Články&Eseje

Grál Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 19


Grál

Jsem z jiskření jsem z jiskření
Hvězda v čase času hra
Z ohňů plamen z jisker snopy
Z rosy v trávě krůpěj dna

Jsem svítání jsem ze svítání
Nach oblohy a zlatý prach
Krev obzorů a ze tmy cesta
Bolest zrodu a zrodu strach

Ze zpěvů pták
A z šatů lem
I z temnot hloubka…
… ze tmy zem…

Jsem polední
Jsem poslední
Jsem z krve jsem tvých žití klas
Azur nebe... v něm vítr mráz

Tíseň v hrudi
Z tísně pláč

Jsem z bohů bohy vytvořená
Jsem příchod a jsem útěk v dál
Bol i nářek smích a slzy
Kříže cest kříž svatý grál

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

No, já k tomu nemám moc co dodat. Dostala jsem vyslovený zákaz prozrazovat, o čem báseň pojednává, aby prý na to každý přišel sám. Lyrie, přiznávám, že dokud jsi si nestěžovala, asi bych na to nepřišla.
Z té básně běhá mráz po zádech. :-)
Když se tu tak, s prominutím, "hádáte" o opakování a interpunkci, já v tom mám zmatek. Jenomže mně interpunkce nikdy moc nešla, takže jsem ta poslední, kdo by tu měl kritizovat. Já (osobně a nezkušeně) bych mezi opakované výrazy asi čárky napsala, protože mi to přijde takové - no, myslím, že by mi to prostě oddělené přišlo víc správně. Ale na autorku, která se gramatikou hodně zabývá, si nedovolím vystrčit růžky.

Tinwen: Možná, že kdybys do Lyrky trošku rejpla, navedla by Tě správným směrem... (Promiň, Lyr)


 Uživatel úrovně 0

Tak fajn byl jsem napomenut že jsem se málo vyjádřil báseň se mi líbí protože je prostě pěkná něco málo bych tam vynechal jako opakující se slova ale jinak se mi líbí chápu co tím autor myslel děkuji za inspiraci.


 Uživatel úrovně 8

Zombie - dodám na to, co mě také zarazilo - to z jiskření a z jiskření je pouze úmyslné opakování pro zdůraznění, třebaže bych také viděl náboj v jiskření z jiskření.


 Uživatel úrovně 0

Zombie: Ty můj nejmilejší matematiku :-P

Jsem svítání = jsem prostě svítání, to je takový ten proces, kdy vychází slunce, kdy se rodí nový den, tedy začátek, počátek

Jsem ze svítání = jsem z té mlhy, z toho přechodu tmy do světla, z těch bledých pruhů na obloze, z toho růžového, oranžového nic, co tak nádherně barví nebe... z toho neuchopitelného, prchavého rozhraní mezi nocí a dnem

Takže: Jsem svítání, jsem ze svítání


 Uživatel úrovně 5

Lyrie: děkuji za připomenutí mého hluchého místa - citu pro poezii :o)
(mohl bych se poptat na formální stránku věci, ale protože svět vidím v matematických vzorcích, tak toho raději nechám ;)
Jsem z jiskření jsem z jiskření
Jsem ? svítání jsem ze svítání
)


 Uživatel úrovně 0

Zdravím,

je to pěkná, úderná a melodická. Pěkně se mi tu četla (recitovala). Opravdu se mi to líbí a ač jsem se snažil, nenašel jsem nic, co bych jí vytknul.


 Uživatel úrovně 0

Dovolím si oponovat-je to konvenční a říkankové, ač myšlenka je vyjadřována pečlivě v celé délce básně, tak někdy samoúčelnými verši. Tím opakovaným slovem je "Jsem"-dalo by se to sepsat i bez něj. Navíc ten konec "Kříže cest kříž svatý grál"...no nevim, ale na druhou stranu se to dobře čte-jen po dočtení nenastává žádný pocit/odhalení(smysl je odhalován a utápěn v rýmu celou dobu a pro zakončení nic nezbylo) u čtenáře-tedy alespoň u mě.


 Uživatel úrovně 5

Velmi dobře "zahrané". Jen se oprostit od patetických (zde tak zní) a vcelku profláklých spojení jako azur nebe a nach nebe a bude to paráda, ale jak říkám, skvěle jsem si s tebou "zahrál" a myslím, že je to hodnoceno adekvátně. Mohu se zeptat, jestli mohu být oprávněně drážděn těmi aluzemi na Máchu?:)


 Uživatel úrovně 0

telchar: nevím, jestli Tě budu umět toho dráždění zbavit :-) Fakt je, že první verš každé sloky začíná jinak. Neopakuje se, jak někdo níže podotýkal, všechna slova, slovní spojení, verše i sloky mají svůj jedinečný význam. Dá to asi zabrat na přemýšlení, no, jsem holt nekonvenční, neříkanková Lyrie. :-)


 Uživatel úrovně 0

K myšlenkové rovině se vyjadřovat nebudu, protože je to na mě příliš náročné. Ale měl bych jednu poznámku k údernosti básně. (Která je podle mě úchvatná.) Tak jak je to ve druhé strofě, i v první bych očekával spíše "Jsem jiskření jsem z jiskření", tedy bez jednoho "z". To, že jsou tam dvě, nechápu a dráždí mě to. Byla by to Lyrie ochotná objasnit?