantazáky....zkus udělat ten seriál a uvidíme ;o)


 Uživatel úrovně 0

Hmm, pár docela zajímavých rad. Sám už jsem je vyčetl z jedné knížky, podle které jsem si chtěl zkusit udělat vlastní stránku, ale když jsem tam přečet tu hromadu upomínek, podobných jako tady, tak jsem toho radši nechal a přenechal místo těm co se vyznaj. Myslím že tohle není špatná věc, aspoň to každého upozorní, že pěknou a hodnotnou stránku si neuplácá dřív, než mu vychládne káva.....


 Uživatel úrovně 5

The_Balrog: No pěkný zajímavý článek,, na úvahu to moc nevypadá. je to tak trochu spíše spověď nespokojeného uživatele stránek, který toho ví víc než samotní autoři těch stránek. Dá se tomu sice říkad rady, ale jsou dost strohé a moc neosloví, udělej ten seriál a bude to lepší. Doufám :o) No sám do toho tak trochu fušuji :o)

S přáním veselé mysli Tuax


 Uživatel úrovně 5

Erkenel: To já bych se vsadil, že o tom opravdu nemají ani potuchy. Máš to jako když se někdo snaží napsat povídku a neví nic o slohu. Tyhle týpci tvoří stránky tím stylem:

Hm, tak dáme třeba černý pozadí...... nějakou barvu písma taky...třeba červenou....týjo, tady jdou dělat hejbací nápisy, hned tam jeden šoupnu, taky bych tam moh dát vyskakovací upozořnění, že přišli na moji stránku, kdybys i toho náhodou nevšimli........to je vono, co dál....


Tak jo, řeknu to třeba ještě stokrát, když mi lidi budou takový poznámky pořád psát:
JISTĚ, že tohle téma vydá na dlouhý povídání a rád bych se s ním třeba popral, jenže prostor pro článek je moc malý - nevím prostě, KAM to napsat. Vidím, že zájem by byl - a to jsem rád.
V seriálu by samozřejmě padlo i pár slov k typografii a k tomu, co znamená >sans< písmo. ^_^


 Uživatel úrovně 0

Řekl, bych že většinu z toho sice obecně tvrci stránek, vědí, nerespektují a pak krachují. Obecně by se mi líbil&#239; i stránky méně pracně dělané z nějakým obsahem, lae většinou narážím i na leč pěkné stránky, tak na nich nevyčtu zhola nic, co by zajímalo mě a dosti silně pochybuji, že i někaho dalšího.


 Uživatel úrovně 3

Dávám čtyři hvězdičky, a to za formulaci "... a se sitem už nepohnete". Když už chceš "site" skloňovat, použij příště český přepis "sajt", jinak to vypadá, že mluvíš o nějakém "sítu". Jinak super, poznámka - Dobré fonty pro obrazovku jsou především bezpatkové, proto by v hlavičce stránky měla být uvedena rodina fontů "sans-serif" (bezpatkové písmo) - patří sem i Arial.


 Uživatel úrovně 0

Good. Chtělo by to trochu víc rozvést. Třeba, jak tu trefně poznamenal Almad, by z toho mohl být dobrý seriál pro tvůrce stránek Dračího Doupěte.


 Uživatel úrovně 5

Ahoj, jsem rád, že se tu rozproudila malá diskuse ^_^ a myslím, že je na místě, aby se autor k některým příspěvkům vyjádřil.
To, že jsem tohle zařadil pod úvahu, je prostě proto, že tu lepší kategorie (dle mého názoru) prostě nebyla. Sorry, jestli jsem tím někoho urazil ^_-
Taky bych chtěl říct, že si myslím, že tenhle článek byl potřeba - většina stránek je opravdu v katastrofálním stavu a tohle by snad mohlo pomoct. A taky jsem chtěl zkusit, jestli je o tohle téma zájem - jasně, že bych celkem rád udělal nějakej seriál, problém je v tom, jak tu už někdo řekl, že se na tyhle stránky nehodí. Ale já se ptám, kam by se teda hodil? Bavíme se o družinovejch a fantasy stránkách, což je celkem specifický téma - webdesignovej web by mě s tím vyhodil stejně tak, jako mě vyhazují pravověrní fantasáci tady. >_<;
A propos, tyhle rady jsou opravdu z mojí hlavy - myslím, že to není nic, na co by nepřišel člověk během chvíle přemýšlení. Hm, bohužel, přemýšlet je někdy potřeba.
Almad: Hm, původně měl můj příspěvek trochu jinej design (trochu vykradenej z časopisu Typo), ale protože jsem tady při uploadování nevěděl, jak to formátovat (jestli se dá psát v html), tak jsem to předělal do superčistýtextový formy. ^_^ Dvojtečky v původním opravdu nebyly .


 Uživatel úrovně 0

CHARLES: kejh kejh - to ta husa :o))) jesli narážíš na mé hodnocení, tak jsem hodnotil formu a tak trochu obsah záporně, ale myšlenku kladně, rozhodně to nepovažuji za marný článek.

a propro - žádné stránky nedělám a v budoucnu zatím nehodlám, ale kdo ví, třeba tu najdu seriál, jak je udělat dobré :o)))

S úctou deshi