Články&Eseje

Já být kouzelník. Ty Arták Bárak teď schytat! Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 21

Dostali jsme úkol od lorda Warha, abychom vybílili tu vesnici v horách. Žádnej problém, povídáme, kolik za to? 100 zlatých a jídlo - to nám za to stálo, proti těm blbcům je to vždycky v pohodě. Po několika dnech jsme se skutečně dostali k vesničce, pár chýší, uprostřed hořel oheň. Ani jsme nic nepředstírali, prostě je rovnou začali ostřelovat...taky jsme spoléhali na našeho kouzelníka. Vždycky nás podržel. I teď to vypadalo nadějně - kulový blesk a bude po nich. Jeden z nich však najednou vztáhnul ruce...a blesk najednou letěl zpátky na nás.

Para Gerth, válečník, záznam z Knihy Smrti, Hádovo království.

Ne, to přece není možné - to si řekne většina z vás po přečtení těchto řádků. Kroll a odrazit kouzlo? Jak ten se k tomu může dostat?

Vím, že teď bych mohl na zádech cítit těžký úder pravidel. Přesně tak, jak tomu bylo v úvaze "Postoj krollů ke kouzlům i kouzlení obecně". Být zavalen čísly, asi bych si měl vzít kalkulačku...

Jaká je vlastně historie kouzelníků?

Toto má každý ve svém světě řešeno jinak, ovšem také si dovolím předložit svoji vizi. Většinou se předpokládá, že kdysi dávno si začali velmi talentovaní jedinci všímat různých věcí - například, že pokud velmi intenzivně myslí na to, aby bylo hezky, tak je velmi velká šance, že skutečně hezky bude. Samozřejmě však tyto praktiky fungovaly jen velmi sporadicky, navíc by se dnešním kouzelníkům zdály směšné. Ovšem právě někteří z těchto lidí se začali zabývat těmito schopnostmi podrobněji, začali se sdružovat, organizovat, vyvíjet. Právě takto se dostali až na dnešní úroveň, právě tak mohou i nováčci za směšnou cenu sesílat dříve nepředstavitelně silná kouzla, jako je třeba Modrý Blesk. Jen přijdou o trochu své magické energie, nicméně se podařilo eliminovat prakticky všechny následky nepříjemnějšího rázu, jako například nevolnost, ztráta fyzických sil či až mdloby.

Inteligence a vývoj

Na tomto stavu má bezesporu velký význam právě komunikace, výměna názorů a zkušeností s ostatními mágy, časem dokonce i z velmi vzdálených končin. A jak jsou na tom krollové?

Společenské uspořádání krollů

Názory a interpretace můžou být různé, zde předkládám pouze jednu z nich, která podle mě také nejvíce sedí k vlastnostem krollů.

Krollové žijí většinou v drsných podmínkách, převážně v horách. Denně se musejí doslova rvát o svou existenci, bojovat s šelmami. Navíc byli po dlouhou dobu v izolaci, neboť do končin, kde žijí, se inteligentní rasy prakticky nevydávali. Je jasné, že v těchto podmínkách krollové velmi zesílili a stali se odolnými; stejně tak u nich nemohlo docházet k kdovíjakému kulturnímu rozkvětu - vždyť kdo by se zabýval zaznamenáváním událostí na nějaký kus kamene, když nebylo jasné, jestli do zítra ještě někdo přežije (všimněte si paralely s naším světem: většina vyspělých kultur své doby pochází z "teplejších" končin, kde jsou příjemnější podmínky. Platí to vlastně i v Evropě, podívejte se, kolébkou kolika celoevropských uměleckých směrů se stala právě slunná Itálie).

V těchto podmínkách se také krollové nejspíš nesdružují do nějakých větších uskupení, jako jsou státy nebo města; fungují spíše na primitivnějším principu rodin, kmenů, klanů. Vůdcem kmenu se zpravidla stává ten nejsilnější, neb v tvrdých podmínkách je síla nejvíce hodnocena. Většinou také dochází k tomu, že kdokoli může vyzvat vůdce na souboj - vítěz zůstává/stává se vůdcem kmene, poražený se podřídí nebo odchází. Je také obvyklé, že členové kmene mají velkou úctu k osobám, jež se dožily vysokého věku; to bývá v těchto podmínkách neobvyklé a jejich životní moudrost je většinou vysoce ceněna.

Každý má strach - šamani, stařešinové a bozi, do boje!

Předpokládám, že i krollové budou mít jeden základní pocit, jež je z určitého úhlu pohledu "motorem" velké části živočichů: strach, a to hlavně strach z neznáma. Vždyť lidé odedávna měli tendenci si vysvětlovat věci, kterým nerozuměli, které neznali, na které nevěděli, jak reagovat: proč prší? Proč sněží? Proč se střídá teplo a chlad? A co je po smrti?

Nemusím jistě podotýkat, že toto prostředí je ideálním podhoubím pro každého, kdo je schopen - ať už podle nebo proti svému názoru - tyto skutečnosti vysvětlit. A právě proto míval každý kmen svého šamana, své rituály, své bůžky - kterým přinášel své oběti ve víře v lepší budoucnost.

Hele, ono to bouchlo!

Mezi šamany mohou být pouze lidé/krollové inteligentnější, ti, kteří jsou schopni dostatečně přesvědčivě vysvětlit ostatním/obalamutit ostatní. To v případě krollů znamená krolly zhruba na úrovni trochu méně inteligentního člověka. A i zde se vyskytli ti, kteří si všímali toho, že mohou určité věci ovlivňovat svou vůlí.

Je zde ovšem jeden zásadní rozdíl a tím je právě ona izolace, nedostatek komunikace. Krollí šamani si nemohli vyměňovat zkušenosti ani mezi sebou, natož pak s ostatními rasami. Právě proto pokud narazíte na zapadlý kmen, úroveň šamana nejspíš bude odpovídat tak 5. úrovni, rozhodně zde nenajdete Mistra Mága, který se vás na uvítanou pokusí podrobit. Navíc ovládají většinou spíše počasnická, iluzivní a energetická (hlavně destruktivní) kouzla - na nic jiného prostě neměli příliš šanci přijít (a i s těmi iluzemi je to spíše sporadické), často při kouzlení používají neobvyklé praktiky (bylinky a jiné omamné látky). Ovšem i pár blesků může družince připravit nemilé překvapení.

Častým jevem také je, že krollové předávali své znalosti pouze na svého syna a svá tajemství pečlivě střežili. To i poměrně běžně vedlo k vykořisťování ostatních členů vesnice, nezřídka šaman ve svém postavení soupeří s vůdcem kmenu, někdy je dokonce tato funkce sjednocena a šaman je absolutním vládcem nad životy lidí ve vesnici. Bývá to však akceptováno a je velmi obtížné, ne-li nemožné, obyvatele přesvědčit k nějaké akci (či snad dokonce ke zradě) šamana-tyrana. Prostě v tom byli vychováváni a je prakticky nemožné je přesvědčit, že by to mohlo být jinak...

Tady je mi těsno! Já chci do světa aneb Vítej, dobrodruhu!

Vraťme se však k tématu; z tohoto všeho vyplývá, že není nejmenší důvod, aby mladý, nerozvážný kroll se nemohl vzepřít svému otci-šamanovi a vyrazit do světa za dobrodružstvím. Ano, je pravda, že bude mít inteligenční deficit - ale zase na druhou stranu bude díky pevné rodové linii nejspíš velmi nadaným (byť nešikovným) adeptem magie. Ovšem doba se změnila: nyní nemusí studovat u tepla ohýnku u svého otce kdesi v chýši v horách, nýbrž v starobylé a rozvinuté magické universitě. I on nyní může těžit s vědomostí, jež byly pracně získány během staletí bádání a zkoumání těch největších géniů ze všech ras.

A proč by nyní i kroll neměl mít přístup ke studnicím magie?

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Koukám že jsi na to šel hodně deduktivně. Je to opravdu velice zajímavé.


 Uživatel úrovně 0

No i takhle nejak si predstavuju krolly. Taky mas celkem dobre argumenty.... takze pravda bude asi nekde uprostred :-)


 Uživatel úrovně 0

Jen bych chtěl říci lidem co nečetli článek "Postoj krollů ke kouzlů i magi obecně" , aby si ho přečetli, jelikož a protože tento je vpodstatě reakce na výše uvedený a včiml jsem si že tady hlasovalo tak 4* víc lidí, takže bych byl šťasten, kdyby jste se mrkli i na můj, protože k sobě patří.


 Uživatel úrovně 0

Maglor: S tím odchodem to asi není vážně tak horký, ale když už by se někdo zajímal o šamanství, a třeba by se začal i něco učit, myslím že vesnice nebo tlupa by si takového nástupce šamana hlídala jako oko v hlavě. V jejich společnosti to musí být důležutá osoba a kdyžby o někoho takového přišli mohlo by to dopadnout všelijak. K šamanovy: Jak jsi psal o těch druzích šamana, to by se tedy dalo hrát jako buď hraničář, nebo kouzelník, a nebo by museli být stabilní pravidla pro šamana, a dělat dva druhy je docela blbá volba. Já bych se přikláněl spíše k hraničářovy, i ten může dělat dost rozruch, nějaký ten úder zloby nebo tak nějak(za hraničáře nehraju) a šaman by měl určitě umět vícero "přesvědčovacích" kouzel. Ale zas ne třeba blesky, o takovém šamanovy jsem vživotě neslyšel.


 Uživatel úrovně 0

Armes: Tys tomu dal hochu. Dát mi nulu místo 4* :-) Ale nic se neděje, i když ani nevíte jak rád bych měl průměr na 4.5.
Jestli to nevíte Almad napsal taky článek o tomhle tématu a má průměr taky 4* stejně jako já. A strašně bych chtěl mít 5*, skrátka víc než on, protože jeho článek s mi zdá slabší. Almade: Ale jinak nic proti, myslím si že jsi člověk na správném místě, protože od tebe a maglora mám nejčastěji kritiku.


 Uživatel úrovně 0

Marogold: Vřelé díky, poklona až k zemi. Žij blaze a tak jak ty si přeješ. Diky

Erkenel


 Uživatel úrovně 0

Afeir: V modrý sově v dílně, tam hledej pokec na toto téma, je tam už dlouho.


 Uživatel úrovně 0

Armes: nekecej...


 Uživatel úrovně 0

podľa mňa celkom rozumný pohľad na mágiu všeobecne aj keď sa mi zdá, že taký šaman by si skôr vybral nejakého učňa, ako odvzdával znalosti svojmu synovi...mali šamani vôbec synov?


 Uživatel úrovně 0

celkem nic moc....