Články&Eseje

V šenku ??? Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 13


Do korbelů pivo husté
Smutně krčmář točí
V těle které míval tlusté
Prázdnotou teď kručí.

Válka zemi českou svírá
Ocelovou pěstí
Ztratila se v lidskost víra
Jaké to neštěstí

V šenku skoro vymeteno
Lidé sedí doma
Těžké časy na nás přišly
Jaká to pohroma

Přec tu ale někdo sedí
Lidé po práci
Na hotové dílo hledí
Čtyři vojáci

Přijedou sem jenom jednou
Z čtyř světových stran
Ví, že příště číše zvednou
U nebeských bran

Válečných polí orání
Nic jim není svatý
snad naši zem zachrání
Král železný a zlatý

Krčmář složil korbele
Podivní to hosti
Mráz z nich běží po těle
Až se chvějí kosti

Prvý v brni zakutý
Zbraně po ruce
Přetěžce má obutý
Kovové onuce

Druhý divě polyká
Sám pečené sele
Dění se jej netýká
Dál hltá vesele

Třetí sedí trochu stranou
Za což sklízí jenom dík
Morovou byl stižen ranou
Nevítaný společník

A poslední v kápi sedí
Není vidět nosu
Oči které mrtvě hledí
Válečnou má kosu

Už od stolu vstávají
Chopit se své role
Dnes vyjedou naposledy
Na Moravské pole

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Tohle je přesně styl poezie, který mě oslovuje. Až geometricky přesný rytmus a jednoduchý, ale zajímavý děj. Konkrétně tahle báseň mě silně vtáhla a četl jsem jí několikrát za sebou. Dobře volená slova a celkem neotřelý styl vyprávění. Podle názvu jsem čekal nějakou hospodskou píseň a o to větší bylo překvapení z Apokalyptických jezdců na Moravském poli. Při předposlední sloce popisující bratra Smrt už mi běhal mráz po zádech a to zakončení mě nějakým zvláštním způsobem úplně dorazilo. Dávám 5 naprosto oprávněně.


 Uživatel úrovně 0

Pěkné dílo, historie je jistě dobrá volba.
Čtyři jezdci apokalypsy.. Pěkně zrýmované.
Mno prostě, mě se báseň líbí. :)


 Uživatel úrovně 0

Ani jsem to nečetl, ale řekl bych, že je to sračka.

--Snorč


 Uživatel úrovně 3

Vedro: To střídání hovorového a spisovného jazyka podle vypravěčů by nemuselo být špatné - pokud by byli vypravěči opravdu odděleni. Ale oni nejsou. Tak, jak to je, ten "hovorový" vypravěč vyřkl jen ty dvě (či kolik) slov. Zbytek se ti drží jednak ve stejné jazykové rovině, jednak ani nemění vyjadřovací prostředky, všichni mluví stejně - a osobně já jsem tam rozpoznala jediného vypravěče - a tím je vypravěč. Nikde nevidím jakékoliv odlišení pohledů, žádné osobně laděné vsuvky.


 Uživatel úrovně 5

Dobrý den

Mozna by neskodilo trocha vysvetleni:

- ano, na Moravskem poli jsme to projeli, byla to doslova Apokalypsa pro cesky narod. Ztratili jsme skoro dve tretiny naseho uzemi dobyteho kralem Otakarem za cely jeho zivot. To uzemi sahalo az po dnesni Italii.

- Huste pivo.....inu za dob Krale Otakara pivo ani jine nebylo. Kdyz byla nouze dohustovalo se pivo treba i jecnym srotem (tzv jecnina). Tehdejsi pivo melo jen velmi malo spolecneho s dnesnim. Obrat ale slouzi jen k navozeni do dobove nalady....mozna ale muze pusobit rusive asociace.

- Basen si klade za hlavni cil pokladat otazky (proto ty otazniky v nazvu). Napriklad: byl konec valky apokalypsou?, pripadne pro koho. Jsou ti vojaci prosti vojini nebo neco vic? Ma krcmar strach z vojaku nebo z jezdcu Apo? Je skutecne dobre ze valka skoncila? a pro koho? A jak to citi napriklad prave vojaci?.....atd atd

- Stridani hovorove a spisovne mluvy se meni podle myslenek tech, kteri prave verse vypravi (vypravec, vojaci, krcmar...). Protoze basen neprichazi s jasnou myslenkou, ale jen s cilem nechat na kazdem ctenari abysi v ni nasel sve vlastni vysvetleni, je tento pristup vice vypravecu nutny.

- Nazev basne take hezky mate (to je dobre). Uznejte ale ze bych sveho cile (nechat na ctenari si basen vylozit sam) nedosahl, kdybych basen jasne pojmenoval napriklad Apokalypsa, Moravske pole nebo Ctyri jezdci. A urcite bych nejaky prijatelny nazev nalezt dokazal :-)

Napsal VEDRO


 Uživatel úrovně 0

5*
Zdravím. Hodnotím jak hodnotím, báseň se mi prostě líbila.

PinHead


 Uživatel úrovně 1

Zdravíčko.

Báseň se mi líbí. Nevěděl jsem, že Vedro je zápalený básník. Působí to na mě ale dojmem, že jen tak zkouší. Je tu několik detailů, které mi docela vadily.
Prvním je nevkusný název s třemi otazníky. Zvlášť u Vedra to působí divně. :-)
Druhým je násilný rým svatý - zlatý, kde se, až to skřípá, přechází do nespisovné mluvy kvůli šroubovanému rýmu, aby se pak zase vrátilo k mluvě knižní. Podobně je to u těch onucí s rýmem zakutý - obutý.

Dál rytmus - pokud jsem četl potichu, bylo to v pořádku. Jak jsem začal nahlas, šlo to spíš hůř, protože někde jsou druhý a čtvrtý řádek nepříjemně kratší než první a třetí.

Ta symbolika čtyř vojáků ale není špatně použitá. Pokud bych to bral jako lidovou oslavu konce války, tak bych v nich viděl dobré přirovnání, pokud je to spíš epický popis, pak je určitě možné, že jsou to jen náhodně vybraní hrdinové.
Přikláněl bych se k tomu lidovému pojetí, protože z básně na mě vyloženě dýchá ten pocit lidí samotných: "Ať už proboha ta krutá válka skončí! Nám je jedno, jestli vyhrajeme nebo prohrajeme, ale ať už je konec!"

To by bylo ode mě asi všecko.


 Uživatel úrovně 8

Slušně odvedená melancholická epická báseň, která přináší lehký mix historických reálií(e) s nádechem mystiky, fatalismu, víry...

Báseň vychází z historické události, kterou však používá jen jako kulisu (možná i z nutnosti formy). Volba čtyř vojáků coby paralely apokalyptických jezdců zastoupených Válkou, Morem, Hladomorem a Smrtí však děj od historie odkloní a spíše přináší otázky. Přesto se nemohu ubránit dojmu, že autor tuto paralelu neplánoval a jeho čtyři vojáci měli být pouze zástupci smrtelníků, kteří druhý den padnou. Tomu také odpovídá 5. strofa a pro mne těžko stravitelná myšlenka, že smrtí Přemysla Otakara vše zlé (válka, hlad, mor, smrt) pomine. (Ale ano – jako báseň oslavující konec války v rozhodující bitvě ji beru, byť jsme to tam projeli.) Na druhou stranu by ale mohlo jít i o sdělení, že Soudný den nastal již na Moravském poli – tam totiž naposledy vyjíždějí ti čtyři.

Osobně mám problém právě s uchopením této myšlenky, protože báseň ji neinterpretuje jasně. Resp. volba symbolů – zde vojáků – přináší nový, možná nezamýšlený úhel pohledu, který dílko obohacuje, nicméně komplikuje. Dále mám pár výhrad k některým (dvěma) logickým chybám, které plynou z ne zcela vhodného použití obratu (1. strofa – husté pivo – jakkoli by někdo mohl takové pivo za zkažené – přeci jen neevokuje chudobu a hlad šenkýře, spíše naopak), resp. související se zmiňovanou symbolikou (4. strofa – hotové dílo – zde v celku vyvolává dojem, že už je po bitvě, příp. že jde o hospodu nebo události post mortem.

Další výhrady mám k užití, resp. k neužití čárek (srov. 1. a 5. strofa), užití budoucího času v páté strofě, nevhodnému spojení hovorové a spisovné mluvy v 8.3-8.4 a několika arytmiím 2.2-2.4, 9.2-9.4, 12.1-12.3.

Celkově však jde o dílko kvalitní, v servšerovém nadprůměru.

Fíl špás

H.